Ruske snage stiču uporište na istoku Ugledara, kaže lider DPR

Denis Pušilin
6 komentara

Ruske snage uspostavile su prisustvo u istočnim dijelovima Ugledara u Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), a borbe su u toku u blizini grada, izjavio je u ponedjeljak vršilac dužnosti lidera DPR-a Denis Pušilin.

“Naše jedinice nastavljaju napredovanje prema Ugledaru. Sada možemo reći da su se jedinice učvrstile na istoku Ugledara, a radovi su u toku i na njegovoj periferiji”, rekao je Pušilin za televiziju Rossiya-24.

Prerano je govoriti kada bi Ugledar mogao biti uzet pod kontrolu ruskih trupa, jer neprijatelj još nije dobio instrukcije da se povuče, a imao je vremena da se učvrsti u gradu, dodao je.

U četvrtak su ruske snage stekle uporište u predgrađu Ugledara, izvijestio je Igor Kimakovsky, savjetnik vd šefa DPR-a.

Ugledar, poprište žestokih borbi, nalazi se jugozapadno od Donjecka. Kako je DNR objasnio, grad je glavno logističko čvorište i njegovo zauzimanje će pomoći da se prekine zalihe ukrajinske vojske u oblasti Maryinka odakle se granatira zapadni dio Donjecka. Yan Gagin, još jedan Pušilinov savjetnik, ranije je za TASS rekao da bi zauzimanje Ugledara omogućilo nanošenje udara na ukrajinsku vojsku u nekoliko pravaca.

dnrrusijaUgledarukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Ukrajina gubi na ratištu to je sigurno.

burt
1 godina prije

Bakhmut je NATO navlakuša za Ruse, hoće se zataškati gubici pa se sad svi prikazuju pod Wagner, Hitlerovog najdražeg skladatelja po kojem je Wagner grupa dobila ime , Wagnerovci su potrošna roba i sve će to biti manje-više uzalud proigrano oko Bakhmuta

tihobl
1 godina prije

Mislio sam da ce zavrsiti ciscenje grada do sada, ali izgleda da ce ici na poluopkoljavanje kao u Bahmutu ostavivsi jedan ulaz ukrima da upumpavaju pojacanja. Kako me nervira ova ruska taktika ne zauzimanja mjesta iz kojeg su ocistili ukrope, vec narede svojima da se vrate u rikverc kako bi Ramstajn mogao poslati nove trupe na demilitarizaciju. Razbili su ukre na jugu totalno, pregazili im i prvu i drugu liniju, prezivjeli su pobjegli u Zaporozje, mogli su napredovati desetine kilometara da nisu dobili naredbu da stanju. Pustili su ukrope da kopaju nove linije par km dalje i da na jug prebacuju jedinice sa sjevera kako bi popunili rovove. Eno Avddijevka je napola okruzena i stale su operacije kad su ukri izvukli najjacu tenkovsku i najjacu padobransku brigadu ostavivsi samo nesto bezveznih teritorijalaca. Mjesec dana nema borbi osim sporadicnog puskaranja. Seversk ista stvar. Nakon sto su vagnerovci oslobodili Soledar snage LNR… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI