Meta želi vratiti Trumpove naloge

Trump - Meta
6 komentara

Meta će vratiti bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa na Facebook i Instagram, nakon više od dvije godine otkada je izbačen sa platformi, ali je naglašeno da će to stvoriti nove “zaštitne ograde” za njegov račun kako bi se spriječilo “ponovljenje prekršaja”.

Gigant društvenih medija najavio je taj potez u srijedu, rekavši da je odluka o zabrani Trumpa donesena pod “izvanrednim okolnostima” nakon nereda u zgradi američkog Kapitola u januaru 2021. Nakon što je utvrđeno da više ne postoji “ozbiljan rizik po javnu sigurnost”, kompanija je saopštila da bi se Trump mogao vratiti, ali uz nekoliko upozorenja.

“Vratit ćemo Facebook i Instagram račune gospodina Trumpa u narednim sedmicama. Međutim, mi to radimo sa postavljenim novim zaštitnim ogradama kako bismo spriječili ponovljene prekršaje”, rekao je Meta u izjavi, dodajući da “u svjetlu njegovih prekršaja sada se suočava i sa pooštrenim kaznama”.

Prema tim ograničenjima, svaki “sadržaj koji dalje krši” rezultirat će još jednom zabranom na period od mjesec do dvije godine, navodi platforma. Sadržaj koji eksplicitno ne krši pravila, ali koji „doprinosi vrsti rizika koji se materijalizovao 6. januara“, uključujući objave „vezane za QAnon“, također može biti ograničen u sadržajima korisnika.

Prema dokumentima koje je NBC vidio, Trump je nedavno podnio peticiju Meti tražeći da vrati svoje račune, nekoliko sedmica nakon što je objavio planove da se ponovo kandiduje za predsjednika 2024. Njegova kampanja je navodno rekla kompaniji da je Trumpova zabrana Facebooka “dramatično iskrivila i inhibirala javnost diskurs” i zatražio sastanak kako bi razgovarali o tom pitanju.

Iako je nejasno da li je do tog sastanka ikada došlo, Meta je u svom saopštenju u kojem je najavljivala kraj Trumpove suspenzije priznala da bi “javnost trebalo da ima mogućnost da čuje od bivšeg predsednika Sjedinjenih Država i ponovo proglašenog kandidata za tu funkciju”, rekavši da ne želi da “stane na put otvorenoj, javnoj i demokratskoj debati”.

Trump je intenzivno koristio društvene mreže tokom svoje uspješne predsjedničke kampanje 2016. i nastavio je koristiti svoj lični Twitter nalog za zvanične objave dok je bio na vlasti. Iako mu je također zabranjeno korištenje Twittera nakon nemira u Capitol-u, dozvoljeno mu je da se vrati na platformu prošlog novembra pod njenim novim vlasnikom, Elonom Muskom. Bivši predsjednik nije objavio nijednu objavu na svom oživljenom nalogu, iako je izvor blizak Trumpu rekao za NBC da njegovi savjetnici u kampanji trenutno smišljaju ideje za njegov povratnički tvit.

Donald TrumpMetapovrataksuspenzija
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
1 godina prije

Zeli li se Pres. Trump uopce vracat ?! 100% sam siguran — APSOLUTNO — NE !!! A taj book of faces se ionak , postepeno gasi .. Izgubili su nepovratno , barem trecinu clanova — novih , nema . Ostala im sitna djeca i babe i djede i nitko drugi .. Proslo je njihovo vrijeme — u nepovrat ..

Max
1 godina prije

Okreću se kako vjetar puše.

wsox
1 godina prije

zašto bi predsjednik Trump sudjelovao u spašavanju mrtvaca facebook-a koji je pomogao kriminalcima da ukradu izbore?Trup ima svoju društvenu mrežu koja postaje sve posjećenija

Gnostic
1 godina prije

Truba će se posljednja oglasiti..
Iz Biblije 🤗🤗

Red Dog
1 godina prije

Meta umire.
Ostali su samo matorci. A i matorci umiru.
Nekad su harali samovoljno. Sad se ulizavaju da se ide kod njih.

Pera Detlic
1 godina prije

Koga još zanima alternativni warp speed škamp? Da li se škamp može tretirati kao hakabilna živina? Kažu da je pokvareni škamp car botulizma. Eh gledaj rajo kako ćeš provarit kad ti se izmakne/popusti stepenica na koju si se oslonio, a ona trula.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI