Rat za Azovsko more – Rusija zarobila tri ukrajinska broda i blokirala akvatorij (VIDEO)

Azovsko more
90 komentara

Jučer je eskalirala situacija u Azovskom moru, dijelu Crnog mora u akvatoriju istočno od Krima i južno od dijela ukrajinskog teritorija, od kojeg veći dio nadzire ukrajinska vojska sa sjedištem u Berdjansku i Mariupolju, a ostatak, do granice s Rusijom, nadzire armija Donjecke Narodne Republike.

Kako prenose ukrajinske i zapadne agencije, ruska flota je ispod Krimskog mosta, koji preko Kerčanskog tjesnaca Rusku Federaciju povezuje s Krimom, postavila veliki teretni brod i ukrajinskom ratnim brodovima zabranila ulaz u Azovsko more.

U pokušaju proboja ukrajinske mornarice ruski FSB je zaplijenio tri ukrajinska broda, a na snimkama blokade mosta se vidi kako područjem Kerčkog tjesnaca prelijeću ruski borbeni zrakoplovi.
Kako je Krim od referenduma o ujedinjenju, koji je proveden 2014. godine, dio Rusije, promijenile su se i granice akvatorija Azovskog mora, ali ove granice Kijev ne priznaje. Bilateralni sporazum objema zemljama daje pravo na korištenje Azovskog mora, koje je s Crnim morem povezano uskim Kerčanskim tjesnacem.

FOTO – Krim i akvatorij Azovskog mora prije i poslije ujedinjenja Krima s Ruskom Federacijom

Azovsko mora

Portal Logično je pratio eskalaciju napetosti od prvog dana, kada je u travnju ove godine ukrajinska Obalna straža zaplijenila ruski ribarski brod Nord s posadom, nakon čega su uslijedile slične aktivnosti obje strane. I dok su se ovi sporovi uglavnom rješavali obostranim oslobađanjem brodova i posada, problem je nastao u rujnu kada se Kijev odlučio na militarizaciju svojeg dijela akvatorija i obale, počeo postavljati protubrodske i protupodmorničke mine i jačati utvrde na obali od granice s Krimom sve do granice DNR.

Rusija je upozoravala Kijev da neće dopustiti militarizaciju Azovskog mora i pozvala ukrajinsku stranu da prestane provoditi provokativne aktivnosti. U smislu slobode plovidbe je bilo manjih problema, ali njih nisu prijavljivali kompanije koje su vlasnici teretnih brodova ili tvornice i kupci roba u luci Mariupolj, jer se ruska inspekcija brodova, koja se provodila u ruskom akvatoriju, provodila brzo i nije stvarala veće zastoje u plovidbi.

Kijev je, međutim, dobio podršku Europske unije, a ranije i Washingtona, koji je Moskvi poručio “kako nema pravo kontrolirati vlastito more”. EU se krajem prošlog mjeseca ograničila na usvajanje rezolucije u Europskom parlamentu koja poziva vlasti zemalja članica EU na “povećanje pritiska sankcijama na Rusiju u slučaju pogoršanja situacije u Azovskom moru”, dok se suzdržala od upozorenja i prijetnji iz Sjedinjenih Država. Ohrabren podrškom zapadnih partnera, Kijev je ranije prošlog mjeseca poručio kako je u  slučaju izravnog sukoba s rusima u Azovskom moru, ukrajinska flota spremna “poduzeti drastične mjere”, što je na konferenciji za novinare izjavio Dmitrij Kovalenko, zapovjednik broda ukrajinske mornarice koji je tada prošao ispod Krimskog mosta.

Naravno da odluka Kijeva da vojnim brodovima pokuša ući u Azovsko more, iako je ukrajinski vrh znao će ruska flota to spriječiti, nije donesena iz pukog hira i želje za demonstracijom sile, što je nemoguće i zbog jadnog stanja ukrajinske flote.

Ukrajina želi proglasiti ratno stanje

O ovom pitanju će se danas održati  i hitna sjednica Vijeća sigurnosti ujedinjenih naroda, a zasjedanje su tražili i Rusija i Ukrajina.
Na hitnoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost Ukrajine, koju je vodio ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, Vrhovnoj Radi u Kijevu je preporučeno da proglasi ratno stanje u narednih 60 dana.

Porošenko je rekao “kako moguće uvođenje ratnog stanja ne znači da Ukrajina planira ofenzivne akcije, već da se radi isključivo o zaštiti ukrajinskog teritorija i sigurnosti građana”. Dodao je kako se time na liniji bojišta u istočnoj Ukrajini ništa neće promijeniti.
Ukrajinski predsjednik je također donio odluku da se prvi poziv rezervnog sastava vojske stavi u stanje pripravnosti, ali “kako to ne znači mobilizaciju, bar ne u ovom trenutku”.

VIDEO – Blokada prolaza Kerčkog tjesnaca

Kijev: Ovo je rat s Ruskom Federacijom

Ukrajinski ministar vanjskih poslova, Pavel Klimkin, rekao je “da Rusija nije napala samo Ukrajinu, već izazvala cijeli civilizirani svijet”.

“Ovo je rat s Ruskom Federacijom, u našoj zemlji i šire”, napisao je Pavel Klimkin na Twitteru, a za njemački tabloid Bild je jučerašnji incident nazvao “aktom agresije protiv Ukrajine u neutralnim vodama Crnog mora”.

Prema izvješću iz Kijeva, ruska flota je jučer silom zaustavila ukrajinske brodove u Kerčkom tjesnacu i prvo je oštećen ukrajinski vojni teretni brod, a onda zaplijenjena još tri vojna broda, uz otvaranje vatre. Ukrajinski mediji prenose kako je ranjeno šest ukrajinskih vojnika.

Ruska služba FSB, koja je uz vojsku zadužena za sigurnosti plovidbe u svom akvatoriju, priopćila je da su ukrajinski brodovi ilegalno ušli u ruske vode i odbili su se zaustaviti i nakon poziva upozorenja. Prema dogovoru Moskve i Kijeva, ukrajinska strana bi trebala prijaviti prolazak brodova, što se ovaj put nije bio slučaj.

Ukrajina negira izvješće koje je objavio FSB, ali sam ukrajinski manevar, kojim se prvo velikom teretnim vojnim brodom pokušao otvoriti put za ostala tri da uđu u Azovsko more, sugerira da je provokacija unaprijed isplanirana samo kako bi situacija eskalirala, jer ukrajinska flota, bolje rečeno ono što je od nje ostalo, kao što smo naveli, nema nikakvih šansi da se nenajavljeno i silom probije do obale i luka u Mariupolju ili Berdjansku.

Rusija: Kijev je prekršio dogovor i pripremao proboj ratnim brodovima

Od jutros u Moskvi traje sjednica Državne Dume i drugih državnih institucija na kojma se raspravlja o incidentu.

FSB je izvijestio je da su brodovi ukrajinske mornarice “Berdjansk“, “Nikopol” i “Jani Kapu“, koji su povrijedili ruske granice, zarobljeni jer su koristili oružje, a brodovi će biti isporučeni na vezove u luci Kerč. Za ilegalni prijelaz ruske državne granice će protiv posade ukrajinskih brodova biti otvoren kazneni postupak.

Europska unija pozvala je na suzdržanost i traži da se napetosti što prije smire. Čelnica europske diplomacije, Federica Mogherini, očekuje da će Moskva “vratiti slobodu prolaska kroz Kerčanski tjesnac”, a isti je poziv Moskvi uputio i NATO.

Marija Zaharova: “U Kijevu vladaju drumski razbojnici”

Službena predstavnica ruskog Ministarstva vanjskih poslova, Marija Zaharova, komentirajući provokaciju, nazvala je ukrajinske vlasti “drumskim razbojnicima”, dok na Krimu vjeruju kako iza svega stoje SAD koje Rusiju žele uvući u sukob.

Prema mnogim ruskim stručnjacima se Kijev nikada ne bi odlučio na ovakvu provokaciju bez izravne potpore Zapada.

Jutros je ruska Federalna služba sigurnosti (FSB) izvijestila da su tri plovila ukrajinske mornarice iz Berdjanska plovila prema Kerčanskom tjesnacu, a Ministarstvo obrane je priopćilo kako ima svu potrebnu dokumentaciju kojom nepobitno može dokazati pripremu i provođenje proboja ukrajinske flote u Crno more.

Trenutno su tri ukrajinska broda, koje su jučer zaplijenili ruski graničari, na jednom od vezova u luci Kerč, prekriveni kamuflažnom mrežom i nisu pretrpjeli ozbiljnu štetu.
“Jedini kojem treba ratno stanje je Petro Porošenko”

Državna Duma je rekla da bi uvođenje ratnog stanja, obzirom na njegov nizak rejting, poslužilo unutarnjim političkim ciljevima predsjednika Petra Porošenka, koji bi u tim okolnostima mogao blokirati aktivnost drugih predsjedničkih kandidata u Ukrajini.

Ovo razmišljanje zvuči logično, jer ukrajinska vojska nema nikakvih šansi u izravnom sukobu s Rusijom ni na kojoj fronti, a zapadni “partneri” Ukrajine sigurno neće slati svoje ljude, brodove i jedinice vojne opreme u borbu protiv Rusije.

“U Ukrajini sada neće biti pravednih demokratskih izbora”, istaknuo je zamjenik predsjednika Odbora za obranu ruske Državne Dume Aleksandar Šerin.

Rusija je relativno mirno reagirala na provokaciju, poduzevši sve potrebne mjere, a nakon što se stanje smirilo, iz Moskve je poslana zapovijed graničnoj službi da odmah reagira na sve provokacije ukrajinske mornarice. Trenutno, pristup Azovskom moru blokira teretni brod, ali i ruski vojni brodovi i zrakoplovi Su-25, koji su počeli  patrolirati zračnim prostorom.

Kijev u Azovskom moru polaže mine i gradi utvrde protiv “ruskog agresora”

Kijev: U slučaju sukoba s Rusima u Azovskom moru poduzet ćemo drastične mjere

State Department upozorava Moskvu da ne smije kontrolirati vlastito more

Ruski odgovor na prijetnje zbog “ukrajinskog” Azovskog mora: “Ne zanima nas stav Zapada”

VIDEO – Akcija ruske granične službe sigurnosti u zaustavljanju ukrajinksih brodova

https://www.youtube.com/watch?v=iFDiy1SaT1M

 

Azovsko more
Pretplatiti se
Obavijesti o
90 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bbbb
5 godine prije

Zbog ovoga a i Kosova je stigao Truman sa pratnjom u Jonsko i Jadransko more. Moše je na francuzima u pravu, zna da njegovi pripremaju pravi rat……………….dakle zapadni partneri su več poslali pomoć ukropima a i zrakoplov za špijunažu već leti nad Crnim morem i šalje podatke Trumanu i letećoj ekipi…………….

MilanCZ
5 godine prije

Sve je to Porosenko organizirao sa tim brodovima po diktatu americke drzavne elite koja ga dovela na vlast.Iduce godine izbori su u Ukrajini.Zna Porosenko dobro da na izborima nece proci,da bi ostao na vlasti mora organizirati provokacije protiv Rusa kako bi mogao proglasiti ratno stanje u drzavi.Sve to ima određeni cilj,da uz provokacije u Siriji napadom otrovnim plinovima za vikend,ogromne demonstracije u Francuskoj napraviti sto veci haos,po mogucnosti rat ukrajine protiv Rusije kako bi americka drzavna elita mogla prezivjeti jer gubi tlo pod nogama.Pisao sam prije mjesec i nesto na portalu Logicno da se krajem mjeseca ocekuju malo vece provokacije a one su tu i da ce ici o Macronovu buducnost-to su provokacije i neredi u Francuskoj.Velike su igre ovih dana,mislim da ce tata Putin sve to prizemljiti i na srecu svih nas nece doci do globalnog rata u evropi i sire.Ima jos toga lai ako u miru docekamo kraj… Čitaj više »

Laki Topalović
5 godine prije

Dobro, deblokirali su Rusi jutros , ali samo za teretni transport.

eu kolonija
5 godine prije

ako je ovaj potez smišljen kako bi se uvelo ratno stanje a sve kako bi se onemogućili ostali kandidati za predsjednika ukrajine da se kandidiraju na izborima a sve kako bi porošenko zadržao vlast u svojim rukama postavlja se logično pitanje nije li ukrajina na korak od građanskog rata ali ovaj put između ukrajinaca koji su za porošenka I onih koji su protiv I možemo li očekivati još jednu stranu u ukrajinskom građanskom ratu I to onih koji ne žele biti taoci porošenkove politike

Vladimir
5 godine prije

Ako Porosenko izgubi izbore, Amerika gubi Ukrainu, a to se nesmije dogoditi po euro-americkim planovima. Tomasenko, iako nevoli Rusiju je shvatila da Ukraina nemoze bez Rusije samo sa americkim obecanjima. Zabraniti izbore ili provocirati Ruse je jedan od izlaza za Porosenka. Putinova mudrost moze smiriti stvari, ali nije sigurno.

čokolino
5 godine prije

“Rusija zarobila tri ukrajinska broda ”

Huh, znači da je Usraina ostala bez ratne mornarice……….ako su jim Rusi zarobili sva tri broda.
Ameri dobro znaju da se približavaju izbori a ako je proglašeno ratno stanje izbora nema.

tuf
5 godine prije

Da pogadjam. Uncle Sam je vec u pripremi s brodovima za Crno more.

Zvrk
5 godine prije

vrijeđa mi razum što je Azovsko more uopće more.

čokolino
5 godine prije

Kijev: Ovo je rat s Ruskom Federacijom

Samo vi nastavite čačkati mečku u p***u pa ćete stvarno dobiti rat.
Molite boga da ne dođe do toga jer će Rusija za vjeke vjekova riješiti ukrajinski problem. Rusi če morati odgovoriti žestoko da nigdje više neće trava rasti. Jednostavno če biti prisiljeni na to. Sva sreća kaj su Rusi hladne glave i ne puštaju se isprovocirat. Do jednom…………..a onda će svi kukat, šta jim bi odjednom???

Bokan
5 godine prije

Zanimljivi ovi Rusi. Toliko vode obrambenih ratova, a površina kopna i mora samo im se povećava. Nije loše tako glumit žrtvu.

Tadmur Palmorović
5 godine prije

Kakav pajser moraš biti da te neko nahuška da ideš sa tri broda od toga jedan teretni na jednu od najvećih vojnih sila na svijetu. To govori koliko je nacistička kamarila u Kijevu očajna. Tupsoni mislili da će ovo izazvati lančanu reakciju kod “saveznika” ili im samo treba povod za uvođenje ratnog stanja koje im je jedini spas. Ratnog stanja bez pravog rata, naravno. Dobro su i prošli, da su ih Rusi pobili sve i potopili one goretine njihovi “zapadni partneri, saveznici ne bi kur*om mrdnuli..

jezevakucica
5 godine prije

Sada neka sa mrežama izvade onih 5 ronioca sa ludim bojevim glavama i rat na moru je gotov.

čitalac
5 godine prije

Pa kakav je ovo zemljovid Krima?
Izgleda kao da je otok!

antinwo.HR
5 godine prije

To kuhaju kašu ovi američki smradovi!Više da se unište ti trovači svijeta.NAPRIJED RUSIJO.Samo pusti te Ukrajince koji su zavedeni od zapadnjačke gamadi

Spock
5 godine prije

Jedina svrha postojanja Ukrajine je da svi do zadnjeg hrabro izginu u napadu na Rusiju dok zapadnji partneri trljaju ruke..
Kada/ako Trump riješi deep državu ode i Potrošenko kvragu..

MilanCZ
5 godine prije

Sada na Ukrajinskoj televiziji izjavili da je Porošenko potpisao dekret o ratnom stanju u Ukrajini koji stupa na snagu danas od 14:00 sati.Treba pratiti dlajnji tok razvoja situacije ali sve mi ovo smrdi kao na majdan da roganizira americka drzavna elita.Prorosenko je jedna obicna lutka koja izvrsava naređenja americke drzavne elite.Po ceksim novinama,medijima,slovackoj masovno tokom vikenda se pise i govori protiv Rusije,Putina.Znaci,mediju masiraju javnost o svim negativnostima u Rusiji,to mi izgleda malo veca priprema o malo vecim događanjima na tim prostorima.Cak neki ceski politici otvoreno zagovaraju rat,slanjem sto vise oruzja ukrajini,ocistiti rusku ambasadu u ceskoj.Sacekati treba reakciju Rusije,svi ostali su nebitni u toj igri.

Duki
5 godine prije

Pa nije Vlado vesla sisao !Da dozvoli eskalaciju. Zbog tri “kade”.Dobro ,to su Porošenku razarači ! Ali realno potpuno je jasno da ovo ima samo politikantskog smisla
Pa jjoš i “ratno-sranje ”
Glumci=nevina dječica-ukrajinski ročnici
Scenografija =samo što dalje na istok
Produkcija=GB-USA
Režija=Pentagon
I tako to prolazi u očima zapada !Rusi sve gori i opasniji a Zapad(-nato-gb-usa)samo orhideje uzgajaju ??potpuni nedostatak morala !

Ivo
5 godine prije

To da je u pitanju provokacija,nije sporno. Ukropi žele izazvati sukob s Rusijom po svaku cijenu, i svjesno će žrtvovati par brodova s kompletnom posadom.

Ono što upada u oči je nevjerojatna traljavost i propust Rusije da prilikom zauzimanja Krima zaposjedne i kompletnu obalu desno od Krima, bilo direktno, bilo putem paravojnih postrojbi iz Donjecka. Time bi u potpunosti zauvijek kontrolirali kompletno Azovsko more, a most ne bi bio ni potreban, niti bi bilo ovih gluposti.

Pitam se da li je to slučajan previd, ili je i zauzimanje Krima bez ispaljenog metka stvar nekog prešutnog dogovora velikih igrača.

citatelj
5 godine prije

samo da korigiram ; ovo nije bilo ujedinjenje Krima sa Rusijom nego klasicna vojna aneksija Krima od strane Rusije.Eto zapocela je ponovna trka u naoruzanju,a cijena nafte pada i Rusija ce ili odustati od utrke ili nastavit sa utkom,a sto ce je opet vratiti natrag u ekonomskom razvoju,a to i jeste namjera zapada sa SAD na celu.Svojedobno su Gorbacova pozvali u SAD i pokazali mu coca- colu,farmerke i mcdonald,pa je obiljezeni promislio da moze i njegova zemlja isto i evo ti Jelicina na dvor.Alkohola je imao dovoljno,pa je stalno bio mamuran,a mafija preuzela zemlju i podjelila sve izmedju sebe.Dosao Putin i poprilicno zaustavio pad bar u krugu od 100 km od Moskve,Lenjingrada,Staljingrada,a ostalo je ostalo mozda jos i gore nego je bilo.Zna se da je cetvrtina stanovnika manjinskog porijekla i da je svaki peti stanovnik Rusije ispod granice siromastva.Putin je postao veliki medjunarodni igrac ali pocetak nove trke u naoruzanju… Čitaj više »

Omega
5 godine prije

Kao proruskom portalu trebalo vam je više od 24 sata da nešto napišete o događajima. Čudi me da vam toliko treba da dobijete članak koji ćete objaviti i organizirati komentatore.

dinaricus vulgaris
5 godine prije

okrutno su ih odveli u bolnicu !

Steve
5 godine prije

Idi tamo i pravi cokoladice, gde si ti za ozbiljnu politiku

Tadmur Palmirovic
5 godine prije

Kosovo je prvi dio.Albanski apetiti su ogromni.Maksimalno i pametno koriste trenutne geopolitičke okolnosti .Milogorci i Sjeverni Makedonci žive u zabludi ako misle da će plivanjem po albanskom i američkom pakšu biti pošteđeni.Neće,nahebat će kada dođe red na njih.Jedini koji ovoj gamadi mogu hebati Kevu su Grci ,ma koliko osakaćeni bili.

mladen3x
5 godine prije

Pa nebudu Ruse ismijavali Ukrajinski brodovi stari ohoho godina….

IVE OLDTIMER
5 godine prije

Ako dodje do sukoba u Ukrajini anemicni diplojmata potrcko ce da se ukljuci i sve ce da rijesi u Roku oma.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI