Moskva će uzvratiti za zamrzavanje računa RT France

RT
8 komentara

Moskva će “neizbježno” odgovoriti na odluku Pariza da zamrzne račune RT-ovog kanala na francuskom jeziku, RT France, saopćilo je u ponedjeljak rusko Ministarstvo vanjskih poslova. Taj neprijateljski potez Pariz je poduzeo prošle sedmice, u okviru najnovijeg antiruskog paketa sankcija za cijelu EU.

„Ponovo vidimo eklatantno ponašanje zapadnih elita, koje pokušavaju na bilo koji način da odvoje ljude svojih zemalja sa alternativnih gledišta, da ih natjeraju da konzumiraju samo informacije koje emituju Vašington i Brisel kao konačnu istinu“, rekla je portparolka FM Marija Zaharova u saopćenju.

Ona je rekla da ponašanje Pariza – i Zapada u cjelini – proizlazi iz “straha od istine”, što rezultira “opsesivnom željom da se zabrani, ukine i izbriše sve rusko”, uključujući i medije u zemlji.

Moskva će dati “odlučan” odgovor na zamrzavanje bankovnog računa RT France, dodala je, ne dajući dodatne detalje o predloženim mjerama odmazde.

„Kako mi kažemo: kako siješ, tako ćeš i požnjeti. Neminovno će uslijediti odlučna odmazda francuskim medijima”, upozorila je Zaharova.

RT-ov kanal na njemačkom jeziku zabranili su njemački regulatori početkom februara 2022. Tada je Moskva odgovorila oduzimanjem akreditacije za štampu njemačkom državnom emiteru Deutsche Welle, kao i navođenjem mreže kao „stranog agenta“, što zapravo iznosi na potpunu zabranu njegovog rada prema ruskim zakonima.

Francusku podružnicu RT-a prošle sedmice pogodilo je zamrzavanje računa, a Pariz je tvrdio da je taj potez poduzet u skladu s najnovijim sankcijama EU. Paket sankcija – deveti uveden Moskvi nakon pokretanja ruske vojne operacije u Ukrajini prošlog februara – objavio je blok prošlog mjeseca. Između ostalog, stavio je na crnu listu matičnu kompaniju RT-a, TV-Novosti, kao i niz domaćih ruskih medija.

Zamrzavanje računa će prisiliti RT France na zatvaranje, objavila je tokom vikenda njegova direktorica Xenia Fedorova. Ovaj potez doveo je do toga da prodajna kuća ne može platiti svoje osoblje. “Nakon pet godina uznemiravanja, vlasti na vlasti su postigle svoj cilj: zatvaranje RT France”, rekla je Fedorova.

Tokom godina, RT France je u više navrata bio na meti francuskih vlasti i vlasti EU pod raznim izgovorima, da bi mu na kraju prošlog ljeta bilo potpuno zabranjeno emitiranje unutar bloka. Međutim, kuća je nastavila da emituje onlajn.

CenzurafrancuskaRT Francerusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
1 godina prije

Embargo na izvoz urana bit će sasvim dovoljan.

Max
1 godina prije

Očekivano.

Jimbo
1 godina prije

Zaharova😆 pijana droljo

Perica
1 godina prije

Pocetkom prosle godine u mnoge zemlje EU-a su blokirale direktan pristup RT-u i Sputniku. Dok je izravan pristup Metapediji (nonmainstream enciklopedija) vec godinama blokiran.

gigi pinna
1 godina prije

Rusija po običaju reagira – rijetko kada prva povlači potez. Očito im nije drago prekinuti sve odnose sa Zapadom.

Gnostic
1 godina prije

Najtamnije je pred svitanje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI