Najgora američka noćna mora o Rusiji i Kini je postala stvarnost

Kineski piloti
46 komentara

Utjecajni američki časopis Foreign Policy je upozorio na ranjivost baza Sjedinjenih Država u svijetu od mogućih napada Rusije i Kine.

“Nove tehnologije velikim konkurentskim silama poput Kine i Rusije u budućim ratovima mogu omogućiti da provedu precizne i razorne napade na američke vojne baze i logističke mreže, čak i one unutar samih Sjedinjenih Država”, piše u članku kojeg je Foreign Policy objavio 20. studenog.

Prema autoru Michaelu Beckleyu, napredak Rusije i Kine u zrakoplovstvu, robotizaciji, strojnom učenju, 3D ispisu i nanomaterijalima omogućuje im stvaranje novih vrsta raketa i ubojitih  bespilotnih letjelica. One se mogu lansirati gotovo neprimijećeno i prijeći velike udaljenosti, dodaje autor.

Novinar posebno primjećuje da novi hipersonični projektili objedinjuju brzinu i domet balističkih projektila s manevarskim sposobnostima i preciznošću krstarećih projektila.

“Širenje ovih tehnologija će sadašnji oblik rata Sjedinjenih Država učiniti zastarjelim”, kaže autor i navodi da bi američka vojska teško mogla brzo reagirati na moguće napade Kine i Rusije.

Prema Beckleyju, većina američkih baza ima malo ili nikakvih sustava proturaketne obrane ili pojačana skloništa.

„Većinu svoje povijesti Sjedinjene Države su imale luksuz da vode svoje ratove iz sigurnih utočišta. Na kontinentalnom dijelu Sjedinjenih Država već više od dva stoljeća se nisu vodile veće međunarodne bitke, a na moru SAD nisu pretrpjele ozbiljan napad otkako je Japan bombardirao Pearl Harbor u Drugom svjetskom ratu. U posljednjih nekoliko desetljeća su se jedino američke baze na stranim teritorijama suočile s nekoliko konvencionalnih vojnih prijetnji. Neviđeni imunitet stvorio je poseban američki način ratovanja koji uključuje masovne napade pokrenute iz gotovo neranjivih i zemljopisno udaljenih sjedišta. U nedavnim ratovima u Afganistanu, Iraku, Libiji i Srbiji, na primjer, američka vojska je koristila sigurne baze i logističke mreže koje se protežu od srca Amerike do neprijateljskih granica. Iz tih ogromnih sigurnih prostora naš vojska je mogla strateški birati svoje bitke i zaustaviti zračne i raketne udare s apsolutnom učinkovitošću. Kao rezultat toga, rezultati neposrednih ratova, ako ne i njihove posljedice, nikada nisu bili upitni“, piše Michael Beckley.

„Međutim, nove tehnologije u budućim ratovima velikim silama poput Kine i Rusije mogu omogućiti da izvrše precizne i razorne napade na američke vojne baze i logističke mreže, a sve to sa samo djelićem troškova koja se bacaju na tradicionalna oružja.

„Na primjer, nove hipersonične rakete kombiniraju brzinu i domet balističkih projektila i krstarećih raketa. Bespilotne letjelice i podvodni dronovi imaju prekooceanski domet, a algoritmi mogu koordinirati rojeve od više od 1000 dronova. „Carbon 3D“ pisači mogu proizvesti 1000 tijela bespilotnih letjelica dnevno za manje od 10 dolara po kopiji, a nanomaterijali ih mogu opremiti tako da budu dvostruko snažniji od uobičajenih eksploziva. Difuzija ovih tehnologija će američku vojnu doktrinu učini zastarjelom, jer su SAD naoružane velikim i rastućim arsenalom raketa dugog dometa i naoružanim bespilotnim letjelicama.

Kina i Rusija su sve više sposobne da oskrnave američko vojno svetište. Američka vojska bi imala problema brzo reagirati na takve napade, jer je za njih jednostavno nespremna. Većina baza ima nekoliko, ako ih ima, sustava proturaketne obrane ili jačih skloništa. Borbeni zrakoplovi i ratni brodovi često se parkiraju na otvorenom, jedan pored drugog. Komunikacija između zapovjednih centara i vojnika na terenu uvelike se oslanja na satelite koji slijede predvidljive orbite i na podvodne kablove čiji je položaj poznat u otvorenim izvorima.

Američka logistička sila sastoji se uglavnom od nenaoružanih brodova na parni pogon, od kojih će većina biti povučena u roku od 15 godina, a američki ratni brodovi i podmornice bi morali gotovo „letjeti“ između borbenog teatra i nekolicine luka na američkom i savezničkom teritoriju. Takve američke ranjivosti u kombinaciji s brzim tehnološkim promjenama Rusije i Kine su dovele do paradoksa da Sjedinjene Države imaju najmoćniju vojsku na svijetu, ali vojsku koja rutinski „dobiva nogu u dupe“ u svim simuliranim ratovima kada Rusija ili Kina oslobode svoje raketne i bespilotne borbene potencijale“, nastavlja Beckley.

Autor tvrdi da se problem može čak i pogoršati, jer američka vojska povećava svoju ovisnost o borbenim sustavima koji zahtijevaju sigurne baze i logističke mreže kako bi funkcionirali. Na primjer, Sjedinjene Države troše milijarde dolara za proizvodnju novog „stealth“ bombardera,B-21, za A2/AD, ali na ove zrakoplove treba čekati još desetak godina, a kada budu u službi, Rusija i Kina će ih tada već moći uništiti na zemlji.

„Sjedinjene Države imaju tehnologiju da promjene strategiju, ali moćni domaći akteri to ne žele. Ratna mornarica želi velike ratne brodove, a ne raketne tegljače. Zrakoplovne snage favoriziraju letjelice, a ne autonomne dronove. Vojna industrija želi graditi skupe platforme za projekciju moći, a ne jeftino streljivo, dok mnogi članovi Kongresa dijele tu viziju, jer velike i fantastične platforme znače posao u njihovim okruzima. Probijanje ovoga i ažuriranje američkog načina rata za novo tehnološko doba zahtijevat će snažnu predanost visokih dužnosnika Pentagona i stalan pritisak struke i javnosti. Povijesno gledano, Sjedinjene Države su mijenjale svoje vojne doktrine tek nakon pretrpljenog velikog šoka. Bilo bi tragično ako bi sljedeći šok značio gubitak rata sa slabijim, ali tehnološki pametnijim protivnicima“, zaključuje Michael Beckley.

Foreign Policy

Balistički projektiliNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rolling Bluesman
4 godine prije

Kako je atomska bomba zaustavila velike ratove, tako ce i moderna tehnologija zaustaviti male, cim je dostupna drugoj strani. Drugi razlog koji ce umiriti Ameriku je cinjenica da je uvijek bila daleko od bojista, a sad je blizu, a na to nisu navikli. Nosaci aviona su ih nosili daleko, a sad su to postale obicne plivajuce kante.

janko
4 godine prije

Samo da se otvori kesa za vojne korporacije.

Željko
4 godine prije

Nermine, Nermine što Rusi i Kinezi mogu ponuditi planeti Zemlji? Ništa!! Gledam seriju sa glumcem Bikovićem Eleon ruska je svi se amerikazirali, Dva oca i dva sina isto sve je amerikanizacija. Noć vještica, sada Black Friday, Holywood, glazba, traperice, ma sve je od velikog brata!!

Drazen
4 godine prije

Da skratimo: koliko sada Pentagon traži para?

Ivo
4 godine prije

Na jedra, u biti.

basso
4 godine prije

Ako ikad budec ata vodice se i na americkom tlu.

Tao
4 godine prije

Joj sto su smijesni vise. Napadaju sve oko sebe zbog ciste pohlepe i zlobe a onda cmizdre kako se osjecaju ugrozeno

nessy
4 godine prije

Jednom ce se dogoditi, da neki hipersonicni projektil pogodi vojnu bazu na srednjem zapadu. Tek tada ce “USA elite”, shvatiti kako to izgleda kad te netko vuce za usi, usred domaceg tertorija. Kad bi bilo pameti, pa da nastave sto je Trump zapoceo, da se povuku iz beskrajnih, beznacajnih i jako skupih ratova sirom svijeta. Samim time bi ojacali svoju nacionalnu sigurnost, ne dajuci drugima razlog da ih mrze. A zadnjih 50 godina, gdje god su stupili nogom postigli su da ih domace stanovnistvo mrzi vise nego ikada ikoga. Obavezno pogledati dokumentarni film “Taxi to the dark side”, mucenje i ubijanje zarobljenika u Afganistanu i Iraku. Pred kamerama, bivsi vojni policajac, zadriglo govedo od 150 kila, komentira, kako su ti zarobljenici (ljudi od 60-75 kila) “wery fragile, vrlo krhki”, pa onda valjda nije njegova greska sto covjeku koji visi sa stropa na lisicama, koljenom slomije bedrenu kost, na vise mjesta,… Čitaj više »

Max
4 godine prije

I Iran je napredovao u raketnoj tehnologiji i u slučaju da bude napadnut ugrozio bi Američke vojne efektive u regiji a o Rusiji i Kini čija su dostignuća osobito na polju raketne tehnologije vrhunska da i ne govorimo.

slomigreed
4 godine prije

bush precednik? veli otac sinu,haha

Ostap Bender
4 godine prije

Kada jedna zemlja ima na svojoj teritoriji super vulkan, koji je dovoljan da uništi pola planete ili Kalifornijski rasjed, koji ako se aktivira može da uništi malo manje, trebala bi manje da barata pretnjama. Tu nikakva “nova strategija” ne pomaže.

Da pogađamo – gde bi to američki “neprijatelji” u nuklearnom ratu (koji sigurno niko ne može dobiti) spustili prve rakete?

DrLove73
4 godine prije

Da, neki. U pitanju su kotlovi na paru koja se generise gorionicima na naftu/gorivo. Znaci nisu u pitanju Dizel MOTORI koji direkt okrecu osovinu propelera, vec goronik u bojleru pravi paru koja se onda koristi za okretanje osovine propelera…
“Steam generation in a conventional steam plant begins with the boiler. The D-type boiler has been installed in US Navy ships since 1950. Whether 600 psi or 1200 psi, D-type boiler construction is basically the same with a few exceptions, such as number of fuel oil burners and overall size and volume. Fuel oil burners are located on the boiler front and extend into the furnace to provide a means of firing the boiler. Depending on boiler design two to six burners are installed in the boiler. ” (https://fas.org/man/dod-101/sys/ship/eng/index.html pa link Steam)

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI