Nakon Berlina treba izmisliti Nobelovu nagradu za terorizam

Terorizam u Berlinu - Anis Ben Mustafa Amri
13 komentara

Za teroristički napad na božićni sajam u Berlinu je osumnjičen Tunižanin za kojim je njemačka policija raspisala nagradu do 100 000 eura. Riječ je o Anisu Amriju (24), koji je nakon prevrata u Tunisu 2011. pobjegao u Italiju.

Tamo je bio četiri godine u talijanskom zatvoru i pušten je jer nije mogao biti deportiran u domovinu, objavili su talijanski mediji.

Talijanska agencija ANSA javlja da su talijanske vlasti htjele izručiti Amrija nakon što odsluži zatvorsku kaznu za više kaznenih djela, ali to nije bilo moguće, jer nije posjedovao dokumente zemlje iz koje potječe. Kaznu je služio u zatvoru u Palermu, gdje nije pokazivao znakove radikalizacije.

Nakon odslužene kazne 2015. godine, prebačen je u Centar za identifikaciju i izgon u očekivanju dokumenata iz Tunisa, koji nisu nikada stigli, a po isteku zakonskog roka od 60 dana je pušten da sam napusti Italiju.

U Njemačku je kao izbjeglica stigao 2015., a u kolovozu 2016. mu je odbijen zahtjev za azilom, navode vlasti savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije.

Prema njemačkim medijima je bio na popisu potencijalnih počinitelja terorističkih napada i bio je u kontaktu s takozvanom Islamskom državom.

Izvor iz antiterorističke jedinice za njemački tabloid Bild je izjavio:

“Koliko je meni poznato, Amri je namjeravao izvršiti teroristički napad u proljeće 2016. Bio je strašno zainteresiran za kupnju oružja. Sve se to znalo, ali on iz nekog razloga nije uhićen”.

Umjesto zatvora, ili barem strogog nadzora 24 sata dnevno, Anis Amri na kraju dobiva sobu u izbjegličkom kampu Emmerich.

Vlasti Tunisa su izražavale sumnju da je Amri njihov državljanin, a potrebni dokumenti za njegovo izručenje stigli su u srijedu iz Tunisa, rekao je ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije, Ralph Jaeger, ali je dodao “kako tu činjenicu ne želi komentirati”.

Njemačke vlasti su objavile da je tuniška antiteroristička policija u srijedu ispitala Amrijevu obitelj, koji je u domovini nekoliko puta bio uhićen zbog navodnog korištenja droge.

Što reći? Svi su sve znali, a nitko ništa nije poduzeo. Kada bi postojala, Anis Amri, zaslužuje Nobelovu nagradu za terorizam, dok bi njemačka kancelarka Merkel, njemačke obavještajne službe, policija pravosuđe, zajedno s kompletnim osobljem Europola, trebali dobiti kolektivnu Nobelovu nagradu za glupost i naivnost.

Još jednom je svijet saznao da je terorist, ovaj put iz Berlina, državljanin Tunisa, što i nije nekakva novost.

Zemlja koja je prije takozvane “Revolucije jasmina” bila izvoznik studenata, liječnika i inženjera, sada je postala najveći izvoznik terorista.

Kao i krvnik iz Nice, koji je ubio 86 nevinih ljudi, autor masakra kamionom u Berlinu u kojem je poginulo 12, odnosno 13 ljudi, ako ćemo računati likvidiranog siromašnog vozača kojem je ukraden kamion, je mladi Tunižanin punog imena Anis Ben Mustafa Amri.

Anis Amri, koji sigurno nije djelovao sam, rođen je 22. prosinca 1992. godine u mjestu Oueslatiya u pokrajini Kairouan u Tunisu. Bio je dio “revolucionarne mladeži” koja je, nakon što je zapalila Tunis 2011. godine, pobjegla na Lampedusu, odakle je krenula zagorčavati život Talijanima.

Iz Italije je kriminalac Anis Ben Mustafa Amri kriomice došao u Njemačku, gdje je zatražio azil u 2015. Kako je njegov zahtjev odbijen, njemačke vlasti su ga htjeli izručiti Tunisu, ali Tunis je tvrdio “kako on nije njihov državljanin“, što uglavnom čine sve arapske zemlje, čijim se dužnosnicima najčešće ne da gubiti vrijeme oko “nepotrebne papirologije”.

Uostalom, oni gotovo uvijek dobro znaju o kome je riječ, jer su datoteke iz vremena Ben Alija u Tunisu, Gaddafija u Libiji ili Mubaraka u Egiptu sačuvane i dobro se zna tko je čiji državljanin i iz kakvog okruženja potječe.

Međutim, konzulati Tunisa u Europi su dosljedno negirali da je Anis Ben Mustafa Amri Tunižanin i odbijali su prihvatiti njegovo izručenje. Za Amrija se također znalo, jer je u Tunisu privođen ne zbog droge, nego zbog krađe i nasilja.

U 2012. godini, u vrijeme kada su Tunižani još uvijek živjeli na lovorikama “slavne revolucije”, manji dio Tunižana je više puta upozoravao da će posljedice destabilizacije Tunisa biti strašne; za Tunižane, za susjede, ali i Europu. Nitko im nije vjerovao, a danas na svim svjetskim jezicima možete pronaći analize, članke, stručne radove i statističke podatke o Tunisu kao najvećem izvozniku terorista u arapskom svijetu.

Istina, svrgnuti predsjednik Zine El Abidine Ben Ali je bio autokrata, okrutan prema islamistima, za europska mjerila možda i “diktator”, ali je znao kako obuzdati radikalne islamiste.

Tunis je nakon islamističko-atlantističkog udara od 14. siječnja 2011. godine postao prvi izvoznik, a ne maslinovog ulja ili obećavajućih mladih studenata, nego fanatičnih terorista poznatih po cijelom svijetu. Većina tih “ratnika islama”, kao sami sebe nazivaju, poznati su kriminalci u datotekama tuniške policije. Mnogi od njih su bili i u zatvorima, ali su oslobođeni od strane Farhata Rajhija, na izričit zahtjev dvije aktivistice za ljudska prava, Siheme Ben Sédrine i Radhije Nasraoui, političara i pravnika Mohameda Abboua, a na kraju i Moncefa Marzoukija, po nalogu lokalnog vođe Muslimanskog bratstva, Racheda Ghannouchija.

Sve ove ljude je financirala i podržavala Europska unija, naravno i SAD, ali Tunis svejedno nije bio u stanju Nijemcima poslati jedan običan dokument, koji bi Anisu Amriju služio kao karta u jednom smjeru za Tunis. Da su vlasti u Tunisu to učinile, do masakra u Berlinu možda ne bi došli. Kažem – “možda“, jer bi to možda učinio neki drugi “Anis Amri”, koji su nakon “Arapskog proljeća” preplavili Europsku uniju.

Prema svim specijaliziranim zapadnim agencijama, Tunižani su s gotovo 11 000 “boraca” na vrhu po broju “izvezenih” terorista u Siriju i Irak. No, mnogi još uvijek ne razumiju ovaj fenomen, iako je potrebno tako malo napora.

Saudijska Arabija i Tunis su jedine zemlje čije su vlade od 2011. do 2014. izravno uključene u slanje terorista u Siriju. Nakon “Revolucije jasmina” su Tunižanima izdavane putovnice bez ikakvog kriterija, dok je islamistički šljam u Tunisu dobivao izdašnu potporu od Katara. Doha je slala novac obiteljima “boraca džihada”, plaćala njihovo putovanje u Tursku, najprije zrakoplovima “Tunisaira”, onda kompanije “Syphax”, posebno osnovane od Muslimanskog bratstva za slanje islamista i provođenje kriminalnih misija.

Napad u Berlinu, nažalost, nije posljednji. Vjerojatno će i druge europske metropole biti meta terorističkih napada, a nije isključeno da napadač opet bude iz Tunisa.

2011. godine su zapadni mediji slavili “zrelost” i “građanstvo” kod Tunižana, koji su imali najljepšu “revoluciju” u povijesti “Arapskog proljeća”. Sada onima koji su u njoj sudjelovali slobodno mogu uručiti Nobelovu nagradu za terorizam, jer je prošle godine Nobelovu nagradu za mir dobio Kvartet za nacionalni dijalog u Tunisu“, ljudi koji u toj zemlji vode ključne organizacije “civilnog društva”, sve financirane od Zapada. Upravo tako! Nobelovu nagradu za mir su dobili čelnici udruga koji se gorljivo borili da se vrata kaznionica diktatora Ben Alija otvore za sve “disidente”, pa i za radikalne islamiste, kojima je kasnije Ennahda Racheda Ghannouchija dala putovnice s kojima će provoditi napade od Sirije i Iraka do Nice i Berlina.

I na kraju čelnici njemačkih obavještajnih službi tvrde da su bili nemoćni i da su im ruke bile vezane. Čime? Političkom korektnošću i strahom Angele Merkel ili nemarom sponzora “revolucionara” i njihovih vođa u Tunisu? Drugog odgovora nema.

anis ben mustafa amriTerorizamtunis
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dunja
7 godine prije

Sjajna analiza

HEKPCT
7 godine prije

Nikakve veze ovo nema s individualnim terorizmom kao ni Nica, kao ni Charlie Hebdo. Ovo je terorizam organiziran od strane tajnih službi, a financiran od trećih strana. Ono što se servira ljudima kroz vijesti ne može biti udaljenije od istine.

hiber
7 godine prije

@HEKPCT, vrhunski komentar. Na žalost, potpuna suprotnost tekstu g.Babića, koji živi u paralelnom navijačkom svijetu dvostrukih aršina. Istovremeno su se dogodila dva teroristička čina, onaj u Ankari sa ruskim ambasadarom i ovaj u Berlinu. Naprasto je fascinantno da u jednome Putin odmah saziva poslušnike i daje im upute u kojima je atentat dijelo tajnih službi, a sada nam Babić za berlinski slučaj tumači da je sve slučajni događaj iznenadnih preobraćenika, iako je očigledno da su isti imali ogromnu podršku tajnih službi. Iz takvog gledišta, neophodno je krenuti obrnutim pristupom i vidjeti tko sve zapravo ima korist od ovakvog razvoja događaja, pa se sa lakoćom može otkriti koje tajne službe i koji interesi stoje iza toga. Stoga ima i treći odgovor (osim prva dva u biti besmislena) na pitanje koje na kraju postavlja Babić, a to je da kada bi se odgovor obznanio, to bi trenutno dovelo do otvorenog svjetskog rata,… Čitaj više »

Laki Topalović
7 godine prije

@ Hiber, kao i uvijek, kontra, bez da je uopće pročitao što piše. Uobičajeni kr*ten. Inače “kreten” je čovjek na razini QI , koliko ono, 30-50… nemam pojma. Ali je vjerno sljednik pobijanja od bivšeg Advancea, ne ovog danas, preko Amsija, sad ovjde,… Vrlo zanimljiv fenomen.

Obamin najmlađi savjetnik
7 godine prije

“Političkom korektnošću i strahom Angele Merkel…” rečenica je nepotpuna; od koga, i odgovor je tu…
Sincerely,
O. n. s.

Brainstorm
7 godine prije

tako je i sfrj izvozila kriminalce. davala im putovnice da ih se rijesi. onda su se ti kriminalci u vrijeme, od republickih udbi, organiranog rata, vratili u jugoslaviju radi pljacke. napljackali se i izivjeli nad neduznim narodom a usput postali heroji svoga naroda.
miro barisic je bio kriminalac koji se jednako druzio sa srpskim kriminalcima kao i hrvatskim. od srbina je kupio pistolj.
nigerijski ministar izjavljuje da se nigerija rijesila velikog broja kriminalaca. poslali su ih u europu.
svima ce biti – tko se maca laca, od maca ce i poginuti. kao sto je bilo nama.

Osoba C
7 godine prije

Sjećam se kad su nahrupili na Angelin poziv, svi su bili studenti, liječnici i inženjeri. Falilo je malo astronauta, ali …… bože moj.

Eugene
7 godine prije

Nakon Berlina treba izmisliti Nobelovu nagradu za terorizam – Nek se onda zove “Nato-nobelova nagrada”. NATO je sponzor terorizma i ono slovo T znaci teroristicka organizacija.

Darko harmonikash
7 godine prije

Sad javljaju na medijima ,ubijen je u Milanu navodno ,ali u Nemackoj je sprecen novi pokusaj dierzije ,u Australiji takodje nekoliko sprecenih pokusaja podmetanja eksploziva, ima li neko pameti zasto pusta te spodobe u hriscanski svet ?

Marco
7 godine prije

1 500 novinara stiglo u Moskvu i postavljaju Putinu pitanja,
Vlado ih dribla kao prvasice, zato jer je istina, zakon i pravda na ruskoj strani a ne na strani Aglo-saxona i njihovih vazala.
Novinari mu pljescu, vidi se da navijaju za njega kao sto to radu isto tako gradjani sirom svijeta.

Jazov
7 godine prije

@Osoba C , Kako ne, ima i astronauta, vidi se da slabo poznaješ Siriju, prekrasnu zemlju kojoj su pod svaku silu željeli donjeti sreću, blagostanje a nadasve demokratiju, njegovo ime je Muhammed Ahmed Faris i gle, rođen baš u Alepu, bio je i neki dokumentarac na nekoj od televizija o njemu. Nemojmo mješati izbjeglice od rata i ekonomske pobjeglice, sjeti se samo našeg rata, sve izbjeglice iz Slavonije su bili bogataši sa 2-3 kuće, milijonima u ljubljanskoj banci itd. a opet, naše “ratne” izbjeglice u Njemačkoj iz Zagreba i okolice, no te su njemci tamo 1996. lagano deportirali nazad jer je rat bio gotov.

Basso
7 godine prije

Terorista je u kamionu ostavio licnu kartu,pasos,fotografije,otiske prstiju,uzorke DNA,i zatim pobjegao???
I naravno,kao i svi teroristi je ubijen.

Osoba C
7 godine prije

@Jazov, nisam imao namjeru vrijeđati ili omalovažavati te ljude, osobito izbjeglice iz Sirije. Moj komentar se odnosio na medije i način na koji su ta događanja prezentirali javnosti. Sjećam se da su jednog predstavili kao modnog dizajnera iz Irana. Navodno je Angela pozvala te ,,stručnjake,, pod pritiskom njemačkih industrijalaca koji su izrazili potrebu za visokokvalificiranom radnom snagom. A za osobu koju si spomenuo, zaista nisam znao i hvala na tome. Ono moje ,,astronaut,, je bila ironija, izgleda promašena. Pozdrav

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI