Macron najavio da će nosač zrakoplova Charles de Gaulle biti upućen za pomoć francuskim vojnim operacijama na Bliskom Istoku

Charles De Gaulle

Izjava dolazi nakon što je predsjednik Donald Trump više puta tražio da saveznici iz NATO-a učine više u smislu njihove uključenosti u bliskoistočne poslove. Šef NATO-a Jens Stoltenberg složio se s Trumpovim mišljenjem nakon što su tenzije između SAD-a i Irana postavile regiju na rub rata u siječnju 2020. godine.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je da će udarna skupina zrakoplova koje prevozi Charles de Gaulle u toj zemlji biti raspoređeni u Levantu između siječnja i travnja 2020. kako bi pomogli francuskoj vojnoj operaciji Chammal na Bliskom istoku. Operacija je prvobitno pokrenuta 2014. radi zaustavljanja širenja Daesh-a i podrške iračke vojske u njegovoj borbi protiv grupe.

U razmještaju će sudjelovati i Njemačka, Belgija, Nizozemska, Španjolska, Portugal i Grčka uz pratnju nosača zrakoplova do odredišta.

Macron je također napomenuo da će nakon raspoređivanja na Bliskom istoku, Charles de Gaulle prijeći na nove razmještaje u Atlantskom oceanu i Sjevernom moru.

Najava je uslijedila nakon nedavne promjene NATO-ovog stava o njenom uključivanju na Bliski Istok. Glavni tajnik saveza Jens Stoltenberg nedavno je izjavio da će se NATO više uključiti u regionalne poslove nakon što je Donald Trump to više puta zahtijevao od američke saveznike da učine više u Siriji i drugim dijelovima Bliskog Istoka

Trumpovi zahtjevi uslijedili su između sve većih tenzija između SAD-a i Irana, koji su gotovo doveli do punog rata između ove dvije zemlje nakon što su američke snage u zračnom napadu ubile generala IRGC-a Qasem Soleimanija tijekom posjeta Iraku 3. siječnja. Teheran je zatim pokrenuo raketni napad na dvije američke baze u zemlji u znak odmazde za njegovo ubojstvo manje od tjedan dana kasnije, ali nijedan američki vojnik nije ozlijeđen ili ubijen. Napetosti između te dvije zemlje od tada nisu dalje eskalirale.

Charles de Gaulle
Pretplatiti se
Obavijesti o
45 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
4 godine prije

Sada Iranci imaju metu više.

Dopizdilomi
4 godine prije

Vi ćete nekome pomoći. Pazite samo da opet ne zacvilite kao u Africi pa NATO tj. ameri ne moraju guzice vam opet spašavati. I ponovit ću, vojska vam je teška šminka da nemate legije stranaca ostalo možete pokloniti.

politicki nekorektan
4 godine prije

…khm,khm, kada je francuska mornarica imala zadnju pobjedu?…a, sto se tice francuske vojske , treba pitati alzirce,vjetnamce…ne, ne vjetnamce, zvuci suvise ruzno….

Bubi
4 godine prije

Žabari baš traže željezni lijes za svoje vojnike.

Sparkling
4 godine prije

Kad god se pokrene neka slična tema o nosačima aviona onda počinje navijanje i jedne i druge strane. Ne, nemojte pomisliti da se ja razumijem u temu nosaša aviona ali grupa koja čini i prati takvo plovilo sigurno nije za bacit. To je dobro branjena tvrđava i onome koji eventualno misli potopit ili oštetiti takvu “tvrđavu” mora imati jako sofisticirana sredstva logistike, elektronike i oružja. Pa naravno da s takvih pozicija od kuda djeluje nosač, prvenstveno će se voditi računa da se ne dovede u opasnost. Nosač s svojom napadnom grupom može stvoriti ogromne probleme protivniku kojeg napadne. Ali ne svakome. Nadam se da me razumijete. Npr. za Iran bi se trebao udaljiti 500+milja da bude na sigurnom. Tako da mi ovo više liči na neko pokazivanje i trening bez prave akcije. Ne sanjajte o slanju pješadije jer svi oni su svjesni da je to samoubistvo.
LP

Stjepan Vujec
4 godine prije

Bit će onako kako dady Putko veli.

sdfvnefsvnaevnawdcawndcawdcw
4 godine prije

A zna se tko vlada galima…………….

Zadranin
4 godine prije

Valjda ga neće koristiti protiv Irana.. pošto im Iran nije ništa učinio.

U protivnom, još jedna hrpa željeza na dnu mora. 😂

P***!

subversus
4 godine prije

Hmm, u nekom tamo uredu negdje preko bare pada odluka: pošaljite Francuze, ako ih potope dobro, ako ih ne potope opet dobro … čisti pragmatizam.

Ivo
4 godine prije

Nadam se da je francuski GDP bio dovoljno velik za ugradnju zasebnog propelera za brzu plovidbu u rikverc. Trebati će im, odluče li se igrati rata sa Iranom.

Max
4 godine prije

Mislim da Franuska ima previše svojih problema

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI