Moskva: Nema govora o konferenciji o Idlibu ili sastanku Putina s Erdoganom

Dmitrij Peskov
73 komentara

Proteklih dana su vođene intenzivni diplomatske aktivnosti kako bi se smirila situacija u Idlibu. U jednom trenutku je turski predsjednik Erdogan izjavio kako će se 5. ožujka u Turskoj održati multilateralna konferencija na kojoj će biti Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Merkel, te ruski predsjednik Vladimir Putin i on kao vođa Turske. Kao što smo ranije izvijestili, ruski čelnik je rekao kako će razmisliti o prijedlogu, ali iz Moskve nikada nisu potvrdili odlazak Putina u Tursku.

Danas stiže vijest da od sastanka neće biti ništa, što je poruka koju bi Erdogan konačno trebao razumjeti.

Kremlj je u utorak rekao da radi na organiziranju summita s Turskom i Iranom na kojem bi se razgovaralo o sukobu u sirijskoj regiji Idlib, ali da ne organizira zasebni multilateralni summit koji bi okupio Francusku, Njemačku, Tursku i Rusiju.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan priznao je ranije u utorak da još nema sporazuma o održavanju predloženog summita 5. ožujka s Rusijom, Francuskom i Njemačkom, ali da će se tog dana možda sastati s ruskim Vladimirom Putinom.

Upitan da komentira izjavu Erdogana, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da se ne vode razgovori o održavanju summita s Francuskom i Njemačkom. Rusija je razmišljala samo o sastanku na vrhu o Idlibu s Iranom i Turskom, rekao je Peskov, što je opetovana poruka Moskve da se može razgovarati u formatu iz Astane, danas Nur-Sultana, te o provedbi odredbi Sporazuma iz Sočija iz 2018. i 2019. Sve ostalo ne dolazi u obzir i Rusija to smatra gubljenjem vremena.

No, Dmitrij Peskov je rekao kako trenutno nema razgovora ni o sastanku Vladimira Putina s turskim predsjednkom Erdoganom, što znači da će se kampanja u Idlibu nastaviti, a ranije je ruska delegacija tijekom propalih pregovora rekla da je prioritet bio deblokirati autocste M4 i M5 u Idlibu i podijeliti  „umjerenu“ od radikalne oporbe, uz naglasak da terorističke skupine trebaju biti „eliminirane“.

erdoganPutinSastanak
Pretplatiti se
Obavijesti o
73 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
SD "Partizan"
4 godine prije

Vladi je puk’o film, Erdo he.i se i ti i tvoji dogovori. Možeš još samo dobiti po nosu.
Dogovorili smo se jednom, nećemo svaki dan…

Siniša
4 godine prije

“Zaoštravanje situacije u sirijskoj provinciji Idlib vodi ka porastu mogućnosti konflikta sa Turskom, rekao je državni sekretar SAD Majk Pompeo novinarima. On je naveo da američka administracija razgovara sa Ankarom o mogućnosti zajedničkih akcija.

„Kao što smo više puta ranije saopštavali, (sirijski) režim ne može da pobedi. Ofanziva koju je preduzela vojska režima samo povećava mogućnost konflikta sa našim saveznicima iz NATO-a – Turska“, rekao je Pompeo.

On smatra da je rešenje problema – prekid vatre i pregovori na bazi rezolucije Saveta Bezbednosti 2254.

„Kako je već govorio predsednik Tramp, mi sarađujemo sa Turskom i procenjujemo šta možemo zajedno da preduzmemo“, objasnio je Pompeo.
On je još jednom optužio Rusiju, Siriju i Iran za blokadu primirja u Siriji.””

Alex
4 godine prije

Rusi su, izgleda,odlučili završiti priču oko Idliba,nakon stradanja svojih specijalaca… Turci moraju doma,poveli,ili ne, terotiste i ostalu bagru sa sobom.
.

Fenix
4 godine prije

Ipak je na kraju vrijeme da se patnja Sirijskog naroda završi ovaj rat je mogao biti završen 2018 ali je radi politike(Turska) oduzio se do danas. SAA je dobro napredovala na jugu Idliba zauzeli su 15 mjesta i vec dosli do M4.

Pero
4 godine prije

Sta da se dogovara sa turskim lazljivcem?
Ginu li ga ginu turci za nista.

Max
4 godine prije

Ne može Erdogan nikome diktirati uvjete.

Zvrk
4 godine prije

Od**b je lansiran.

Ringo10
4 godine prije

Jedini problem sad je to sto je broj poubijanih Turaka premalen. Kad se bude brojalo na tisuce poubijanih Osmanlija …. e to ce bit bar donekle zadovoljavajuce

burt
4 godine prije

veliki je ulog u igri i zato Assad i IRGC pod svaku cijenu hoće zauzeti cijeli Idlib jer uvođenje demarkacijske linije i nova teritorijalna i politička podjela znače kraj unitarističke Sirije, najvažnija mjesta oko koje se lome koplja na demarkacijskoj liniji su koridori M4 i M5 i gradovi Idlib, Ariha i Jisr ash Shogur, situacija se zadnjih dana promjenila na štetu Assada jer umjesto pobunjenika i islamista koji su imali dvadesetak starih oklopnjaka i nekoliko improviziranih katyusha dolazi turska vojska sa velikim brojem suvremenih tenkova, oklopnih transportera, samohotkama, bacačima raketa, radarima, protuavionskim sistemima, zato se turska vojska prvo rasporedila oko grada Idliba i artiljerijom tuku položaje SAA a svakodnevno u Idlib ulaze turske kolone koje su još u fazi raspoređivanja po Idlibu a ruska i SAA avijacija očigledno pokušavaju napadima omesti raspoređivanje turske vojske južno od prometnice M4 i spriječiti zaokruživanje demarkacijske linije ali koliko god Assad i poludjeli iransko-irački… Čitaj više »

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Bit će sastanka, neće bit sastanka, bit će sastanka……… Erdo kida cvijetne latice….. Trenutno, stalo je na neće bit sastanka…. iako ima još latica za otrgnut. P.S. Nekad je zgodno pročitati vijesti iz povijesti. Predstavnik Rusije u Bagdadu je 30.9.2015.g. obavjestio osoblje tamošnjeg američkog veleposlanstva da bi ruski borbeni zrakoplovi mogli početi sa borbenim operacijama u Siriji, pa da bi shodno tome bilo vrlo preporučljivo da američki zrakoplovi izbjegavaju taj zračni prostor. Mnogi su bili začuđeni i iznenađeni, a neki i uvrijeđeni, kad je Rusija počela bombardirati snage ISIL-a u Siriji i to na službeni poziv sirijskih vlasti. Rusko Ministarstvo obrane je objavilo da su otpočeli zračni udari u blizini grada Homsa. Da bombarderi Ruskih zračnih snaga ciljano gađaju položaje terorista islamske države u Siriji. Istovremeno, američki izvori su CNN-u izjavili da ti ruski napadi ”nemaju strateški značaj u borbi protiv islamske države”. Da američka strana neće spriječavati ruske udare… Čitaj više »

Alen
4 godine prije

Glavna vijest putin neće doći , strasno , niko ozbiljan nije to ni očekivao..
Ono sto je promaklo je sta bi mogla da bude tema razgovora erdogan,merkel ,makron..
Mozda raspodjela kvota za prijem golorukog sirijskog naroda ..

Žilevski
4 godine prije

Off t :
Turska vojska i islamisti osvojili Neyrab. Ruski zrakoplovi ostali prizemljeni! Geopolitika , što se to dešava ?

Joza
4 godine prije

Rusi su bili dugo strpljivi sa Erdoganom, a taj nezahvalni glupan je to zloupotrijebio.
Sada je dosta! Samo neka prdne. Razvalit ce ga Rusi ko Panta pitu.

karma
4 godine prije

Bijeli labudovi mijenjaju topografiju zemlje nad kojom izbace svoje paketice. Ima Putin dobre zivce sa budaletinama. Kim bi brze malo i zesce ravnao polja sa ovim bijelim letecim ljepotanima.https://www.youtube.com/watch?v=blsLo9iy2S4

Helvetia
4 godine prije

youtube.com/watch?v=kHxOrdS_B8E

Tico
4 godine prije

Ne razumijem zašto bi Njemačka i Francuska išle u Tursku na bilo kakav dogovor o njihovom ratu?! ..

ShaCkaL
4 godine prije

Sinoć niti jedan Ruski avion nije se dignuo, SAA izgubile Neyrab.. Kako to objasniti?

Zagor
4 godine prije

Južni Idlib, oslobođeno;
Baarbu, Hass, Deir Sunbul, Qaurah, Sahab, Al Aziziyah, Basqala, KAFRANBEL, Hazarin, Darat al Kabira, ruševine Shisharah, Jabal Kafranbel.
Nakon povlačenja iz Neiraba, uspostavljena linija obrane Jawbas – Al-tarnaba – Afes.
Jučer u Idlibu srušen naoružani turski dron Anka-S broj 031, a u Tripoliju, Libija, srušen TB2 Bayraktar dron. Loš dan za TAF.
RUAF Tu-214R ELINT/SIGINT primjećen na području Binnish-a, Idlib.

Hezbollah
4 godine prije

Već godinama pratim jednog twittera iz Sirije, objavio video da je SAA ovih dana zarobila nekoliko Ujgura na jugozapadu Idliba. Ispituju ih kineski obavještajci, ako im Sirija ne dokaže zločine, Kinezi ih vode sa sobom u Kinu. Prijevoz i suđenje u Kini, + metak, ne znam kako se Kinezima to isplati?

Ringo10
4 godine prije

Blizi se kraj Februara … nadam se da ce ludjak krenuti u napad … jer premalo Turaka ubijaju … ma premalo …treba mnogo vise
Pa jedno trideset tisuća mrtvih Turaka bi bilo OK za početak …

Ringo10
4 godine prije

Turcima se treba fakat krvi napit

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI