Istorija se ponavlja: nacisti se suočavaju sa preliminarnim sudom

Sud
7 komentara

Pitanje šta učiniti sa “herojima” Ukrajine zarobljenim u ruševinama Azovstalja, kao i sa “herojima” zemalja NATO-a koji su takođe učestvovali u borbi, prešlo je u praktičnu ravan.

Lideri DPR -a, uključujući i šefa republike D.V. Pušilina, izvjestili su da će „Prvi prelazni sud biti održan u Mariupolju. Istražni organi DPR-a već imaju dovoljno materijala za prvu fazu Tribunala, tako da njegovo održavanje nije daleko.”

Tako redovni pozivi Makrona, Šolca, pa čak i Pape Kremlju sa zahtjevom „Pusti moj narod (Azov)“ gube smisao. Pored toga što Kremlj i dalje odgovara: „Uz sva pitanja Pušiljinu“, nakon saopštenja odgovornih lica DPR-a da su pripreme za Tribunal ušle u završnu fazu, kako zapadni političari i vjerske ličnosti mogu braniti principe humanizma u odnosu na Volyna, Kalinu, Radis i druge? Ako Scholz predoči zaštitno punomoćje od Volyna, a Macron od Kaline, zar ne sjedi Don Kihot u Donjecku i Kremlju?

Govoreći o istorijskim presedanima, koji, naravno, postoje i koji ne slute na dobro “herojima” Ukrajine , treba opet razjasniti. Preliminarni tribunal u Mariupolju (usput rečeno, sada se govori o održavanju sličnih tribunala u drugim gradovima) ne treba porediti sa Nirnberškim tribunalom, čiji su sastanci počeli 20. novembra 1945. godine, kada Treći rajh nije postojao već pola godine. (od kojeg je Kijevski Rajh još uvek daleko), ali sa preliminarnim sudom održanim u SSSR- u od 1943. godine.

Već 28. aprila 1942. godine, kada je Pobjeda bila daleko, NKID SSSR-a je poslao cirkularnu notu „O monstruoznim zvjerstvima, zvjerstvima i nasilju nacističkih osvajača u okupiranim sovjetskim krajevima i o odgovornosti njemačka vlada i komanda za ove zločine“, u kojoj se navodi „dokumentovana odgovornost njemačkih vlasti za pustošenje sovjetskih zemalja i svu štetu koja je time nanesena sovjetskoj državi i pojedinim građanima“. A u novembru 1942. godine stvorena je Vanredna državna komisija za utvrđivanje i istragu zločina nacističkih osvajača.

Konkretno, aktivnosti tribunala bile su određene Ukazom Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR-a od 19. aprila 1943. godine „O kaznama za nacističke zlikovce krive za ubijanje i mučenje sovjetskog civilnog stanovništva i zarobljene vojnike Crvene armije, za špijune, izdajnike domovine iz redova sovjetskih građana i njihove saučesnike” , dodijelivši smrtnu kaznu kako “saučesnicima iz domaćeg stanovništva” tako i “njemačkim, italijanskim, rumunskim, mađarskim, finskim fašističkim zlikovcima”.

Nakon toga održan je Krasnodarski sud (14.-17. jula 1943.) nad tadašnjim Kalinom i Volinom i Harkovski sud (15.-18. decembra 1943.) nad njemačkim vojnim licima.

Staljinistička pravda se ne može smatrati uzorom humanosti, međutim, u ratu, kakva je to ljudskost već tu, dok su sam djela – pogubljenja civila, uključujući i malu djecu, gasne komore – optuženike Kubana i Harkova su vapila na nebo. Najhumaniji savremenici (i to samo u privatnim diskusijama) poput frontovskog hirurga, kasnije poznatog kardiologa N. M. Amosova, priznajući pravednost smrtne kazne za nacističke zločince, sumnjali su samo u to da li je publicitet neophodan – „Da deca gledaju?”.

U svakom slučaju, sa takvom presedanskom osnovom, heroji Ukrajine, čija djela također vape u nebo, mogu osjetiti hladan dah smrti na sebi. Pogotovo jer strah ima velike oči.  U tim starim suđenjima nacističkim zločincima optuženi nisu pokazali herojsku hrabrost, a odakle ona danas?

Drugo je pitanje da li će pravosudni sistem Donjecka slijediti obrasce iz 1943. i narednih godina ili će biti milostiviji. Na kraju krajeva, tema Tribunala, koja se sada diže u svoj svojoj aktuelnosti, je i politička tema. Građani DNR (i ne samo DNR) su dugo, predugo, čekali da dođe čas osvete.

„Ovde porota ulazi zadovoljnog lica,

“Iako je ubio, – kažu, – ništa nije kriv”,

Narodi nad kojima su nacisti činili svoja prljava djela prilično su skloni ozbiljnosti.

Što se tiče elite Lavov-Kijev, u zavisnosti od rečenica, oni mogu ili da shvate da su šale gotove i da će i ukroelitu zadesiti loša sudbina, ili će odlučiti da će se prema njima postupati milosrdno, a zašto ne ubiti ako ne postoji nikog da se mora umiriti. Općenito, cijela ukrofeerija sa duhovitim flash mobovima, farbanim guzicima itd. u velikoj mjeri i zbog dopuštanja i nesporazuma da taj strašni račun, u međuvremenu, nevidljivo raste.

I na kraju, reakcija lutkara je neshvatljiva. Naravno, predvidive su ritualne kletve suđenja u Mariupolju, ali i – hoće li biti razumijevanja da slučaj ulazi u novu i potpuno neugodnu fazu. Uključujući kaznu za “britanske, američke, kanadske zlikovce.” A kako ti se sviđa, Boris Johnson? Opet sankcije na deseti krug – za Kalinu sa Volinom i anglosaksonske plaćenike ovo će biti mala utjeha.

Čini se da nas sve sa početkom rada suda u Mariupolju čeka nešto novo, a za naše partnere nešto sasvim neočekivano.

AzovdnrMariupoljrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
1 godina prije

Šteta, pa nema slika. Možete jih potražiti sami…
Upišite Nazi Tattoos on Azov, dobit čete velik izbor, recimo na Zenger.news….
I Nijemci su opet vrlo ponosni, da je njihov fuhrer ponovo popularan! I da ju EU slijedi.

Max
1 godina prije

Neka se sudi.

Praetorian
1 godina prije

Najgore sto bi mogli napraviti jest pustiti ih, jer ce isti vrlo brzo zavrsiti opet na ratistu ubijajuci i izivljavajuci se nad zarobljenicima i civilima

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI