Nakon što je Rupert Murdoch oštro kritizirao ”probuđeni fundamentalizam” i cenzuru društvenih medija, kritičari oštro osudili i njegove negativne utjecaje

Rupert Murdoch
14 komentara

Rupert Murdoch optužio je platforme društvenih mreža za stvaranje ideološki uvjetovanog ozračja sukladnosti, dobivši tako pohvale, kao i optužbe za to da je njegovo veliko medijsko carstvo krivo za isti zločin.

U unaprijed snimljenom govoru o prihvaćanju, u kojem se zahvalio zakladi Australskog dana zbog toga što ga je počastila nagradom za životno djelo, vlasnik Fox Newsa izrazio je zgražanje zbog “vala cenzure koji želi utišati razgovor, ugušiti raspravu i na kraju zaustaviti pojedince i društva u shvaćanju svog punog potencijala.”

Nastavio je i rekao kako društveni mediji podržavaju “rigidno nametnutu usklađenost,” koja djeluje kao “luđačka košulja osjetljivosti.”

”Previše se ljudi previše borilo na previše mjesta da bi sloboda govora bila potisnuta ovim strašnim, probuđenim fundamentalizmom.”

Milijarder rodom iz Melbournea u Australiji i naturalizirani Amerikanac tvrdio je da je ovaj napad na slobodnu razmjenu ideja i izražavanja jedan od najvećih izazova s kojima se trenutno suočavaju medijske organizacije. Osobno govoreći, 89-godišnjak je rekao da je njegova vlastita karijera u vijestima “još uvijek u pokretu” i “daleko od kraja.”

Među medijima koji pripadaju njegovom medijskom carstvu su American Wall Street Journal, New York Post i kanal Fox News, kao i britanski Sun and Times te oko 70 posto glavnih australskih novinskih kuća.

U studenom je bivši australski premijer Kevin Rudd tražio pokretanje istrage o masovnom utjecaju tajkuna rođenog u Australiji, na tamošnju politiku.

Iako je i sam kontroverzna snaga u medijskom okruženju, predsjednik News Corpa primio je pohvale od istomišljenika na društvenim mrežama.

No, našao se i velik broj onih koji su tvrdili da je Murdoch zadnja osoba koja bi trebala držati predavanja o podlim utjecajima koji guše zdravo razmjenjivanje mišljenja.

Mnogi su ukazali na skandal hakiranja News ofthe World iz 2011. godine, u kojem je sada ugašena poslovnica, koja je bila u vlasništvu Murdochove News Corp, optužena za hakiranje telefona poznatih osoba, političara, članova kraljevske obitelji, pa čak i telefona koji je pripadao ubijenoj školarki, sve kako bi otkrili senzacionalističke vijesti koje bi mogli objaviti. Murdoch je napustio mjesto direktora News Corpa nakon nezadovoljstva javnosti zbog skandala, nakon čega su novine ugašene.

Drugi su krivili Murdochovo medijsko carstvo za raspirivanje plamena koji je doveo do nasilja u američkom Capitolu 06. siječnja. Jedan je korisnik Twittera tvrdio da je “probuđeni fundamentalizam” poželjniji od “građanskih ratova i nemira.”

Profesor novinarstva Jeff Jarvis oštro se obrušio na medijskog mogula i nazvao ga “jedinim najzloćudnijim utjecajem na demokraciju na engleskom govornom području.”

Iako su korisnici društvenih mreža bili sumnjičavi prema Murdochovim izjavama i njihovoj vjerodostojnosti, prodajna mjesta u vlasništvu News Corpa, poput New York Posta, govorila su protiv navodnog probuđenog ”križarskog pohoda.”

U izdanju objavljenom u Postu, u nedjelju, američki senator Josh Hawley pozvao je konzervativce na budnost i borbu protiv “saveza ljevičara i budnih kapitalista”, koji navodno imaju za cilj “regulirati najdublje misli svakog Amerikanca, od malene djece pa sve do umirovljenika.”

News CorpRupert Murdoch
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tucker carlson
3 godine prije

To Sha ova mumija ima repova iza sebe,ne znaci da nije u pravu sada.a dokaz tome Ce biti orkestrirana paljba koja mu slijedi od ovih podguznih muha.najjace kompanije u povijesti uvode cenzuru na veliko ali o tome ne zele zucnuti.da ih ne zahvati cancel culture.hvala.

Mahatma
3 godine prije

Zabio je Trumpu nož u leđa nakon što mu je Fox učinio najgledanijim news kanalom. Sad ga nova liberalna garda u kongresu želi deplatformirat s tv kabelskih paketa. F

Lurker
3 godine prije

Ovo je rijetka situacija da su svi komentatori u pravu, i Murdoch i njegovi kritičari, kao i oni koji ga podržavaju.

Lijepo je vidjeti unity 🙂

eks
3 godine prije

Nekim ljudima proradi savest kada odu u penziju, ili pred smrt.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI