Događaji u Ukrajini 2. srpnja uvečer: Granatiranje vlaka s hranom u blizini Melitopolja, oslobođenje Klinovoje

Stanje na ratištu - Donjeck i Lugansk
40 komentara

Jutros je Ministarstvo obrane Ruske Federacije izvijestilo o uništenju centra za privremeni smještaj 1. bataljuna 30. mehanizirane brigade Oružanih snaga Ukrajine (AFU) u blizini Bakhmuta (bivši Artemovsk), uslijed čega je poginulo oko 120 vojnika, a uništeno je 15 komada tehnike.

Tijekom dana, tri bojne 10. brdsko-jurišne i 72. mehanizirane ukrajinske brigade izgubile su više od 50% svog osoblja u područjima Zolotarevka i Verkhnekamenka. Rusko zrakoplovstvo pogodilo je privremenu bazu za skladištenje oružja i vojne opreme 10. brdsko-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine u Harkovu, eliminirajući 10 komada tehnike i do 30 ukrajinskih vojnika. Također, uništeno je pet zapovjednih mjesta i tri skladišta streljiva na području Donbasa, Mikolajivske i Zaporoške regije.

Četiri voda ukrajinskog raketnog topništva potisnuta su kod Novoluganskog, Želanog, Berdičija i Vozdviženke. Uz pomoć topništva pogođeno je 39 zapovjednih mjesta Oružanih snaga Ukrajine, 2 skladišta streljiva u blizini grada Nikolajeva, kao i ljudstvo i vojna tehnika u 302 okruga.

MiG-29 ukrajinskog ratnog zrakoplovstva oboren je iznad sela Yavkino. Također, danas je eliminirano 19 dronova.

LDNR

Danas je ruska vojska preuzela selo Klinovoye, 9 kilometara jugoistočno od Bakhmuta (bivši Artemovsk). Put do strateškog grada je otvoren. U tom kontekstu, Oružane snage Ukrajine tamo se ubrzano pripremaju za obranu: kopaju se rovovi i protutenkovske zapreke, opremaju se vatrene i osmatračke točke u stambenim zidanim jedinicama.

U međuvremenu, Narodna milicija Narodne Republike Donjeck (DPR) izvijestila je o udarima ukrajinske artiljerije na devet naselja u republici, koristeći više od 100 teških granata i mina. Oštećene su tri kuće i dva infrastrukturna objekta. Neprijateljske topničke baterije su potisnute uzvratnom vatrom. Također danas je likvidirano pet ukrajinskih skladišta streljiva u područjima Avdiivka, Opitni i Marinka.

U obavljanju vojne dužnosti pet je branitelja DNR-a poginulo, a osam ih je ranjeno. U međuvremenu, Narodna milicija Luganske Narodne Republike (LNR) najavljuje potpuno opkoljavanje Lisičanska. Sve ceste koje izlaze iz grada kontroliraju savezničke snage, a sam grad trenutno se čisti. U poslijepodnevnim satima na webu se pojavila snimka iz centra grada.

Ukrajina

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je da su prije nekoliko dana ukrajinske trupe pokušale napasti vojne objekte u Bjelorusiji, ali da su sve rakete presretnute. Prema njegovim riječima, Minsk se ne želi miješati u specijalnu operaciju u Ukrajini. U međuvremenu, Vladimir Rogov, član glavnog vijeća vojno-civilne uprave regije Zaporožje, rekao je da su diverzanti Oružanih snaga Ukrajine gađali vlak koji je prevozio hranu s Krima u Melitopolj. Pokrenuta je istraga. Podignut s dna veliki desantni brod “Saratov” bit će prebačen u Kerč na popravke. Posada ga je potopila u ožujku kako bi izbjegla detonaciju streljiva nakon što ga je pogodila ukrajinska granata.

02. 07. 2022.dnrLuganskukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

ako su nato analiticari i kremlj analiticari u pravu..ovakva ratna izvjesca nas cekaju sljedecih nekoliko godina..ili nekoliko mjeseci..ili dok nam ne ugase struju..ili dok ne uvedu vaucere za naftu ili za hranu..ili dok nas majmunske boginje ne poharaju..uglavnom,krajnja granica 2030 godina.tko bi rekao… hvala.

tihobl
1 godina prije

Tuckeru pa slusacemo dugo ovakve izvjestaje, bar do zime. Krcko Orascic radi punom parom. Zapad trpi ogromne gubitke i u ljudstvu i u opremi (u obzir uzimam samo fotke i snimke, a ne izvjestaje). A snimaka razbacanih leseva je sve vise. Juce gledam snimak ruskog vojnika prisao ranjenom ukro rezervisti da mu previje ranu na stomaku, a u njega oci kao u zeca i samo ponavlja “nemoj me muciti, nemoj me muciti”. Ovaj mu previja stomak, a on se jadan trese kao prut od straha. eto sta je nacisticka propaganda uradila od rezervista, jadni misle da su rusi monstrumi. Gore rekoh da nam slijede ovakvi izvjestaju do zime. Kijev trpi ogromne gubitke, slomice se do jeseni, ali to nece biti kraj price. Ameri ce poslati pojacanja iz vazalskih drzava da nastave pricu dok ne prodju izbori. A poslije izbora vise nece biti vazna ni Ukrajina, ni EU bezenergenata i sa… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

LR, samo jedna mala dopuna izvjestaja – jos dva zarobljena britanska humanitarca idu na sud u Donjecku.

Znam da neki vise vole engleze nego djecu rodjenu, pa da ih malo zacnem.

tihobl
1 godina prije

 Руска војска: Упозорили смо међународне организације на планиране провокације Кијева

Кијевски режим спрема провокацију у Одеси како би оптужио Русију за уништавање цивилне инфраструктуре и убиство цивила, изјавио је на брифингу начелник Националног центра за управљање одбраном генерал-пуковник Михаил Мизинцев.

Како је објаснио, планирано је инсценирано уништавање једног од јавних објеката са статистима који би за 500 долара изигравали жртве у масовном убиству.

У циљу реализације провокације, истакао је он, у град су стигли страни новинари и сарадници УНИЦЕФ-а.

Sardelino
1 godina prije

Denacifikacija, kao jedan od ciljeva specijalne akcije, uništenjem Azova je ostvaren ali ne u potpunosti. Azov ako ne toliko na bojnom polju, ostao je ukomponiran u političkoj i vojnoj strukturi Ukrajine.
U tijeku je realizacija cilja demilitarizacije ukrajinske vojske. Taj cilj će se ostvariti porazom najelitnijih ukrajinskih profesionalaca koji se nalaze ukopani u odavno izgrađenim mini Mažino linijama povezanih diljem prostora Donbasa.
Rusi oslobađajući mini gradove u Donbasu prethodno moraju uništiti ta iznimno dobro izgrađena betonska utvrđenja. To se ne radi na juriš. I to je meni kao laiku jasno.
Rusima nije bi cilj zauzeti Kijev.
Rusi su držeći nešto veće snage oko Kijeva imali kao cilj izvršiti politički pritisak na ukrajinsku vlast i da sa unutrašnjim snagama tu vlast promjene sa svrhom bezbolnog završetka sukoba.
I drugi cilj im je bio da za vrijeme pritiska na Kijev ostvare vojne naume sa druge strane Dnjepra.Što im i uspjeva.

Ringo10a
1 godina prije

Lisicansk je pao

Kalle balle
1 godina prije

Americka navlakusa za rat medju slavenima i nabit dug ukrima. Tuzno.

Lucija, prva
1 godina prije

Ruske specijalne jedinice „Specnaz“ u Ukrajini koriste nečujne minobacače „gal“ uz pomoć kojih likvidira ukrajinske grupacije za diverzije i izviđanje, izjavio je za Sputnjik neimenovani izvor dobro upoznat sa situacijom na terenu.

Meštar
1 godina prije

Rusija je okupacijska vojska u Ukrajini

hiber
1 godina prije

S obzirom kako je jutros Lukašenka vrisnuo, HIMARS je gadno zaparao noćas po Melitopolju, a ruski Bilhorod je samo okrznut. A ima ih samo 4 i simboličnog su dometa od 70 km.

Max
1 godina prije

S operativnog stajališta Rusija napreduje na svim bojištima. I to se vjerojatno neće promijeniti . Ali neki najavljuju iznenadne događaje pa čak i svijetski rat što nije nemoguće.

Rimtutituki
1 godina prije

Citam svaki dan izvjestaje,unisteno,bla,bla,bla, pa koliko ima vojske,tehnike,oruzja? Izgleda bas kao rat nato-russija. Previse svega,sta se desava?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI