Porošenko naredio vojsci da spriječi “ruske provokacije u Azovskom moru”

Petro Porosenko daljinomer
25 komentara

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je naredio ukrajinskim oružanim snagama da poduzmu odgovarajuće mjere “kako bi se zaustavile ruske provokacije s blokiranjem ulaska brodova u ukrajinske luke u moru Azovskom moru. Kako izvještava televizija “112 Ukrajina”, Porošenko je rekao da Moskva  svojim provokativnim akcijama želi zaustaviti rad ukrajinskog rudarskog i metalurškog kompleksa.

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko na naredio ministru obrane, načelniku Glavnog stožera i zapovjedniku pomorskih snaga Ukrajine da poduzmu sve potrebne mjere “kako bi zaustavili ruske provokacije i blokiranje brodova koji ulaze u ukrajinske luke u Azovskom moru”.

“Nećemo tolerirati nezakonito oduzimanje ukrajinskih i stranih brodova koji plove prema ukrajinskim lukama, uključujući Mariupolj, kako bi s radom stao rudarski i metalurški kompleks koji posluje u Donbasu”, rekao je Porošenko.

Dodao je kako prema odgovarajućim naredbama ministar obrane, načelnika Glavnog stožera i zapovjednik pomorskih snaga Ukrajine moraju “zaustaviti kršenje zakona i zaustaviti ruske provokacije u ukrajinskom tjesnacu Kerč”.

“Rusija je pomoću tih napada okupirala i nezakonito pripojila Krim s ilegalno raspoređenom Crnomorskom flotom, koja je zauzela i Sevastopolj. Nećemo to tolerirati”, rekao je Porošenko.

Prije nekoliko dana je ovo Porošenku savjetovao ukrajinski general Nikolaj Malomuž, koji je predložio postavljanje granica u Azovskom moru koje Rusija ne bi smijela prelaziti.

Ruska Federacija je objasnila kako će Kijev platiti ako se usudio ovu odluku provesti u djelo.

General je u izjavio je kako je nakon zarobljavanja ruskog broda “Nord” od strane Kijeva Moskva navodno iskoristila situaciju kako bi stvorila “odskočnu dasku za napad na Ukrajinu u Azovskom moru”. Kao znakove toga general je spomenuo provjere ukrajinskih brodova koji de facto plove kroz ruske vode i plove u ukrajinske luke.

Prema ukrajinskom generalu, Kijev će u Azovskom moru morati djelovati prvi, jer Moskva neće izazvati sukob. Kao jednu od mogućnosti general Malomuž predlaže da ukrajinska mornarica prati “važne strani brodove” ili da u svojoj priobalnoj zonu najavi vojne pomorske vježbe.

“I neka onda Rusi pokušaju iskoristiti silu”, zaprijetio je ukrajinski general.

Krim kerč azovsko more
FOTO – Područje Krima i Azovskog mora

Kao još jednu mogućnost je ukrajinski general spomenuo raskid sporazuma s Rusijom o Azovskom moru i uspostavljanje vlastitih granica od strane Kijeva u “ukrajinskim vodama”.

“Otvorimo pitanje otkazivanja sporazuma, jer se ne može govoriti o zajedničkom korištenju Azovskog mora, a ako se Rusija ne složi, granicu ćemo odrediti jednostrano”, zaprijetio je general Nikolaj Malomuž.

U Rusiji su reagirali na prijedloge generala Malmoža podsjećajući ga da je plovni put u Azovskom moru u potpunosti pod kontrolom Ruske Federacije, budući da su tjesnac Kerč i Krimski most ruski.

Stoga u slučaju nezakonitih akcija, na primjer, uspostavljanja vlastitih “granica” u Azovskom moru, Rusija može jednostavno blokirati prolaz za sve brodove koji ulaze u ukrajinske luke i zauvijek blokirati Ukrajinu, upozorili su iz Rusije, iako za sada ne na visokim razinama vlasti.

Podsjetimo,  Vrhovna Rada Ukrajine je već u proceduru uputila nacrt zakona o prekidu ugovora s Rusijom o Azovskom moru. U Ruskoj Federaciji vjeruju da Kijev sam sebi kopa grob u kojeg će upasti ukrajinska plovidba i ribolov, jer će promjena pravila koja u Azovskom moru vrijede gotovo petnaest godina samo pogoditi Ukrajinu, budući da je Rusija već u stanju samostalno poslovati pružiti u toj regiji i na Krimu.

Znakovito je da je ukrajinski general Nikolaj Malomuž tražio način kako isprovocirati Rusiju da napadne prva, dok još uvijek nije jasno kakve su to “odgovarajuće mjere” koje bi ukrajinska vojska i ratna mornarica, odnosno ono što je od nje ostalo, trebali poduzeti protiv ruske Crnomorske flote koja je zadužena i za sigurnost Azovskog mora?

112.UA

Azovsko moreKerčki tjesnacVrhovna Rada
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
....
5 godine prije

Ovima nisu svi na broju, koliko jos mogu provocirat prije nego dobiju po nosu? Nece ni Rusi moci jos dugo cekat da se Ukrajinci opamete i sami maknu te sa vlasti.

priceless
5 godine prije

Ajmo sada malo probati sa ove strane, mozda nam se posreci… tko je vama dao drzavu na upravljanje…

Siniša
5 godine prije

Ne brini Pjotr…sve je pod kontrolom,ne izlazi se bezpotrebnom trosku!!!

octopus
5 godine prije

“odgovarajuće mjere” su vjerojatno znakovito podignut kažiprst, prijeteći stisnute oči, pokazivanje kvalitetnog gebisa, uniforma krcata ordenjem u stilu “heavy metal”…….

Siniša
5 godine prije

Steta sto obo me izkoriste neki pametni i odlucni protivnici!
https://youtu.be/DJyd6wP_LHU

Ivan
5 godine prije

Petro Porošenko, popuši Putinuw

Ante
5 godine prije

Tipična primjer jurišanja na vjetrenjače.

Laki Topalović
5 godine prije

JBT , di je Porošenko završio vojnu akademiju 🙂 🙂

viktor
5 godine prije

Sve u korist svoje stete, tuzno.

Kanncer
5 godine prije

Stšće ih CIA za isprovociraju ruse na bilo koji način…

shumadinac
5 godine prije

“Posao” Kijeva je da natera Rusiju na akciju a onda preuzima Tramp – baš onaj Tramp koji je do malopre pevao odu mira Putinu (što se savršeno uklapa u njegovu dosadašnju ulogu). Tu se Potrošenko ništa ne pita, mene čudi da nisu krenuli ranije ali Ameri određuju tajming.

Spartak
5 godine prije

Ukrajinci su bezobrazni idioti. Žele uvući RF u sukob i onda će vrštati i tražiti pomoć NATO-a (zapravo USA), čime sukob može opasno eskalirati. I onda da svijet uđe u rat, i to zbog teritorija koji je ruski, a njima ga je nelegalno pokloni Hruščov 1956. Bune se protiv Rusije, a Rusiji imaju zahvaliti što uopće imaju državu od 600.000 km četvornih umjesto od 100.000 Pa glavninu “ukrajinskog” teritorija je nekadašnje Rusko Carstvo i oni su to jednostavno naslijedili kad su raspadom SSSR-a “postali država”. Ti će bezobraznici napraviti veliko sranje u Europi, neusporedivo veće negoli su napravili u Černobilu njihovi inženjeri prije 30-tak godina. Trebali bi Mađarska, Poljska, Rumunjska i RF dobiti natrag svoje povijesne terotorije pa da vidimo bi li uopće imali ti luđaci svoju “državu.

dalmata
5 godine prije

Covice,da nije tragedija,bila bi komedija.I slipac vidi da ovi imberlani(lud ko ripa)Popusenko,ima domaci rad(,jer je toliki imbecil,da ne vidi da ce dobit po surli)jer njegovi gazde nemaju muda dirat mirnog,uspavanog Medu,koji sigurno nije goloruki narod Sirije,Libije,Iraka.Osnovni problem za genetsko zlo USrA,Eu,NATO je kad narod(kako to gordo zvuci)uzme pusku i brani se.Huti.Nebeski narod,junacki narod.Ruse ne spominjem,jer su oni nedostizna,svijetla prica za sve slobodarske narode.Ne daj im(svima zlotvorima svita) Sv.Vraze da stvarno naljutu Sjor Putina.Samo,da se pods jetu.nakon Gruzije,jedne njegove recenice:’U slucaju bilo kojeg napada na Rusiju,rat vise necemo vodit na svojoj zemlji”.A samo me zanima,je li stvarno ovi ludak,lud ili je sizofrenicar?

Jurišić maja
5 godine prije

samo je pitanje vremena kada će cijeli istok Ukrajine postati dio ruske federacije a zapad do lavova poljski kako je to bilo prije komadanje poljske od strane Hitlera i Staljina a s obzirom da je Kijev kolijevka ruske državnost i sa osvojio stigao te pravoslavlje i on će slijediti primjer istoka i tako će završiti priča o ukrajinskoj državi koju nitko nije želio osim priglupi amera koji se nisu niti potrudili procijeniti reakciju Rusije na takozvanu narančastu uličnu revoluciju

kr'm
5 godine prije

betonirat !

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI