Mađarska će uložiti veto na sankcije Europske komisije protiv Poljske

Viktor Orban - Poljska
29 komentara

Jedinstvo Europske unije u opasnosti, jer je Mađarska odbila udovoljiti zahtjevima Europske komisije u nametanju sankcija zbog kršenja vladavine prava Poljskoj.

Unatoč opasnosti od uvođenja sankcija zbog kršenja discipline unutar Europske unije, Poljska je odbacila zahtjeve Europske komisije za provođenje pravosudne reforme, prenosi Euractiv.

Međutim, Bruxelles će teško uvesti sankcije Poljacima, jer je Varšava već dobila potporu Mađara. Slične mjere se u Europskoj uniji mogu donijeti samo konsenzusom, a mađarski premijer Viktor Orban je rekao da će, kada stvar dođe na dnevni red, glasovati protiv.

Europska komisija je u siječnju ove godine Poljskoj poslala zahtjeve da do kraja veljače usvoji mjere koje će u zemlji osigurati neovisnost Ustavnog suda. Europski povjerenik se na takav korak odlučio nakon što je administracija predsjednika Andrzeja Dude provela niz reformi koje, prema mišljenju Bruxellesa, ograničavaju slobodu Ustavnog suda, prije svega jer je na čelo ovog tijela postavljen kandidat kojeg je odredila vladajuća euroskeptična stranka “Pravo i pravda“.

U Poljskoj su naglasili da spor između Bruxellesa i Varšave oko načina funkcioniranja Ustavnog suda ne može biti razlog za sustavne prijetnje o narušavanju vladavine prava u zemlji. U tom kontekstu, poljsko Ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo da su napadi Europske unije politički motivirani i da pokušavaju ocrniti legitimno izabranu vlast u zemlji.

Bruxelles gubi bitku?

U Mađarskoj su također provedene ustavne promjene i “posebni propisi” za koje eurobirokrati kažu da im je cilj ušutkati medije, da štete interesima stranih investitora, ali je premijer Orbana sve prijetnje Europske komisije odbio.

No, izgleda da Bruxelles može izgubiti bitku i u Poljskoj. U trenutku kada se EU suočava s tolikim vanjskim krizama, poticati unutarnje podjele se ne čini dobra ideja.

Mađari su suglasni oko činjenice da se može biti kritičan prema poljskoj vladi i ne slagati se s njenim akcijama, ali je potpuno druga stvar nazvati nedemokratskom stranku koja je većinu osvojila na izborima.

Varšava je rekla da se dijalog između Europske komisije i zemlje članice treba temeljiti na pravilima poštivanja suvereniteta, objektivnosti i nacionalnog identiteta.

“Apeliramo na potpredsjednika Europske komisije da zaustavi takve akcije”, priopćilo je poljsko Ministarstvo vanjskih poslova.

Glasnogovornica Europske komisije je rekla da je dobila poljski odgovor i da će ga proučiti. Ona je također branila motive i postupke Bruxellesa.

“Kada je riječ o vladavini prava, Europska komisija je politički daltonist”, rekla je, misleći da nije ni “crvena”, ni “plava”, ni “crna” ili “žuta”, dodajući da brige EK o Poljskoj dijele i u Europskom parlamentu, Vijeću Europe, tijelima za ljudska prava Ujedinjenih naroda i drugih vlada EU.

“Kada je vladavina prava u bilo kojoj državi članici u pitanju, to je pitanje za sve zemlje članice. Takva je priroda Europske unije”, rekla je glasnogovornica.

Sukobi oko pravosudnih reformi su doveli do niza velikih demonstracija novog pokreta, takozvanog “Odbora za obranu demokracije“.

Poljski “Odbor za obranu demokracije” je prošlog tjedna, zajedno s organizacijama Amnesty International, Human Rights Watch, Reporterima bez granica, Međunarodnom federacijom za ljudska prava i Institutom Otvoreno društvo, pozvao EU da poduzme mjere protiv vlade u Varšavi.

U pravilu bi Europska komisija trebala i mogla tražiti izricanje kazne za Varšavu, ali je Mađarska rekla da neće podržati sankcije.

Europska komisijaneovisnost Ustavnog sudaSankcijeustavni sudveto
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
7 godine prije

Sad ce EK reci: “Eto, jesmo vam rekli da ne trebaju sve clanice imati isto pravo glasa” – i pojacati diktaturu kluba elitnih zemalja.

mars
7 godine prije

Međusobno povezivanje i podrška vlada zemalja koje preferiraju nacionalne državne interese naspram interesa nadnacionalnog najkrupnijeg kapitala oličenog u nadnacionalnoj birokratskoj EU i njenim institucijama je pravi put da se njegov uticaj smanji i ograniči.

Guest
7 godine prije

Da im nacrtas na papir ovi u Briselu ne bih znali sta znaci Pravo & Pravda

holop
7 godine prije

Ovi nato-atlantisti zelu uvijek biti u pravo.
Moje pitanje je njima, jel Poljska demokracija?
Ako jeste sto joj prigovaraju
a ako nije onda nek priznaju….
da nije sve u nato-la-la land demokracija.

Travis
7 godine prije

Što Mađarska radi u EU?

ivkopivko
7 godine prije

“Odbor za obranu demokracije” je prošlog tjedna, zajedno s organizacijama Amnesty International, Human Rights Watch, Reporterima bez granica, Međunarodnom federacijom za ljudska prava i Institutom Otvoreno društvo….
u pm koje organizacije

trdtertert
7 godine prije

Biće biće uskoro, ćao Viki majstore: https://www.youtube.com/watch?v=UVROGlvVrQg

ekonomist
7 godine prije

Ako vam se sviđa EU ili ne, ujedinjena Europa je barem za sada jedini garant mira u ovom području. Ako Europa raspadne mi ćemo imati svašta.

Rajs1106
7 godine prije

Ne sviđa mi se Orban nimalo ali, tako se ponasa drzavnik s kicmom i mudima a ne kao ovaj nas jad izdajnicki, prodani, impotentni…

Koča Popović
7 godine prije

Pravo i pravda je stranka sa velikim demokratskim deficitom. Bukvalno. Stranka koja bi zemlju vracala u mrak srednjeg vijeka.

čitatelj portala
7 godine prije

Viktor Orban je vjerovatno najveći europski državnik.

Alen
7 godine prije

Ko zna, mozda se evropa krenula dijeliti na americke i manje americke pijune…
Meni kako se cini ,amerika ponovo mjesa karte evropske..

Georgij Žukov
7 godine prije

Demokracija je mrtva. Punimo prazninu u grudima rakijom i pivom. Maglimo je cigaretama. Živimo prazni. Ne postoji ništa što bi danasnji ljudski duh gurnulo u smjeru nastavka evolucije. Politika više nema ideološku komponentu. Tjera nas u gomilu. Država koja ne posjeduje ništa nije država. I nitko nema razloga da je poštuje ili se zaklinje u nju. Patriotizam je zato devijacija. Isključivo negativna konstrukcija. Zasnovana na negiranju. Nema države. Nijedna država zapravo ne postoji. Ljudi u odijelima i poneka žena u kostimu nisu država. Oni se samo igraju države. Simuliraju je, a zapravo nemaju čime upravljati. Oni samo servisiraju kapital. Ne upravljaju. Zato i ne vladaju. Ali zato glupost. Nemjerljiva. Beskrajna. Ali zato prazne glave. Tvrde poput gluposti koja ih tjera na mržnju. Oni se naoružavaju. Oni se uniformiraju. Oni zveckaju oružjem u obranu nečega što ne postoji. Demokracija ne postoji. Država ne postoji. Glupost vrlo lako uzgoji mržnju. A mržnja… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI