Nakon inauguracije Zelenskog u Kijevu počeo politički triler bez predvidivog kraja

Zelenski
24 komentara

Nakon jučerašnje inauguracije novog ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog su se mogli čuti komentari o “novom kursu” u politici Kijeva. Njegov inauguracijski govor je bio pun pomirljivih tonova i želje za uspostavom trajnog mora na istoku zemlje. Naravno, kao predsjednik zemlje je morao reći da će učiniti sve što može da vrati mir u istočnim regijama, odnosno samoproglašenim republikama Donbasa, te kako će vratiti Krim, iako dobro zna da je “problem” s Krimskim poluotokom za Kijev praktično nerješiv.

U Moskvi nisu htjeli davati ishitrene komentare o novom ukrajinskom predsjednik, dok su u Donjecku i Lugansku izjavili kako žele vidjeti hoće li novi ukrajinski predsjednik ispuniti obećanja i početi provoditi odredbe Sporazuma iz Minska. Zelenski je obećao da hoće i da će prvi korak biti razmjena zarobljenika po formuli “svi za sve”. Predstavnici Donjecke Narodne Republike su kratko rekli kako čekaju ispunjenje obećanja, a kako je Zelenski sam kao prioritet naveo puštanje zatočenih, iz republika Donbasa su poručili kako čekaju spiskove i da zajedno obave taj dio posla, što će biti znak da Vladimir Zelenski misli ozbiljno pristupiti provedi Sporazuma iz Minska i okončati rat koji nikome ne treba.

Nakon inauguracije Zelenski pozvao SAD na pooštravanje sankcija protiv Rusije

Nakon svečane inauguracije održane ujutro u velikoj dvorani Vrhovne Rade Ukrajine, Zelenski je učinio nekoliko obećavajućih koraka. Raspustio je trenutni saziv parlamenta, uskoro će se održati parlamentarni izbori u zemlji i razriješio je dužnosti čelnika Vijeća za nacionalnu sigurnost Ukrajine, Aleksandra Turčinova, ravnatelja Službe sigurnosti Ukrajine (SBU), ministra obrane i glavnog državnog tužitelja. Tijekom dana su svi počeli vjerovati da će se, čak i po cijenu rejtinga i mjesta u predsjedničkom uredu, kako je obećao, Zelenski posvetiti miru i ekonomskom oporavku zemlje.

No, onda se navečer sastao s predstavnicima Bijele kuće i američkog Kongresa, koje je pozvao na nastavak pooštravanja sankcija protiv Rusije.

“Želio bih vas potaknuti da Sjedinjene Države i dalje pooštravaju sankcije protiv Rusije”, izvjestila je služba za odnose s medijima ukrajinskog čelnika

Zahvalio je Washingtonu za “vodstvo u obnovi suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti Ukrajine, kao i za pomoć u provedbi unutarnjih reformi”.

“Sjedinjene Američke Države su snažan i vrlo ozbiljan partner Ukrajine, prije svega u prevladavanju ruske agresije. Mi sami nećemo moći prevladati rusku agresiju na Donbasu i na Krimu, stoga nam treba vaša pomoć”, rekao je Zelenski američkom izaslanstvu koje je bilo na inauguraciji.

Washington je na inauguraciju novog ukrajinskog predsjednika poslao tim kojeg je predvodio američki tajnik za energetiku Rick Perry, koji je Zelenskom obećao da će Washington nastaviti podržavati Ukrajinu. Međutim, sam sastav tima jasno govori da Trumpova administracija ne zna što bi s ukrajinskim pitanjem, osim što bi mogla izvući neke koristi koristeći se Kijevom u plinskom ratu protiv Rusije.

Kao što je bilo očekivano, službena izjava američkog tajnika za energetiku je bila puna lijepih obećanja.

“Iz Amerike postoji jasna poruka koju je predsjednik zatražio da prenesemo. SAD su zajedno s narodom Ukrajine. Veselimo se suradnji s novim predsjednikom i, nadam se, s novim parlamentom. Sjedinjene Države će nastaviti pružati potporu stanovnicima Ukrajine u obrani neovisnosti i ostvarivanju slobode, a  jedna od najsjajnijih demonstracija slobode je ekonomska sloboda”, rekao je jučer u Kijevu Rick Perry, koji je inauguracijski govor Zelenskog nazvao “vrlo moćnim i važnim za ukrajinsku budućnost”.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je također čestitala na preuzimanju dužnosti predsjednika Zelenskog, izjavio je predstavnik njemačke vlade Martin Fitz.

“Kancelarka čestita Zelenskom na preuzimanju dužnosti, želi hrabrost i sreću”, rekao je predstavnik njemačke vlade i obećao da će Njemačka nastaviti suradnju s Ukrajinom u okviru Normanskog formata. Dogovoren je i sastanak kancelarke Merkel i Zelenskog u Berlinu, ali datum još nije naveden.

Zelenskom je čestitala i britanska premijerka Theresa May.

“Čestitam Vladimiru Zelenskom na njegovoj inauguraciji kao novog predsjednika Ukrajine. Ujedinjeno Kraljevstvo će podržati reforme u Ukrajini, osiguravajući sigurnost i prosperitet zemlje. Radujem se prilici da blisko surađujem s vama i vašom upravom”, poručila je britanska premijerka.

Porošenko optužen za izdaju

porosenko

Međutim, ono što ostaje nejasno su stvarni planovi Zelenskog. Tijekom inauguracijskog govora nijednom riječju nije spomenuo “ruskog agresora”, ali je taj termin koristio u razgovoru s američkim dužnosnicima.

S druge strane, nekoliko sati nakon što je Porošenko prestao biti predsjednik Ukrajine i nakon smjene “jastrebova” u Službi sigurnosti Ukrajine, ministarstvu obrane, a posebno Aleksandra Turčinova, savjetnik Viktora Janukoviča, odvjetnik Andrij Portnov, poslao je Državnom zavodu za istrage Ukrajine optužbe za zločine bivšeg predsjednika zemlje Petra Porošenka.

“Smatramo ga umiješanim u veleizdaju, pokušaj da preuzme državnu vlast i zloupotrebu službenih ovlasti”, napisao je Portnov u svom telegramu.

Konkretno, izjava se odnosi na kazneno djelo Porošenka kada je dao zapovijed za proboj ukrajinske vojske brodovima kroz Kerčki tjesnac u studenom prošle godine.

“Prema planu Porošenka i grupi na čijem je bio čelu, izazvani incident trebao je dovesti do rezonantnih posljedica i mogućnosti raspravljanja o otvorenoj agresiji Ruske Federacije na Ukrajinu u Azovskom moru, a rezultat je trebao biti stvaranje izgovora za ratno stanje. Namjeravali su uvesti ratno stanje i tako odgoditi predsjedničke izbore u Ukrajini na neodređeno vrijeme, budući da se, prema zakonu, oni ne mogu održati u izvanrednom stanju”, navodi Andrij Portnov u priopćenju.

Podsjetimo da se u nedjelju Portnov, nakon pet godina odsutnosti, vratio se u Ukrajinu i najavio planove za tužbu za zločine predsjednika Ukrajine Petro Porošenka i njegova pratnja, posebice  bivšeg zamjenika predsjedničke uprave  Alekseja Filatova, voditelja Odbora za nacionalnu sigurnost Vrhovne Rade Sergeja Pašinskog, vođa Porošenkove frakcije u parlamentu Artura Gerasimova i nekoliko drugih dužnosnika.

Portnov je bio savjetnik predsjednika Viktora Janukoviča u razdoblju od 2011. do 2014. godine, a pod Porošenkom je bio optužen za “pronevjeru imovine”. Sada se kao slobodan čovjek vratio u Ukrajinu i podiže tužbe protiv Porošenka i njegovih najbližih suradnika. Vladimir Zelenski, barem za sada, nema nikakvih prigovora na pravne akcije Andrija Portnova.

Bivši izraelski obavještajac vidi poraz Zapada u Ukrajini

Kijev ukrajina

No, čitavu ovu zbrku u Ukrajini je možda najbolje opisao bivši ravnatelj izraelske tajne službe “Nativ”, Yakov Kedmi, koji je rekao kako su planovi za slabljenje Moskve u ukrajinskom smjeru propali, a Sjedinjene Države i Europska unija su sve manje zainteresirani za ono što se događa u Kijevu.

Kao glavni dokaz poraza Zapada u Ukrajini Kedmi je naveo promjene koje su trenutno primjetne u vanjskoj politici Washingtona i Europske unije u odnosu na Kijev. Srdačne čestitke Zelenskom i obećanja o nastavku prijateljske suradnje, što su Zelenskom u ime njihovih vođa obećali niži predstavnici uprave iz Londona, Berlina i Rick Perry na čelu američkog izaslanstava u Kijevu ne treba shvatiti ozbiljno.

“Nema američke politike. Malo je američkih dužnosnika koji pokušavaju igrati i loviti u problematičnim ukrajinskim vodama, počevši s bivšim američkim potpredsjednikom. Američki predsjednik Trump ne zna zašto se, do vraga, Ukrajina uopće predala, niti kako se to uklapa u nacionalne interese Sjedinjenih Država”, kazao je bivši izraelske obavještajac Yakov Kedmi.

U isto vrijeme je naglasio da kada je došlo do državnog udara u Ukrajini 2014. godine, SAD su se nadale da će se približiti granicama Rusije, ali u tim pokušajima nisu uspjeli.

“Sada čelnici zapadnih zemalja sve manje pozornosti obraćaju na Ukrajinu. Glavni cilj ukrajinskog plana je bio zadati smrtni udarac Rusiji, uzeti Ukrajinu i premjestiti američke flote i baza pred sam Rostov. Sve je propalo”, rekao je izraelski stručnjak, naglašavajući kako se ispostavilo da je rezultat bio sasvim suprotan i da je Rusija od tog trenutka postala mnogo jača.

Osim toga, Yakov Kedmi je istaknuo da je od 2014. Europska unija uvelike izgubila svoju političku težinu i počela je manje pozornosti posvećivati Ukrajini. Dodao je kako je Europa danas mnogo više zabrinuta zbog Rusije i Kine, kao i zbog sve većeg nesporazuma sa Sjedinjenim Državama.

“Što se tiče Kine, EU o toj zemlji ovisi ekonomski, ali Sjedinjene Države Europu lišavaju neovisnosti u svakom smislu. Cijeli grijeh Rusije u odnosima s Europom su miješanje u izbore, ali tu je i Brexit, situacija u Kataloniji i tako dalje. Dakle, postoji mnogo razloga zašto Europa danas više nije na Ukrajini”, rekao je Kedmi.

Kako god bilo, sljedećih nekoliko mjeseci će razriješiti misterij o predsjedniku  Vladimiru Zelenskom “sluzi naroda” koji je jučerašnji dan započeo dobro, da bi poslijepodne iznova otvorio pitanje predanosti miru u zemlji, kojeg u Donbasu ne može biti ako zadrži Porošenkov kurs u odnosima s Moskvom. Konačno, gotovo svi stanovnici Donjecke i Luganske Narodne Republike će za nekoliko mjeseci biti i ruski državljani, tako da javni poziv na jačanje američkog pritiska protiv “ruskog agresora” nije bio mudar korak novog predsjednika. Nadajmo se da je to rekao zbog neiskustva ili zato što je vjerovao da je američko izaslanstvo to htjelo čuti. Što je od istina, saznat ćemo ubrzo.

Vladimir ZelenskiVrhovna Rada
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
George
4 godine prije

Scenaristi se pogubili?
Ili, samo, glumac Volodimir igra više uloga u istom filmu?

mars
4 godine prije

Morat će Zelenski sra.. verbalno i ovako i onako, ali če samo njegova konkretna buduća djela i njihovo ostvarivanje, reći kakve su dalje stvarne namjere Vašingtona s Ukrajinom.

Moreno
4 godine prije

Ništa se neće dogodit. Od sporazuma iz Minska nema ništa jer se u njemu ne spominje Krim, a Ameri koji u stvarnosti vladaju Ukrajinom i nisu potpisnici toga ratnoga sporazuma.
Razmjena zarobljenika “svi za sve” će se dogodit tek kad to “snažan i vrlo ozbiljan” partner odobri.
Ukrajina i dalje propada, a koga briga kad se ni sami Ukrajinci ne brinu.

Laki Topalović
4 godine prije

Kakav je da je ovaj Izraelac Yakov Kedmi je pogodio u sridu. Ukrajina nikome ne treba, što se vidjelo na inauguraciji. Rick Perry i nitko iz EU. Čak ni Poljaci nisu došli.

Sparkling
4 godine prije

Ništa od toga. Kozmetičke promjene su moguče ali u stvarnosti dok “izuzetni” budu mutili kašu u Ukrajini nikakvog pomaka za normalni narod na vidiku nema. Samo neka stvarna pobuna s oružjem u rukama može promijeniti stanje. Rusi to znaju i mudro su ih blokirali s odmetnutim pokrajinama. Imaju vremena i čekaju da se ukri uruše sami od sebe, a blizu su, kakva im je ekonomska situacija.
LP

alan ford
4 godine prije

nista novo. Ukrajina ostaje Hazarija. Jednog hazara zamjenio je drugi hazar, i sada ciohazarska mafija pokusava drugom taktikom. Nakon sto nije uspjela taktika batine, sad pokusavaju malo taktikom mrkve. Ne vjerujte im nista
Oni nece odustati od plana, da slome Rusiju i da je uzmu pod svoju kontrolu

Brave new world
4 godine prije

Vjerujem riječima ovog izraelskog obavještajca.
I dalje smatram da je Zelenski ruski igrač.

Ante
4 godine prije

Na kraju shvatili Europski vođe da ih je Ukrajina koštala više novca nego su zaradili. Shvatili su da je Ukrajina Američko pokvareno jaje podmetnuto Europi. Sankcije koje Amerika zahvaljujući Ukrajinskoj krizi daje svima i svakome Europu košta toliko da ni zapadni medij ne mogu to prikriti svojom šutnjom. Što je još gore sami rezultati svega ovoga se ne naziru ali će biti sve gore i gore.

eu kolonija
4 godine prije

rusija je supersila I bez ukrajine tako da je priča kako je rusija bez ukrajine nitko I ništa izmišljena I to možda na “zapadu” ili ukrajini. sve što vrijedi u ukrajini je pod kontrolom proruskih regija a time I rusije. za ostatak ukrajine, koji predstavlja veliki gospodarski I sigurnosni rizik, izgleda da ni sama rusija nije zainteresirana a samim tim izgleda da rejting ukrajine pada I na “zapadu” tj. americi. donjecku I lugansku bi se mogle pridružiti još neke proruske regije a kako bi se isčupale iz gliba zvanog ukrajina a ostatak ukrajine će tavoriti “niti na nebu niti na zemlji”. ukrajinci su opasno podcijenili bratsku ljubav rusije a to će ih skupo koštati uništenim životima generacija ukrajinaca

aurora
4 godine prije

Izbila pobuna u Yekaterinburg počela revolucija za slobodu u Rusiji.

deki
4 godine prije

Ukrajina ce doziveti sudbinu onih starih,neuspesnih,ispusenih,ostavljenih,potrosenih,izmuzenih,izboranih dama noci koje je vreme pregazilo,a nista sem bora u zivotu nisu dobili.Trenutno jedna od top 3 zemalja u svetu koja moze konkurisati za prvo mesto zvano najgluplja,najmizernija i najjadnija zemlja sveta.Naravno vlastitom krivicom.

volodimir
4 godine prije

mudar Hazar ustrojit će on poštenu Ukrajnu a volodimir drugi će mu jest iz ruke

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI