Nakon sukoba s Rusijom Porošenko potpisao dekret o uvođenju ratnog stanja u Ukrajini

Tocka u raketa

Nakon sukoba između ruske granične sigurnosne službe i ukrajinske ratne mornarice, tijekom kojeg je Rusija zbog pokušaja proboja u Azovsko more zaplijenila tri ukrajinska ratna broda, predsjednik Petro Porošenko je jučer potpisao dekret kojim stupa na snagu odluka Vijeća za nacionalnu sigurnost Ukrajine o uvođenju ratnog stanja u zemlji. Ova izvanredna mjera će ostati na snazi do 25. siječnja 2019. i objavljena je na internetskoj stranici ureda ukrajinskog predsjednika.

“Potvrđujem odluku Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine od 26. studenoga 2018. o hitnim mjerama kako bi se osigurali državni suverenitet i neovisnost Ukrajine i uvodim vojni zakon u Ukrajini”, navodi se u Dekretu ukrajinskog predsjednika 390/2018.

Odluka Vijeća za nacionalnu sigurnost Ukrajine ima 12 točaka, a jedna od njih je tajna. Nakon potpisivanja nacrt zakona je poslan u parlament i dokument će biti tema izvanredne parlamentarne sjednica Vrhovne Rade koja će se održati odmah.

Tekst Porošenkovog dekreta o uvođenju ratnog stanja u Ukrajini

podjeljena ukrajina

FOTO: mogući izgled podijeljene Urajine

“U vezi s još jednim činom oružane agresije od strane Ruske Federacije, provedene 25. studenog 2018. godine na području Kerčenskog tjesnaca protiv brodova ukrajinske mornarice, koji je imao teške posljedice, te drugih agresivnih radnji Ruske Federacije u Azovskom i Crnom moru, prijetnje invazije velikih razmjera oružanih snaga Ruske Federacije na Ukrajinu, te u pozadini okupacije Ruske Federacije na području Autonomne Republike Krim i dijelova regija Donjeck i Lugansk, s ciljem adekvatne reakcije na eskalaciju oružane agresije Ruske Federacije protiv Ukrajine, s obzirom na odsutnost drugih mogućnosti koje pružaju Ustav i zakoni Ukrajine za odbijanje oružane agresije, osiguravanje nacionalne sigurnosti, sprečavanje širenja terorističke prijetnje:

1. Utvrđujem da su akcije Ruske Federacije protiv brodova pomorskih snaga Ukrajine, koje su imale teške posljedice, zločin oružane agresije i spadaju u Rezoluciju 3314 (Zločin protiv mira) Opće skupštine Ujedinjenih naroda od 14. prosinca 1974.

2. Uzevši to u obzir, u Ukrajini treba uvesti poseban pravni režim za stvaranje uvjeta odbijanja oružane agresije i očuvanja nacionalne sigurnosti, kako bi se uklonile opasnosti po državnu neovisnost, suverenitet i teritorijalni integritet  Ukrajine.

3. Predsjedniku Ukrajine je ponuđeno da za razdoblje od 60 dana uvede ratno stanje u Ukrajini, od 14 sati ujutro 26. studenoga 2018. do 14 sati 25. siječnja 2019.

4. Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine poziva države koje su potpisnice Memoranduma o sigurnosnim jamstvima u Ukrajine u Ugovoru o neširenju nuklearnih oružja od 5. prosinca 1994. godine da se odmah organizira konzultacije o činu oružane agresije Ruske Federacije protiv Ukrajine. Tražim da se bez odgode sazove sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, Stalnog vijeća Organizacije za europsku sigurnost i suradnju, te organiziraju konzultacije predsjednika Ukrajine, ministra vanjskih poslova Ukrajine s čelnicima savezničkih i partnerskih država, Europske unije, vodstvom UN-a, OESS-a i drugih međunarodnih organizacija.

5. Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine i Ministarstvo informacijske politike Ukrajine hitno mora organizirati informativnu kampanju i objektivne informacije o najnovijem činu oružane agresije Ruske Federacije protiv Ukrajine predstaviti vodstvima stranih država, utjecajnim međunarodnim političkim, ekonomskim i javnim krugovima.

6. Ministarstvo obrane Ukrajine i Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine na propisani način jasno moraju razjasniti mobilizacijski plan oružanih snaga, osobito o razini poziva operativnih pričuvnih rezervi prvog reda.

7. Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine bez odlaganja mora dostaviti predsjedniku prijedloge o uporabi Oružanih snaga Ukrajine i drugih vojnih postrojbi. Mora organizirati protuzračnu obranu Ukrajine kako bi se pokrili važni državni objekti, industrijske regije, administrativni centri države i skupine snaga iz zračnih udara. Dalje, Vijeću nacionalne sigurnosti Ukrajine mora predati prijedloge o uključivanju drugih vojnih postrojbi i agencija za provedbu zakona u provedbi mjera pravnog režima ratnog stanja. Glavni stožer mora  predvidjeti mjere djelomične mobilizacije, organizirati i ustrojiti kampove za osposobljavanje operativnih pričuvnih rezervi u potrebnim količinama.

8. Ministarstvo unutarnjih poslova Ukrajine, Sigurnosna služba Ukrajine (SBU) trebalo bi poduzeti hitne mjere kako bi osigurali javni red, zaštitili i branili kritične infrastrukturne objekte i zaštitili strane diplomatske misije.

9. Sigurnosna služba Ukrajine poduzeti će hitne mjere kako bi se poboljšao protuobavještajni sustav, protuteroristički i protusabotažni režim, kao i informacijska sigurnost.

10. Sigurnosna služba Ukrajine i Uprava državne službe za posebne komunikacije i zaštitu podataka Ukrajine, te ostali subjekti kibernetičke sigurnosti će poduzeti mjere kako bi se osigurala kibernetička sigurnost.

11. Uprava Državne granične službe Ukrajine će ojačati zaštitu državne granice s Ruskom Federacijom i administrativne granice s Autonomnom Republikom Krim.

12. Tajno.

porosenko dekret

FOTO: Porošenkov dekret

Tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost i Ukrajine Aleksandar Turčinov je dobio sljedeće upute.

1. Na prvoj crti takozvanih DNR i LNR s ukrajinskim oružanim snagama podići razinu borbene spremnosti na prvi i drugi stupanj.

2. Početi rad na organizaciji prvu faze rezervista, što je element djelomične mobilizacije.

3. Donesen je nalog za jačanje protuzračne obrane ključnih vojnih i civilnih objekata.

4. Ovlasti SBU sada omogućuju da se sve prisili na “sigurnost informacija”.

5. Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine i ministar Pavel Klimkin, unatoč uvođenju ratnog stanja, ne trebaju prekidati diplomatske odnose s Rusijom.

Što bi se trebalo dogoditi u ovih 60 dana?

porosenko

Petro Porošenko je rekao da uvođenje ratnog stanja u Ukrajini neće utjecati na situaciju u Donbasu i neće dovesti do ofenzivnih operacija ukrajinske vojske na jugoistoku.

“Ukrajina će samo provoditi akcije kako bi obranila svoj teritorij i zaštitila svoje građane”, kazao je Porošenko, dodajući kako odluka ne znači “promjenu stanja na liniji razdvajanja u nekim područjima regija Donjeck i Lugansk i drugdje.

Prema ukrajinskom predsjedniku, nametanje ratnog stanja u Ukrajini ne znači da se Kijev odriče političkog i diplomatskog rješenja “oslobađanja ukrajinskog teritorija”.

“Imamo namjeru nastaviti se pridržavati svih međunarodnih obveza, uključujući i Sporazume iz Minska”, dodao je jučer Porošenko.

Suicidalna strategija

Porošenko - Putin

Direktor ruskog Centra za strateške analize Instituta za inovativni razvoj Andrej Ivanov tvrdi kako je ovo suicidalna strategija ukrajinskog predsjednika.

“Ali nitko ne vjeruje u posljednje upozorenje Kijeva. Poroshenko je rekao da je zakon o ratnom stanju usmjeren na zaštitu zemlje. Odmah se postavlja pitanje kako? Kako ratno pravo, koje se primjenjuje u ovom slučaju, može zaštititi zemlju? Štoviše, Ukrajinu nitko ne napada”, objasnio je Andrej Ivanov, sugerirajući da se incident u pokušaju nasilnog ulaska u Azovsko more dogodio u ruskom ili krimskom akvatoriju, a ne vodama Ukrajine.

Prema riječima stručnjaka, uoči predsjedničkih izbora je Porošenko izabrao apsolutno suicidalnu strategiju okretanja militarizmu. Ali ukrajinsko društvo je već dugo vremena umorno od rata.

“Sve ovo je Porošenkova suicidalna strategija. Štoviše, u Ukrajini postoje radikalnijih snaga, koje mržnju prema Rusiji ispoljavaju puno bolje od njega. Još jedno pitanje je što bi se trebalo dogoditi u sljedećih 60 dana? Opet nema odgovora. To jest ima, i vidimo novi krug političkog kloniranja, na kojeg smo se, općenito, naviknuli dugo vremena”, zaključio je Andrej Ivanov.

I drugi vjeruju da se ne radi o nikakvom sukobu s Rusijom, koji je nemoguć u ovom omjeru snaga, čak ni napadu na Donbas, nego o dekretu kojim Porošenko želi sačuvati predsjednički položaj.

“Uvođenje ovog zakona Porošenku daje priliku da u potpunosti uništi sve medije, ograniči radnička prava, političke slobode i da uspostavi diktaturu u zemlji. To će biti logičan ishod Maidana, koji je, pod sloganom slobode i predanosti “europskom putu” zapravo bio alat za uspostavljanje antiruskog kursa Ukrajine, povoljnog za Zapad, te početka suzbijanja većine stanovništva zemlje koje se ne slaže s ovom politikom”, pojasnio je politolog Sergej Prostakov.

U biti, to znači da će svaki Ukrajinac biti dužan raditi za obrambenu industriju zemlje. Usput će svoje kuće morati dati, ako bude potrebno, “za potrebe vojske”, a ljudi se neće smjeti buniti.

Osim toga, uvođenjem ratnog stanja se može zabraniti rad stranaka i javnih organizacija “ako prijete sigurnosti, teritoriju, neovisnosti zemlje ili životima građana”. Drugim riječima, Porošenko može djelovati prema sloganu Maidana: “Tko nije s nama, taj je protiv nas”, a to će mu osigurati političko preživljavanje.

Na kraju, ovaj bi zakon mogao biti koristan za Kijev, jer može otkazati diplomatske odnose s “neprijateljem” i oduzeti imovinu “agresoru” koja se nalazi na području Ukrajine. Kao što smo čuli, ministar Pavel Klimkin je dobio upute da ne prekida diplomatske odnose s Rusijom, a  kako će se situacija razvijati, znat ćemo već u sljedećih nekoliko dana.

Rat za Azovsko more – Rusija zarobila tri ukrajinska broda i blokirala akvatorij (VIDEO)

 

53
Ostavite komentar

avatar
10000
 
20 Grupirani komentari
33 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
52 Komentatori
kikibbbbAlenAlenMinus Collector Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
Obavijest
Kile
Gost
Kile

Lud, luđi

28.juni
Gost
28.juni

Citirat cu stihove pjesme:”…samo da rata ne bude,ludila medju ljudima.” Da se ne dogodi nikada i nikome.

Maja
Gost
Maja

allesschallundrauch.blogspot.com izvjestava kako smo upravo vrlo knap izbjegli 3. svj.rat. navodno su neki ruski mediji objavili (pa onda odstranili vijest), kako je njihova tajna sluzba sa vojskom stigla sprijeciti dizanje kertsckog mosta u zrak. pratili su 3 ukr ratna broda sa tegljacem jos iz odese, a sa druge strane mosta su vec cekala 2 ratna ukrajinska broda. cilelo je vrijeme nad crnim morem kruzio usa spijunski avion. rijec je o-adm- takticnim atomskim minama. rusenjem tog mosta doslo bi neophodno do velikog sukoba, koji si zapad toliko zeli. navodno je pri otvaranju mosta u svibnju jedan vasingtonski explorer napisao – ukrajinci moraju taj most dici u zrak. eto, sad svuda po msm pisu kako putin neda ukrajincima prolaz i izaziva zapad. vrazje kolo….

Zorule
Gost
Zorule

@Maja
Pretpostavljam da te mine nisu standardno naoruzanje ratnih brodova i da se iste trebale biti pronadjene na zarobljenim brodovima. Ako su pronadjene onda je u velikom interesu Rusije da objavi te podatke, buduci da nije nista objavljeno pretpostavka je da ih nisu nasli.
A onda se otvara novo pitanje, da li je ruskim tajnim sluzbama podmetnuta lazna informacija od strane Ukrajine? Upravo sa namjerom da se izazove ovakva reakcija Ruske mornarice te da Potrosenko proglasi ratno stanje koje mu sad treba da sacuva svoju guzicu bar na 60 dana.

Maja
Gost
Maja

Takve stvari postavljaju ronioci. stvarna istina nije poznata, ali gusto jest.

Minus Collector
Gost
Minus Collector

Ma da! A navodno je stotinjak ukrajinskih ronioca krenulo iz Odese prema Kerču s ciljem da tresu most dok se ne sruši.

bbbb
Gost
bbbb

Rekli su odavno odabrani od ukropa da će dignuti most.

Alen
Gost
Alen

Amerikanci će se s Rusima boriti do posljednjeg Ukrajinca.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav

Lukav, lukaviji…..?

Šok
Gost
Šok

Može prošorenko potpisivati što god hoće na kraju će biti kako se veliki dogovore. Ako nešto proba samostalno napraviti dobit će po nosu.

igi
Gost
igi

…ukrajina puca praznom puškom…eto kao uvod da napomenem da je albanski zvaničnik predložio prištini da ukine zabranu srpske robe za južno kosovo da zadrži za sjever u srpskim enklavama i općinama….i kao što kažu ne laje pas zbog sela nego zbog sebe tako i albanci uviđaju da poskupljenjem robe u prištini sebi jamu kopaju….e sad što bi rekli ukrajinci koji se griju na ruski plin i pokreće ih ruski benzin,dizel( 80%) i nuklearno gorivo….to je samo nemoć bjesnih kerova da laju na mjesec..

netman
Gost
netman

Kad se mrda stolica i nema para poziva se na rat i smisli se neprijatelj, viđeno stotinu puta…

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav

Savjetuje ih stručnjak za propagandu KraDeZea.

Spin Pacijent
Gost
Spin Pacijent

60 dana ‘osigurana’ vlast, jer po ukrainskom ustavu, za vrijeme izvanrednog stanja nema izbora.

Trubadur
Gost
Trubadur

Samo,da kažem, koliko je to uvođenje ratnog stanja striktno samo za unutrašnje potrebe… Nije Porošenko uvajao ratno stanje ni kad su Ukri gubili Debalcevo ni kad se raketirao Kramators….Kad se ginulo u stotinama…. Zato, pošto je to sve samo zbog unutrašnje politike Ukrajine, niti nema smisla ozbilnije komentirat……Jedino što mene smeta več od početka je, mlakav odnos Putina do problema…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Zato je Vrhovna Rada noćas i odobrila 30 dana, jer bi u tom roku mogao suzbiti opoziciju, cenzurirati medije i ograničiti sve moguće i nemoguće, a Porošenko ima podršku manje od 10% , mislim 7-9% najviše.

Trubadur
Gost
Trubadur

Pa ako narod ne bi bio toliko uplašen od desnog sektora, onda bi ta odluka mogla bit i kontraproduktivna… Moglo bi doč do večih promjena u društvu ali tako, mislim, da se neče ništa dogodit.. Osdim jasno pokušaj konsolidiranja Porošenkove vlasti….

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav

To je objava ratnog stanja prema svojim neistomišljenicima. No teško je proglasiti izvanredno stanje unutar zemlje. EU i ameri loše gledaju na to dok ovako jednim udarcem i jare i pare!

Maja
Gost
Maja

navodno smo 2-3%. onda uvodjenje ratnog stanja i ne cudi, diktatura je ukrajini zagarantirana, a njihovi zap. ‘prijatelji” bi najradije otvoreni rat.

Tvingo
Gost
Tvingo

Putin je prepametan čovek da sa njima prlja ruke,on dobro zna kako funkcioniše ukro država i sav scenarij završetka ove priče .

Sunseeker
Gost
Sunseeker

@Tvingo
Potpisujem svaku riječ.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko

Redovni predsjednicki izbori u Ukrajini su 31. ozujka 2019., a podrska Porosenku u narodu je na niskim granama i dalje pada.
Ovo mu je jedino preostalo da se odrzi na vlasti, tj. da Ukrajina nastavi svojim putem zacrtanim jos od Maidana – biti zrtveno janje Amerike u njezinom cilju izolacije Rusije bez obzira na grozne posljedice po Ukrajinu.
Zao mi je naroda tamo sto su povjerovali lazima Zapada kako ih ceka med i mlijeko nakon Maidana (ulazak u NATO, EU, iskorjenjivanje korupcije, investicijska ulaganja, dizanje standarda itd.).
U 2019. na izborima nemaju ispriku neznanja sto se zapravo desava.

Maja
Gost
Maja

za sad je jos daljni izbor timoscenko (opet). a ta bi najradije sa atomskom protiv susjeda. narodi vise nemaju izbor – sve se vrti izmedju kuge i kolerre.

Stephen.
Gost
Stephen.

Jadan li ova marioneta Potrošenko & njegovi sponzori !!??XX, naje… narod Ukrainski, srečom sad imaju “demokraciju” ko i Hrvati.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav

Kod nas se “demokracija” sve više dijeli u javnim kuhinjama.

Il-2
Gost
Il-2

Prdošenko…

Maja
Gost
Maja

pornocenko, potrosenko…

Zvrk
Gost
Zvrk

ima govornu manu-zna ponekad zamucati

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav

Reizbor osiguran! Prema ratnom zakonu!!!

čokolino
Gost
čokolino

Ovo govno je spremno žrtvovati sve ukrajince ako treba samo zato da se održi na vlasti.
Mislim da se je debelo zaj….khm….zeznuo. Na kraju će dobit građanski rat dok će upravo zbog potrošenka Putinu rejting porasti.

Duki
Gost
Duki

Koji manipulatori !!
Stiže zima-ljuta !100% !! treba narod zadržati podalje od raznih “Majdana”!a kada je ratno s(r)tanje to vam je vrlo blizu policijskog sata !
Pa ti se buni !!odma “demokratska prdekana”
A Zapad ko zapad :manipulacija na visokom nivou !
“Tako je!Ukrajinci vi ste u pravu !
Sukobit se sa Rusima!Neka gine vaša mladost!”
(oni su svoju poslali na blistok !)
A sve za šaku $???
Valjda je to dobro za slavenske narode!
Ma j.b.ga muka mi je !!

Zorule
Gost
Zorule

Vidis ovo sa zimom mi nije palo na pamet, buduci da je opskrba plina upitna i skupa izgleda da ce se Ukrajinci ovu zimu grijati sa posebno pojacanom ratnom retorikom. Izgleda da je Potrosenko smislio genijalno rijesenje narodu za grijanje ove zime.

Bulog
Gost
Bulog

Izgleda da ratno stanje ne znači i objavu rata što mi izvinite baš nije jasno. Ako je ratno stanje to znači rat protiv nekog . Koga?

kiki
Gost
kiki

Protiv opozicije. Vikali su mu u ‘Radi’ lažove. Nije mogao doć’ do govornice.
I ništa od mobilizacije…pogledajte pažljivo što gore piše. Tko bi se javio?

MilanCZ
Gost
MilanCZ

Kolega u jednoj firmi kojoj řadě Ukrajinci rekao: ženě i rodina im javljaju dá nedolaze kuci jer se vrší mobilizacija a takva je situacija dá onaj kóji bjezi,skriva se odlukom sudá ga mogu ubití kao dezertera.Takodjer , novine nepíšu o tome a Slováci i madjari iz Ukrajine Sinoc masovno bjeze u poljsku i madjarsku.

Maja
Gost
Maja

pa bas zbog prisilne mobilizacije im je nakon majdana i pobjeglo ca 2 miliona van. sad jos stroze..

dvokrilac
Gost
dvokrilac

“Tekst Porošenkovog dekreta o uvođenju ratnog stanja u Ukrajini”…
u potpisu – ujka Sem.

Tvingo
Gost
Tvingo

Ovaj židovski ludak neče završiti na prirodan način

satir und kritik
Gost
satir und kritik

Ukrajina zemlja snova. Ucitelj radi za 150 eura. Najbolji remont aviona, brodov, auta, kamiona. Sve vam poskidaju. Pametni su odavno pobjegli.

Dragan
Gost
Dragan

Marshal law uveden u 10 od ukupno 27 regiona UA, iskljucivo oni koji granice sa RF i Moldavijom, sve u trajanju od 30 dana. Nema promjena u zivotu obicnih ljudi, bilo kakvih restrikcija, policijskog sata, legitimisanja niti drugih mjera.

zika zikic
Gost
zika zikic
Mamajev Kurgan
Gost
Mamajev Kurgan

U mom zivotu ,star sam 62 godine i pratim politiku oko 30g. nisam dosad zapazio veceg stetocinu od predsednika drzave kao sto je ovaj Porosenko.Prvo sto je uradio za Ukrainu poklonio je zlatne rezerve svojim gazdama tada Obami…zlato je expresno transportovano iz Ukraine k SAD.
Ta pljacka naroda Ukraine samo je pocetak pocetaka …
Ta pljacka je tipicna i uobicajena (ko zna koliko puta do sad vidjena)a konjokradice s one strane Atlantika.

odisea
Gost
odisea

Iznio bih svoje razmišljane:Jedini ko može kontrolisati incident je Rusija,u ostalim varijantama ,mogeće izmicanje kontroli što vodi u ozbiljan sukob,Ako je Rusija kontrolisano izazvala incident u koju svrhu?
-Kupovanje vremena ? za što?Jedini način ukidanja plina i ucjenjivanja je izravan sukob Rusija Ukraina, u protivnom nehumani akt Rusije , loš imidž.
Miniranje mosta je besmislica,blokirao bi se prolaz i za Ukrainu.
Održavanje vanrednog stanja odgovara,Rusiji.NATO smanjen pristup EU.
Mislim da ova situacija jedino odgovara Rusiji.

Alen
Gost
Alen

Za produženje ratnog stanja po Ustavu Porošenko ne treba potvrdu Vrhovne Rade. Dakle, zastupnici su praktički glasanjem ukinuli sami sebe. Time on ima slobodne ruke za uništenje opozicije.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik