Najveći indijski ratni brod ulazi u službu

Vikrant
31 komentar

Indijski premijer Narendra Modi u petak je uručio prvi domaći dizajniran i izgrađen nosač aviona INS (indijski mornarički brod) Vikrant.

On je pozdravio brod vrijedan 2,5 milijardi američkih dolara kao “manifestaciju slavne indijske pomorske tradicije” i “živi simbol indijskog ponosa”.

“Do sada su takve nosače aviona proizvodile samo razvijene zemlje. Indija je učinila korak ka tome da postane razvijena zemlja time što je postala dio lige”, rekao je Modi tokom ceremonije u južnoj državi Kerala.

Novo plovilo postalo je najveći ratni brod koji je Indija ikada sama izgradila. Brod bi trebao upravljati vazdušnim krilom koje se sastoji od 30 aviona, uključujući borbene avione MiG-29K ruske proizvodnje, helikoptere ranog upozorenja Ka-31, kao i američke višenamjenske helikoptere MH-60R. Kasnije se očekuje da će brod dobiti potencijalne domaće avione, trenutno poznate kao napredni laki helikopteri (ALH) i laki borbeni avioni (LCA).

Modi je također predstavio novu mornaričku zastavu, koja će zamijeniti sadašnji simbol, prenijet iz kolonijalne ere i koji se sastoji od krsta Svetog Đorđa. Uvođenje nove zastave je “značajan korak” koji će “unaprediti nacionalni ponos i osloboditi našu naciju kolonijalnog prtljaga”, naveo je on.

Novi ratni brod od 262 metra i 43.000 tona postao je drugi nosač aviona tog tipa u floti indijske mornarice. Još jedan nosač aviona koji se trenutno koristi je INS Vikramaditya, prvobitno izgrađen kao krstarica klase Baku Kijev još u sovjetsko doba.

Postavljen još 2009. godine, INS Vikrant je porinut 2013. godine, u to vrijeme poznat jednostavno kao autohtoni nosač aviona 1 (IAC-1). Brod je u potpunosti opremljen prošle godine i prošao je opsežna, gotovo jednogodišnja ispitivanja na moru. Brod je dobio ime po prvom avionu indijske mornarice, INS Vikrant, koji je prvobitno položen kao HMS Hercules u Britaniji.

IndijaIndijski Nosač AvionaVikrant
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Nije avion nego plovilo I iNdijci žele parirati Kinezima.

1 godina prije

a da postave koji semafor na raskrizjima u svojim smetlistima koje zovu gradovi..krave im hodaju po ulicama a bikovi nabijaju ljude na rogove ispred vlastitih kuca.jbm ti ja 4.industrijsku revoluciju gdje se veselimo vojnom usponu indije.hvala.

Lucija, prva
1 godina prije

Eto.
Ljudi i države idu dalje.
A…gdje su hrvatska brodogradilišta? 😏
I ona iz 19. st.?

goran
1 godina prije

pripreme se rade u aziji i kina i indija još kad se ukjuči teheran bit če veselo

1 godina prije

U doba hipersonike koliko se uopšte isplati raditi ovakve brodove … Osim ako indijci ne misle da ga koriste na višestruko slabijem i tu kao nešto demonstriraju…
Opet s druge strane ni zapad neće imati upotrebljivu hipersoniku narednih 15 godina pa mozda će biti i neke koristi..

nessy
1 godina prije

Ukratko, mene se ne tice, ali tko objavljuje pod tudjim nick-om (a to se lako ustanovi po net adresi), treba mu zabraniti komentare trajno, dozivotno. Koji su to motivi da tako nesto radis, mogu objasniti samo psihijatri.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI