Nakon sukoba s Rusijom Porošenko potpisao dekret o uvođenju ratnog stanja u Ukrajini

Tocka u raketa
52 komentara

Nakon sukoba između ruske granične sigurnosne službe i ukrajinske ratne mornarice, tijekom kojeg je Rusija zbog pokušaja proboja u Azovsko more zaplijenila tri ukrajinska ratna broda, predsjednik Petro Porošenko je jučer potpisao dekret kojim stupa na snagu odluka Vijeća za nacionalnu sigurnost Ukrajine o uvođenju ratnog stanja u zemlji. Ova izvanredna mjera će ostati na snazi do 25. siječnja 2019. i objavljena je na internetskoj stranici ureda ukrajinskog predsjednika.

“Potvrđujem odluku Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine od 26. studenoga 2018. o hitnim mjerama kako bi se osigurali državni suverenitet i neovisnost Ukrajine i uvodim vojni zakon u Ukrajini”, navodi se u Dekretu ukrajinskog predsjednika 390/2018.

Odluka Vijeća za nacionalnu sigurnost Ukrajine ima 12 točaka, a jedna od njih je tajna. Nakon potpisivanja nacrt zakona je poslan u parlament i dokument će biti tema izvanredne parlamentarne sjednica Vrhovne Rade koja će se održati odmah.

Tekst Porošenkovog dekreta o uvođenju ratnog stanja u Ukrajini

podjeljena ukrajina
FOTO: mogući izgled podijeljene Urajine

“U vezi s još jednim činom oružane agresije od strane Ruske Federacije, provedene 25. studenog 2018. godine na području Kerčenskog tjesnaca protiv brodova ukrajinske mornarice, koji je imao teške posljedice, te drugih agresivnih radnji Ruske Federacije u Azovskom i Crnom moru, prijetnje invazije velikih razmjera oružanih snaga Ruske Federacije na Ukrajinu, te u pozadini okupacije Ruske Federacije na području Autonomne Republike Krim i dijelova regija Donjeck i Lugansk, s ciljem adekvatne reakcije na eskalaciju oružane agresije Ruske Federacije protiv Ukrajine, s obzirom na odsutnost drugih mogućnosti koje pružaju Ustav i zakoni Ukrajine za odbijanje oružane agresije, osiguravanje nacionalne sigurnosti, sprečavanje širenja terorističke prijetnje:

1. Utvrđujem da su akcije Ruske Federacije protiv brodova pomorskih snaga Ukrajine, koje su imale teške posljedice, zločin oružane agresije i spadaju u Rezoluciju 3314 (Zločin protiv mira) Opće skupštine Ujedinjenih naroda od 14. prosinca 1974.

2. Uzevši to u obzir, u Ukrajini treba uvesti poseban pravni režim za stvaranje uvjeta odbijanja oružane agresije i očuvanja nacionalne sigurnosti, kako bi se uklonile opasnosti po državnu neovisnost, suverenitet i teritorijalni integritet  Ukrajine.

3. Predsjedniku Ukrajine je ponuđeno da za razdoblje od 60 dana uvede ratno stanje u Ukrajini, od 14 sati ujutro 26. studenoga 2018. do 14 sati 25. siječnja 2019.

4. Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine poziva države koje su potpisnice Memoranduma o sigurnosnim jamstvima u Ukrajine u Ugovoru o neširenju nuklearnih oružja od 5. prosinca 1994. godine da se odmah organizira konzultacije o činu oružane agresije Ruske Federacije protiv Ukrajine. Tražim da se bez odgode sazove sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, Stalnog vijeća Organizacije za europsku sigurnost i suradnju, te organiziraju konzultacije predsjednika Ukrajine, ministra vanjskih poslova Ukrajine s čelnicima savezničkih i partnerskih država, Europske unije, vodstvom UN-a, OESS-a i drugih međunarodnih organizacija.

5. Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine i Ministarstvo informacijske politike Ukrajine hitno mora organizirati informativnu kampanju i objektivne informacije o najnovijem činu oružane agresije Ruske Federacije protiv Ukrajine predstaviti vodstvima stranih država, utjecajnim međunarodnim političkim, ekonomskim i javnim krugovima.

6. Ministarstvo obrane Ukrajine i Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine na propisani način jasno moraju razjasniti mobilizacijski plan oružanih snaga, osobito o razini poziva operativnih pričuvnih rezervi prvog reda.

7. Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine bez odlaganja mora dostaviti predsjedniku prijedloge o uporabi Oružanih snaga Ukrajine i drugih vojnih postrojbi. Mora organizirati protuzračnu obranu Ukrajine kako bi se pokrili važni državni objekti, industrijske regije, administrativni centri države i skupine snaga iz zračnih udara. Dalje, Vijeću nacionalne sigurnosti Ukrajine mora predati prijedloge o uključivanju drugih vojnih postrojbi i agencija za provedbu zakona u provedbi mjera pravnog režima ratnog stanja. Glavni stožer mora  predvidjeti mjere djelomične mobilizacije, organizirati i ustrojiti kampove za osposobljavanje operativnih pričuvnih rezervi u potrebnim količinama.

8. Ministarstvo unutarnjih poslova Ukrajine, Sigurnosna služba Ukrajine (SBU) trebalo bi poduzeti hitne mjere kako bi osigurali javni red, zaštitili i branili kritične infrastrukturne objekte i zaštitili strane diplomatske misije.

9. Sigurnosna služba Ukrajine poduzeti će hitne mjere kako bi se poboljšao protuobavještajni sustav, protuteroristički i protusabotažni režim, kao i informacijska sigurnost.

10. Sigurnosna služba Ukrajine i Uprava državne službe za posebne komunikacije i zaštitu podataka Ukrajine, te ostali subjekti kibernetičke sigurnosti će poduzeti mjere kako bi se osigurala kibernetička sigurnost.

11. Uprava Državne granične službe Ukrajine će ojačati zaštitu državne granice s Ruskom Federacijom i administrativne granice s Autonomnom Republikom Krim.

12. Tajno.

porosenko dekret
FOTO: Porošenkov dekret

Tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost i Ukrajine Aleksandar Turčinov je dobio sljedeće upute.

1. Na prvoj crti takozvanih DNR i LNR s ukrajinskim oružanim snagama podići razinu borbene spremnosti na prvi i drugi stupanj.

2. Početi rad na organizaciji prvu faze rezervista, što je element djelomične mobilizacije.

3. Donesen je nalog za jačanje protuzračne obrane ključnih vojnih i civilnih objekata.

4. Ovlasti SBU sada omogućuju da se sve prisili na “sigurnost informacija”.

5. Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine i ministar Pavel Klimkin, unatoč uvođenju ratnog stanja, ne trebaju prekidati diplomatske odnose s Rusijom.

Što bi se trebalo dogoditi u ovih 60 dana?

porosenko

Petro Porošenko je rekao da uvođenje ratnog stanja u Ukrajini neće utjecati na situaciju u Donbasu i neće dovesti do ofenzivnih operacija ukrajinske vojske na jugoistoku.

“Ukrajina će samo provoditi akcije kako bi obranila svoj teritorij i zaštitila svoje građane”, kazao je Porošenko, dodajući kako odluka ne znači “promjenu stanja na liniji razdvajanja u nekim područjima regija Donjeck i Lugansk i drugdje.

Prema ukrajinskom predsjedniku, nametanje ratnog stanja u Ukrajini ne znači da se Kijev odriče političkog i diplomatskog rješenja “oslobađanja ukrajinskog teritorija”.

“Imamo namjeru nastaviti se pridržavati svih međunarodnih obveza, uključujući i Sporazume iz Minska”, dodao je jučer Porošenko.

Suicidalna strategija

Porošenko - Putin

Direktor ruskog Centra za strateške analize Instituta za inovativni razvoj Andrej Ivanov tvrdi kako je ovo suicidalna strategija ukrajinskog predsjednika.

“Ali nitko ne vjeruje u posljednje upozorenje Kijeva. Poroshenko je rekao da je zakon o ratnom stanju usmjeren na zaštitu zemlje. Odmah se postavlja pitanje kako? Kako ratno pravo, koje se primjenjuje u ovom slučaju, može zaštititi zemlju? Štoviše, Ukrajinu nitko ne napada”, objasnio je Andrej Ivanov, sugerirajući da se incident u pokušaju nasilnog ulaska u Azovsko more dogodio u ruskom ili krimskom akvatoriju, a ne vodama Ukrajine.

Prema riječima stručnjaka, uoči predsjedničkih izbora je Porošenko izabrao apsolutno suicidalnu strategiju okretanja militarizmu. Ali ukrajinsko društvo je već dugo vremena umorno od rata.

“Sve ovo je Porošenkova suicidalna strategija. Štoviše, u Ukrajini postoje radikalnijih snaga, koje mržnju prema Rusiji ispoljavaju puno bolje od njega. Još jedno pitanje je što bi se trebalo dogoditi u sljedećih 60 dana? Opet nema odgovora. To jest ima, i vidimo novi krug političkog kloniranja, na kojeg smo se, općenito, naviknuli dugo vremena”, zaključio je Andrej Ivanov.

I drugi vjeruju da se ne radi o nikakvom sukobu s Rusijom, koji je nemoguć u ovom omjeru snaga, čak ni napadu na Donbas, nego o dekretu kojim Porošenko želi sačuvati predsjednički položaj.

“Uvođenje ovog zakona Porošenku daje priliku da u potpunosti uništi sve medije, ograniči radnička prava, političke slobode i da uspostavi diktaturu u zemlji. To će biti logičan ishod Maidana, koji je, pod sloganom slobode i predanosti “europskom putu” zapravo bio alat za uspostavljanje antiruskog kursa Ukrajine, povoljnog za Zapad, te početka suzbijanja većine stanovništva zemlje koje se ne slaže s ovom politikom”, pojasnio je politolog Sergej Prostakov.

U biti, to znači da će svaki Ukrajinac biti dužan raditi za obrambenu industriju zemlje. Usput će svoje kuće morati dati, ako bude potrebno, “za potrebe vojske”, a ljudi se neće smjeti buniti.

Osim toga, uvođenjem ratnog stanja se može zabraniti rad stranaka i javnih organizacija “ako prijete sigurnosti, teritoriju, neovisnosti zemlje ili životima građana”. Drugim riječima, Porošenko može djelovati prema sloganu Maidana: “Tko nije s nama, taj je protiv nas”, a to će mu osigurati političko preživljavanje.

Na kraju, ovaj bi zakon mogao biti koristan za Kijev, jer može otkazati diplomatske odnose s “neprijateljem” i oduzeti imovinu “agresoru” koja se nalazi na području Ukrajine. Kao što smo čuli, ministar Pavel Klimkin je dobio upute da ne prekida diplomatske odnose s Rusijom, a  kako će se situacija razvijati, znat ćemo već u sljedećih nekoliko dana.

Rat za Azovsko more – Rusija zarobila tri ukrajinska broda i blokirala akvatorij (VIDEO)

 

Pretplatiti se
Obavijesti o
52 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kile
5 godine prije

Lud, luđi

Šok
5 godine prije

Može prošorenko potpisivati što god hoće na kraju će biti kako se veliki dogovore. Ako nešto proba samostalno napraviti dobit će po nosu.

netman
5 godine prije

Kad se mrda stolica i nema para poziva se na rat i smisli se neprijatelj, viđeno stotinu puta…

Trubadur
5 godine prije

Samo,da kažem, koliko je to uvođenje ratnog stanja striktno samo za unutrašnje potrebe… Nije Porošenko uvajao ratno stanje ni kad su Ukri gubili Debalcevo ni kad se raketirao Kramators….Kad se ginulo u stotinama…. Zato, pošto je to sve samo zbog unutrašnje politike Ukrajine, niti nema smisla ozbilnije komentirat……Jedino što mene smeta več od početka je, mlakav odnos Putina do problema…

Tupko Glupko
5 godine prije

Redovni predsjednicki izbori u Ukrajini su 31. ozujka 2019., a podrska Porosenku u narodu je na niskim granama i dalje pada.
Ovo mu je jedino preostalo da se odrzi na vlasti, tj. da Ukrajina nastavi svojim putem zacrtanim jos od Maidana – biti zrtveno janje Amerike u njezinom cilju izolacije Rusije bez obzira na grozne posljedice po Ukrajinu.
Zao mi je naroda tamo sto su povjerovali lazima Zapada kako ih ceka med i mlijeko nakon Maidana (ulazak u NATO, EU, iskorjenjivanje korupcije, investicijska ulaganja, dizanje standarda itd.).
U 2019. na izborima nemaju ispriku neznanja sto se zapravo desava.

giordano bruno
5 godine prije

Mi Srbi smo za Ruse, to odmah da znas.
Da nije Rusa Srba na ovim prostorima ne bi bilo, a bogami ni ostalih Slovenskih naroda.
Krim ne bi bio medjunarodni problem, da nije stratesko mesto odakle bi mogli da gadjaju Rusiju.
A Kosovo je drugi problem, da je samo do naroda, ne bi ni bio problem, jer niko Kosovo ne moze uzeti u dzep i odneti ga.
Granice u Evropi ne postoje, samo postoje na Kosovu, da bi se ljudi namamili da nastane konflikt, koji odgovara strancima.
Postoje i placeni agenti koji rade za CIA.
Usput Rusi daju pare na Kosovo za odrzavanje kulturne zaostavstine.
Ja mislim da iz Hrvatske u Srbiju moze da se udje samo sa licnom – osobnom kartom, da ne treba pasos.
Mnogi mladi iz Hrvatske za Novu godinu dolaze u Beograd.

Stephen.
5 godine prije

Jadan li ova marioneta Potrošenko & njegovi sponzori !!??XX, naje… narod Ukrainski, srečom sad imaju “demokraciju” ko i Hrvati.

Siniša
5 godine prije

Pitanje ti je retoričko, nikakve veze sa činjenicama.

Il-2
5 godine prije

Prdošenko…

Dub Miroslav
5 godine prije

Reizbor osiguran! Prema ratnom zakonu!!!

Arcibald Rajs
5 godine prije

Za Srbiju je Ukrajina-Rusija, da bude potpuno jasno. Kosmet (ne Kosovo polje) je stara srpska drzava. Ukrajina, tj. Kijevska Rusija je stara ruska drzava.

čokolino
5 godine prije

Ovo govno je spremno žrtvovati sve ukrajince ako treba samo zato da se održi na vlasti.
Mislim da se je debelo zaj….khm….zeznuo. Na kraju će dobit građanski rat dok će upravo zbog potrošenka Putinu rejting porasti.

Duki
5 godine prije

Koji manipulatori !!
Stiže zima-ljuta !100% !! treba narod zadržati podalje od raznih “Majdana”!a kada je ratno s(r)tanje to vam je vrlo blizu policijskog sata !
Pa ti se buni !!odma “demokratska prdekana”
A Zapad ko zapad :manipulacija na visokom nivou !
“Tako je!Ukrajinci vi ste u pravu !
Sukobit se sa Rusima!Neka gine vaša mladost!”
(oni su svoju poslali na blistok !)
A sve za šaku $???
Valjda je to dobro za slavenske narode!
Ma j.b.ga muka mi je !!

Bulog
5 godine prije

Izgleda da ratno stanje ne znači i objavu rata što mi izvinite baš nije jasno. Ako je ratno stanje to znači rat protiv nekog . Koga?

MilanCZ
5 godine prije

Kolega u jednoj firmi kojoj řadě Ukrajinci rekao: ženě i rodina im javljaju dá nedolaze kuci jer se vrší mobilizacija a takva je situacija dá onaj kóji bjezi,skriva se odlukom sudá ga mogu ubití kao dezertera.Takodjer , novine nepíšu o tome a Slováci i madjari iz Ukrajine Sinoc masovno bjeze u poljsku i madjarsku.

Helena
5 godine prije

Srpski zvaničnici i dalje tretiraju Krim kao deo Ukrajine. Sve informacije o tome mogu se naći na netu.

dvokrilac
5 godine prije

“Tekst Porošenkovog dekreta o uvođenju ratnog stanja u Ukrajini”…
u potpisu – ujka Sem.

Tvingo
5 godine prije

Ovaj židovski ludak neče završiti na prirodan način

satir und kritik
5 godine prije

Ukrajina zemlja snova. Ucitelj radi za 150 eura. Najbolji remont aviona, brodov, auta, kamiona. Sve vam poskidaju. Pametni su odavno pobjegli.

Dragan
5 godine prije

Marshal law uveden u 10 od ukupno 27 regiona UA, iskljucivo oni koji granice sa RF i Moldavijom, sve u trajanju od 30 dana. Nema promjena u zivotu obicnih ljudi, bilo kakvih restrikcija, policijskog sata, legitimisanja niti drugih mjera.

zika zikic
5 godine prije
Sara
5 godine prije

Mogu i oni to isto nas pitati……zbog Istre……zbog Dalmacije…..a malo kasnije i …….zbog Međimurja! Ili si toliko naivan i budalast da misliš da je to nemoguće :::::))))) ?

Mamajev Kurgan
5 godine prije

U mom zivotu ,star sam 62 godine i pratim politiku oko 30g. nisam dosad zapazio veceg stetocinu od predsednika drzave kao sto je ovaj Porosenko.Prvo sto je uradio za Ukrainu poklonio je zlatne rezerve svojim gazdama tada Obami…zlato je expresno transportovano iz Ukraine k SAD.
Ta pljacka naroda Ukraine samo je pocetak pocetaka …
Ta pljacka je tipicna i uobicajena (ko zna koliko puta do sad vidjena)a konjokradice s one strane Atlantika.

odisea
5 godine prije

Iznio bih svoje razmišljane:Jedini ko može kontrolisati incident je Rusija,u ostalim varijantama ,mogeće izmicanje kontroli što vodi u ozbiljan sukob,Ako je Rusija kontrolisano izazvala incident u koju svrhu?
-Kupovanje vremena ? za što?Jedini način ukidanja plina i ucjenjivanja je izravan sukob Rusija Ukraina, u protivnom nehumani akt Rusije , loš imidž.
Miniranje mosta je besmislica,blokirao bi se prolaz i za Ukrainu.
Održavanje vanrednog stanja odgovara,Rusiji.NATO smanjen pristup EU.
Mislim da ova situacija jedino odgovara Rusiji.

Alen
5 godine prije

Za produženje ratnog stanja po Ustavu Porošenko ne treba potvrdu Vrhovne Rade. Dakle, zastupnici su praktički glasanjem ukinuli sami sebe. Time on ima slobodne ruke za uništenje opozicije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.