Kijev je od danas pravno u ratu s Rusijom – Hoće li pokrenuti u vojnu kampanju?

Krim - prelazi
53 komentara

Ukrajinski zastupnici su u konačnom čitanju usvojili  takozvani “Zakon o deokupaciji i reintegraciji”. Kao prenose ukrajinski mediji, ukrajinski parlament je u dokumentu Rusiju eksplicitno naveo kao “agresora” i da je Moskva odgovorna za moralne i materijalne štete koje je pretrpjela država Ukrajina, vlasti i lokalna samouprava, pojedinci i pravne osobe. Ranije se izraz agresor za Rusiju koristio u političkom diskursu u Ukrajini, ali se nikada nije došlo do ove razine, na kojoj se susjedna zemlja službeno proglasila “agresorom”.

Dakle, Vrhovna Rada Ukrajine je zakonski Rusiju proglasila “agresorom” i “okupatorom”, a parlament je podržao odluku predsjednika Petra Porošenka da koristi Oružane snage Ukrajine za oslobađanje “hibridno okupiranog područja Donbasa od strane ruske vojske”.

Dokument, kojeg mediji nazivaju “Zakon o deokupaciji i reintegraciji”, je podržala ogromna većina od 280 zastupnika.

Od ukupno 351 zastupnika Vrhovne Rade, 280 ih je glasalo za zakon, 36 je bilo protiv, 2 su bila suzdržana i 33 zastupnika nije glasalo.

Zakon odobrava korištenje vojske Ukrajine i drugih vojnih postrojbi u “sprečavanju i odbijaju ruske oružane agresije u regijama Donjeck i Lugansk”.

“Zakon se bez iznimke odnosi i na neotuđivo i suvereno pravo Ukrajine na privremeno okupiranim teritorijem Krima i Sevastopolja”, stoji u konačnoj verziji dokumenta.

Prema dokumentu, Rusija je odgovorna “za moralnu i materijalnu štetu koju su pretrpjeli država Ukrajini, vlasti i lokalne samouprave, pojedinci i pravne osobe”.

Ukrajinsku vojsku i druge vojne postrojbe koje su uključeni u odbijanje “ruske agresije” vodit će zapovjednik ovih ujedinjenih snaga koga će predsjednik Petro Porošenko imenovati na preporuku načelnika Glavnog stožera. Zapovjednik će svoje ovlasti ostvarivati kroz zajednički operativni stožer koji će planirati, organizirati i kontrolirati odraz “odbijanje ruske agresije na području regija Donjeck i Lugansk”.

Aleksandar Zaharčenko: “Bit će rata i zato im treba ovaj zakon”

Čelnik Donjecke Narodne Republike, NR Aleksandar Zaharčenko je rekao da je Vrhovne Rada Ukrajine ovim zakonom prekršila Sporazum iz Minska i odvezala ruke vojsci.

“Kako predsjednik Petro Porošenko tumači ovaj zakon, on će omogućiti da se odvežu ruke ukrajinskoj vojsci i uvede vojni zakon. Na moje veliko žaljenje, ovim je potpuno prekršen Sporazum iz Minska”, rekao je Zaharčenko.

“Ukrajina pokazuje da ne želi mirno rješenje sukoba. Bit će borbi i zbog toga je pripremljena ova politička platforma”, istaknuo je lider DNR.

Moskva je u više navrata izjavila kako Ruska Federacija nije strana u sukobu na jugoistoku Ukrajine i da je zainteresirana da susjedna zemlja izađe iz političke i ekonomske krize.

donjecka narodna republikamirna reintegracijaReintegracija DonbasaVrhovna Rada
Pretplatiti se
Obavijesti o
53 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tadmur Palmirovic
6 godine prije

Sta veli Vesna Skare Odzbolt??:)))

Mmmmm
6 godine prije

Znaju fašisti šta ih čeka u Donbasu

Tadmur Palmirovic
6 godine prije

Znaci, sve je spremno za “antiteroristicku ” akciju…divlje svinje obucene i limeni mrtvacki kovceg naoruzan rucnim bacacima moze i po blatu a ne kao do sada samo prugom.:)))) Modernizacija gotova.Sojgu, spavas li mirno i ti Valerij Gerasimov??

bbbb
6 godine prije

Trebalo je pravno staviti točku na i a ona crta ispod je bila povečanje proračuna za vojsku 40%.

Majk Majers
6 godine prije

Rade je puka totalno, odvode ukrajinski narod u totalnu propast.

igi
6 godine prije

…DNR i LNR proglasiti rat na čitavom teritoriju ukrajine,,,,vršiti atentate na vojno i političko osoblje američkih dupelizaca od lvova do kharkova,,rušiti prometnu infrastrukturu i voditi partizanski rat – mislim ono kada je bal nek je bal grandioso.

Majk Majers
6 godine prije

Zanima me koliko ce hrvatskih i srpskih “junaka” ic ginit u jos jednom tudjem ratu?

shumadinac
6 godine prije

“Savetovala” CIA Porošenka da usvoji ovakav zakon – da imaju bilo kakvu pravnu osnovu za napad a da će oni da im pomognu (SAD ima velikog interesa da situacija eskalira).
Njemu lično su verovatno obećali da će mu pomoći da “otkupi” tamošnju industriju a on razmišlja “ionako nemam šta da izgubim, mogu me ubiti Rusi ali ako ne poslušam Ameri će me sigurno ubiti – ‘ajde bar da probam”.

Adriana
6 godine prije

Hoće li Hrvatistan prigodno u Galiciju 100 godina poslije I WW, baš pravi jubilej, s nešto trupa?

Georgij Žukov
6 godine prije

Sve je spremno , jos samo da stigne tromblon sa svojom 1. kladionicarskom brigadom i napad moze poceti .

Vovadin
6 godine prije

Pa da, prvo su izašli članci da je Porošenko agent FSB pod kodnim nazivom Lolita, pa su ga rusi nedavno vratili iz S. Peterburga, sletio privatnim avionom ali su ga ispratili odakle je i došao… a tek unutrašnji problemi u društvu… Američki strateški izviđački dron je nedavno obletio Donbas i Krim… Sad se samo čeka kad će ustvari da se aktivira sukob koji konstantno tinja

čitatelj portala
6 godine prije

Ne znam što bih napisao.

Weteran
6 godine prije

Olupina od države plovi prema vodopadu!

fbslo
6 godine prije

Vidim, Ukrajinke će bit još jeftinije…

davor
6 godine prije

Glupi Slaveni !!!!!…….GLUPI,GLUPI,GLUPI,GLUPI,GLUPI……………………..

Arnold
6 godine prije

Ajmooo Putine sravni ove fasisticke ukrajinske pickice poravnaj pod sa njima

Zorule
6 godine prije

Cilj je ocigledno da se Rusiju uvuce u rat prije ili za vrijeme nogometnog prvenstva, tada ce propaganda ocrnjivanja Rusije imati najjaci efekt.

neko ime
6 godine prije

Ne ideu Siriji, ne ide u Iranu, ne ide u Koreji, 4. sreca?
Pa nismo valda mi, Izuzet(n)i na boga kamenje bacali…

davor
6 godine prije

Georgij Žukov …..istina , nogomet najgljupljija stvar nakon rata….ja bi dodao “i religije”…

Željki
6 godine prije

Samo se bojim da im idućeg proljeća glavna parola ne bude “Dogodine na Dnjepru”…

Tomica
6 godine prije

Aman ljudi, ne radi se o tome ko šta voli. Svaka velika manifestacija je prilika da se nanese šteta protivniku. Vjerujem da je i ovo još jedan u nizu povezanih scenarija protiv Rusije i eskalirat će u vrijeme svjetskog nogometnog prvenstva. ZOI u JK su već iskorištene za rušenje ugleda. Sve u svemu, stvoreni su preduvjeti za provokacije sa raznih strana, a Ukrajina bi mogla konačno postati okidač za otvoreni sukob sa Rusijom.

Sinisa
6 godine prije

“”Sjedinjene Američke Države i druge zemlje, naoružavajući ukrajinsku vojsku, podstiču Kijev na nastavak krvoprolića u Donbasu i postaju saučesnici u ratnim zločinima, izjavio je stalni predstavnik Rusije u OEBS-u, Aleksandar Lukašev

Lukaševič navodi da je od početka godine na granicama određenih delova Donjecke i Luganske oblasti najmanje tri puta primećene teške američke bespilotne letelice Global houk i jedanput špijunski avion Boing P-8A.

– Prema informacijama NVO Atlanski savet, radikalni dobrovoljački bataljon “Azov” ima naoružanje kupljeno od američke fabrike oružja, uključujući protivtenkovske sisteme “TOV”, izjavio je Lukaševič na sastanku stalnog saveta OEBS-a.

On je dodao i da je američka kompanija Ejrtronik od aprila prošle godine isporučivala Kijevu ručne bacače granata.

– Naoružavajući oružane snage Ukrajine, SAD i druge zemlje podstiču Kijev da nastavi sa velikim krvoprolićem u Donbasu i postaju saučesnik u ratnim zločinima kijevskog režima, zaključio je Lukaševič.””
Ista mantra,predvidivo i pogubno.

Vutra
6 godine prije

mirno rješenje koje rusi spominju ne uključuje krim tak da ukrajincima ostaje jedino rat što im baš nimalo ne savjetujem ne zbog tog jer nemaju šanse ali rat nije rješenje..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI