Mađarska ne popušta i dalje će blokirati rad Vijeća Ukrajine i NATO-a

Vrhovna rada Ukrajina Kijev
8 komentara

Veleposlanik Mađarske u Ukrajini Istvan Iidyatro je rekao da će zbog ukrajinskog zakona o obrazovanju Mađarska i dalje blokirati održavanje Vijeća Ukrajine i NATO-a.

„Mađarska ne blokira proces integracije Ukrajine u NATO. Blokiramo samo jedan forum, ovo je politička razina. Ovdje govorimo o Vijeću Ukrajine i NATO-a, kojeg ćemo i dalje blokirati po naredbi našeg vrhovnog zapovjednika”, rekao je ukrajinski diplomat.

Prema njegovim riječima, Mađarska blokira forum zbog ukrajinskog zakona o obrazovanju, koji smanjuje mogućnost učenja na jezicima nacionalnih manjina.

Ranije je mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó rekao da su predstavnici Budimpešte uložili veto na zajedničku deklaraciju veleposlanika država članica NATO pakta o Ukrajini. Razlog je bio kršenje prava mađarske nacionalne manjine od strane ukrajinskih vlasti.

Ovaj zakon su kritizirala sva nadležna tijela EU, uključujući Parlamentarnu skupštinu Vijeća Europe, koja uključuje sve europske zemlje osim Bjelorusije.

Sva tijela su suglasna da zakon kojeg je usvojio Kijev diskriminira manjine. Istina, usvojen je zbog ruskog govornog područja, ali je, kako ne bi bio „isključivo antiruski“, obuhvatio i ogroman broj Mađara i Rumunja koji žive u Zakarpatju.

Vrhovna Rada u Kijevu je 2017. odobrila zakon kojim se nalaže da se u školama i na fakultetima obrazovanje provodi samo na ukrajinskom jeziku. Prema autoru članka kojeg je tada objavio švicarski InfoSperber, ovo je pravi nacionalizam.

„Ukrajina tvrdi kako je privržena europskim vrijednostima, a sama krši prava mađarske i rumunjske manjine, koja su im zajamčena ustavom zemlje“, rekao je Christian Müller i dodao kako Europa ne obraća pozornost na ono što se događa u Ukrajini. Kijevu povremeno šalje nekoliko stotina milijuna eura, uključujući i novac iz Švicarske, ali nikoga nije briga što se tamo događa.

Kako na razini EU nitko nije reagirao, osim s mlakom priopćenjima koja su bila dio raznih izvješća o ljudskim pravima u svim zemljama Europe, posebno onima koje nisu dio EU, Budimpešta je reagirala tako što je blokirala Ukrajinu u NATO paktu. Rad Vijeća Ukrajine i NATO-a je suspendiran, a ukrajinski delegati nemaju pravo pristupa u radu struktura Sjevernoatlantskog saveza.

Protiv zakona se pobunila i Rumunjska, ali bez poduzimanja radikalnih mjera poput Budimpešte. O kakvom se zakonu radi i zašto je Mađarska ovako odlučna kada je riječ o zaštiti njene dijaspore, pojasnili smo u vrijeme donošenja spornog zakona.

Opširnije: Zapad se uplašio čudovista kojeg je stvorio od Ukrajine

diskriminacijaNATOVrhovna Rada
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rolling Bluesman
4 godine prije

Ukraina je NATO khazarska afera i nikakvi Evropljani se nemaju mijesati.

jbg
4 godine prije

17% ukrajinskog pučanstva su rusi. 17% ljudima se u Ukrajini uzima pravo na njihov jezik. I EU to mirno gleda.

Emiliano Zapata
4 godine prije

Selim u Madzarsku

Ante
4 godine prije

Toliko o ljudskim pravima.

Sarmat
4 godine prije

Ukrajina je umjetna, izmišljena država, i uopće ne bi smjela postojati. Ona je (najvećim) dijelom ruska zemlja, a manjim dijelovima mađarski i poljski teritorij.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI