Moskva: Bugarska je postala epicentar antiruske kampanje na Balkanu

Borko Borisov Bugarska
41 komentar

Bugarska je postala epicentar antiruske kampanje koju su u istočnoj Europi pokrenule američke obavještajne agencije, izjavi je jučer ravnatelj ureda za tisak Vanjskih obavještajnih službi Ruske Federacije (SVR) Sergej Ivanov.

„Američke obavještajne agencije pokrenule su opsežnu kampanju za diskreditaciju političkih i javnih ličnosti u istočnoj Europi koji se zalažu za razvoj dobrosusjedskih odnosa s Rusijom. U tu svrhu se mobiliziraju agenti i nevladine udruge i organizacije koje financiraju američke službene agencije, rekao je Ivanov.

“Bugarska je postala epicentar takve kampanje na Balkanu, gdje se redovno organiziraju špijunski skandali s naknadnim nerazumnim protjerivanjima ruskih diplomata”, dodao je vispi predstavnik moćne, ali prilično neprimjetne ruske službe SVR.

Ivanov je govorio o jednom od falsifikata koje su američke obavještajne agencije organizirale uz pomoć bugarskih kolega kada su pokrenuli informacije da je glavna tema razgovora između direktora SVR-a Sergeja Narškina i šeika Mohammeda bin Rashida Al-Maktuma 10. veljače bila sudbina bugarskog biznismena Vasila Božkova, koji je pod optužbom za financijski kriminal navodno zatočen u UAE na zahtjev Bugarske.

“Kao rezultat naše istrage ustanovljeno je da je izvor ove “senzacionalne” informacije bio predstavnik bugarskih tajnih službi u jednoj od zemalja regije, koju Amerikanci kontroliraju i ohrabruju da svoj rad usmjerava protiv ruskih interesa”, rekao je Sergej Ivanov, ali nije htio reći o kojoj je zemlji riječ.

“Falsificiranje podataka o sadržaju sastanka između šeika Mohameda i direktora ruskih Vanjskih obavještajnih službi također je imalo za cilj zakomplicirati međudržavne odnose naših zemalja i suradnju tajnih službi UAE i Rusije”, dosao je Ivanov.

SVR navodi kako se razgovor  između Nariškina i Al-Maktuma prema transkriptu odnosio isključivo na međunarodne sigurnosne probleme i bilateralnu suradnju. Međutim, potpredsjednik bugarskog parlamenta Valerij Simeonov rekao je da je na sastanku razgovarano o puštanju Božkova. SVR je ovu izjavu nazvao “patkom za medije koja dolazi iz bolesne mašte“.

No, SVR se i dalje drži tvrdnje da je Bugarska postala centrala za takve aktivnosti u regiji, koje su do sada rezultirale protjerivanjem ruskih diplomata iz Grčke, Sjeverne Makedonije, Albanije i Crne Gore.

SVR služba
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tbilisi
4 godine prije

Očito, sve je samo interes.

Mister x
4 godine prije

Brzo učite od Ukrajine,sjedi 5,kaže USA profesor.

Alex
4 godine prije

Zato je Budalska zadnja rupa u EU,sa dobrim izgledima da to mjesto i zadrži,unatoč moćnom pritisku Hrvatske da im preuzme mjesto fenjeraša.

no name
4 godine prije

Istorija Bugarske zasniva se po sistemu kako vetar duva!
Sutra, ako zatreba, opet će biti najveći rusofili!
To što su se danas okrenuli ka zapadu nije strašno. Strašno je kada se nema obraza ni časti. Jednostavno su zaboravili ili ne žele da se sećaju da ih je Rusija oslobodila od turaka. Na Berlinskom kongresu, zahvaljujući Rusiji, dobili su granice koje ne zaslužuju a sve to vratili u oba svetska rata ratujući rame uz rame sa ruskim neprijateljima. Tradicija se samo nastavlja!

P.S. Na Balkanu, po tom pitanju, nisu usamljeni!

Siniša
4 godine prije

Bugarsku je Rusija stvorila.
Istorija je majka znanja koje stvara budućnost.

Siniša
4 godine prije

A tek što su stvorili Rumuniju, oni poslaše stotine hiljada vojnika na USSR.
Istorija je majka znanja koja stvara budućnost.

Siniša
4 godine prije

Srbi su gole guzice od kada znadu za sebe….nađi neku silu protiv koje nismo bili, pa Obrenovići su bili i protiv Rusije.
Imaju Srbi pamet, imaju hrabrost, imaju i bolestan smisao za otpor koji pod obavezno vodi pomoru Srba…nemaju smisao da gledaju svoj posao i svoju politiku.

Davor drugi
4 godine prije

Ne znam zašto i u koju svrhu se komentiraju objašnjavaju radovi, aktivnosti kao i učinak bilo protivničkih ili vlastitih obavještajnih službi. Kakav god ishod obavještajnog rada bio, u pravilu saznanja o njegovom radu se u rijetko iznimnim slučajevima iznosi i javno komentiraju, nego se istim kanalima i po istim principu nastoji recipročno uzvratiti. Svakim komentiranjem i sa objavljenim rezultatom daje se jedan veliki plus protivniku i još veći minus vlastitoj agenciji. Najjednostavniji primjer, nije baš obavještajni rad ali dobar primjer zatamnjivanja očiglednog, posljednje raketiranje Sirije koje se u pravilu ne komentira, a i kada komentar i “iscuri”, po bibiju, to je mogla odraditi i belgijsko ratno zrakoplovstvo.

Mlata
4 godine prije

Hahahhahhaa

Tomi
4 godine prije

Dobro to… Nego sta je sa juznim tokom jel stoji ko severni il se ipak sta radi?

asdfghjkl
4 godine prije

Jeli se neko ovdje zapitao zašto su se istočnoevropske zemlje sve redom okrenule zapadu ? Zato jer je ljudima bilo dosta neimaštine, praznih polica, sivila, političkog terora, represije, cenzure i sličnih s*anja. Danas uglavnom svi ti narodi žive puno bolje nego kad su bili dio istočnog bloka.

Marius
4 godine prije

Ah ti Bugari… Najveće podguzne muve koje je svet ikad vidio. Ponizni pred jačim, silni pred slabijim.. Do juče rusofili, danas rusofobi…Mada moramo biti objektivni, ta im se politika prilično isplatila. Doduše profitirali su dosta služeći Rusima dok je teško videti šta su dobili služeći Amerima. Od Rusa su dobili državu (u granicama većim nego etnički prostor) koja je plaćena ruskom krvlju, zatim uspešno odrađeno etničko čišćenje Turaka pod Živkovim uz blagoslov Rusa itd. Od Amera šta su dobili, stvarno ne znam… Jedino što mi pada na pamet je da i danas imaju pravo da se iživljavaju nad pripadnicima turske manjine. Kada ne bi bili ponizni verovatno bi im pas Erdo bio za vratom. A ovako Erdove imperijalne ambicije uvek nekako idu linijom potkopavanja država koje nisu u čvrstom zagrljaju SAD-a. Srećom pa to nije Bugarska 🙂

Crnomorac
4 godine prije

Kome su Bugari pretnja? Od pada komunizma koji je sve dao što nisu imali, postali su samo siromašni robovi Zapada. Kada im Ameri odu iz zemlje, postaće najpoznatija vukojebina Evrope.

nije bitno tko
4 godine prije

Kad odu Ameri, Bugari nahjebali ste….

Max
4 godine prije

Tipične zapadne podvale.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI