Meksički narkokarteli su za SAD „faktor stabilnosti“, a „rat protiv droge“ je laž

Meksiko narko karteli
12 komentara

U Meksiku se do kraja 2019. skoro 40 000 osoba vode kao nestale. Najvećim dijelom je riječ o stravičnim zločinima koje su Meksiku počinili narkokarteli. Spomenimo samo najnoviji slučaj u kojem su na farmi nedaleko od grada Guadalajara u meksičkoj državi Jalisco, povezanom s ratom narkokartela, pronađeni raskomadani dijelovi tijela u plastičnim vrećama. Radi se o ostacima najmanje 50 ljudi. Za sada je identificirano 13 ljudi, jedna žena i 12 muškaraca. Područje na sjeverozapadu Meksika dom je kartela „Jalisco New Generation“. Ovo je samo jedna u nizu masovnih grobnica koje su pronađene u okolici Guadalajare. U srpnju su prilikom građevinskih radova u dvorištu kuće našli 34 tijela na dva odvojena imanja, a u rujnu je iz 119 vreća bačenih u bunar identificirano 41 tijelo.

Američka uprava i zakonodavci tvrde da su žrtva trgovine drogom i priliva imigranata koji svoje ilegalne aktivnosti s prodajom droge šire na teritoriju Sjedinjenih Država. Američka agencija za borbu protiv droge DEA navodno vodi nemilosrdan rat protiv meksičkih i drugih narkokartela Latinske Amerike. Takozvani „Trumpov zid“ na granici s Meksikom je također jedna od mjera kojom se američko društvo želi obraniti od pošasti ovisnosti o narkoticima.

Najnovija inicijativa Bijele kuće je da se narkokarteli proglase „terorističkim organizacijama“, čime bi SAD sebi dale za pravo da vojno interveniraju u poslovima latinoameričkih zemalja.

No, da skratimo, sve ovo su priče koje se šire s ciljem dobivanja glasova birača na izborima u Sjedinjenim Državama, jer glavne vođe narkokartela i trgovine drogom općenito nisu meksički kriminalci, ma kako moćni izgledali, već američke elite.

Novinarka Anabel Hernández otkriva tajne dogovore američke vlade s najvećom svjetskom organizacijom za trgovinu drogom i način na koji je meksički kartel postao veleprodajni distributer kokaina.

„Nakon godina sporazuma s američkom vladom, kartel „Sinaloa“ pod vodstvom Ismaela „Maya“ Zambade je postao “faktor globalne stabilnosti”, izjavila je meksička novinarka Anabel Hernández.

Težina ilegalnog tržišta kokaina u gospodarstvu i društvima različitih zemalja koje konzumiraju drogu je omogućila kartelu „Sinaloa“ da se pozicionira kao najveći veletrgovac drogom na svijetu.

Međutim, autorica knjige „El traidor – El diario seco del Mayo hijo“ primjećuje da u Sjedinjenim Državama i Europi postoje trgovci drogom koji zarađuju tri ili pet puta više novca od narkokartela „Sinaloa“, ali se te vijesti sustavno zanemaruju od strane masovnih medija.

Novinarka je godinama održavala redovite sastanke s odvjetnikom Fernandom Gaxiolom, koji je branio i bio veza između Maya Zambade i njegovog sina Vicentea Zambade Niebla, zvanog Vicentillo, koji se nalazi u američkom zatvoru.

“Gaxiola mi je rekao: “Za svaki dolar koji Mayo zarađuje, postoje oni trostruko više zarade u Sjedinjenim Državama, a postoje i oni koji u Europi čija je dobit pet puta veća“, rekla je Hernández u ekskluzivnom intervjuu za RT Actualidad.

Novinarka, stručna za pitanja međunarodne trgovine drogom, kaže da Jesus „King“ Zambada, brat Maya, koji je vodio kartel „Sinaloa“ prije nego je zatvoren u američkom zatvoru, kilogram kokaina mogao prodavati po stopi dobiti 66 puta većoj od prvobitne cijene u Južnoj Americi.

“Trgovina drogom u svijetu je trenutno najočiglednija posljedica globalizacije”, kaže Anabel Hernández.

“Brat Maya Zambade na temelju čiste matematike kaže:„ Mi u kartelu „Sinaloa“ kupujemo kokain za 3000 dolara po kilogramu u Kolumbiji. Kada prebacimo taj kokain u Meksiko, mi ga prodajemo za 16 000 dolara po kilogramu. Kada dođe u Los Angeles košta 23 000 dolara, dok u Chicagu ili New Yorku 35 000. Kada odete u Italiju, taj isti kilogram košta 50 000 dolara.“

Narkokartel „Sinaloa“ godišnje kupi oko 180 tona kokaina, od čega se 80% prodaje drugim kriminalnim organizacijama, odgovornim za distribuciju droge na 70% planete.

„Ovo je posao u kojem sudjeluju i političari i gospodarstvenici iz cijelog svijeta, a trgovinu drogom vide kao način ostvarivanja gigantske dobiti s malim rizikom, prije svega zbog nekažnjavanja i sigurnosnih mreža za zločinačke organizacije širom svijeta“, na temelji svojih razgovora s Fernandom Gaxiolom, odvjetnikom i veze obitelji Zambada kaže  Anabel Hernández.

Kartel „Sinaloa“ je „faktor stabilnosti“, a dan bez droge na ulicama bi SAD gurnuo u kaos

“Problem je u tome što je kartel „Sinaloa“, na ovaj ili onaj način, ovim trgovcima stvorio milijunske zarade. Uopće ne sumnjam da su u mnogim zemljama ove milijunske zarade kao nezakonit novac ušle u legalne tvrtke ekonomije različitih zemalja”, rekla je Hernández.

“Zbog toga je trgovina drogom u svijetu trenutno najočitiji primjer globalizacije. Recimo da je kartel „Sinaloa“ važan faktor globalne stabilnosti u opskrbi drogom. Postoje zemlje, poput Sjedinjenih Država, gdje toliko mnogo ljudi, nažalost, koriste drogu i dan kada više ne bi bilo droga, zasigurno bi stvorio političku nestabilnost”, kaže meksička novinarka.

Sporazum narkokartela „Sinaloa“ sa Sjedinjenim Državama

Tijekom intervjua, Hernández govori o tome kako je američka DEA koristila posrednike za dogovore s kartelom „Sinaloa“.

Naime, Vicentillo Zambada ponudio je informacije američkim vlastima u zamjenu da mu Sjedinjene Države vrate uslugu pružanjem informacija kartelu „Sinaloa“ potrebnim za uklanjanje njegovih neprijatelja.

Ovo je duga priča koja uključuje epizode poput “neobičnog” telefonskog poziva između Maya Zambade i njegovog sina Vicentilla, čak i prije nego ih je kontaktirala DEA.

I ne samo to, američke su vlasti radile na tome da spriječe da te informacije izađu na vidjelo, kao u slučaju cenzure koja je postojala tijekom suđenja narkobosu Joaquínu “Chapu” Guzmánu u vezi s političkom korupcijom između kartela „Sinaloa“ s visokim američkim i meksičkim dužnosnicima.

“Sudac i tužiteljstvo su uvijek pokušavali cenzurirati praćenje suđenja”, prisjetila se novinarka.

I dok je suđenje Chapu Guzmanu privuklo pažnju glavnih medija, suđenje protiv puno važnijeg aktera, Vicentilla Zambade, prošlo je gotovo nezapaženo, unatoč tome što je bio sin “bosa svih bosova”, Maya Zambade, najvećeg meksičkog krijumčara droge u posljednjih pola stoljeća.

“Vicentillu se nikada nije sudilo i u pravom smislu riječi. Da mu se sudilo, bio bi osuđen na doživotni zatvor, plus više od 30 ili 40 godina”, kaže novinarka.

Niebla “Vicentillo“ Zambada je na kraju osuđen prošlog svibnja na 15 godina zatvora, ali ku se u kaznu ubraja 10 godina pritvora otkako je uhićen 2009. godine i izručen Sjedinjenim Državama. Kazna mu je smanjena zbog njegove suradnje s vladom SAD-a.

Korupcija bivših meksičkih predsjednika

U tom smislu novinarka je dodala da je kartel „Sinaloa“ čak sklopio sporazume s unutarnjim krugom bivših meksičkih predsjednika, budući da su, na primjer, djeca Marte Sahagún, supruge bivšeg meksičkog predsjednika Vicentea Foxa, “kroz duže vrijeme olakšavali kemičarima narkokartela „Sinaloa“ ulazak na novo tržište metamfetamina”, što je u svom svjedočenju potvrdio i odvjetnik Gaxiola.

Dok je Felipe Calderón tvrdio da je vodio rat protiv narkokartela, zapravo činio „usluge“ Mayu Zambadi.

Nešto slično što se dugo vremena događalo s Genarom Garcíjom Lunom, bivšim tajnikom javne sigurnosti bivšeg predsjednika Felipea Calderóna, koji je uhićen u Sjedinjenim Državama za zavjeru u trgovini kokainom i favoriziranje kartela „Sinaloa“, obzirom da je policija vodila “rat” isključivo protiv rivalskih narkokartela .

“Dok je Felipe Calderón govorio da je vodio rat protiv narkokartela, zapravo je činio usluge Mayu Zambadi”, objašnjava Hernández.

Ovo je samo jedan od slučajeva koji dokazuju kako velike mreže trgovine drogom djeluju iz sjene uz pomoć političara i poduzetničke elite iz cijelog svijeta.

Sve što tvrdi novinarka Anabel Hernández javnosti vjerojatno nije nepoznanica, osim za one koji zaista vjeruju u holivudske priče o ratu kojeg DEA vodi protiv narkokartela. Čak i kada ga vodi, što zna biti slučaj, to je opet s ciljem favoriziranja narkokartela koji su „faktor stabilnosti“ na štetu njihovih rivala.

Izvor / Intervju s novinarkom Anabel Hernández: You Tube

 

Narko kartelinarkodileri
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Fabijan
4 godine prije

Danasnji nacin suzbijanja Droge se dokazano ne neuspjesnim
Vrijeme je za novi pristup problemu

basso
4 godine prije

Valjda je jasno da americka vlada sama prodaje drogu svom narodu.Americka borba protiv narko dilera je ustvari pokusaj unistenje konkurencije.Amerikanci su napali Afganistan da spase polja maka koje su talibani poceli sistematski unistavati.Otkad su amerikanci u Afganistanu cak se povecala proizvodnja heroina.

Ivo
4 godine prije

za ziopsihopate savršeni projekt. Prodajom droge namiču ogromnu zaradu, dobar dio populacije drže drogiran/ovisan, žešćim igračima omogućuje da zarađuju švercom i distribucijom, i na kraju imaju odličan izgovor za zatvaranje i likvidacije nepoželjnih igrača i crne sirotinje.

Crni žutokljunac
4 godine prije

CIA kontrolira trgovinu drogom i bori se protiv njima nepodobnih u toj igri. U toj prljavoj raboti jako se dobro vidi trag zla kojeg ostavlja za sobom, a upravlja SAD-om,kao i svim važnijim polugama na ovoj planeti.Vidi se i moć te sile, koja sakriva svoje tragove pod nekom lažnom borbom protiv droge,te je tako nevidljiva našem ogromnom lobotomiziranom stadu.

znanje
4 godine prije

Što bi se stvarno dogodilo da se droga legalizira i može kupiti u apoteci po cijeni od 35 kn za gram?

Savovic Danilo
4 godine prije

Ovako dragi moji logicari stoje stvari u vezi ove teme: meksicki narko karteli su toliko finansijski jaki da vedre I oblace granicnom trgovinom droge izmedju mexica I usa, placaju reket oko 7% CIA koristeci cak I njihova avione za prebacaj iste. Ono sto se zaplijeni na granici bude prezentovano I propraceno medijski da bi se pokazalo da se vrsi borba protiv ilegalne trgovine,DEA I ostale organizacije za suzbijanje trgovine drogom su finansirane dijelom iz budzeta vlade a dijelom postotkom od prodaje iste. Biznis je tolikih razmjera da donosi ogromnu korist objema stranama. Nevine zrtve su civili koji ginu u obracunu kartela za prevlast u trgovini i oni koji se drznu da se suprostave vec uigranom sistemu. Jednacina je jednostavna:americko trziste je nezasito I treba ga snadbjeti produktima koje komsije proizvode u enormnim kolicinama. Svako ima svoju ulogu u svemu tome(od onog uzgajivaca koke I marihuane) do ljudi koji prave gotov… Čitaj više »

Max
4 godine prije

Uvijek je tako bilo samo je izbilo na vidjelo u aferi Iran Contra”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI