Najvažniji slučaj slobode medija 21. stoljeća

Assange, sloboda medija
6 komentara

U zrcalnom svijetu, kakav predstavlja slučaj Juliana Assangea, pravda nije transparentna niti nepristrana. I sigurno nije brza.

Assange je sada u trećoj godini zatočeništva u zatvoru visoke sigurnosti Belmarsh. Nije osuđen ni za što. Njegov slučaj još nije prebačen s Višeg suda, do najnižeg suda u zemlji, Žalbenog suda. Nikada se neće pojaviti pred porotom.

Prošlog su tjedna dvojica sudaca Višeg suda, na raspravi o tome na što će se Vlada Sjedinjenih Država moći žaliti kada se cijela žalba bude raspravljala od 27. do 28. listopada, odlučila da su prethodni sudac Višeg suda i sudac u prekršajnom sudu pogriješili time što suzaključili da SAD još jednom ne mogu postaviti pitanja o Assangeovu mentalnom stanju i razmatranja o tome da je američki zatvorski sustav zaista lječilište u kojem Assange neće biti pod rizikom od samoubojstva.

Nema sumnje, ako im se uskrati uspjeh u žalbenom postupku, SAD će pronaći više načina kako daAssangea drže pod ključem u onome što sada procesno znači kazna. Doista, prije nekoliko godina desničarski američki trust mozgova Stratfor preporučio je vladi upravo takvu taktiku u slučaju Assange.

Ovo je učinkovito poricanje Habeas Corpusa, pravnog načela da se građani ne mogu zatvarati bez suđenja na duža razdoblja. To je proces koji predstavlja zlouporabu zakona.

Kad bi Assange ikada bio izručen, slijedilo bi daleko gore od ovoga: dugotrajni istražni zatvor u sustavu koji je sudac na westminsterskom sudu za prekršaje na čiju se odluku protiv izručenja žali 27. i 28. listopada uložio žalbu. Nakon toga je i moguća kazna od 175 godina, ako bude proglašen krivim.

No zbog čega? Jer je rekao istinu o ratovima u Afganistanu i Iraku. Stoga postoji duboka ironija da se to kazneno gonjenje odvija u istom razdoblju u kojem su SAD izgubile kontrolu nad Afganistanom i bile prisiljene povući se suočene s revitaliziranim talibanima.

Kad bi samo pravosudni sustav u Londonu mogao odraditi slučaj Assange istom brzinom kojom su talibani zauzeli Kabul.

No, za sada sve oči moraju biti usmjerene na žalbu na Višem sudu krajem listopada. Pritisak javnosti je jedino što može okončati namjerno, kazneno zatvaranje Assangea. Cijeli radnički pokret i progresivna ljevica moraju se uzdići do prilike. Ovo je, kad se sve kaže, najvažniji slučaj slobode medija 21. stoljeća.

Autor: John Rees

AssangeMediji
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

ameri postavili raketeu u tursku, rusi na kubu. kad su rjesavali kubansku krizu amerikancima je bilo najvaznije odrzati ugled.
slucaj assange i bijeg iz afganistana pokazuju da im do ugleda vise nije stalo.
cini se da misle da je gruba sila dovoljna.

VasilisaPremudra
2 godine prije

Off topic – prijedlog kako (lako?!?!!) sabotirati/ oštetiti/barem malo nervirati jednog od mnogobrojnih “filantropa” uz minimalni napor:

Otići na Google Play Store
Pronaći Facebook
Dati ocijenu 1
I to je to…Diverzantska akcija je u tijeku.
“Produkt” je s 4.0 u međuvremenu pao na 2.6
Kad rejting dotakne 1.0, produkt u Play Store automatski ide na “delete”. Već samom tom “zafrkancijom”, šteta i financijski gubitak FB-a i M.Z- berga iznosi milijarde i milijarde $…

Eto, Marče Cukerberže – i mi algoritam za megdan imamo…o tvom trošku.

Max
2 godine prije

Čovjek je žrtva.

Perun
2 godine prije

Ovo je, kad se sve kaže, najvažniji slučaj slobode medija 21. stoljeća…..SLOBODA za Juliana Assangea…..P.S. Taj covjek je Grof Monte Kristo u vremenu u kojem zivim ….Kada izadje iz bukse , taj dan bice svetac u kalendaru SLOBODE…

Perun
2 godine prije

Izaci ce Julian Assange iz bukse kad tad ….A nakaza koja ga je okrivila neka pati i crkne ..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI