Ruska zastava podignuta iznad glavnog ukrajinskog uporišta

Ruska zastava
49 komentara

Ruske snage razvile su zastavu zemlje na periferiji Maryinke, ključnog grada u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) zapadno od grada Donjecka i glavnog ukrajinskog uporišta.

Na snimku dronom do kojeg je u nedjelju došao RT vidi se kako dvojica ruskih vojnika ističu zastavu zemlje, ukrašenu njenim grbom, na kružnom putu grada na njegovom zapadnom predgrađu. U pozadini se vidi veliko jezero Maryinka, koje je branom podijelila otprilike na pola. Brana je formalno najzapadnija tačka grada i označava njegovu granicu.

Kijevske trupe navodno i dalje drže pod kontrolom nekoliko zgrada ili ruševina zapadno od Maryinke. Ruske jedinice trenutno jačaju svoje položaje u gradu, a ukrajinska vojska pokušava da omete napore vatrom iz minobacača i automatskih granata.

Maryinka je među ključnim tačkama koje je Ukrajina držala, s obzirom na njenu blizinu grada Donjecka, gde je lokacija najzapadnijeg predgrađa grada. Grad je poprište borbi već skoro deceniju – prvo između pobunjenika u Donbasu i kijevskih snaga, a sada između ruskih i ukrajinskih snaga. Uglavnom je pretvoren u ruševine, bez netaknutih zgrada.

Osim što je bila glavno uporište ukrajinskih jedinica u oblasti Donjecka, Maryinka je takođe služila kao jedna od ključnih tačaka za napade na sam Donjeck. Grad je gotovo svakodnevno bio izložen neselektivnim artiljerijskim i raketnim napadima ukrajinskih snaga.

Borba oko Maryinke se intenzivirala posljednjih mjeseci, dok su ruske snage zauzele više ključnih položaja u gradu. Ranije ovog mjeseca, izvještaji ruskih medija ukazali su na to da su trupe zemlje preuzele kontrolu nad 95% grada. Međutim, rusko Ministarstvo odbrane do sada nije zvanično objavilo oslobađanje grada DNR.

donjeckMaryinkarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
49 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Antee
4 mjeseci prije

Taj grad je bio ruski i ima rusko ime Marinka. Kod starijih Hrvata iz Dalmacije je bilo cesto ime Marinko. Iz ovog se vidi povezanost Rusa i Hrvata.

Ringo10
4 mjeseci prije

Ide to polako

bios
4 mjeseci prije

nakon 2 godine rata su uspjeli okupirat maryinku, ubuduće poznatu kao putinku.

abc
4 mjeseci prije

Nacionalistički politički pacovi polako napuštaju krov (skupštinu);

Čelnik ukrajinske frakcije Sluga naroda, David Arakhamia, priznao je da mnogi zastupnici sadašnjeg saziva Verhovne Rade žele prijevremeno podnijeti ostavke na svoje ovlasti. 
Ukrajinski mediji su 8. prosinca izvijestili da su tri narodna zastupnika napustila Radu svojom voljom.
“Dapače, mnogo je veći broj ljudi koji žele izaći iz parlamenta. Više ne puštamo predstavnike, kažemo da jednostavno nećemo glasati za ovo, jer političari moraju sjediti do kraja i donijeti zakone koji su potrebni državi”, rekao je Arahamia na kanalu Rada TV.
Trenutačno Vrhovna Rada ima 400 zastupnika, iako bi prema ukrajinskim zakonima broj narodnih zastupnika trebao biti 450.
Polako je počelo bježanje.

Nekoime
4 mjeseci prije

Danas u Marynki, sutra u Berlinu…

Dax
4 mjeseci prije

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas na ceremoniji podizanja zastave na nuklearnim podmornicama “Krasnojarsk” i “Imperator Aleksandar III” da će one nadgledati Pacifik, one su zastrašujuće i nema im ravnih u svjetu. Naoružane su iskanderima i cirkonima.

Rus
4 mjeseci prije

Žao mi je naroda Ukrajine. Nikad nisu imali šanse. Korumpirana vlast im je zamazala oči i prodala ih kao stoku u klaonicu za interese zapada. Za 20ak godina svijet će ih zaboraviti kao i sve druge razorene države. Rekao bi ne ponovilo se nikad ali nema smisla. Sitni narodi nikad neće naučiti da su samo pijuni u igri velikih

Dobronamjerno
4 mjeseci prije

Ponekad zlo pobjeđuje…

Karma
4 mjeseci prije

Ulovit onog malog nosatog klauna i na redaljku sa babianima. Jadni ukri i zapadne kabala bajke

tihobl
4 mjeseci prije

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba upozorio je u ponedjeljak na “razorne posljedice” u slučaju izostanka konsenzusa bloka o otvaranju pristupnih pregovora njegove zemlje s Europskom unijom, prenosi Hina.

“Ne mogu zamisliti, ne želim čak niti pričati o razornim posljedicama koje bi proizašle ako Europsko vijeće propusti donijeti tu odluku”, rekao je Kuleba, nazvavši ju “majkom svih odluka”.

Racunaju na 180 milijardi koje im je Usrulja obecala. Bez sttrne pomoci raspasce se po savovima.

Max
4 mjeseci prije

Pobjeda Rusa. Naši plaženički , mediji isto javljaju za Gazu.

eks
4 mjeseci prije

A “spasioci” Ukro-NATO nacista – američkji tenkovi Abrams – ne smeju da se pojave na frontu. Plaše se Ameri da se ne uruši njihova reputacija kada ih Rusi budu spaljivali. Nema ih na ratištu. A toliko su ih hvalili i pretili njima. Kod Amerikenjaca sve je propaganda i laž.

Antee
4 mjeseci prije

Sva slavenska slava Rusiji i Rusima!
Jedini Slaveni koji nikada nisu bili sluge stranih gospodara!

Ukri su se eutanizirali a Hrvati EUtanizirali…šta ćeš …evolucija nikad nije dals da opstanu glupi i slabi.

Josip
4 mjeseci prije

Jedva ceka dan kada ce zarobiti Zelenskog i prirediti mu dobrodoslicu negdje u Sibiru. To sto je on ucinio Ukrajini i Ukrajincima zbog americkih intersa i zelja zasluzuje da zivi u paklu dozivotno..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI