Predsjednik Filipina Duterte prijeti izlaskom iz UN-a

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte
0

Rodrigo Duterte, nedavno inaugurisani predsjednik Filipina, u nedjelju je, u svom javnom obraćanju, zaprijetio izlaskom zemlje na čijem je čelu iz Organizacije Ujedinjenih Nacija. Isprovociran izvještajem dvojice stručnjaka za ljudska prava pri UN-u, a u kojem navode da je njegova direktiva o javnom ubijanju osumnjičenih za trgovinu narkoticima “podsticaj na nasilje i ubijanje, što predstavlja zločin po međunarodnom pravu”, on se obrušio na najviše međunarodno tijelo nazvavši njegove eksperte “glupima”.

Ne želim vas uvrijediti. Ali možda bi trebalo da razmislimo o izlasku iz UN-a,” rekao je Duterte. “Ako ste već toliko bezobzirni, možda i izađemo. Isključite nas, onda, iz vaše organizacije. Ništa niste uradili. Kada ste posljednji put bili ovdje? Nikad. Osim kada treba kritikovati,” izjavio je uvrijeđeni predsjednik.

On je spomenuo kako bi mogao tražiti od Kine i nekih afričkih država formiranje drugog globalnog tijela kao pandana UN-u. Takođe je optužio UN za loše rezultate na poljima borbe protiv terorizma, gladi u svijetu i obustavljanja konflikata, a nagovijestio je i da bi njegova zemlja mogla tražiti povrat sredstava uloženih u zajednički budžet UN-a, prije nego istupi iz ove organizacije.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon i Kancelarija UN-a za borbu protiv narkotika i kriminala (UNODC) osudili su Duterteovu “očiglednu podršku ubistvima bez suđenja, što je protivzakonito i predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava i sloboda”.

Ovdje valja podvući činjenicu da je predsjednik Duterte proglašen najboljim predsjednikom na svijetu od strane Ekonomskog i socijalnog savjeta UN-a u njihovom prvom godišnjem izvještaju objavljenom 8. avgusta 2016. Tada su neki predviđali da bi Duterte mogao postati sljedećim Generalnim sekretarom UN-a, ukoliko iskaže zainteresovanost za tom funkcijom.

Otvoreni rat s narkodilerima

Duterte je pobijedio na izborima za predsjednika Filipina 09. maja ove godine. Samo dan nakon inauguracije, 01. jula 2016., on je zatražio od Nove Narodne Armije, vojnog krila Komunističke Partije Filipina, da “razoruža i pohapsi narko-dilere”. Praksa ubijanja osumnjičenih za trgovinu narkoticima poznata je filipinskoj javnosti i od ranije, a Duterte je, još kao gradonačelnik grada Davao, bio blagonaklon prema tzv. “odredima smrti” koji su se “svetili” onima koje krive za smrt nedužnih ljudi usljed uživanja opojnih sredstava. Za nešto manje od dva mjeseca, koliko je proteklo od njegove inauguracije, preko 900 dilera narkoticima i ovisnika o istima je javno pogubljeno i ubijeno na ulicama gradova i sela ove ostrvske države.

Rodrigo Duterte, predsjednik Filipina, rođen je 28. marta 1945. Po zanimanju je advokat. Prije nego je postao predsjednik ove države, bio je gradonačelnik grada Davao, trećeg po veličini u ovoj zemlji. Na toj funkciji je proveo čak 22 godine. Ranije je bio zamjenik gradonačelnika i zastupnik u gradskom parlamentu.

Član je Demokratske stranke Filipina – Snaga naroda (PDP – Laban), koja je ujedno i vladajuća stranka u zemlji, a koja se zalaže za slobodu, solidarnost, pravdu, jednakost, socijalnu odgovornost i federalno uređenje države.

Pored pomenutog rata koji je objavio narko-dilerima, Duterte se, na unutrašnjem planu, zalaže i za rješavanje konflikta na ostrvu Mindanao između pobunjenika Nacionalnog Oslobodilačkog Fronta Moroa i Islamskog Oslobodilačkog fronta Moroa, s jedne strane te Vlade Filipina, sa druge.

Zanimljivo je spomenuti i njegov oštar stav po pitanju bespravne sječe drveća oličen u njegovoj izjavi: “Sijecite drveće i ja ću sjeći vaše glave“.

Na međunarodnom planu se zalaže za rješavanje konflikta u vezi s teritorijalnim nesuglasicama sa Kinom na području Južnog kineskog mora, a na osnovama iz presude Stalnog arbitražnog suda pri Haškom tribunalu koji je, 12. jula ove godine, presudio u korist Filipina. Duterte predlaže manje formalan i prijateljski pristup rješavanju problema, a samo spominjanje Kine, kao mogućeg osnivača neke vrste alternativne unije naroda, samo govori u korist te činjenice.

Njegova borba za državu socijalne jednakosti mu je donijela veliku podršku na izborima. U više navrata je govorio o potrebi izuzimanja iz sistema oporezivanja prihode manje od približno 470 EUR te predlagao privatizaciju Agencije za oporezivanje, kao i nekoliko drugih državnih agencija.

Iako kontroverzan u napisima mnogih medija, predsjednik Filipina ima, u najmanju ruku, drugačiji pristup rješavanju problema, što ga donekle čini metom osuda i kritika koje dolaze ponajviše sa zapada. Ipak, istraživanja vladinih agencija zaduženih za borbu protiv kriminala pokazuju smanjenje stope kriminaliteta u posljednjih nekoliko mjeseci. Da li je razlog tome u otvorenoj podršci predsjednika javnim ubijanjima bez prava na suđenje, njegovoj najavi o ponovnom uspostavljanju smrtne kazne za izvršenja najtežih krivičnih djela ili nešto sasvim treće, ostavljamo vama da prosudite.

DavaokriminalnarkodileriPredsjednikRodrigo DuterteUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI