Kijev želi napasti Rusiju – U međuvremenu se zabavlja odstrelom civila Donbasa

AZOV - Ukrajina
18 komentara

“Ukrajina mora čekati pravi trenutak i napasti Rusiju, ali prije mora oslabiti zemlju iznutra”, rekao je zastupnik Vrhovne Rada Andrej Biletskij za NewsOne. Odgovarajući na pitanje kako će završiti sukob na jugoistoku Ukrajine, bivši zapovjednik neonacističke bojne, danas pukovnije Azov, kaže “kako je kriminalni postupak ujedinjenja Krima i Rusije proveden u razdoblju kada je Ukrajina bila oslabljena”.

Andrej Biletskij tvrdi da Kijev sada mora pritisnuti “bolne točke” Moskve i onda napasti.

“Na isti način Rusija mora biti oslabljena iznutra, a to je moguće, jer postoji mnogo unutarnjih nacionalnih, socijalnih i vjerskih problema. Postoje trenuci, postoje točke na kojima se može pobijediti”, rekao je ukrajinski zastupnik.

Osim toga, Biletskij je pozvao da se Rusiju oslabi “geopolitički” i istovremeno ojača ukrajinska vojska, kako bi se tada napala susjedna država.

Parlamentarni zastupnik je istaknuo da je u odlučujućem trenutku moguć samo vojni način rješavanja problema.

“Diplomacija će biti potrebna kasnije, kako bi se zaključio dobar mir za pregovaračkim stolom”, zaključio je Biletskij.

Kijev je još jednom optužio Moskvu da se upliće u poslove Ukrajine i prozvao Rusiju “agresorskom zemljom”. Ruska strana odbacuje takve optužbe i Moskva je više puta izjavila da nije strana u unutarnjem ukrajinskom sukobu i nije uključena u događaje u Donbasu.

Život u bunkerima Donbasa iz vremena Hladnog rata

Naravno da je izjava ukrajinskog zastupnika znanstvena fantastika, ali umjesto Rusije se provode sustavni topnički napadi na Donbas, najviše na područje grada Donjecka i Gorlovke, nešto manje, iako redovito i na sjeverna područja Luganska iz smjera Stanice Luganska u kojoj je ukrajinska vojska rasporedila topništvo i artiljeriju koje je morala povući iza linije dogovorene Sporazumom iz Minska.

Za situaciju u Donbasu se zna reći da se radi o zamrznutom sukobu, što je nedavno u svom izvješću rekao i novinar Hrvatske televizije koji je posjetio područje Donjecke Narodne Republike,

Zapravo je riječ u permanentnom ratu “niskog intenziteta” protiv civila koji žive na liniji razgraničenja. Za vrijeme najvećih granatiranja se sele u polupoplavljene bunkere izgrađene još u vrijeme Brežnjeva, kada je Sovjetski Savez živio u stalnoj noćnoj mori atomskog napada. Iznova su otvoreno kada su počele prve borbe 2014. i još uvijek su jedino sigurno utočište za civile koje je službeni Kijev proglasio separatistima i teroristima

Lokalne milicije, bolje rečeno armije Donjecka i Luganska, njima se ne služe i imaju svoju vojnu infrastrukturu.

Krajem ovog ljeta su ratni reporteri talijanskog neovisnog portala Occhi della Guerra posjetili jedan od ovih bunkera na zapadu Donjecka i potvrdili kako ukrajinska vojska granatira svakodnevno, počinje pucati oko šest poslijepodne i vatra se otvara cijelu noć. Samo tijekom dana se može reći da bude malo razdoblja “primirja”.

U međuvremenu zapadni mediji imaju svoju istinu. Jedna od njih je i hrvatska verzija situacije na istoku Ukrajine, iako su se samo nekoliko kilometara zapadnije od središta Donjecka mogli snimiti prizori koje su objavili neovisni novinari, koji se u pravilu ne prenose u državnim medijima.

“Rat na istoku Ukrajine i ruska pomoć separatistima uzrok su najvećeg pogoršanja odnosa između Rusije i Zapada još od vremena hladnog rata. Rusiji su zbog miješanja u sukob uvedene sankcije, a dvije separatističke regije proglasile su neovisnost, i uz rusku pomoć već tri godine funkcioniraju odvojene od ukrajinske vlasti. Separatističko uporište Donjeck oblijepljeno je jumbo plakatima koji slave poginule heroje pobune, a gotovo sve veze s Ukrajinom su prekinute. Imaju vlastitu putovnicu koja vrijedi samo u Rusiji, registarske pločice, a i valuta je ruska”, iz Donjecka javlja HRT.

O žestini bitke za Donjeck svjedoči zračna luka. Nekoć ponos grada, suvremeno zdanje sagrađeno za Europsko prvenstvo, tri godine poslije pretvoreno je u ruševinu. Spartak, prigradsko naselje Donjecka, blizu je prve crte, mnoge kuće su srušene, a stanovnici bez struje i vode. Donjeck ne bi opstao bez ruske vojne i financijske pomoći. Iz Rusije stalno dolaze humanitarni konvoji, a o vojnoj pomoći malo se zna. U samoproglašenoj republici prosječna plaća je upola manja nego u ostatku Ukrajine, samo 100 dolara. Ukrajina Donbas smatra svojim okupiranim teritorijem. Mnogi nisu htjeli prihvatiti život pod novim vlastima. U naselju kod Slavjanska već tri godine žive izbjeglice iz Donjecka. Glavni razlog zbog kojeg se ne vraćaju, kažu, je politički – ne žele živjeti pod Rusijom. Takozvana Narodna Republika Donjeck ustrojila je svoje državne institucije – vladu s ministarstvima, vojsku, policiju, carinu, televiziju. Sporazum iz Minska koji je predviđao integraciju Donjecka i Luganska u Ukrajinu nikada nije proveden i ondje malo tko vjeruje da je moguć povratak na staro, odnosno da će Donjeck i Lugansk ponovno biti dio Ukrajine. Čini se vjerojatniji scenarij još jednog zamrznutog sukoba na području bivšeg SSSR-a”, ovim se završava prilog HRT-a, bez jasne naznake koji su to civili čije su kuće srušene, tko je bez vode i struje i tko svakodnevno živi pod kišom projektila ukrajinske vojske.

VIDEO / Život u bunkerima – Svakodnevica Donbasa

ukrajina
FOTO – Karta područja bivšeg  “sukoba ” i  navodnog “razgraničenja”
AzovdnrdonbasLNRSporazum iz MinskaVrhovna Rada
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Undertaker
6 godine prije

Bieltsky treba hitno metak u tu glupu glavu. A napadne li ova šaka jada od Ukrajine,Rusiju… Ukrajina će nestati u vrlo kratkom roku.

njonjo
6 godine prije

neovisni novinar hr dalekovidnice

Marshal
6 godine prije

Ako Ukrajinci ovako nastave, Ukrajina bi lako mogla postat 47.a oblast Ruske Federacije.

Ivan1008
6 godine prije

Ovom tzv novinaru bi trebalo objasniti da hrvatski mediji uopce nisu hrvatski, niti pro-hrvatski, stoga je svako ismijavanje istih ismijavanje vlastite gluposti jer sam dojma da spomenuti kvazi novinar to, zapravo, odavno zna, ali se u svojoj klasicnoj ljevicarskoj mrznji koja skriva nihilizam nije sposoban kontrolirati i napisati nesto istinito. Kao, npr, cinjenicu da su MSM u Hrvatskoj u inozemnom vlasnistvu i da htjeli-ne htjeli moraju pisati budalastine koje pravi vlasnici zahtijevaju od njih ukoliko zele sacuvati radna mjesta i otplacivati kredite. U Hrvatskoj postoji svega nekolicina istinski domoljubnih portala i nijedan od njih NE zastupa pro-MSM stavove po pitanju ukrajinskog sukoba. No, problem je u tome sto ljevicarski kreteni NE SMIJU priznati ISKRENIM DOMOLJUBIMA ispravnost jer bi tada pljunuli na svoju zlocinacku ljevicarsku sotonisticku ideologiju, oduzeli bi sami sebi sve argumente kojima za INOZEMNI INTERES napadaju zdravorazumske nacionaliste.

Ivan1008
6 godine prije

Takodjer, smijesno je i jadno u svom tom umobolnom ljevicarskom jadu prozivati druge koji ne dijele stavove iste zlocinacke ljevicarske ideologije za nedostatak “nezavisnosti” ili icega slicnoga vec samom cinjenicom da niti ovaj kvazi novinar nije i ne moze biti nezavisan. Ljevicarsko licemjerje, skolski primjer – kad to ja radim, onda je u redu, a kad rade drugi, pogotovo ako su ideoloski NEistomisljenici, e, onda je to zlo.

Katastrofa.

ZЪVЪNIMIRЪ
6 godine prije

nebi se ja vozio autom ni liftom bar 3 mjeseca a kamoli pio čaj

False flag
6 godine prije

Javili se fašisti iz Azova… bla, bla, bla…..

Mikojan
6 godine prije

Aaaa, vidi se da su ipak nešto pročitali iz Hrvatske, naime kaj, pa vrapci su devedes’prve cvrkutali kako bi za Hrvatsku najbolje bilo da objavi rat Austriji i da drugi dan kapitulira. Sad ukrajinci to misle primjeniti sa Rusijom, objaviti rat Rusiji, drugi dan potpisati kapitulaciju i problem riješen, nazad u svoje stado-savez gdje im je ipak bilo bolje, tako bi i Hrvatskoj bilo daleko bolje da je opstala austrougarska.

tošo
6 godine prije

Strinjam se z uterdakerom, kako če napasti Rusijo, kad če najprije <Donbas napasti ukrajinu u slučaju agresije na Rusiju. Prva linija odbrane za Rusiju je u Ukrajini,

Georgij Žukov
6 godine prije

Ponavljam po 1000- ti put , Putin odnosno Sojgu je nakon dogadjaja u Odesi trebao narediti spaljenu zemlju u krugu 100 km od donbasa i luganska , odnosno ukrajinske fasiste , azov i strane placenike jednostavno granatama i raketama preorati , nakon toga utvrditi polozaje na taj nacin da ne moze ni muha doletiti do donbasa ili luganska a kamoli fasisticka ziva sila ili granate . Da je to uradio kad je trebalo ,umjesto da je palamudio o zapadnim partnerima danas ne bi narod i sirotinja camili u podrumima i bunkerima i cekali sto ce se dogovoriti u kremlju , kijevu ili wasingtonu, vec bii normalizirali zivot a ukrajina bi im bila zadnja rupa na svirali .

Jurišić maja
6 godine prije

Trebali su zauzeti sve do lavova i problem Ukrajina bi bio rješen

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI