Škole u Donjecku napuštaju ukrajinski jezik

Dijete skola
60 komentara

Ukrajinski jezik se neće predavati u školama u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) u narednoj akademskoj godini, rekao je Denis Pušilin.

Jezik nije zabranjen u republici, ali lokalni studenti jednostavno nisu hteli da ga izaberu kao dodatni kurs, objasnio je Pušilin na forumu u Moskvi u četvrtak.

„U našim školama postoji prilika da se uči ne samo ukrajinski, već i bilo koji drugi jezik jer imamo mnogo Grka, mnogo Bugara, mnogo Jermena,“ rekao je prisutnima.

Ukoliko dovoljan broj učenika izrazi želju da nauči određeni jezik, za njih se stvara namenski čas, nastavio je Pušilin.

„Reći ću vam, nijedan razred nije mogao da se sastavi“ kada je u pitanju ukrajinski jezik, rekao je. U aprilu je ruski ministar obrazovanja Sergej Kravcov rekao da njegovo ministarstvo razvija udžbenike na ukrajinskom jeziku za novoinkorporirane teritorije. Učenici desetih i jedanaestih razreda moći će da ih koriste u septembru, dok se očekuje da će priručnik za mlađe učenike biti gotov do kraja godine, rekao je Kravcov.

Pušilin je sugerisao da DPR-u „verovatno neće trebati te knjige“, ali bi stvari mogle biti drugačije u regionima Zaporožje i Herson.

Donjecka Narodna Republika i susedna Luganska Narodna Republika u sukobu su sa Ukrajinom od 2014. godine, kada su odbile da priznaju nasilni udar u Kijevu i proglasile nezavisnost.

Dvije teritorije su zvanično postale dio Rusije prošlog oktobra, zajedno sa regijama Zaporožje i Herson, nakon referenduma na kojima je lokalno stanovništvo velikom većinom glasalo za taj potez.

Denis Pušilindonjeckukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
60 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
10 mjeseci prije

A gdje je otisao Bilgorod? Valjda su uveli ukrainski jezik jer su se neki cije ime se ne spominje, ušančili u Šebekinovu.

Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

Ne znam odakle to izvješće , istina može bit i točno no .. Pa i sa jedne i sa druge strane su isti ljudi , rodbinski povezani , ista mentaliteta … Samo … Eto . Jedni žele , ostati uz Russiju , dokle drugi sebe vide uz zapadni block … I to je jedina razlika , premda , čini se – nepremostiva ! Teško da im itko može zabraniti ili to uopće i želi da se na vlastitom dialektu sporazumijevaju i pišu …. Ne .. Ne pije vode ovo izvješće …

tihobl
10 mjeseci prije

Nije ni cudo da djeca nakon 9 godina granatiranja nece da uce okupatorski jezik.

Fazon je sto tvz. ukrajinski jezik rusi nisu zabranili, a u Banderstanu je zabranjeno govoriti ruski jezik van svoje kuce. Uzuzetak je kijevska elita koja je sinoc bila na veceri balada (bila je i Nuklearna Julija), a sve pjesme su na ruskom jeziku i nikome od prisutnih ne smeta. Na ulici ako neko pusti te pjesme nastradao je – zesnke dobiju batina, a muski dobiju batina i otpreme ih na front.

Lucija, prva
10 mjeseci prije

“Tijekom 1922. Ukrajina je ušla u sastav SSSR-a BEZ Harkova, BEZ Hersona, BEZ Odese i Donjecka, BEZ Luganska i, naravno, BEZ Krima.

Ukrajina tada nije imala ni Liviv , Lvov.

Ukrajina je sav taj teritorij DOBILA BESPLATNO kada je bila u sastavu SSSR-a kojeg danas proklinje.
Imaju čudan smisao za zahvalnost.

Treba znati i da je Krim pridružen Rusiji prije 238 godina.

Tada nije postojala ni USA, niti Njemačka, pa ni Češka Republika, Slovačka, Rumunjska, Belgija, Hrvatska, Slovenija, Finska pa čak ni Ukrajina.”

Pridruživan je i prije. Prvi put ga je osvajao od Bizanta onaj princ poznat po pokrštavanju Rusa.

Lucija, prva
10 mjeseci prije

Za slučaj da netko sumnja u moje zaključke o srbofobima i “ukrofilima”, 11. mjesec, 2022.,fb

“Raphael Hartez

Stevan II JE ANTISEMITSKA PUTINOFILSKA STOKA ! SVI ONI SU PUTINOVA ŽGADIJA I ŠKART BEZ MORALA , SRCA , LJUDSKOSTI !!! STOKA I NIŠTA VIŠE !!!! SVI REDOM ANTISEMITI I TALIBANSKI ISIS TERORISTI OBJEDINJENI U MOSKVI.

ZAVRSICEMO POSAO KOJI NISMO DOBRO URADILI U GODINAMA NAKON 1945 . TREBALO JE TADA DENACIFICIRARI I MOSKVU I AMERIKA JE STALA KADA NIJE TREBALA . ANTISEMITIMA TREBA IZBRISATI TRAG NA NAČIN DA TO VIŠE NIKADA NE MOGU POSTATI .

ODGOVOR

Stevan II

Popij bre lekove, vidis da si skroz prso😎

Raphael Hartez

Stoko jedna Mengelovsko Putinovska Antisemtitska. Nece te nitko pitati kad bude kuc-kuc ….. Pa ces vidjet kad dobijes “lijek” mizerni pacove Ti si pacov , štetočina jedna najobicnija .”

Lucija, prva
10 mjeseci prije

“Rusi sve teritorije koje su pripadale Ruskom Carstvu smatraju svojim, a to znaci: 1. sve zemlje do Kijeva, racunajuci i Kijev su istorijski njihove zemlje. Oni ih nisu izgubili kao posledicu rata, vec kao dogovora 2. Belorusiju takodje smatraju svojom zemljom iako je nezvisna drzava, i to ne smeta ni Belorusima ni Rusima. 3. Za te zemlje (Ukrajina i Belorusija) oni su kroz vekove 8x tukli Sveddjane, vise puta Veliku Litovsku Knezevinu, vise puta Poljake, i ko zna koliko puta Turke. Sve gradove od Kijeva i istocno su osnovali Ruski vladari. 4. Ukrajina je po volji Rusije postala prvo republika u okviru SSSR, a potom i samostalna drzava. 5. Rusija historijski ima 3 neprijatelja. To je Poljska, to su USA i najveci neprijatelj Velika Britanija 6. Da Ukrajinsko rukovodstvo nije zabranilo Ruski jezik na javnim mestima, da nije poslo u savez sa iskonskim neprijateljima Rusije, nikakvog rata ne bi bilo.… Čitaj više »

Lucija, prva
10 mjeseci prije

“Ukrajina je prvi put u istoriji spomenuta 1922. godine kad je postala Ukrajinska SSR.

Ta republika Sovjetskog saveza bila je za pola manja od danasnje, tj u nju je uslo samo ono sto je pripadalo Ruskom Carstvu.
… Ukrajina je za vreme 2. sv. rata izgubila 7 miliona stanovnika, od toga su preko miliona ubili clanovi UNP i saveznici Nemacke pod vodstvom Bandere.

Najduze upravljanje SSSRom pripada Ukrajini, tj ljudima iz Ukrajine: Nikita Hruscov (1953-1964) leonid Breznjev (1964-1982).
Stvaranjem USSR 1922. Ruskoj SSR je oduzet Donbas, Lugansk i Odesa, jer je Poljska u periodu od 1918-1921. godine zauzela sve do Kijeva pa i Kijev, i da bi bila proglasena USSR morala je imati makar neko parce zemlje. Napadom na Poljsku vracene su zemlje koje danas znamo kao zapadna Ukrajina a posle 2. sv. rata i zemlje poznatije kao Zakarpatska oblast, Cernivci, Ivano-Frankovska oblast.”

Sabahudin
10 mjeseci prije

Evo sanse svakako je cirilica neka ubace srpski jezi hahahahahaha lakse ce se ovi sa portala prebaciti i adaptirati tamo hahahha

Motorola
10 mjeseci prije

Ukrajinske vojne snage su u ratu sa svojim građanima jer gađaju samo civilna naselja. Kakva je to vojska koja ubija vlastite građane i ruši jim kuče, sela, gradove?
Zločini ipak nikad ne zastarevaju.

Lucija, prva
10 mjeseci prije

Upozorenje: broj trolova se udvostručio na indexu. Očekujemo navalu.

Najmanje 10 komentara kako je najbolje zaboraviti one trgovce djecom.

Džudžan
10 mjeseci prije

Haha. U slijedećoj akademskoj godini se u Donjecku neće predavati ništa. Tek možda dogodine.

Realno
10 mjeseci prije

Kakav je to ukrajinski jezik?
Ruski samo iz Ukrajine. Čim je prešao granicu preimenovali ga.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI