SAD ukida zabranu naoružanja ukrajinskoj neonacističkoj jedinici

AZOV - Ukrajina
32 komentara

State Department je dozvolio isporuku američkog oružja ukrajinskoj brigadi Azov, čiji članovi otvoreno zastupaju ultranacionalističke i neonacističke stavove. Protok oružja je ranije bio ograničen zbog povezanosti jedinice s ideologijom mržnje.

“Nakon temeljnog pregleda, ukrajinska 12. brigada specijalnih snaga Azov prošla je provjeru Leahyja koju je proveo američki Stejt department”, navodi agencija u izjavi Washington Postu u ponedjeljak, pozivajući se na zakon koji zabranjuje vojnu pomoć jedinicama koje su umiješan u kršenje ljudskih prava.

Stejt department je dodao da nije našao “nikakve dokaze” o takvim kršenjima koje je počinio Azov.

Ukrajinski zvaničnici tretirali su ukidanje zabrane kao “glavni prioritet” tokom svojih lobiranja, navodi Post.

Azov je osnovan kao dobrovoljački bataljon 2014. godine i učestvovao je u ratu sa otcijepljenim republikama Donbasa nakon što su se one odlučile otcijepiti od Ukrajine nakon puča u Kijevu koji je podržavao Zapad. Glavni borci jedinice bili su aktivni i bivši članovi ultranacionalističkih i neonacističkih grupa, kao i ekstremno desni fudbalski huligani.

Primarni suosnivač jedinice Andrey Biletsky bio je član organizacije bijele rase 2000-ih. Od tada je ublažio svoju retoriku i negirao veze s neonacizmom. Ipak, mnogi borci Azova i dalje nose nacističke tetovaže i memorabilije povezane s Trećim Rajhom. Brigada i dalje koristi transparente sa simbolom Wolfsangel, koji je koristilo nekoliko njemačkih divizija tokom Drugog svjetskog rata, uključujući 2. SS Panzer diviziju Das Reich.

Jedinica je uključena u Ukrajinsku Nacionalnu gardu 2015. godine i značajno je porasla tokom godina.

Kongres je 2018. zabranio isporuku oružja brigadi Azov, navodeći njene veze s neonacističkom ideologijom. Ro Khanna, demokrata iz Kalifornije, tada je rekao da su “prevlast bijelaca i neonacizam neprihvatljivi i da im nije mjesto u našem svijetu”.

Liga za borbu protiv klevete (ADL), koja se bori protiv antisemitizma i prati grupe mržnje, opisala je 2019. ovu jedinicu kao “ukrajinsku ekstremističku grupu” s vezama sa američkom neonacističkom organizacijom Atomwaffen i sličnim pokretima bijele rase u Evropi. Međutim, ADL je od tada promijenio svoj stav, napisavši u e-poruci novinskom izdanju The Grayzone krajem 2022. da više ne smatra Azov „krajnje desničarskom grupom kakva je nekada bio“.

Mnogi borci Azova predali su se ruskim trupama tokom opsade grada Mariupolja 2022. Moskva je optužila pripadnike jedinice za ratne zločine, uključujući mučenje i pogubljenja civila.

AzovSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
vlad
1 mjesec prije

Sobzirom da je g. Blinken, potomak Ukrainaca pobeglih u Ameriku nakon WWII zbog antisovjetske delatnosti(čitaj bili pripadnici SS pomčnih jedinica) jasna je ovakva odluka. Polako ali sigurno padaju maske

Teodorik
1 mjesec prije

Ljudska prava u ratu? Procene jedinica na osnovi ideologije mrznje? Jos malo pa ce neprijatelji, ako ce i moci tako da se zovu-zbog neprihvatljivog termina, da se dobacuju buketima cveca, i upucuju jedni drugima izraze ljubavi jer ce govor mrznje biti nedolican i zabranjen. Ludostima NWO nikad kraja. Ludnice su mozda popunjene, ali pogresnim ljudima.

Josip
1 mjesec prije

Zar jos nije jasno cijelom svijetu da su Amerikaci fasisticke svinje i da NATO treba istjerati iz EU a Amerikacima opaliti vritnjak skupa s onom krmuzinom Ursulom?

Steve
1 mjesec prije

A ko će kome ako ne svoj svome. Ista je to doktrina, fašistička…

Max
1 mjesec prije

Potpora nacizmu.

ključ
1 mjesec prije

i puste rusi pripadnike azova iz zarobljeništva, toliko o denacifikaciji ukrajine koju putin zagovara. ali ima još genocidasha koji veruju u putinove laži.

Mučki Provokator
1 mjesec prije

Svoji svojima.

dupla kamilica
1 mjesec prije

Azov jel to još postoji, nisu li se oni borili do zadnjega u Mariupolu? Tako su bar obećali na društvenim mrežama.

eks
1 mjesec prije

“Azov” sačinjavaju nacisti , američki vladajući režim sačinjavaju Judeo-nacisti . Zajedničko im je “nacisti” .

abc
1 mjesec prije

Pravi židovski bataljon… Strastveni Žid i oligarh Igor Kolomoyskyi je njegov glavni financer. A povezan je sa američkim židovskim bankarskim klanovima u stogodišnjem planu porobljavanja Evrope i sveta.

Max_mo
1 mjesec prije

Pa onda ti isti Njemački AfD optužuju zbog neonacizma, još jedan krasan primjer licemjerja zemalja “zapadnih vrijednosti” i njihove definicije svjetskog poretka po (njihovim) pravilima a ne međunarodnim pravom.

xyz
1 mjesec prije

Zapad obožava i surađuje sa svim neonacistima koji mrze Rusiju, a mrzi sve neonaciste, koji surađuju sa Rusijom.
Dvoličnost, laž i cinizam zapada su nenadkriljivi i nenadmašni.

tihobl
1 mjesec prije

Kad su mogli naoruzati UCK mogu i Azov.
Sta mislite ko je naoruzavao Alkaidu?

abc
1 mjesec prije

Zabrane nije nikad ni bilo…

vigor komar
1 mjesec prije

moskva ce naoruzati americke indijance kao zamjenski odgovor na milijunto prelazenje crvene linije. utvrdili su da im nuklearno oruzje rashodovano a sarmat stize tek za par godina ako stigne.

vigor komar
1 mjesec prije

zarobljene azovce ruski car putin mali zamjenio za slobodu svog kuma-ljubavnika medvedscuka. denacifikacija ukrajine!?aj ne dipr (ras)putine! ko da ti ista vjeruje kad se druzis sa genocidnim parizer agom iz bg?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI