Donjeck otkriva broj ubijenih civila u 2022.

Donjeck
33 komentara

Oko 1.091 civil je ubijen, a više od 3.500 povrijeđeno 2022. godine u toku neprijateljstava u Donjeckoj Narodnoj Republici (DPR), izjavila je u petak regionalna ombudsmanka za ljudska prava. Ukupan broj poginulih civila u DPR-u od početka sukoba u tadašnjoj istočnoj Ukrajini 2014. godine dostigao je 5.441, pokazuju zvanični podaci.

Tokom protekle godine, ukrajinska vojska je više puta izlagala grad Donjeck artiljerijskim i raketnim napadima, namjerno gađajući stambena područja udaljena od bilo kakvih vojnih objekata kako bi nanijela štetu civilima, napominje ured.

“Takav namjerni zločin nad civilnim stanovništvom nije ništa drugo do priznanje ukrajinskih militanata u njihovoj vlastitoj nemoći na bojnom polju, gdje su ih naši branioci tukli iznova i iznova”, rekla je ombudsmanka DPR Darja Morozova u saopštenju. Jedini cilj kijevskih “zločinaca” i njihovih napada na republičke gradove je pokušaj da se unese strah u srca lokalnog stanovništva, napomenula je Morozova i dodala da je nemoguće “slomiti duh Donbasa”.

Do naglog povećanja broja poginulih civila dolazi kada su se višegodišnja neprijateljstva niskog intenziteta na tadašnjem istoku Ukrajine pretvorila u veliki sukob između Moskve i Kijeva.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći kao razlog neuspjeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, uz posredovanje Njemačke i Francuske, a čiji je cilj da se regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Bivši ukrajinski predsjednik Pjotr ​​Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi primirje iz 2014. kako bi kupio vrijeme i “stvorio moćne oružane snage”.

Priznanje su također pojačali bivša njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande, koji su odvojeno izjavili da sporazumi iz Minska nikada nisu bili namijenjeni stvarnom ispunjavanju, već su bili samo lukavstvo da se kupi vrijeme za jačanje ukrajinske vojske.

Moskva traži da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da ruska ofanziva nije bila potpuno ničim izazvana.

U septembru su četiri nekadašnja ukrajinska regiona, DPR i Luganska Narodna Republika (LNR), kao i Herson i Zaporožje, velikom većinom podržale pridruživanje Rusiji tokom referenduma, da bi se ubrzo nakon toga i formalno uključile u sastav zemlje.

dnrrusijaukrajinažrtve
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
bilmez
1 godina prije

Ukrajinski civili: oko 7000 ubijenih i 11000 ranjenih. I onda neko kaže Rusi izbjegavaju civilne žrtve. I jedni i drugi stradavaju i rade zločine kao u svakom drugom ratu

Kastro
1 godina prije

Pa zašto Rusi ubijaju po Donjecku? Možda su to obitelji dezertera. Prvo nahuškaš narod na ocjepljenje. Obečaš mu svijetlu budučnost. Ono kao ugroženo rusko stanovništvo, nacisti prijete i sve druge nebuloze. A kad se narod odcijepi onda vidi da je otvorio Pandorinu kutiju. Kako žive civili u Donjecku, Lugansku i na Krimu? A smetalo im je što je Ukrajina odbacila ruski jezik i RPC. Uništene generacije ljudi.
.

tihobl
1 godina prije

Rakeriranje okupirane teritorije se nastavlja cetvri dan: Лансирања ракета са стратешких бомбардера Ту-95МС и бродова Црноморске флоте. Приближна салва – 70 пројектила Руске крстареће ракете лете на војне објекте у Украјини Сада је почео други талас. Напад је масиван (можете судити по снимку лансирања из Астрахана), узбуна је проглашена широм земље. (na snimcima iz Astrahana vide se desetine tragova raketa koje su ispartale nebo ko kemtrejlovi) Експлозије су већ забележене у регионима Славјанска, Краматорска, Кијева, Харкова и Винице. Нове експлозије у Кијевској и Тернопољској области . Део пројектила иде на запад Украјине. Како сазнајемо из наших извора, после првог ракетног удара, противракетна одбрана Украјине је практично остала без муниције и следећи удар је био веома лак, ракете достижу своје циљеве. Извештава се о новом “таласу” ракета. Приближно време долета ове нове групе ракета 14:15-14:30. У Кијеву су снаге РФ гађале објекат где се налазе страни саветници, сада је у току хитна… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Оружане снаге РФ ослободиле су насеље Дорожњанка у Запорошкој области, саопштило је Министарство одбране Русије.

Ликвидирано је до 50 милитаната, уништена су 3 борбена возила пешадије, 2 борбена оклопна возила и 5 пикапа.

Vidjecemo da li ovo znaci da je krenula ofanziva na zaporoskom pravcu ili su rusi uocili da su polozaji u selu otanjili zbog prebacivanja pojacanja ka Bahmutu. Rusi pritisaku na tri pravca (Krupjansk, Bahmut i donjecki pravac) a ako otvore juzni Zelenski ce biti u nezgodnoj situaciji jer rezerve su mu sve vezane sjevernije. Morace NATO slati pojacanja za krpljenje fronta.

tihobl
1 godina prije

Јуче се догодио јединствен догађај. Не само у размерама специјалне војне операције, већ у размерама војне авијације у свету.

Један Су-35С је у једној борбеној патроли оборио 2 хеликоптера и 2 авиона украјинског Ратног ваздухопловства. Требало му је 2 сата.

За авионе није сигурно да ли је пар Су-24 и МиГ-29, или МиГ-29 и Су-25. И пар Ми-8.

Све је то одрадио један Су-35С за два сата, потрошивши на све 4 пројектила.

Max
1 godina prije

Tragično.

Guten
1 godina prije

Zapad je godinama lagao o miru, a zapravo se pripremao za agresiju: ​​”I danas to otvoreno priznaje, više mu nije neugodno. Ukrajinu i njezin narod cinično koriste da oslabe i rascijepe Rusiju”.

Zapadne su elite licemjerno uvjeravale u svoje miroljubive namjere, uključujući rješavanje sukoba u Donbasu, ali su zapravo “na sve moguće načine ohrabrivale neonaciste”.

LZN
1 godina prije

Zanimljivo čitanje………….ako prođe validaciju:
cepa.org/article/its-costing-peanuts-for-the-us-to-defeat-russia/

komšija
1 godina prije

Sada očekujem od Rusije da Kijev sravni sa zemljom,ništa drugo,bez obzira šta ko mislio.

Jomla
1 godina prije

Čitam komentare (i odgovore) i stidim se… osim istrebljenja nema druge medicine za čovječanstvo!
Happy new fear 2023. 😛 😛

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI