Modi želi izliječiti indijsku ”ovisnost” o stranom oružju

Narendra Modi indija
2 komentara

Indija nastoji izgraditi potpuno novi “odbrambeni ekosistem” kako bi drastično smanjila svoju ovisnost o stranim zalihama oružja i na kraju se pretvorila u velikog izvoznika modernog oružja, rekao je premijer Narendra Modi na forumu za vojne inovacije u ponedjeljak.

“Razvili smo naviku da ovisimo o stranim zemljama čak i za najjednostavnije proizvode. Poput ovisnika o drogama, mi smo bili ovisni o proizvodima uvezenim iz inostranstva”, rekao je Modi, a prenosi novinska agencija ANI.

Obraćajući se na seminaru koji su organizovali Organizacija za pomorske inovacije i indigenizaciju (NIIO) i Društvo indijskih proizvođača odbrane (SIDM), Modi je rekao da je njegova vlada krenula u “misiju” da “promijeni ovaj način razmišljanja” još 2014. godine, i od tada ne samo povećao indijski budžet za odbranu, ali se pobrinuo da se njegov značajan dio preusmjeri na “razvoj ekosistema za proizvodnju odbrane u samoj zemlji”.

“Danas se veliki dio budžeta namijenjen nabavci odbrambene opreme troši na nabavku od indijskih kompanija”, rekao je on. “U posljednjih četiri-pet godina, naš uvoz odbrane je smanjen za oko 21 posto. Danas se brzo krećemo od najvećeg uvoznika odbrane do velikog izvoznika.”

Dok je hvalio indijsku mornaricu za kontinuirano povećanje samopouzdanja, Modi je rekao da bi “cilj trebao biti podizanje odbrane Indije na neviđene visine do trenutka kada proslavimo 100 godina nezavisnosti”.

“Dok se Indija etablira na globalnoj pozornici, konstantno se dešavaju napadi dezinformacijama, dezinformacijama i lažnim publicitetom”, dodao je, napominjući da “nacionalna odbrana više nije ograničena na granice, već je mnogo šira”.

Uprkos politici Nju Delhija da smanji svoju zavisnost od inostranih zaliha razvojem domaćeg sektora odbrane i diverzifikacijom uvoza oružja, Moskva ostaje njegov ključni partner, zadovoljavajući skoro polovinu potreba u poslednjih pet godina. Rusija je dugo bila glavni dobavljač oružja Indiji, posebno složenijih sistema naoružanja poput borbenih aviona i jurišnih podmornica. Najmanje od 2000-ih, bio je najprodavaniji oružje u New Delhiju, s izuzetkom prošle godine, kada je Francuska preuzela vodstvo.

SAD, Izrael i Velika Britanija su također među glavnim dobavljačima. Ranije ove godine, američka vlada je navodno pokušala da pridobije Indiju da uspori svoju odbrambenu saradnju sa Rusijom nudeći Nju Delhiju paket vojne pomoći koji bi mogao da vrijedi čak 500 miliona dolara, navodi Bloomberg.

Vašington je takođe odbio da uvede sankcije Indiji zbog kupovine naprednih ruskih sistema protivvazdušne odbrane S-400. Ovo je u suprotnosti s njegovim tretmanom prema Kini, pa čak i prema saveznici u NATO-u Turskoj, koje su bile pogođene sankcijama zbog kupovine istog oružja.

IndijaModiStrana oružja
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tulum
1 godina prije

Što to ima u ljudima tužno
Da ulaze u tuđe živote
Tko to živi u prošlosti mojoj
A još nije umro od sramote

Max
1 godina prije

Indija je uvijek bila veliko tržište proizvođača oružja zbog stalnih napetosti i ratov a sa susjedima Kinom i Pakistanom. Najviše se kupovalo sovjetsko ili Rusko oružje jer je Indija bila Ruski saveznik ali nikad nije hcatjela ovisiti o jednom dobavljaču kako b bila neovisnija pa su nabavljali iz SAD I Zapadne Europe Francuska Velika Britanija Njemačka Izrael itd. S godinama porasla je moć gospdarstva Indije pa je i novca bilo znatno više. U isto vrijeme je Indija počela sramežljivo graditi vlastitu industriju oružja pa su tu nastali borbeni mlažnjak Hal Tejas s pomorskim baziranjem na nosaču licencna kopija SU 30 jurišna puška Insas koja je modernizirani Ak 47 s mnogim izmjenama a tu je i tenk Arjun navodno ravan T90 i Armati ali indijci nisu bili zadovoljni tim proizvodima pa je HAl Tejas često imao nesreće Insas navodno nije zadovoljio izdržljivošču i dometom pa su hitno kupljene puške Sig Sauer.… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI