fbpx

Mađarska najavila protivljenje Kijevu u svim međunarodnim tijelima

budimpesta

Nakon što su propali pregovori Budimpešte i Kijeva oko novog zakona o obrazovanju kojim ukrajinski parlament ukida jezike nacionalnih manjina u školama i na fakultetima, mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó je naredio diplomatima zemlja da ne podržavaju nikakve inicijative Kijeva u međunarodnim organizacijama i aktivno protivljenje inicijativama Ukrajine u UN-u, OESS-u i EU.

Mađarske vlasti su kritizirale odluku Kijeva da u obrazovnom procesu u potpunosti uvede državni jezik i da  nacionalne manjine liši prava studiranja na njihovom materinjem jeziku.

Veleposlanik Ukrajine u Mađarskoj, Ljubov Nepop, morao se odazvati pozivu mađarskog Ministarstva vanjskih poslova da razjasni situaciju.

Međutim, kako nije uspi Mađarima pojasniti stav Kijeva, mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó je naredio mađarskim diplomatima da ne podrže nikakve ukrajinske inicijative u međunarodnim organizacijama, a Mađarska od sada neće podržati odluke važne za Ukrajinu.

Odluku je u izjavi za novinare potvrdio glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Mađarske Tamás Menzer.

Budimpešta planira otvoriti pitanje izmjena Zakona o obrazovanju usvojenog od strane ukrajinskog parlamenta na svim forumima Ujedinjenih naroda, Organizacije za europsku sigurnost i suradnju i Europske unije.

Tamas Menzer je također rekao kako je ministar vanjskih poslova osobno naredio da se Ukrajinu ometa u realizaciji važnih inicijativa u međunarodnoj areni.

Ministarstvo vanjskih poslova Mađarske je kritiziralo zakon o ”ukrajinizaciji” obrazovanja, a kritike stižu i iz drugih zemalja.

Rumunjski ministar vanjskih poslova je podsjetio da je zakon u suprotnosti s Okvirnom konvencijom za zaštitu nacionalnih manjina, kojom se Kijev obvezao da će priznati pravo nacionalnih manjina na obrazovanje na svom jeziku.

Poljski diplomati su obećali da će pozorno pratiti provedbu usvojenog zakona, te da će poduzeti sve potrebne mjere da je poljskoj manjini osigura  pristup obrazovanju na poljskom jeziku.

Predsjednik Moldavije također traži ukidanje zakona u Ukrajini

Nakon Rumunjske i Mađarske je i Moldavija na diplomatskoj razini službeno prosvjedovala zbog novog ukrajinskog Zakona o obrazovanju, koji isključuje jezike nacionalnih manjina iz škola i na fakultetima.

”Izražavam svoju zabrinutost za sudbinu šire zajednice Rumunja i Moldavaca koji žive na teritoriju Ukrajine”, izjavio je moldavski predsjednik Igor Dodon.

Prema njegovim riječima, Vrhovna Rada je usvojila zakon koji ukida sustav obrazovanja na materinjem jeziku za sve etničke i kulturne manjine u Ukrajini.

On je pozvao Kijev da preispita svoju novu politiku prema etničkim i kulturnim manjinama, ističući da Moldavija poštuje sva prava Ukrajinaca u zemlji.

”Nadam se da je trenutno političko vodstvo u Kijevu svjesno negativnih posljedica ovog zakona, te da će poduzeti odgovarajuće korake kako ne bi postao pravosnažan”, rekao je moldavski  predsjednik.

Naime, Vrhovna Rada je 5. rujna usvojila Zakon o odgoju i obrazovanju, prema kojem će od 2018. nastava na manjinskim jezicima ostati samo u osnovnoj školi, koja u Ukrajini traje prve četiri godine obrazovanja.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
11 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

S Orbanom se nije šaliti, druže Watzman, alias Porošenko.

loren
Gost
loren
3 godine prije

laki sta je i porosenko hazar

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije

Šta im je trebalo još i ovo? Ali dobro, sada će i njihovi prvi zapadni susjedi, koji su ih mahom podržali oko situacije u Donbasu, shvatiti konačno da današnjom Ukrajinom vladaju sami fašisti!

Undertaker
Gost
Undertaker
3 godine prije

uKrajina uskoro postaje ex-Ukrajina

Bear
Gost
Bear
3 godine prije

Hrvatska ce pomoci?

Bear
Gost
Bear
3 godine prije

Sa UN misijom na istoku je Donbass defacto izasao iz sastava UKR.
Da vidimo sad situaciju na zapadu ( Madjarska) i na sjeverozapadu ( Poljska).
Glede Krima- prica u cjelosti zavrsila.EU zadovoljna sa izborima…..
No- jos uvijek je tu HR scenarij? Da mi je vidit,kako ce KGK preživeti sastanak u Moskvi……..
Pateticno?

loren
Gost
loren
3 godine prije

a hrvatska uvijek izabere krivu stranu izgleda da su se veliki dogovorili pocinje demontaza ukrajinske vlasti i svrgavanje ukro fasista koji su bili svojeglavi nisu nikog slusali ometali su svojim vojnim akcijama ozbiljne igrace i njihove velike poslove ali cia nato kolinda spasava stvar nema sumnje da ce putin pasti na njeno treptanje okicama

CroPatriot
Gost
CroPatriot
3 godine prije

Ti si sigurno jedan od onih: Kome je ćaća ljubitelj komunizma, i sina je dobro poučio, a sigurno nisi Domoljub, a još manje Hrvat.

Borac2
Gost
Borac2
3 godine prije

EuroMaidan bi se trebao preimenovati u SomailoMaidan. (Uz postovanje Somaliji)

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije

Još jedna naznaka raspada. Naime huntu se politički izolira i ruši ono malo ugleda što imaju. Čak ih ni trojanski konj ratoborne elite Poljska nikako ne doživljava. Vrlo tamna perspektiva je za njih.

Luka
Gost
Luka
3 godine prije

Da Hrvatska ima Orbana bilo bi ponekad dobro misli na svoj narod, nije izdajnik kao Plenki.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik