Kijev u Mariupolju okupio veliku borbenu skupinu – Mogući smjer napada je jug Donbasa

Ukrajina BMP-2
109 komentara

Ukrajinska vojska je počela gomilati snage u području Mariupolja, na jugoistoku zemlje, blizu kopnene i pomorske granice s Donjeckom Narodnom Republikom, dok se u svim selima koja se nalaze na crti razdvajanja s ukrajinske strane miniraju prilazne ceste.

Prema izvješću vojne obavještajne službe armije DNR, veličina udarne skupine u tom području je impresivna. Ukrajinska vojska je u području Mariupolja koncentrirala 12 tisuća ljudi, 50 tenkova i 40 višecijevnih raketnih sustava različitih vrsta.

Informacije je potvrdila i Moskva. Službena predstavnica Ministarstva vanjskih poslova Rusije, Marija Zaharova, na konferenciji za novinare je rekla kako Kijev gomila oružje i trupe na liniji razdvajanja, što je potvrdio i OESS.

“Na našem prošlom brifingu smo razgovarali o aktivnoj pripremi ukrajinskih oružanih snaga za napad na Donbas. U narednim danima se očekuju provokacije kako bi se proveo brz napad iz smjera Mariupolja. Kijev planira se koristiti skupine postrojbi koje su bile tamo posljednjih mjeseci”, izjavila je Zaharova.

Hitnu konferenciju za novinare su sazvali i službeni predstavnik armije DNR Eduard Basurin , koji se novinarima obratio u društvu Denisa Pušilina, čelnika Donjecke Narodne Republike.

“Neprijatelj će u Donjeckoj Narodnoj republici biti adekvatno dočekan. Naše snage su spremne za borbu i štitiće svoju zemlju, a provokacije ukrajinskih snaga će samo dovesti do besmislenih žrtava među vojnicima i civilima. Istoga sam dana otišao na južni dio fronta kako bih razgovarao s borcima o tome jesu li primijetili bilo kakve pripreme ukrajinskih snaga za mogući napad”, rekao je Denis Pušilin na konferenciji održaj u ponedjeljak poslijepodne.

U trenutnoj situaciji je južni dio  Donjecke Narodne Republike logičan odabir kao mjesto mogućeg napada. Južno dio DNR je najudaljenije mjesto u republici, a istodobno ima pristup Azovskom moru, gdje su u posljednje vrijeme eskalirale napetosti između Ukrajine i Rusije. Selo Kominternovo je vjerojatno jedno od najopasnijih dijelova cijele južne fronte. Od tog područja je ruska granica udaljena samo 30 kilometara, a grad Novoazovsk, na obali Azovskog mora, oko 15 kilometara od mjesta gdje su koncentrirane ukrajinske snage.

“U to području gotovo nikada nije mirno. Došli smo malo kasnije zbog kvara na automobilu, a borci DNR su nam rekli da požurimo, jer s mrakom započinje rat.  Tada bi bilo nemoguće izaći na jedinu cestu koja vodi iz sela, jer ukrajinske snage navečer počinju redovito granatiranje”, pišu ruski novinari iz agencije EA Daily.

“Sada nas neprijatelj dobro vidi”, rekao je Maksim Drozdov, časnik armije DNR koji je bio na dužnosti na ulazu u Kominternovo.

donjeck mapa
FOTO – Karta južnog fronta DNR i mogući napad iz smjera Mariupolja i područje koje bi ukrajinska vojska trebala zauzeti

Upitan da odgovori primjećuje li bilo kakve promjene na crti razdvajanja, što bi potvrdilo službeno priopćene obavještajne podatke, Drozdov je odgovorio potvrdno.

Naravno. Prvo, nedavno je Ukrajina proglasila ratno stanje. U našem konkretnom slučaju promatramo kretanje opreme i osoblja prema liniji razdvajanja. Ovo nisu samo naša obavještajna izvješća, nego svi izravno govore o tome. Do sada su naši protivnici šutjeli. Provode provokativna granatiranje i pucanje, ali bez korištenja teškog oružja. Ali sada situacija sve više izgleda na zatišje prije oluje. Međutim, spremni smo za bilo kakav razvoj događaja. Ako ostane ovako, mi ćemo se pridržavati primirja, a ako ga prekrše, mi ćemo se boriti. Naravno, ni mi ne sjedimo. Koristimo stanku kako bi utvrdili, poboljšali naše položaje i osposobili osoblje”, dodao je Maksim Drozdov.

Novinarima je rekao kako je moguć i napad ukrajinskih snaga s mora, ali je armija DNR spremna i za takav razvoj događaja i kako vjeruje da se može zaštititi od napada s mora i iz zraka.

Zapovjednik jednog voda na borbenoj dužnosti, koji se bori od 2014. godine, nada se da će doći vrijeme kada će  osloboditi svog rodni Artemovsk, koji je sada pod nadzorom Ukrajine. Kaže da su nedavno, nakon incidenta u Kerčenskom tjesnacu, ukrajinske snage pojačale napade iz oružja i minobacača, ali još nisu koristile topništvo.

“Teška artiljerija još uvijek ne djeluje, ali se noću granatira bez prestanka. Ova situacija traje oko tjedan dana”, rekao je vodnik armije DNR raspoređen na južnom frontu.

Upitan da odgovori kakvo je raspoloženje boraca prije mogućeg napada, vodnik DNR je odgovorio: “Svi smo spremni za borbu. Mi ćemo odbiti napad, a onda, dao Bog, ići ćemo dalje”.

Prema službenim informacijama, cilj ofenzive koju planiraju provesti snage Ukrajine je zauzimanje priobalnih područja Novoazovska i Telmanovska i uspostavljanje kontrole nad dijelom granice koja sada razdvaja Donjecku Narodnu Republiku i Rusku Federaciju. Kao izgovor za napad može poslužiti bilo kakva provokacija, na primjer, teroristički čin organiziran od strane ukrajinskih obavještajnih službi ili miniranje skladišta kemikalija u jednom od industrijskih poduzeća Mariupolja, a onda odgovornost prebaciti na separatiste DNR. Uz borbenu skupinu od 12 000 vojnika, 50 tenkova i 40 višecijevnih raketnih bacača, koja je raspoređena u Mariupolju, Kijev vjeruje da je vojna pobjeda zajamčena, dok borci armije DNR takav ishod smatraju malo vjerojatnim, gotovo nemogućim.

TASS / EA Daily

dnrdonbasdonjeckdonjecka narodna republikaKerčki mostKerčki tjesnacOESS
Pretplatiti se
Obavijesti o
109 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
slagerpjevac
5 godine prije

Majko moja… 😮 gdje nađu budale za ovo.. svake zime spremni za kotlovinu..

Stephen.
5 godine prije

Potrošenko – Humorist.

Serjoza
5 godine prije

Potrosenko je opet nesto lose pio i gura ove nesretnike da ginu…uh sta od vas ucinise zapadni partneri…nista gore nema nego kada se pamet izgubi!

Trubadur
5 godine prije

Bilo par dana unazad objavljeno, da se sprema napad kao 14.ovog mijeseca, znači sutra…… ………………… Opasna je to igra za bodove na izborima… U ratu se nikad ne zna, gdje če put povest…. I pre svega ja mislim,da su u Donbasu više nego spremni, da odgovore na napad…I, ko što kaže šlagerpjevač…. Odakle jim opet nove budale za debakl…

Riddick
5 godine prije

Najavljene ofanzive bar nekoliko nedelja u napred su u napred osudjene na propast.
Zali samo jadnih vojnika sto ce da izginu bezveze.

Gordan
5 godine prije

Nisam vidio da negdje pisete o onim stotinama tenkova koje Rusija gomila na granici s Ukrajinom. Hajdemo objektivno: da tebi susjed gomila trupe na granici, ti bi cackao nos?

Gordan
5 godine prije

Gdje mozemo naci potvrdu za ovu boldiranu (dakle, naglasenu) tvrdnju? “Kijev vjeruje da je vojna pobjeda zajamčena…”

čokolino
5 godine prije

Nisam za rat i nasilje ali ako stvarno krenu onda se nadam da će “mali zeleni” raz***t bagru jednom za svagda. Drugačije se potrošenko neće opametiti…….

bbbb
5 godine prije

Ako napadnu i probiju do ruske granice tad će se vidjeti jel nosferatu štiti ruske interese i zauzme ukropiju do Kijeva i Pridnjestrovlja il će pinokio opet kmećati pa to je nepravda……………

Tvingo
5 godine prije

Po mome mišljenju ako ovo krene odbrana ne može da izdrži bez uvlačenja ruske armije izravno u konflikt.Ako rusija vojno krene Walcman je postigao cilj ,Rusija postane sudionik u konfliktu a izbori više nisu u planu i klika ostajena vlasti .Praktično isti scenarij kao prošli put sa provokacijom na moru samo da je ovaj put ruska strana u vrlo nepovoljnoj situaciji,na sme a mora ..

nime
5 godine prije

domet vbr-a smerč* je 90 km. uzmite si kartu pa potegnite 90 km od ruske granice. dalje od toga niko ne prolazi.

pogledat propgandni video za smerč na yt, posebno one rakete koje se raspadaju na više malih koje traže toplinske izvore. pogađaju iz vertikale di je oklop najtanji. tehnologija od prije 30 godina.

Topol
5 godine prije

Glupost, ne spremaju se Ukrajinci za napad nego za obranu, cak ima informacija da miniraju ceste od Mariupolja prema Novoazovsku kamo bi navodno trebali krenuti u ofenzivu. U*rali su se nakon sto je Rusija rasporedila jake vojne snage na Krimu (S-400 sustavi pokrivaju gotovo cijelo nebo nad istocnom Ukrajinom, te su de facto uveli no fly zonu za ukrajinsku avijaciju u slucaju veceg sukoba, osim toga dopremljeni su Bal i Bastion sa protubrodskim raketama cime je vec u startu neutralizirana ukrajinska mornarica; prebacene su elitne trupe padobranaca koji su uostalom sudjelovali u , sa vojnog gledista savrsenom zauzimanju Krima), vojne snage Juzne i Zapadne vojne oblasti znacajno su pojacane, sa ruske strane Azovskog mora izmedju Krasnodara i Rostova odnedavno su rasporedjeni Iskanderi ,koji pokrivaju vecinu istocne i juzne Ukrajine; Rusija je prebacila veliki broj brodova Crnomorske i Kaspijske flote u malo Azovsko more. Osim toga, ruskim bankama je dano do… Čitaj više »

tihobl
5 godine prije

Znaci spremna je grupa armija Jug i cim razbiju rusku odbranu slijedi munjevit proboj do Staljnigrada.
U Holivudu se stalno snimaju filmovi po istom scenariju dok u zivotu obicno tako ne bude. Imam utisak da od ove ofanzive nece biti nista ako i u nekoliko prethodnih u protekle dvije godine. Dobro bi bilo da se sjete ovaj put dignuti svoje minsko polje prije nego sto krenu na juris.

jezevakucica
5 godine prije

Zima je tu a ukrajinci imaju problema sa grijanjem gradova.Separatori će im pomoći zagrijati gradove i sela gratis.

cogo
5 godine prije

fasisticka ukrajina kaze zube ,,nadam se da dobiju sto traze i to dobro da premisle sta rade ,,,a bedan zapad jos uvjek podupire te krvozeljne ukrajinc e,,,

Gortan
5 godine prije

Odlčno zna fašistička bagra u Kijevu a i njihovi gospodari u Briselu i Vašingtonu, da se u Donbasu nalaze naoružani radnici i da se mnoge jedinice bore pod crvenim barjakom. Cilj svake fašističke ” ofanzive ” je teror. Među fašistima ima mnogo belosvetskog lumpa, koje je zapad regrutovao.

Ivo
5 godine prije

Nema logike da ukropi miniraju vlastite prilazne ceste ukoliko planiraju ofenzivu, mine su odbrambena mjera.

U prijevodu, ili stvarno očekuju napad od strane LNR/DNR/ruskih snaga, ili očekuju da će nakon njihove provokacije morati kao i uvijek bježati glavom bez obzira, u kom slučaju će minska polja zaustaviti proruske milicije koje će ih goniti.

Kako god bilo, ovo je odlična prilika da Rusija preko LNR/DNR snaga odradi konkretnu protuofenzivu i poveže teritorij od svoje granice do Krima, čime Azovsko more postaje Rusko jezero. To je minimalistička varijanta, a ona konkretna i prava bi bila ulazak u Ukrajinu do Lvova i zauzimanje 90% teritorija današnje Ukrajine. Naciste raseliti u zapadnu enklavu oko Lviva, ostatak pripojiti Ruskoj federaciji i spasiti i sebe i Ukrajince daljnje bijede i rata.

Ad astra
5 godine prije

Već sam jednom pisao o stanju u ukrainskoj vojsci ali su me zbrisali. Nebo nad Ukrajinon je zatvoreno, Ukrajina ima sustave s 300 (8 bitnica)i još koji stariji sustav. No međutim, Ukrajina ima vrlo dobru zemaljsku komponentu. Topništvo, oklopništvo, pješadiju… Ima i jaku vojnu industriju. Njihovo pješaštvo ima jaku pičuvu i s druge strane, bore se kod kuće. Pitanje je organizacije. Ukoliko su posložili taj segment, Ukrajina može biti vrlo respektabilna vojna sila. Nije oportuno prdviđati eventualni sraz bilo kojih vojski ali mislim da je ukrajinska vojska ozbiljan faktor na svom terenu.

Mister NO
5 godine prije

Jeb,o ti vojsku koja tablice mora nositi na oklopnjacima…hahahaha

Mamajev Kurgan
5 godine prije

Ukraina je zemlja u raspadanju kako ekonomski tako i svakako pa i moralno u vojsci koja je sve samo ne organizovana vojska.Da je to tako zna svaka budala osim ovdje par botova.Potrosenko pokusava s cirkus vojskom da produzi svoju zlo cirkus antirusku vladavinu nad ruskim narodom Ukraine.Nikad ne zaboravimo da je ogroman % stanovnika te Ukraine Rusi …neki manje neki vise svjesni svoje ruskosti….Istovremeno Ukraina mic po mic odlazi na bunjiste istorije….pre ili kasnije ce nestati a Rusi postatni slobodni ujedinjeni s svojom bracom rusima.

Perica
5 godine prije

Žao mi je ovih ljudi, između čekića i nakovnja su

DrugiJa
5 godine prije

takav sastav ranga jedne oklopno mehanizirane brigade sastavljene od motivirano-naci profesionalaca može za par dana izbiti na granicu s RF, uz osiguranu zračnu potporu heliča i aviona, na osnovnom ili pomoćnom pravcu. Na obrambenim snagama je upit da li oni mogu zadržati takvu “vojnu silu”. Sve ostalo je navijanje, realno rečeno

Zvrk
5 godine prije

Ova registracijska pločica mi se nekak ne uklapa u sliku.

Ante
5 godine prije

Izgleda da je Ukrajina opet provela nasilnu mobilizaciju. Tako što idu sa vojnom policijom po kućama i odvode ljude kao što su to činili od početka rata.

Chichiriba
5 godine prije

Ne bih rekao da su to prave mine. Obmana je glavno pravilo ratovanja.

mmne
5 godine prije

ovima se bas zuri da dobiju po nosu ?

Maksim
5 godine prije

Na ko ce programu prenosit ovu komediju ?

debeli pas
5 godine prije

Najprije treba žicat ruse da im puste nešto nafte i plina. Za tenkove barem…

tihobl
5 godine prije

Da li je pocelo ili ce se sva ofanziva svesti na redovno vecernje granatiranje?

dinaricus vulgaris
5 godine prije

kakav donbas odmah punom brzinom svim sredstvima na vladivostok !

mladen3x
5 godine prije

Zanimljiva mi ta sva priča oko Ukrajine ali več viđena u povijesti.Svi nešto protiv Sjevernog toka a Sjeverni tok se gradi i ide prema završnoj fazi a zna se koji je cilj,zaobići Ukrajinu.Ali,dok se ne izgradi plin i dalje ide kroz Ukrajinu,tu je poanta svega ovoga,zadržati Ukrajince raznoraznim obečanjima i spletkama da i dalje puštaju plin jer u protivnom,da sad zatvore distribuciju,Europa bi se našla u problemima.A i bilo bi rata,velikog.Bolje ovako,mudro politički odigrati situaciju a ako i bude kakvog rata to bude slabi napad sa strane Ukrajine koji bi bio isti tren odbijen i opet zatišje,puno bezbolniji i jeftiniji način.A kad se izgradi Sjeverni tok,Ukrajince budu napustili svi,prvo Ameri pa Europa a nakraju i Rusija,jednostavno jedna praznina na karti koja više nikome nebude bitna.Pa dosta su potkradali Ruse,sad budu platili i osjetili to na svojoj koži višestruko.Budu molili Ruse ne za tranziciju plina več za prodaju njima samima kao… Čitaj više »

Jurišić maja
5 godine prije

ovaj besmisleni sukob najveći je uspjeh vanzemaljaca iz Washingtona i Londona od pada sssr-a a poraz za ruske službe kojima se fašistički prevrat dogodio ispred nosa slaven na slavena žalosno

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI