Od jutra su počeli sukobi u Kijevu – Saakašvili odbio poziv da se preda

sakasvili
29 komentara

Jutros je u velikim sukobima u blizini zgrade Vrhovne Rade u Kijevu ozlijeđeno 11 policajaca i 2 civila.

“Aktivisti su počeli provocirati i napadati policiju, koja je morala koristiti suzavac i došlo je do sukoba”, izjavila je glasnogovornica policije Oksana Blišik.

Glavni državni odvjetnik Ukrajine Jurij Lucenko je rekao da Mihail Saakašvili ima 24 sata da se prijavi agencijama za provedbu zakona. Inače će ga pripadnici policije prisilno privesti na saslušanje.

Saakašvili je rekao da je glavni tužitelj “nepismeni gubitnik” i da samovoljno neće otići na nikakvo ispitivanje.

SAD i Saakašvili

Sjedinjene Američke Države su poručile da prate stanje s bivšim gruzijskim predsjednikom Mihailom Saakašvilijem u Kijevu i na Twitteru američkog veleposlanstva u Kijevu je objavljeno priopćenje.

“Znamo da je Saakašvili bio u pritvoru i da su u tijeku prosvjedi, stoga i dalje pozivamo sve strane da smanje napetosti i spriječe nasilje. Pažljivo pratimo situaciju i očekujemo da će se istraga se provesti odmah i u skladu s ukrajinskom propisima”, navodi se u priopćenju.

Mihail Saakasvili
FOTO: Mihail Saakasvili na krovu zgrade

EU traži da se poštuju ljudska prava Saakašvilija

Delegacija Europske unije u Ukrajini je također komentirala situaciju s bivšim predsjednikom Gruzije i bivšim guvernerom regije Odesa Mihailom Saakašvilijem.

“Svjesni smo što se sada događa s gospodinom Saakašvilijem. Također, pažljivo pratimo ovaj slučaj i nadamo se da će istraga biti provedena na vrijeme i u skladu sa svim zakonskim propisima”, priopćila je misija EU u Ukrajini.

EU također poziva vlasti Kijeva da spriječe kršenje temeljnih prava Mihaila Saakašvilija.

Podsjetimo, u utorak ujutro je pretražen stanu bivšeg gruzijskog predsjednika u Kijevu. Saakašvili se je pobjegao na krov zgrade i prijetio samoubojstvom, ali su ga pripadnici specijalne policije uspjeli uhititi. Potom su policijskim kombijem krenuli prema postaju, ali su  pristaše Saakašvilija blokirale put vozilu i oslobodile svog vođu. Od jučer Saakašvili luta po Kijevu, drži govore i okružen svojim pristašama poziva na rušenje vlade Petra Porošenka, traži ostavku tužitelja Lucenka i raspuštanje Službe sigurnosti Ukrajine.

Podsjetimo, Saakašavili uopće nije ukrajinski državljanin. Ukrajinski sud mu je 10. rujna oduzeo ukrajinsko državljanstvo, ali je on uz potporu svojih pristaša probio kordon graničara i iz Poljske uspio ući u Ukrajinu. Sud ga je proglasio krivim za ilegalni prelazak granice i odredio mu novčanu kaznu. Saakašvili je napustio Gruziju nakon što je u studenom 2013. dužnost novog predsjednika preuzeo Georgij Margvelašvili. Nakon toga je Glavno tužiteljstvo Gruzije u odsutnosti protiv bivšeg predsjednika podnijelo optužnicu s niz teških kaznenih dijela iz sfere zlouporabe predsjedničkih ovlasti. U slučaju da bude uhićen, prijeti mu sudski postupak u Ukrajini, a potom i izručenje Gruziji, gdje se Mihail Saakašvili suočava s dugogodišnjom kaznom zatvora.

Na krovu zgrade u Kijevu, odakle je prijetio samoubojstvom, uhićen Mihail Saakašvili

Saakašvilija oslobodile njegove pristaše – Prijeti upadom u Vrhovnu Radu

Vrhovna Rada
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Podravec
6 godine prije

Kravatožder dolijao, konačno!

tuf
6 godine prije

Idem peći kokice, ovo je bolje od filmova.

Riddick
6 godine prije

Mene zanima da li se oglasio Oleg Ljasko lider Radikalne partije I koji je njegov stav po ovom pitanju.
🙂

PS ne vezano za temu zapadno i istočno krilo Sirijskih snaga su se spojila kod Al Bukamala stvoren je još jedan obruč u pustinji Homsa, očekuje se da je u njemu glavnina isil snaga.

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Jasno je da Sakašvili ovo radi da se spasi kaznenog progona u Gruziji gdje ga terete za pronevjeru milijunskih iznosa, ali amerikanci su zbunjeni i ne znaju šta se dešava sa njihovim najvažnijim igračem NK Demokracije, pa pozivaju na poštivanje njegovih ljudskih prava kako ga netko ne bi likvidirao. Otud i konstrukcije da je prešao na rusku stranu i da ovo radi za Putina. Sve opcije su još na stolu.

Spock
6 godine prije

Evo ga kao Lenjin poziva na revoluciju.. koji cirkus!

tabula
6 godine prije

Ovdje se ne zna ni tko pije ni tko plaća. UKI mu dali državljanstvo pa čak i guvernerstvo Odese, pa mu to sve skupa oduzeli. Međutim, on to ne šljivi ni 2%, nego bez putovnice ulazi u Ukrajinu. Tamo ga dočekuje policija i specijalci koji hoće da ga uhapse, ali se onda pojavljuju Saakašvilijeve pristalice i oslobađaju ga. Sada šeta po Kijevu i prijeti vlastima. Ameri se javljaju i apeluju na mir. Ni EU se baš ne snalazi i inzistira na poštivanju ljudskih prava. Ne zna se čiji je u čijoj. Totalni kaos. A gdje su tu Rusi? Pa vjerovatno ćemo o tome čitati ovih dana dok prorade vijuge odgovarajućim zapadnim službama, kada će vjerovatno stupci svih mainstream novina biti puni hibridnog kukuruza, pardon hibridnog rata.

Alex
6 godine prije

A moga je lipo ostat u Americi i uzivat zasluženu penziju.

Ivica
6 godine prije

Ovo je prekomično čak i za leteći cirkus Monty Pythona ?

bbbb
6 godine prije

Glumac je zaštičen i ne smiju mu ništa, ovakovu ulogu je več odigrao poodavno sa Šavarnadzeom, glumac tame parexelans.

Kajzer Soze
6 godine prije

Majka : Sine gdje ideš vidiš da su nemiri na ulici
Sin : Idem majko da dižem revoluciju za naše bolje sutra i za bolju Ukrajinu u kojoj ćemo svi biti ravnopravni a sama država će biti vođena istinskim patriotima !
Majka : Jao sine pazi da te ko ne prevari mnogi se danas prestavljaju kao patriote i obećavaju svašta narodu !
Sin : Ništa ne brini majko vodi nas provjeren čovjek po imenu Saakašvili 🙂

Kao što juče rekoh još mi nije jasan mentalni sklop i veličina IQ ljudi koji su krenuli za ovim moronom !

Istina
6 godine prije

Dio teksta: ”Od jučer Saakašvili luta po Kijevu, drži govore (…).”
😀

Istina
6 godine prije

“Svjesni smo što se sada događa s gospodinom Saakašvilijem”, priopćila je misija EU u Ukrajini.
?

basso
6 godine prije

Gdje su sada ukrajinski snajperisti sa Majdana?

veljko
6 godine prije

zašto se jednom Sakašviliju prirodava tolika medijska pažnja, on nije u službenim strukturama vlasti i ne može destabilizirati vladu i predsjednika, nad ovim danas likuju pro ruske strukture ali to je posao bez krčmara, Ukrajina se neće raspasti ni radi secesionista na istoku ni radi Sakašvilija i grupe njegovih pristaša

Zvrk
6 godine prije

Kravatožder djeluje kao da nema baš ništa za izgubiti pa se eto malo kakti glupira. Ipak crv sumnje u meni navode da je dotični u talu s Porušenkom i FSB-om gdje on namjerno samog sebe izlaže u središte zbivanja dok god se brojne mutne i malo manje mutne stvari zbivaju izvan javnosti. On bi zauzvrat dobio malo duševnog mira tipa smanjenje kazne, poneka amnestija ili pak azil.

Realista
6 godine prije

Nije državljanin, a oće vlast, kao austrijski moler u Minhenu 1923.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI