Ne može se odvojiti Ukrajina od Sirije – Šuteći o Donbasu postajemo sudionici genocida

ukrajina vojska
58 komentara

U posljednja dva mjeseca međunarodni mediji su bili puni histeričnih naslova o situaciji u pokrajini Idlib u Siriji. Američki političari i njihovi europski saveznici su osudili i prijetili agresijom sirijskoj vladi ako se usudi pokrenuti vojnu ofenzivu kako bi pokrajinu Idlib oslobodila od islamističkih terorističkih skupina odgovornih za genocid.

Nikki Haley, američka veleposlanica u Ujedinjenim narodima nedavno je izjavila: “Ako Assad, Rusija i Iran nastave ići putem kojim idu, posljedice će biti pogubne.”

U međuvremenu, atlantistički političari na Zapadu i njihovi glasnogovornici u međunarodnim medijima i dalje ignoriraju krvavi građanski rat koji bjesni u Ukrajini. Izgleda da svakodnevna smrt civila i uništavanje civilne infrastrukture u republikama Donjeck i Lugansk nemaju nikakvu važnost. Kao da postoji zavjera šutnje o ratnim zločinima koje je provode vlasti Kijeva protiv naroda Donbasa, po međunarodnom pravu još uvijek vlastitih sugrađana.

Američki imperijalizam i njegovi europski marionetski saveznici ratom u Ukrajini dalje jačaju napetosti s Rusijom. Sporazum iz Minska se sustavno “zaboravlja”. U međuvremenu je EU upravo pristala poslati još milijardu eura ultranacionalističkom i dijelom neonacističkom režimu u Kijevu, dok je Washington pristao poslati još 200 milijuna dolara vojne pomoći oružanim snagama Ukrajine. Kako bi dodatno zakomplicirao stvari, američki posebni predstavnik u Kijevu, Kurt Volker, izjavio je u intervjuu 13. rujna kako Sjedinjene Države razmatraju opskrbu oružanih snaga Ukrajine  smrtonosnim oružjem i sustavima protuzračne obrane.

Ova očita podrška bez sumnje korumpiranoj rusofobnoj vladi u Kijevu olakšava nastavak rata kojeg je Europa zaboravila.

Eksplozija u Ukrajini
FOTO: arhiva, eksplozija skladišta u Ukrajini

Ovaj sukob je u preko četiri godine odnio više od 10 000 civilnih žrtava i doveo do egzodusa 1,6 milijuna ljudi, gotovo svih s ruskog govornog područja.

Dnevna izvješća koja iz Donbasa šalje OESS jasno otkrivaju da ukrajinsko topništvo sustavno gađa civilna u području Donjecka i Luganska.

OESS je samo 12. rujna zabilježio 130 eksplozija na području Donjecke narodne republike i 85 eksplozija u području Luganske Narodne Republike.

U međuvremenu, minsko polja se i dalje šire oko linije kontakta koja dijeli dvije zaraćene strne. Ranije ovog tjedna je troje djece, igrajući se, ušlo u minsko polje kod Gorlovke i tamo su poginuli.

U prvih 5 mjeseci ove godine je u topničkim udarima, vatrenim oružjem i incidentima u minskim poljima u područjima Donjecka i Luganska ubijen 81 civil.

Zapadni mediji i atlantistički političari koji se bave NATO paktom ne govore ništa o prijenosu velikih količina teškog oružja iz skladišta ukrajinskih oružanih snaga na liniju fronta, čime se izravno krši Sporazum iz Minska koji je trebao donijeti mir i političko rješenje za sukob narodu Donbasa.

Dana 7. rujna, dnevno izvješće OESS-a napominje: “Specijalna promatračka misija je u blizini Poltavke, 54 kilometra sjeverozapadno od Donjecka, vidjela 12 mobilnih višecijevnih raketnih sustava BM-21 “Grad”, kalibra 122 mm”.

grad
FOTO: ilustracija BM-21 “Grad” sirijske vojske

Ove svakodnevne smrti i uništavanje otvaraju pitanje zašto se ovaj sukob zapravo zanemaruje na Zapadu, dok se za “sustavno ubijanje civila” optužuje “Osovina zla” u Siriji, koju čine Assad, Rusija i Iran?

U Siriji su snage koje je američki imperijalizam ovlastio da se bore za svrgavanje Assadove vlade izgubile rat.

Svrgavanje Assada je trebalo biti odskočna daska za smjenu vlade u Iranu. Nakon poraza u Siriji, američki imperijalizam je proglasio gospodarski rat Teheranu kroz embargo na naftu, koji počinje u studenom. Cilj ovog embarga je rušenje vlasti u Teheranu i uništenje svih institucija Islamske Republike, civilnih i vojnih. Washington se nada da bi ekonomska bijeda mogla potaknuti osiromašeni iranski narod na rušenje teokracije u Teheranu.

Frustriran ruskom intervencijom u Siriji, koja je spriječila da američki  imperijalizam sruši Assadovu vladu, Washington sukob u Ukrajini koristi kako bi zadavao glavobolje Moskvi.

Jasno je da je tijekom krize, koja počela državnim udarom u Kijevu u veljači 2014. godine, ruska država s vremena na vrijeme bila prisiljena reagirati na događaje, koje je očigledno htjela izbjeći. Krim je bio spašen i dogovoreno je da se zaustavi rat i da republike Donbasa dobiju poseban status u sastavu Ukrajine. Za Rusiju je to bilo dovoljno.

Međutim, rat u Ukrajini, koja je olakšao zapadnom imperijalizmu masovno širenje NATO pakta na granicama Rusije i beskrajni ciklus sankcija Washingtona i Europske unije protiv svih koji imaju veze s ruskom državom i Vladimirom Putinom dokazuju da je dugoročni cilj smjena vlasti i u samoj Rusiji.

haubica 2A65 Msta-B
FOTO: ilustracija, ukrajinska haubica 2A65 Msta-B

Politika pretvaranja Rusije u slabu državu, benzinsku crpku Zapada, jasno je opisana u radovima Zbigniewa Brzezinskog, koji je bio geopolitički mozak nekoliko predsjednika, uključujući Obamu.

U njegovoj poznatoj knjizi “Velika šahovska ploča” među geostrateškim imperativima Brzezinski navodi kako bi primarni cilj američke vanjske politike trebao biti sprečavanje pojave suparnika koji će se suprotstaviti američkoj hegemoniji na prostoru Euroazije.

U uvodu ove vrlo utjecajne knjige stoji: “Neophodno je da se ne pojavi eurazijski suparnik koji može dominirati Euroazijom, čime će izazvati Ameriku. Stoga je cilj ove knjige formuliranje kompletne i integrirane euroazijske geostrategije.”

Smrt i svakodnevna razaranja u Ukrajini su zanemareni od strane zapadnih političara i medija, što je dio programa pokušaja destabilizacije Rusije stvaranjem nestabilnosti i velikih geopolitičkih problema na njezinim granicama. Američki imperijalizam vidi Rusiju, zajedno s Kinom, kao ozbiljne prijetnje njegovim gospodarskim i geopolitičkim interesima kao hegemona u Euroaziji.

Dr. Leon Tressell ekskluzivno za South Front

VIDEO – Rat protiv civila u Donbasu se ne smiruje

 

dnrdonjecka narodna republikaLNRLuganska narodna republikaOESS
Pretplatiti se
Obavijesti o
58 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mister ?
5 godine prije

Samo gazi separatiste.

Majk Majers
5 godine prije

Naci Ukri se igraju vatre. Na kolinima ce molit……..

Arcibald Rajs
5 godine prije

Doci ce dan kada ce Istok zanemariti krvavi gradjanski rat u USA…

Crodaemon
5 godine prije

A je, kome to EU daje pare? To su im bice osigurali kredit i to vjerojtno bar pola toga ide za refinanciranje postojecih kredita. Tako da ne volim clanke koji odma na pocetku iznose tako krive inf. Ako sam u krivu molim ispravite me s opsirnijim podacima o EU poklonu Ukrajini.

burt
5 godine prije

Rusi su iskoristili kaos i bezvlašče i zato su 2014 zauzeli teritorij ali sad je potpuno druga situacija, ukrajinska vojska ima 200000 vojnika plus 60000 nacionalne garde i konstantno dobijaju vojnu opremu od NATO-a a vojska novorusije je nagrižena ekonomskom krizom, korupcijom i međusobnim obračunima kriminalnih skupina i ima samo 22000 vojnika

Dan Dare
5 godine prije

Junastvo naroda Donbasa i silina njihovog otpora plasi imperijaliste. Otuda sutnja.

fbslo
5 godine prije

A standard u Ukrajini raste… Šta bi mi bez ove demokracije, a?

MilanCZ
5 godine prije

Urednistvu Logicno,ja sám vám emailom poslao clanak o donbasu,ubistvu Zahracenka,svim dogadjanja Ali ví ga neobjavite,razlog neznám Ali mislim dá je to suprotna Moja analiza od onoga čím vás hraně razne novinske agencije kóje su Pune dezinformacija od reálné situacije u tom dijelu Ukrajine

MilanCZ
5 godine prije

Ví kóji komentirati dá je Rusija okupirala Krim,procitajte clanak ukrajinskog ústava clan 133, stav 1 i 3,,Onda pricajte sto je Bio Krim ukrajini,koji status je imao do tada můžete pisati dezinformacije a ne baratanje cinjenicama.Toliko o vašem znanju mister,burt kóji píšete provokacije i dezinformacije.

Tupko Glupko
5 godine prije

Amerika silom hoce rat u Ukrajini prije predsjednickih i parlamentarnih izbora sljedece godine.
Fascinantno je ponasanje EU – skoro 50 milijuna ljudi zivi u Ukrajini, izbjeglicki val prema EU u slucaju veceg rata bi bio tsunami prema arapskim izbjeglicama, a EU i dalje podupire Amere?!
Hebe se njima i Britancima, nece oni primiti nijednog ukrajinskog izbjeglicu, plus sto je more fizicka prepreka za svercere. Jedino mozda pokupe trenutnu ukrajinsku vrhusku.

Minus Collector
5 godine prije

Genocid? Valjda mislite na genocid nad krimskim Tatarima? Ili na Gladomor?
Jedini genocidni narod ovdje su Rusi.
Rusi su okupatori u Ukrajini. Dok ne napuste Ukrajinu neće biti mira.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI