Zapad se uplašio čudovišta kojeg je stvorio od Ukrajine

Ukrajina se otela
32 komentara

Vrhovna Rada u Kijevu je odobrila zakon kojim se nalaže da se u školama i na fakultetima obrazovanje provodi samo na ukrajinskom jeziku, prenosi švicarski InfoSperber. Prema autoru članka, ovo je pravi nacionalizam. Ukrajina tvrdi kako je privržena europskim vrijednostima, a sama krši prava mađarske i rumunjske manjine, koja su im zajamčena ustavom zemlje.

Novinar Christian Müller piše kako Europa ne obraća pozornost na ono što se događa u Ukrajini. Kijevu povremeno šalje nekoliko stotina milijuna eura, uključujući i novac iz Švicarske, ali nikoga nije briga što se tamo događa.

”Proeuropski Kijev ne želi imati ništa zajedničko s Rusijom. U glavnom gradu Ukrajine kažu da žele biti dio Europe i da podupiru europske vrijednosti. Ništa od toga nije točno. Početkom rujna je Vrhovna Rada odobrila zakon prema kojem se obrazovanje u ukrajinskom školama može provoditi isključivo na ukrajinskom jeziku. Prethodno je ukinula ruski kao jezik službene komunikacije u Ukrajini, iako se trećina Ukrajinaca ruskim služi od samog rođenja”, piše švicarski novinar, ističući kako ova tema u Kijevu nije novost.

”Međutim, ovaj put je pogođeno i tisuće Ukrajinaca koji govore mađarski i rumunjski, to jest manjine govornika stranih jezika poput onih koji postoje u Švicarskoj ili talijanskom Južnom Tirolu. U Kijevu danas vjeruju da bi se ti građani konačno ”trebali prebaciti” na ukrajinski i čini se kao da se želi stvoriti nešto poput jednojezičnog ukrajinskog naroda”, naslućuje Christian Müller, koji tvrdi kako se radi o”čistom ukrajinskom nacionalizmu”.

Müller je ogorčen što Europa jednostavno šuti o ovom pitanju.

”Nitko ne obraća pažnju na ono što se događa u Kijevu. Ako na njemačkom jeziku upišete u tražilicu zahtjev za novim ukrajinskim zakonom, praktički nećete dobiti ništa. U najboljem slučaju, kratke vijesti imate na informacijskim portalima financiranim iz Rusije. A tko među novinarima u Europi zna ukrajinski da bi slušao i razumio lokalne vijesti? Možete saznati barem neke informacije na stranicama novinskih dnevnika na engleskom jeziku, kao što je Kijev Post, koji piše kako su Budimpešta i Bukurešt izuzetno nesretni zbog onoga što se događa i razmišljaju o tome što činiti kako bi se spriječila provedba ovog zakona”, nastavlja Christian Müller i ističe kako takav zakon o obrazovanju čak krši ustav Ukrajine, koji jamči prava manjinama.

Europske vrijednosti u Ukrajini? Politička stvarnost u toj zemlji pokazuje drugačiju sliku. Ultranacionalisti ovdje imaju jako pravo glasa, koji ne samo da ne poštuju etničku i jezičnu raznolikost u zemlji, nego je sve više pokušavaju ”očistiti”, ističe autor.

Napominje i kako predsjednik Petro Porošenko još nije potpisao novi zakon o školskom obrazovanju, jer je otišao u New York kako bi nazočio Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, tako da se čeka njegova odluka.

Zapad se uplašio čudovišta kojeg je stvorio od Ukrajine

spomenik u Kijevu
Spomenik u Kijevu

”Ukrajina je neonacistička država i Sjedinjene Američke Države moraju ovo shvatiti kada obećavaju da će poslati pomoć u oružju “prozapadnoj” vladi Petra Porošenka za njegov rat u Donbasu”, za The Huffington Post je izjavio Jeremy Kuzmarov, poznati američki povjesničar i politolog, predavač na Sveučilištu Tulsi u Oklahomi .

U članku ”Nema oružja za Ukrajinu!” je američki politolog i povjesničar logično i uvjerljivo objasnio zašto njegova vlada ne bi trebala slati smrtonosno oružje Kijevu, gdje je nedavno američki ministar obrane James Mattis obećao ”kako će pomoći zemlji da vrati neovisnost”.

Čelnik Pentagona je tada rekao da “budući da se borba odvija na području Ukrajine, to znači da u tom ratu nema agresora”. Obećao je Kijevu da će raditi s Trumpom na jačanju vojne pomoći Ukrajini pružanjem “obrambenog” oružja, uključujući protuoklopne sustave “Javelin”.

Kuzmarov je podsjetio da je Porošenkov režim došao na vlast državnim udarom kojeg su podržali SAD i Zapad, a borbena “šaka” u udaru su bile neonacističke skupine. Američku javnost je podsjetio i da mnogi stanovnici zemlje ne podržavaju aktualnu vlast.

”Mnogi Ukrajinci ne smatraju vladu Porošenka za legitimnu, jer je na vlast došla pučem u travnju 2014. godine, kojeg su u velikoj mjeri poduprli SAD i Zapad, iako je ona u savezu s neonacističkim skupinama koje su podržavale takozvanu Revoluciju dostojanstva”, rekao je Jeremy Kuzmarov.

Autor također navodi kako, unatoč činjenici da zapadni mediji gotovo jednoglasno Rusiju proglašavaju za ”agresora u ukrajinskom sukobu”, iz ruske perspektive, postojanje neonacističke države na zapadnim granicama izazva zabrinutost.

Prema Kuzmarovu, ”Sjedinjene Američke Države sada trebaju odlučiti hoće li se uključiti u građanski rat u Ukrajini i američka se javnost mora suočiti s naporima Mattisa koji pomažući Kijevu pokreće novi Hladni rat, koji će neizbježno produbiti geopolitičko rivalstvo između SAD-a i Rusije”.

Ovo je možda biti prvi put u medijskom prostoru SAD-a da se stvari nazivaju pravim imenom, posebice ako govorimo o The Huffington Postu.

Za američkog stručnjaka je Porošenkova vlada neonacistička, EuroMaidan je bio državni udar, a sukob u Donbasu je građanski rat.

Za zapadne medije, uključujući američke, takva je iskrenost bila nepoznanica. Je li se nešto promijenilo ili su ovo tek klice istine ispod gustog i trulog sloja dezinformacija?

Činjenica da je članak objavio The Huffington Post je znakovita, iako su i ranije neki pisali i izvještavali o oživljavanju nacizma, o građanskom ratu i tako dalje.

No, stav Zapada u vezi sa sukobom u Ukrajini se danas temeljno razlikuje. Njega su izrazili i vođe Sjedinjenih Američkih Država i čelnici najvećih zapadnoeuropskih zemalja, kao i čelnici zemalja srednje i istočne Europe, posebice Poljske.

Ranije je diskurs bio dijametralno suprotan i isključivo usmjeren na borbu protiv Rusije, koja je bila optužena za sve smrtne grijehe.

Očito svjedočimo procesu postupne promjene javnog mišljenja na Zapadu u vezi s Ukrajinom. Taj je proces spor, ali već daje svoje pozitivne rezultate.

Naime, europski i američki dužnosnici i novinari odjednom počinju sve više sumnjati u ranije tvrdnje o Ukrajini. Postupno se otkriva ”druga” istina, koja je bila skrivena, izobličena.

Sukob u Ukrajini je puno složeniji i ne može se promatrati jednodimenzionalno, kao sukob između “dobra” i “zla”, ”promicanja demokracije” i ”borbe protiv ruskih imperijalnih ambicija”.

No, Kijev je i sam kriv za mnogo toga. Pokrenuo je veliku kampanju revizije tijeka i ishoda Drugog svjetskog rata i rehabilitaciju neonacizma, čime je uzrokovao revanšizam u mnogim europskim zemljama.

Štoviše, neonacistička ideologija u ovom trenutku zapravo postaje ideologija nove Ukrajine koja je nastala 2014. godine. Kako o ovom ranije nitko nije govorio, to znači da su zapadni mediji rigorozno rezali sve neželjene informacije.

Čak i zapadne zemlje imaju generacije koje pamte junaštvo njihovih očeva tijekom Drugog svjetskog rata, stoga je vrlo čudno da je rehabilitacija nacizma u jednoj od zemalja Europe prolazila uz odobrenje nacionalnih lidera čije su se zemlje, zajedno sa Sovjetskim Savezom, borile protiv hidre nacifašizma.

U ovom slučaju to nije samo politika dvostrukih standarda, nego svjesna informacijska politika o iskrivljavanju stvarnosti, izobličavanjem prošlosti i iskrivljavanjem sadašnjosti. Naravno, ne možete se prikriti neonacizam ukrajinske vlasti, jer radikalne skupine tamo djeluju i ne može ih se lako obuzdati.

Zapravo, ovaj članak u The Huffington Postu i slični članci koji se sve više pojavljuju u drugim listovima i časopisima postupno rasvjetljavaju mrak koji se nadvio nad takozvanom  ukrajinskom ”Revolucijom dostojanstva”.

Druga točka na koju se skreće pozornost je da se na jugoistoku Ukrajine vodi građanski rat, koji se razvija po istim zakonima kao građanski ratovi u bilo kojem dijelu svijeta.

Rješenje ovog pitanja, ako je to uopće moguće u predvidljivoj budućnosti, tražit će sudjelovanje cijelog svijeta u procesu denacifikacije, koji će se provoditi pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda.

Zapad ne može izbjeći odgovornost, jer su procesi koji se trenutno odvijaju u Ukrajini njegov proizvod. Oni su posljedica politike koju provode SAD i Europa.

Usput, ne možemo reći da je Zapad tek danas saznao sve o nacistima u Ukrajini. Odjednom su mu se oči otvorile, a prije toga ništa nije vidio i nije znao. Naravno da nije bilo tako.

Nacifikacija Ukrajine je bilo opće pravilo borbe protiv SSSR-a u Europi, a kasnije protiv Moskve. Podržavala se i još se uvijek podržava etnokracija među svim etničkim skupinama.

Buđenje i raspirivanje nacionalističkih i neonacističkih ideja i osjećaja uvijek bio pouzdan alat kojim se Zapad borio protiv svog geopolitičkog protivnika Sovjetskog Saveza, potom i Rusije.

U ovom trenutku je očito da će pomirenje u Ukrajini biti vrlo dug proces. Drugo, taj proces ne može biti samo unutarnji i ukrajinski i to je ovo je proces u kojem mora sudjelovati međunarodna zajednica. I treće, ovo je proces, kao što je, na primjer, sirijsko mirovno rješenje, u kojem nužno moraju sudjelovati sve velike sile. Očito je da aktualna ukrajinska vlada nije strana s kojom se može pregovarati, a to potvrđuju i članci u kojima europske zemlje, ali ne samo, priznaju da se počinju plašiti čudovišta kojeg je stvorile od Ukrajine.

Christian MüllerEuropske vrijednostiukrajinski jezikUltranacionalistiVrhovna Rada
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
NSU
6 godine prije

Plenky, javi se!

Koča Popović
6 godine prije

“Razvijenim demokracijama” odgovara ukrajinski nacionalizam i fasizam jer je okrenut prema Rusiji, ali to je zlo koje kad krene ne staje dok ne izazove krv. Taj fasizam se okrece protiv majcice Europe pa sad nikako ne valja. Svaka slicnost s juznoslavenskim narodima je slucajna.

Crni žutokljunac
6 godine prije

Znali su šta oni podupiru i guraju.Njima takvi trebaju protiv rusa a i za stvaranje kaosa po evropi.Poslije kad se tenzije smire,uvijek se mogu pravit naivni i kao fini i zbog takvih držat Ukrainu u šaci i pod ucjenama.Ako im nije problem podupirat Isil za svoje ciljeve,onda nema tog zla sa kim nisu u stanju surađivat,ako imaju interesa za to.Jer upravo iza svih tih fasada,na zapadu,na samom vrhu se krije najveće manipulativno zlo.

Hari1
6 godine prije

Čini se kako je zapad uspio u svojim manipulacijama ostvariti cilj kontinuiranog ocrnjivanja Rusije u očima svjetske javnosti, gomilanja naoružanja bliže granicama Rusije, uspostave ekstremno desnog vodstva u Ukrajini, pa će se onda opet nuditi da pomogne u oslobađanju Ukrajine od takvog vodstva, te utvrđivanju NATO snaga i povećanju vojne prisutnosti kao jamca stabilnosti. Popratni efekti su jačanje desničara u okolnim zemljama, što opet može postati pogodno tlo za pojavu sličnih situacija. Sa sličnim rješenjima u istoj režiji. U pozadini je naravno borba protiv naroda i pokušaj uništenja svega što ih tradicionalno definira. Najjače veze su vjera, domoljublje/rodoljublje, obitelj, spolni identitet i sl. Tako se ovdje koriste potplaćeni ekstremisti za ocrnjivanje domoljublja, nakon čega slijedi socijalni inženjering u smislu odbacivanja starog i preuzimanja nekog novog/modificiranog identiteta s drugačijim sustavom vrijednosti, gdje se u konačnici postaje Europljanin, Građanin Svijeta, Globalni Proleter i sl. Uostalom, primjer takvog inženjeringa smo vidjeli na ovim… Čitaj više »

Branko
6 godine prije

Europa se treba distancirati od Amerike i Rusije i napraviti zasebnu politiku i vratiti se tradicionalnim evropskim vrijednostima. Vladajuća jevrejska klasa koja upravlja Amerikom i Rusijom je totalno van kontrole. Odvojila je se od naroda odnosno klasne razlike postaju sve veće, siromaštvo se samo povećava,iz mjeseca u mjesec.. Danas je se politika u Europi svela ili si za Ameriku ili za Rusiju. Vladajuća jevrejska klasa koja upravlja Amerikom i zeli da nametne svoj bankarski sustav cijelom svijetu je izvrsila invaziju na desetine zemalja. Jedine zemlje koje danas imaju nezavisne centralne banke,odnosno nezavisan bankarski sustav su Sjeverna Koreja, Iran, Kuba i Venezuela i protiv tih zemalja se danas sprovodi medijska agresija i najavljuju se vojne intervencije. Naizgled Rusija izgleda kao alternativa. A nitko ne vidi kako zivi ruski narod pod jevrejskom tiranijom koja kontrolira vecinu kapitala u Rusiji. Dakle Vladimir Putin ne predstavlja ruski narod nego vladajuću jevrejsku klasu na istoku.

Pizistrat Nelson
6 godine prije

Vijesti iz nesvijesti

Borac2
6 godine prije

Jer u vrhovnoj radi pola ljudi nezna ukrajinski jezik. Za pocetak Avakov.

PeroDD
6 godine prije

Porošenko nije dosao na vlast državnim udarom nego na izborima..

Stjepan
6 godine prije

Ta čudovista, nacionaliste imaju sve zemlje i nacije, a jedino su strancima dobri kao korisne budale da iznutra podrivaju i uništavaju u prvom redu svoj narod! I kada su na vlasti uspjevaju vlastitim debilizmom ćiniti daleko više štete nego koristi!
Nakon katastrofe koja ukrajince ćeka možda pomirenje ne bude prevelik problem!? Svi normalni građani već neko vrijeme sigurno zale zbog prevrata 2014.g., a korisne budale budu shvatile kad ih veliki gazda iskoristi i izda !?!
Strpljenje je spas za one koji prežive …

bbbb
6 godine prije

Tamo ide sve po planu, ništa tamo nije krivo, oni i žele kabalavukove na ruskim granicama……..

zoran
6 godine prije

sta reci.od kraja drugog svetskog rata pa do danas evropom vladaju ameri i veliki kapital.nemci su javno priznali da svi politicari koji kroce na politicku scenu moraju dobiti zeleno svetlo od jenkija za to.prave se i levica i desnica i centar,a rezultat je uvek isti.kako komentarisati da na bindestagu iznad sale za poslanike imate sprat u koji nemci nemaju prava ulaska,znaci da veliki brat sve nadgleda i kontrolise.

Ive
6 godine prije

Mora se ipak reci da svijet posebno EU i NATO muci nacisticko naslijedje. EU je kreacija imenitih nacista , isto kao i NATO kojem su Hitlerovi generali i sefovali do serdine sedesetih godina proslog stoljeca, Uostalom zar i UN nije ima jednog nacistu za generalnog sekretara sjerimo se Kurta Waldheima. Svijet se teskorijesava bremena nacizma i Ukrajina je tek trenutno znacajnije izrazenija u tom pogledu.

ĐURO VIDMAROVIĆ
6 godine prije

OVO JE PROTUUKRAJINSKA PROPAGANDA. AKO NISTE UPUĆENI – PITAJTE-

kresoja
6 godine prije

Srbija u EU tek kad ispuni stroge kriterije

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI