fbpx

Nacionalni institut za zdravlje dodjeljuje grant u iznosu od 500 hiljada američkih dolara kompaniji General Electric za izgradnju mikročipa koji detektuje COVID

Pracenje Covida

Projekat ima za cilj stvoriti uređaj, dovoljno mali da stane u telefon ili sat, koji može „direktno da uhvati, detektuje i identifikuje“ čestice virusa COVID-19.

Nacionalni institut za zdravlje (NIH) dodijelio je dvogodišnju donaciju multinacionalnoj kompaniji General Electric za razvoj mikročipa koji može da detektuje prisustvo čestica COVID-19.

Dvogodišnji ugovor započeo je 21. decembra 2020. godine, a finansiranje za početnu godinu iznosi 581.785 dolara.

General Electric je dobio grant od vladine zdravstvene agencije jer NIH nastoji da finansira razvojne projekte za „nove, netradicionalne pristupe identifikovanju trenutnog virusa SARS-CoV-2“.

Projekat ima cilj stvoriti uređaj, dovoljno mali da stane u telefon ili sat, koji može „direktno da uhvati, otkrije i identifikuje“ čestice virusa COVID-19. Ideja je da bi „bioreceptori“ mogli da otkriju čestice virusa i da mogu da prave razliku između njih i drugih čestica s kojima dolaze u kontakt.

Jednom kada senzori utvrde prisustvo virusa, oni bi „automatski“ prenijeli ove informacije „na ekran osjetljiv na dodir ili drugi digitalni uređaj“.

Tim kompanije General Electric iz New Yorka predvodi jedan od njihovih glavnih naučnih istraživača, Radislav Potirailo, koji je pozdravio projekat kao stvaranje jedne od „prvih linija odbrane“.

„Sveti gral je otkriti jednu česticu virusa“, ​​rekao je.

Potirailoov tim tako dizajnira „digitalnog krvosljednika“, „mikročip manji od novčića sa nano-jamicama ili sitnim porama, koje može aktivirati samo određeni molekul – u ovom slučaju, molekul iz koronavirusa koji uzrokuje COVID-19“.

Svaka od nano-jamica sadržat će „bioreceptore“ koji bi se aktivirali tek prepoznavanjem čestica virusa za koje su dizajnirani.

Uprkos maloj veličini senzora, Potirailo je izjavio da će oni imati „iste mogućnosti detekcije kao vrhunski analitički instrumenti veličine mikrotalasne pećnice“.

Iako je početni fokus na korištenju ekrana osjetljivih na dodir za prikupljanje takvih podataka zbog njihove izuzetno raširene svakodnevne upotrebe, tehnologija nije ograničena samo na telefone. NIH je predvidio da bi mogao da se „integriše u tastaturu, miš i druge površine koje se često dodiruju“.

Pored toga, senzori bi mogli biti ugrađeni u „površinu specijalizovanih detektora virusa“, ​​koji bi se na taj način koristili na javnim mjestima za otkrivanje prisustva virusa „u respiratornim kapljicama u vazduhu“. Predviđajući da će senzori biti uobičajeni kao požarni alarmi ili detektori dima, NIH je predložio da se oni mogu instalirati na lokacijama poput „staračkih domova, bolnica, aviona i prostora za sastanke“.

Tehnologija bi tako postala dio svakodnevnog života, a „druge digitalne aplikacije za zdravlje i bolesti će uhvatiti neposredni uticaj virusa ili drugih patogena na zdravlje i ponašanje u realnom vremenu“.

Novo digitalno doba praćenja mikročipovima

Iako je projekat General Electrica dospio na naslovnice vijesti, kompanija ni na koji način nije usamljena jer ima zadatak da razvija tehnologiju koja bi mogla natjerati ljude da neprestano nadgledaju svoje okruženje i zdravlje. NIH je predvidio da će finansirati projekte do ukupno 10 miliona dolara.

NIH finansira niz drugih sličnih projekata, usredsređenih na stvaranje senzora za detekciju COVIDA-19.

Univerzitet u Washingtonu takođe razvija uređaj za detekciju virusa „kompatibilan sa ekranom osjetljivim na dodir“, nakon što mu je NIH dodijelio 466.500 američkih dolara.

Univerzitet Emory dobio je 449.696 američkih dolara za razvoj tehnologije za „automatsko nadgledanje i praćenje čestica COVID u vazduhu“. Ovo bi se zasnivalo na tehnologiji „Rolosense“ koja je „DNK mikromotor“ za otkrivanje virusa, a može se vidjeti pomoću normalne kamere pametnog telefona koja je povezana sa aplikacijom, pružajući „geografsko traganje i nadzor“.

Univerzitet Washington u Sent Luisu prihvatio je bespovratna sredstva u iznosu od 433.266 američkih dolara za razvoj „elektrohemijskog biosenzora“, koji bi detektovao čestice COVID-19 u vazduhu, kao i „druge i buduće patogene“.

Svi oni, kao i mnogi drugi, dio su NIH-ovog programa „Snažno ubrzanje dijagnostike (RADx)“, koji je napravljen da ubrza razvoj i uvođenje novih tehnologija za testiranje na COVID-19.

Kao sljedeća podgrupa ove inicijative, NIH je takođe pokrenuo „RADx radikalnu (RADx-rad) inicijativu“, koja je usredsređena na upotrebu novih ili postojećih tehnologija na jedinstvene načine, uključujući „nekonvencionalni skrining, biološke ili fiziološke markere, nove platforme i uređaje za njegu.“

RADx-rad, iako je prvobitno napravljen za potrebe otkrivanja i dijeljenja informacija o COVID-19, takođe će se koristiti sa referencom na „druge, a nepoznate zarazne agense“.

Nije teško zamisliti zabrinutost u vezi s privatnošću i potencijalnim kršenjem ljudskih prava, jer se svi podaci prikupljeni različitim projektima šalju novostvorenom „čvorištu“ – Centru za koordinaciju podataka (DCC) – a zatim redom širem okviru NIH. To bi uključivalo informacije od samih senzora, ali i podatke iz „javnih izvora“ kao što su podaci o popisu stanovništva, elektronski zdravstveni kartoni i administrativni podaci.

DCC će dodatno sarađivati sa drugim „velikim istraživačkim naporima o COVIDU-19“, dijeleći sopstvene prikupljene podatke.

Takva otkrića dolaze zajedno sa vlastitom invazivnom tehnologijom Pentagona u državnom pogonu za snimanje i praćenje zdravlja i svakodnevnog života pojedinca. Naučnici iz Agencije za napredne istraživačke odbrambene projekte (DARPA) proizveli su supstancu sličnu gelu u obliku tkiva koja se ubacuje ispod kože.

Umetak bi „kontinuirano testirao vašu krv“ i reagovao sa supstancama u tijelu, emitujući svjetlo niskog nivoa, vidljivo senzoru ili aplikaciji pametnog telefona.

Dr Kayvon Modjarrad, naučni istraživač sa sjedištem u Pentagonu, ponovio je neobične komentare izražene u različitim grantovima koje dodjeljuje NIH, tvrdeći da oni rade na tehnologiji i vakcinama koje bi bile univerzalno efikasne: „Trudimo se ne samo da napravimo vakcinu za ovaj virus, pokušavamo da napravimo vakcinu za cijelu porodicu koronavirusa.“

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
28 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Stara kuka
Gost
Stara kuka
5 mjeseci prije

Dakle, do sada nisu bili u stanju izozolirati taj virus ni iz tijela “zaraženih” uz svu glomaznu i skupu opremu ilaboratorije, a sada će ga otkrivati čip na mobitelu? I što bi otkrivao taj čip? Prisustvo virusa? Gdje? U zraku? Što se prisustva kod ljudi tiče, ne možeš mobitel gurnuti… Pročitaj više »

nekoime
Gost
nekoime
5 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Čip u svakom trenutku detektira gdje si ti, a za viruse mu se živo hebe.

tihobl
Gost
tihobl
5 mjeseci prije
Reply to  nekoime

Nije to u pitanju. Radislav Potiralo uzima pare da napravi citac za RF transponder iz mRNA vakcina. Naski receno: pravi citac ziga zvijeri. Ako ga nemas imas koronu i ides u karantin dok se ne vakcinises.

Pera Detlic
Gost
Pera Detlic
5 mjeseci prije
Reply to  tihobl

I ako nećeš bocu ni nakon 2 godine papa imovina. Nakon dvije godine se smatra da si trajno preseljen. Zakonski okvir već pripravljen barem u Hr. Veliki reset iliti nitko ništa ne posjeduje ( ni sebe samog) i svi sretni. Dvije godine za početak smanjiće se to nabrzaka po potrebi.… Pročitaj više »

ijrnbenbnerineirngve
Gost
ijrnbenbnerineirngve
5 mjeseci prije
Reply to  Pera Detlic

+

ledeno doba
Gost
ledeno doba
5 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

radi se o tome da se ovcoidno-debilno-kretnoidski konzumerski ništa-ne-mislitelji stalno drže pod kontrolom. oni će popušiti i ovaj debilizam, kao što su i dosad pušili guranje štapića u nozdrve ili analni otvor sa druge strane, kabali će to služiti, da neprekidno može napuhavati broj “novozaraženih”, koliko im treba i ne… Pročitaj više »

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
5 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Lijepo. Samo, virus jest izoliran iz tijela oboljelih. Ali, nipošto nije sigurno da je uzrok smrti. Drugo, da me snađe kakva nevolja, ono, prisilno testiranje, guza je guza, a mozak…ne bi baš htjela da mi se tu nešto primiče… Komentar članka: idiotski zahtjevi: – kad se virus raspada u okolini,… Pročitaj više »

Stara kuka
Gost
Stara kuka
5 mjeseci prije
Reply to  Lucija, prva

“Samo, virus jest izoliran iz tijela oboljelih.“ A to znap kako? Rekoše na televiziji? Ili vjeruješ Kinezima koji su ga izolirali tri puta i svaki puta je izgledao drugačije? “Ali, nipošto nije sigurno da je uzrok smrti.“ Kako izgleda NIKAD nije uzrok smrti. A čitava ova nebuloza o čipu koji… Pročitaj više »

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
5 mjeseci prije
Reply to  Stara kuka

Koliko bi onda koštao takav Pcr test? Trebate znati da se dio nekih molekula može proizvesti umjetno… Ne. To da je virus izoliran znam iz stručnih članaka. Bili više puta na portalu. Postoje i hrpe onih,- kod nas ne postoje, koji struku na razumljiv način prikažu drugima. Nisam baš očekivala… Pročitaj više »

rimtu
Member
Famed Member
rimtu
5 mjeseci prije
Reply to  Lucija, prva

“Virusi” su egzosomi i nisu prenosioci bolesti.

iengvewrgfwerfgwnerf
Gost
iengvewrgfwerfgwnerf
5 mjeseci prije

Vor on teororom su nas terorizirali dvije dekade sad nastavljaju sljedeće dvije dekade sa kurtona terorom.

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
5 mjeseci prije

Sad slijedi teror “klimatskim promjenama”…

iengvewrgfwerfgwnerf
Gost
iengvewrgfwerfgwnerf
5 mjeseci prije
Reply to  Lucija, prva

Ne, već živimo u teroru binarnog koda koji će se nastaviti dok se ne probudimo na serverima priključeni na umjetnu.

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
5 mjeseci prije

Zbilja?
Pogledati jučer članak od Vakule na indexu

Metabaron
Member
Metabaron
5 mjeseci prije

Onaj tko vjeruje da takav chip uistinu postoji , taj je vec chipiran sa barem DVA chipa , jedan u glavu a drugi u dupe !

iengvewrgfwerfgwnerf
Gost
iengvewrgfwerfgwnerf
5 mjeseci prije
Reply to  Metabaron

+

Mikojan
Gost
Mikojan
5 mjeseci prije
Reply to  Metabaron

Ako se vjeruje u svašta može se vjerovati u čip, za čip barem znaš da nešto postoji, nije bitno što se nezna šta radi ali je prisutan, za ostalo ni to.

Pera Detlic
Gost
Pera Detlic
5 mjeseci prije
Reply to  Metabaron

Vjerujemo mi da je sto kuna nešto, a ono šareni papirić. Tako će biti i s tim čipovima.

ledeno doba
Gost
ledeno doba
5 mjeseci prije

nije da cjepidlačim, ali brate mili, sada ste počeli upotrebljavati i izraz “grant” (u naslovu), za kojega mnogi ne znaju što znači…
možda će ljudi pomisliti na glumca Carya Granta ili Hugha Granta ili kapetana Granta iz američkog građanskog rata

grant je donacija

Lucija, prva
Gost
Lucija, prva
5 mjeseci prije
Reply to  ledeno doba

Generala

Zelinčanka
Zelinčanka
5 mjeseci prije
Reply to  ledeno doba

Grant je u ovom slučaju više od donacije. To je tip potpore znanstvenicima koji se na francuskom zove “bourse” a na hrvatskom bi najbolje odgovarala “stipendija”. Kako god se zvala, u ovom slučaju to je gubitak odnosno pranje novaca. Osim toga, ako su toliko sposobni, neka istom aplikacijiom pokriju sve… Pročitaj više »

Zagor
Gost
Zagor
5 mjeseci prije
Reply to  Zelinčanka

+

Puž
Gost
Puž
5 mjeseci prije

Planovi za depopulaciju idu dalje!? Jer bilo što što nam se gura pod plandemiju se u principu radi zbog toga. “Postalo mi je apsolutno jasno, čak i kad razgovaram s inteligentnim ljudima, prijateljima, poznanicima … i oni mogu prepoznati da im govorim nešto važno, ali oni dolaze do točke [kada… Pročitaj više »

Puž
Gost
Puž
5 mjeseci prije

Planovi za depopulaciju idu dalje!? Jer bilo što što nam se gura pod plandemiju se u principu radi zbog toga. “Postalo mi je apsolutno jasno, čak i kad razgovaram s inteligentnim ljudima, prijateljima, poznanicima … i oni mogu prepoznati da im govorim nešto važno, ali oni dolaze do točke [kada… Pročitaj više »

Puž
Gost
Puž
5 mjeseci prije
Reply to  Puž

Jedan od ovih komentara slobodno pobrišite, isprike, nisam mogao biti strpljiv a i htio sam biti siguran da če biti objavljeno. Hvala

sale67
Gost
sale67
5 mjeseci prije

Prave oni senzor da se vidi tko se nije cijepio pa da mu na konto toga mogu brzo zabraniti ulazak na neka mjesta.

Sretnica
Gost
Sretnica
5 mjeseci prije

da misle na naše zdravlje naprednu tehnologiju bi koristili da otkrije u ranoj fazizloćudni tumor ili zaćepljenje krvnih žila,ugrušak prije infarkta da uredjaj dojavi i na vrijeme se to otkloni,ovo je totalno porobljavanje ako narod pruzi ruku,očekujem hodanje na koljenima sljedeća faza,nismo morali učiti hodati,puzati smo znali sami

POVEZANE VIJESTI

Izbornik