Više civila je poginulo i povrijeđeno u ukrajinskom granatiranju Donjecka

Snage Donjecke Narodne Republike
8 komentara

Ukrajinske snage podvrgle su u nedjelju grad Donjeck i njegovu neposrednu okolinu artiljerijskoj i višecevnoj vatri. U napadima su poginula najmanje tri civila, a oštećene su kuće i infrastruktura, navode lokalni zvaničnici.

Najzapadniji kvart Petrovski u gradu, koji je gotovo svakodnevno gađan ukrajinskim trupama, čini se da je najteže pogođen, sa višestrukim pogocima registrovanim u toj oblasti. Prema rečima gradonačelnika Alekseja Kuzmina, jedan civil je ubijen, a petoro je povređeno.

Granatiranje je gađalo isključivo stambena područja okruga, bez vojnih ciljeva na vidiku, pokazuju snimci koje je gradonačelnik podijelio na internetu. Granatiranje je oštetilo najmanje dvije stambene kuće, a krhotine su pogodile lokalnu umjetničku školu, razbile prozore i oštetile ulaz. Devet drugih stambenih kuća i autobuska stanica oštećeni su na drugim mjestima širom grada, izvijestio je gradonačelnik.

U odvojenom incidentu, jedan civil je povrijeđen u ozloglašenoj i međunarodno zabranjenoj mini PFM-1 ‘latica’. Mine, koje su kijevske snage izlile na grad pomoću kasetne municije na raketni pogon, odnijele su 112 civilnih žrtava, uključujući desetoro djece, usred sukoba koji je u toku, prema lokalnoj posmatračkoj grupi. Tri žrtve PFM-1 su podlegle povredama.

Dvije žene ubijene su u gradu Makejevka, koji se nalazi odmah sjeverno od Donjecka. Grad je bio izložen vatri iz višecevnih raketnih bacača, a najmanje pet projektila je pogodilo njegove stambene četvrti. Uznemirujući snimak incidenta, koji kruži internetom, prikazuje žrtve kako hodaju pored puta, očigledno čuju nadolazeći projektil i pokušavaju da se zaklone. Raketa je, međutim, pogodila pravo na sred puta, usitnjavajući žene komadićima.

Narodna Republika Donjeck inkorporirana je u Rusiju prošlog oktobra, zajedno s Narodnom Republikom Lugansk i bivšim ukrajinskim Zaporožjem i Hersonskim regijama, nakon referenduma na kojima je lokalno stanovništvo velikom većinom glasalo za taj potez.

donjeckrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
11 mjeseci prije

Ništa novo, ali sramno do kraja. Svoju nemoć i poraze na bojnom polju NATO-Ukri “nadoknadjuju” ubijanjem civila u gradu Donjeck . To čine od 2014. godine neprekidno, a za sve to vreme propagandom šire narativ da Rusi samo ubijaju civile. Gebels bi pozavideo propagandi NATO-Ukra i zapada u celini.

Ne mogu šutjeti
11 mjeseci prije

Navikli, rade to od 2014. ako ne i ranije. Teško je sad promijeniti navike a vjerovatno i malo uživaju u tome. Sad će ih napasti EU i SAD zbog zločina.

Ringo10
11 mjeseci prije

Nije mi jasno da Rusi ne mogu da ih istjraju iz tih uporista iz kojih granatiraju civile

Max
11 mjeseci prije

Gdje je sad UN?

abc
11 mjeseci prije

Ukrajina oslobađa zemlju na taj način, da masovno ubija svoje građane i spaljije/ruši vlastite gradove, hidroelektrane, skladišta hrane, itd.
Nešto u toj propagandi ne štima…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI