Nakon 30 godina Palestinci shvatili da neće dobiti ništa: „Izlazimo iz sporazuma iz Osla“

Palestina
51 komentar

U opširnoj analizi koju smo objavili 31. kolovoza 2019. smo naveli zašto Palestinci nikako ne bi smjeli prihvatiti Trumpov „sporazum stoljeća“, koji bi, navodno, riješio „izraelsko-palestinski sukob“ i pojasnili kada je počelo komadanje ostatka ostataka Palestine, nakon pregovora u Oslu početkom ’90-ih i mirovnih sporazuma koje su tada potpisali Yitzhak Rabin i Jaser Arafat.

Pregovori u Oslu se nikako ne mogu okarakterizirati, kako ih je ponosno nazvao Bill Clinton, „mirovnim pregovorima“, nego mirovnim procesom koji nije doveo do nikakvih rezultata, niti mehanizama koji bi bili jamstvo trajnom miru. Danas, desetljećima nakon što su se rukovali Rabin i Arafat, primjerenije bi bilo govoriti o „palestinskom Versaillesu“ i kapitulaciji Palestinaca pred agresivnim cionističkim režimom, koji skoro trideset godina od početka pregovora i nešto više od 25 godina od zaključivanja sporazuma nije zaustavio teritorijalnu ekspanziju, niti Palestincima priznaje pravo na postojanje u njihovoj državi u granicama iz 1967., koje Arafat nikada nije trebao prihvatiti i trebao je nastaviti oružani otpor.

Međutim, raspad Sovjetskog Saveza i nezaustavljivi uspon hegemonije Sjedinjenih Američkih Država na Bliskom istoku nakon Zaljevskog rata je doveo do sazivanja konferencije u Madridu u listopadu 1991. Tada je administracija Busha starijeg nastojala ojačati svoju poziciju u regiji, eliminirajući glavni izvor regionalne nestabilnosti – neriješeno palestinsko pitanje.

Prvi korak je bio uvjeriti izraelskog premijera Yitzhaka Rabina da uopće počne pregovarati s Palestincima i arapskim državama na multilateralnoj konferenciji. Izrael je postavio uvjet da PLO na pregovorima sudjeluje u sklopu jordanskog izaslanstva i da se povuče Rezolucija 3379 Glavne skupštine Ujedinjenih naroda koja „cionizam definira kao oblik rasizma i rasne diskriminacije“.

Ta je rezolucija izglasana 1975. i veliki je uspjeh međunarodnog anticionističkog pokreta i Organizacije afričkog jedinstva, koji su uspjeli poistovjetiti cionizam s rasističkim režimima u Zimbabweu i Južnoj Africi. Nakon UN-ove rezolucije Pokret nesvrstanih je također izglasao deklaraciju koja „cionizam smatra rasističkom i imperijalističkom prijetnjom svjetskom miru i stabilnosti“.

Rezultat tajnih pregovora u Oslu se sastoji iz dva dijela, uzajamno priznavanje koje su 9. i 10. rujna 1993. potpisali predsjednik Arafat i premijer Rabin. U tom priznanju PLO priznaje pravo Izraela da živi u miru i sigurnosti i odriče se nasilja, dok Izrael priznaje PLO za predstavnika palestinskog naroda s kojim će dogovoriti početak pregovora.

Drugi dio sporazuma je potpisan u Washingtonu u rujnu 1993. i u njemu stoji da će se Izrael povući iz Pojasa Gaze i Jerihona, a detalji povlačenja iz drugih područja koja nisu navedena i na Zapadnoj obali dogovorit će se u sljedećih pet godina u kojima će PLO formirati svoju Palestinsku nacionalnu samoupravu (PNA), koja će imati ovlasti u područjima koja će napustiti izraelske snage. Glavna pitanja kao što su granice, izraelska naselja, status Jeruzalema i palestinskih izbjeglica su izdvojena i ona će se raspravljati tijekom pregovora o konačnom statusu.

Tada su Palestinci zapravo kapitulirali i Izraelu dali odriješene ruke da se širi na području Zapadne obale, proglasi aneksiju Jeruzalema, Golana, da Pojas Gaze pretvori u najveći koncentracijski logor na svijetu i da vojno pokuša proširiti teritorij na štetu Libanona, ali je taj pokušaj odbio Hezbollah.

Danas, gotovo 30 godina od potpisivanja Sporazuma iz Osla, Palestinci su konačno shvatili da su pregovori bili gubljenje vremena i da se izraelski režim neće zaustaviti sve dok teritorije koje je odredio da budu dio židovske države potpuno ne „očisti“ od prisutnosti palestinskog naroda.

Sporazumi iz Osla, potpisani 90-ih, službeno su stvorili Palestinsku upravu kao strukturu čiji je zadatak provođenje samouprave nad teritorijima Zapadne obale i Pojasa Gaze, a istovremeno je označen i početak mirovnog procesa u Oslu, kojima je cilj bio postizanje mira u izraelsko-palestinskom sukobu.

Međutim, uvidjevši uzaludnost bilo kakvih sporazuma s Izraelcima, Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) je jučer priopćila da zadržava pravo odustati od sporazuma iz Osla koji reguliraju odnose između Palestinske uprave i države Izrael, ako američki predsjednik Donald Trump krene realizirati svoj takozvani „mirovni plan“, poznat i kao “sporazum stoljeća”, javlja AFP pozivajući se Saeba Erekata, član Palestinskog zakonodavnog vijeća i bivšeg palestinskom predstavnika u pregovorima o Sporazumima iz Osla.

Bivši palestinski glavni pregovarač izjavio je „kako Trumpov plan privremenu okupaciju palestinskog teritorija od strane Izraela nastoji pretvoriti u trajnu”, premda do sada nije bilo pouzdanih informacija o političkom dijelu Trumpovog “sporazuma”.

Trump je nedavno, uoči sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom 28. siječnja, obećao da će otkriti svoj mirovni plan za izraelsko-palestinski sukob, kojeg je nazvao “sporazumom stoljeća”.

Njegov sadržaj u velikoj mjeri ostaje misterija, osim ekonomskog dijela koji je objavljen u lipnju 2019. Ugovor se, naime, obvezuje uložiti 50 milijardi dolara u palestinske teritorije i susjedne arapske zemlje. Predviđa se i izgradnja prometnog koridora između Zapadne obale pod kontrolom Palestinske samouprave i Pojasa Gaze s dodatnih 5 milijardi dolara.

Ali postoje i brojna nepotvrđena medijska izvješća o političkom dijelu dogovora, od kojih neki sugeriraju stvaranje palestinske države, ali bez vojske, jer bi, i mjesto palestinskih snaga, sigurnost granica palestinske države jamčio Izrael i njegove oružane snage. Prema nekim izvješćima je razmatrana i opcija da se sve Palestince preseli u Jordan i da hašemitska dinastija postane palestinska država. Ovakav plan definitivno ne bi prihvatio ni jordanski kralj Abdullah, tako da se u najgorem slučaju može govoriti o protjerivanju Palestinaca iz Zapadne obale u susjednu državu, što je ionako praksa koju Izrael provodi od 1948. do danas.

U svakom slučaju, opcija raskidanja Sporazuma iz Osla bi otvorila novo žarište sukoba na Bliskom istoku, jer bi se Palestinci vratili svom prirodnom pravu na samoobranu. S obzirom na sva kršenja od dogovora postignutog početkom ’90-ih od strane Izraela, to je očito jedini izlaz za Palestince, posebno ako Trump aktivira svoj „sporazum stoljeća“, kojeg nije odobrilo ni Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, Rusija Kina u prvom redu, ali ni europske zemlje, uljučujući EU kao nadnacionalnu instituciju. Ovaj je sporazum plod pregovora Trumpa i Netanyahua, vjerojatno i uvjet da američkog predsjednika 2016. na izborima podrži AIPAC, moćni židovski lobi bez čijeg se zelenog svjetla teško postaje američkim predsjednikom.

ANALIZA: Sve o Trumpovom „sporazumu stoljeća“ i kako su tekli i što sadrže Sporazumi iz Osla:
Trumpov sporazum stoljeća i zašto Palestinci moraju odbiti sve njegove prijedloge

Sporazum iz OslaTrumpov sporazum stoljeća
Pretplatiti se
Obavijesti o
51 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
jupiter
4 godine prije

ne izgledaju mi tako tupavo, zar im je toliko vremena trebalo?!

Kgfjč
4 godine prije

Jeste se probudili? Super, a sad ostavite pračke djeci i nabavite kalaše.

Ivo
4 godine prije

Welcome to reality.

Alen
4 godine prije

Nije palestincima trebalo 30 godina da shvate već je trebalo 30 godina da se amerika počne urušavati nakon vrhunca i trebalo je 30 godina čekati da se rusija i kina uzdignu… Sad kad se svijet dovodi u ravnotežu , sporazum iz osla koji je morao biti prihvaćen jer je usa bili jedini hegemon , može polako da služi kao toalet papir , što je cijelo vrijeme i bio…

nije bitno tko
4 godine prije

Gandijevska taktika u slučaju agresivnog Izraela ne donosi koristi, nego izključivo štetu. Palestinci se moraju latiti kalašnjikovki i na silu vratiti sve svoje teritorije, pokraden od strane izraelskih fašista i jevrejskih vjerskih ekstremista.
Kao što je več neko izpred mene izjavijo, da umesto prački, Palestinci svojoj deci nabave puške i bombe. Kad več moraju umirati, nek s njima zajedno umiru i njihovi krvnici.

imalijosnade
4 godine prije

raziđite se vi palestinci u bjeli svjet a taj teren prepustite mnogo premoćnijem vašem nebeskom protivniku- bjieli svijet osramotite i popišajte ..skupite puno love, te osnujte moćne organizacije poput vaših moćnih protivnika…e onda u nekom drugom vremenu, kad nas više nebude, propagandujte na vaš povratak u vašu nekadašnju postojbinu, poput vaših protivnoka.. .. a sad zasad,- vas protivnik je premoćan i prejak, baš u svemu! drma amerikom,cjelom evropom a i više od toga, na žalost ….. i onda ćemo mi ponovo, (od nekud)se rodit i karte će bit drugacije posložene, sve će bit drugačinije, sve ce bit prijatnije ..a ovo za sad su samo medijske priče i bajke da nam nerve vade.

Max
4 godine prije

BIt ću grub Arafat je prstankom na taj sporazum predao svoj narod na milost i nemilost neprijatelju.

Mucke
4 godine prije

Ma shvacaju drugi umjesto njih,ja bih volio kad bi netko drugi shvacao umjesto nas.

Amater
4 godine prije

Pa ne čekaju Alen je sve pojasnio

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI