Radnici OSCE-a osuđeni za veleizdaju u Donbasu

osuđeni za veleizdaju u Donbasu
12 komentara

Vrhovni sud Luganske Narodne Republike (LPR) osudio je u ponedeljak dvojicu službenika posmatračke misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) zbog veleizdaje.

U dva odvojena slučaja, prevodilac misije Maksim Petrov i jedan od njenih zaposlenih Dmitrij Šabanov proglašeni su krivim za veleizdaju. Svaki je osuđen na 13 godina zatvora.

Prema Luganskoj Službi državne bezbednosti, Petrov je prikupljao informacije o jednoj od republičkih vojnih jedinica, radeći direktno za rukovodioca američke špijunske agencije. Navodi se da je Šabanov također bio u dosluhu sa neutvrđenom stranom obavještajnom službom. Slučajevi su saslušani iza zatvorenih vrata, a tačne okolnosti izdaje ostaju nepoznate.

Šef LNR Leonid Pasečnik zabranio je još u aprilu posmatračku misiju OEBS-a u republici. Tokom sukoba između republika Donbasa i Ukrajine, koji se proteže od 2014. godine, misija nikada nije dala doprinos mirovnom procesu, rutinski nije uspijevala da pravilno registruje brojna kršenja od strane Kijeva i na kraju je postala popularno poznata kao „slijepi posmatrači“, primijetio je Pasečnik . u to vrijeme.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći neuspjeh Kijeva da sprovede sporazume iz Minska, čiji je cilj da regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Njemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsjednik Pjotr ​​Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi primirje kako bi kupio vrijeme i “stvorio moćne oružane snage”.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i zatražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da ruska ofanziva nije bila potpuno ničim izazvana.

DonbassLNRosceŠpijunaža
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Strani špijuni.

Roccos
1 godina prije

Ta gamad baš nikad ni u jednom izvještaju nije optužila ukrajinske smradove,a svih ovih godina civili u Donbasu ginu li ginu.Naravno da su ukri ovo shvatili da imaju odriješene ruke raditi što im se prohtije.

Pecivo
1 godina prije

Debiloidi

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Whoops ! Ovo je KLJUCNO ! Iz toga proizilaze , daljekosezne posljedice !!! Prakticno – ne sano sto se gase ” oci i instrumenti ” , para – colonialnih poluga vladavine vec se time —- I NALOGODAVCI INCRIMINIRAJU !!!! Russia is too big to fail te je DALA — PRIMJER — OSTATKU PLANETA — IZVAN ” medjunaridne zajednice aka NATO member states ” !! Sada im sljedi Tsunami u tom smislu ! U socio – politikoloskom smislu ovo je bio tek PRVI ” nuklearni udar ” — za tjedan dana im slijedi i ….. Tsar Bomba 😁 ! Good Bye EU – FOR GOOD ! NOVA EUROPA SE RADJA NA OBZORJU ! To be continued ….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI