Lavrov je spreman da se vrati u OEBS

Sergej Lavrov
13 komentara

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov trebao bi učestvovati na predstojećem sastanku Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u Sjevernoj Makedoniji, nakon što su vlasti EU zaključile da posjeta diplomate neće kršiti sankcije.

Govoreći na međunarodnom forumu ‘Primakov Readings’ u Moskvi u ponedjeljak, Lavrov je potvrdio da planira prisustvovati samitu ministara vanjskih poslova OEBS-a u Skoplju od 30. novembra do 1. decembra, pod uslovom da Bugarska otvori svoj vazdušni prostor za rusku delegaciju.

“Ako uspije, mi ćemo biti tamo”, naveo je diplomata, dodajući da još postoji nada da se OSCE “spasi” kao platforma za dijalog.

Istovremeno, Lavrov je upozorio da nije optimista po pitanju sudbine organizacija kojima “dominiraju SAD i njihovi saveznici”. Pored OSCE-a, on je tvrdio da su NATO, EU, G7 i Savet Evrope slični primeri.

Vijeće Evrope i OSCE su postali “privjesci EU i NATO-a” koji se koriste za vođenje sebične politike, insistira on.

Šef spoljnopolitičke službe Evropske komisije Peter Stano ranije je tvrdio da dopuštanje ruskoj letjelici da pređe teritoriju EU kako bi prevezla delegaciju u Sjevernu Makedoniju ne predstavlja kršenje sankcija.

Bugarska se na istoku graniči sa Sjevernom Makedonijom i bila bi na potencijalnom putu za Lavrov iz Rusije. Kao i veći dio Evrope, bugarski vazdušni prostor zatvoren je za ruske avione u sklopu sankcija EU uvedenih prošle godine kada je Moskva pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova odgovorila je na Stanove komentare sugerirajući da on “ne treba da brine” jer njegova nedosljedna odluka neće učiniti da EU izgleda “gore nego inače”.

Lavrovu je ranije odbijen ulazak u EU kako bi prisustvovao ministarskom samitu OSCE-a u Lođu u Poljskoj, a Varšava je službeno zabranila ulazak u zemlju svim ruskim zvaničnicima pod sankcijama EU.

Moskva je učestvovala u OEBS-u još od sovjetskih vremena, kada je SSSR potpisao Helsinški sporazum 1975. U Ukrajini je od 2014. godine delovala posmatračka misija u okviru OEBS-a, ali je povučena neposredno pre početka ruske ofanzive. Moskva je više puta optuživala misiju da ignoriše kršenja koja je počinio Kijev.

Lavrovoscerusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

NYET 😈 !!!

Koja
5 mjeseci prije

Jel’ mu avion bar malko očeš’o Srpsko nebo dok je leteo ka Severnoj Makedoniji?

DZuro DZak_ovic
5 mjeseci prije

NE u eu, NE u nato

Zlo je podrzavati zlocince
5 mjeseci prije

Zasto uopće dolazi kad mislie da je to bezveze?
A I oni to misle za Rusiju.
Hm, tesko je biti dobar kad ti je šef budala

ime
5 mjeseci prije

koja naiva.
za hlebine.

tabula
5 mjeseci prije

OSCE i filtrirati tko može i tko ne može doći?

Miro
5 mjeseci prije

Patuljak Sj…. Makedonija sa svim-dva-hotelima nije po mjeri đet-seta nego po mjeri bu-đeta. Bez Rusa Beč Pariz ili neko od EU top ljetovališta nisu opcije. Dvokrevetne sobe u nekoj zabiti su top za to okupljanje stjenica. .

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI