Velika Britanija krivi Rusiju za smrt “plaćenika”.

Liz Truss
24 komentara

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss pozvala je u petak ruskog ambasadora zbog smrti britanskog državljanina Paula Ureya u zatočeništvu Donjecke Narodne Republike. Truss je izjavio da Rusija “mora snositi punu odgovornost” za Ureyjevu smrt, koju su zvaničnici u Donjecku pripisali njegovom hroničnom zdravstvenom stanju.

Donjecka Narodna Republika (DNR) objavila je u petak da je Urey preminuo u ponedjeljak, skoro tri mjeseca nakon što je pritvoren na kontrolnom punktu zajedno s još jednim britanskim državljaninom, Dilanom Healyjem. Ombudsman DPR Darja Morozova izjavila je da je Urey patio od “brojnih hroničnih bolesti”, uključujući dijabetes zavisan od insulina, i da je umro uprkos medicinskom liječenju njegovih otmičara.

“Rusija mora snositi punu odgovornost za ovo”, rekla je Truss u petak, u izjavi u kojoj je najavila da je pozvala ruskog ambasadora Andreja Kelina.

“Paul Urey je zarobljen dok je obavljao humanitarni rad”, tvrdi Truss. “Bio je u Ukrajini kako bi pokušao pomoći ukrajinskom narodu suočenom s ničim izazvanom ruskom invazijom. Odgovorni će odgovarati.”

Dok je Truss insistirala da je Urey otputovao u Ukrajinu kao humanitarni radnik, Morozova je Britanca opisala kao „vojnika od karijere“ koji se borio u Avganistanu, Iraku i Libiji. Ona je rekla da je on vodio borbene operacije sa ukrajinskom vojskom, kao i da je “obučavao plaćenike”.

Rusija je ranije tražila od Velike Britanije da se direktno obračuna s DPR-om, što je Velika Britanija odbila. Govoreći za BBC nakon što su britanski borci Aiden Aslin i Shaun Pinner, proglašeni krivima kao plaćenici, osuđeni na smrt od strane DNR prošlog mjeseca, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da bi britanska vlada trebala “razgovarati s DNR” o dvojici muškaraca .

Truss je uporno odbijala da imenuje Donjecku Narodnu Republiku, nazivajući vlasti u regionu „ruskim zastupnicima“. Vlasti DNR-a rekle su Aslinu da im se niko iz britanske vlade nije obratio direktno u vezi sa njegovim slučajem, rekla je njegova baka za BBC prošlog mjeseca.

Zvaničnici DNR-a obavijestili su Ujedinjeno Kraljevstvo o Ureyjevom hapšenju, ali “nikakva reakcija Velike Britanije nije uslijedila”, rekla je Morozova u petak. Dodala je da Velika Britanija nije poslala lijekove Ureyu preko Međunarodnog komiteta Crvenog križa, te je “ignorirala čak i samu mogućnost vođenja razgovora o njegovom povratku u sklopu razmjene zatvorenika”.

dnrplaćenikrusijaUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

..britanski humanitarni djelatnici..na ukrajinsko-ruskom ratistu.pizda im materina,nek se angaziraju oko oslobadjanja julian assange-a iz zatvora u kojem ce umrijeti radi pisane rijeci.ili neka odu u pojas gaze i zapadnu obalu gdje se djecu od 6 godina smatra teroristima ako imaju ruksak i hoce doci do skole.jedini humanitarni djelatnik za kojeg ja znam iz britanije je roger waters..thank you very fucking much.

Max
1 godina prije

VB krivi sve.

bruegel the elder
1 godina prije

“Britanski državljanin Paul Urey preminuo je od kroničnih bolesti dok je bio u pritvoru DPR-a 10. srpnja. Smrt zarobljenog “britanskog plaćenika” proglasila je pučka pravobraniteljica DPR-a Darya Morozova 15. srpnja. Ombudsman DPR-a je tvrdio da je Paul Johnson Anthony Dominic Urey dobio odgovarajuću medicinsku pomoć od strane DPR-a. Međutim, Urey je imao brojne bolesti. Paulova majka je u intervjuu britanskim medijima tvrdila da je njezin sin dijabetičar tipa 1. No, pokazalo se da to nije jedina bolest koju ima. Tijekom prvog liječničkog pregleda Paul Urey je već imao niz kroničnih bolesti, uključujući dijabetes ovisan o inzulinu, oštećenje dišnog sustava, bubrega i niz bolesti kardiovaskularnog sustava. “Želio bih napomenuti da su međunarodne organizacije, kao i službeni predstavnici Ujedinjenog Kraljevstva (uključujući Ministarstvo vanjskih poslova, Veleposlanstvo u Ruskoj Federaciji i članovi britanskog parlamenta), obaviješteni o činjenici hvatanja Paula Urija. . Također, na njegov zahtjev relevantne informacije prenijeli su strani mediji. Međutim, iz UK-a… Čitaj više »

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Oxford se ofucao…
Pari mi se da je i njena mater pisala ravnateljici…

P.S.
Najpopularnije ime u 2022. g. za dječake u Velikoj Britaniji je ‘Muhammad’.

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

Novi britanski premijer će biti Indijac.

P.S.
”Došla maca na vratanca!” – Mahatma Gandhi

hiber
1 godina prije

Koja lakrdija od paradržave pod kontrolom velikog brata. Velika Britanija nije poslala lijekove za diabetis?! Ocito su im zbrisali svi liječnici opće prakse, pa u Donjecku liječe šamani. Budaletine su mogle reči da je umrli stradao od korone sto bi bar bilo duhovito-cinicno barem kao i izvješća raznoraznih Stožera. Inače danas je stigao prvi norveško-britanski M270, pa ovo više sliči na zapomaganje. Ne treba sumnjati da ce im Englezi poslati odgovarajuću dozu dalekometnih “lijekova”.

Janko
1 godina prije

Engleske laži kojima zasipaju svijet već stoljećima,.Poslali ga u Ukrsjinu da sije smrt,pa pokušavaju prodati maglu svijetu.

Pravednik
1 godina prije

Hmmm, zanimljivi su mi ovi zli kolonijalisti

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Ja se zaklinjem da nisam kriv sto je Liz Truss isempijana (maloumna).

tihobl
1 godina prije

Sta se sad javlja? Nije htjela da kontaktira ni Moskvu i Donjeck u vezi svojih gradjana u zatvoru, vec je navala Kijev i trazila da budu puteni iz zatvora. Sto sad ne trazi od Zelenskog da preuzme odgovornost, jer je umro u njegovoj drzavi (posto englezi ne priznaju DNR)?

Bruno
1 godina prije

Kako kažu u narodu.: “Gospođo Truss što bi više voljeli, da ste glupi il’ da bogdom niste?”

bruegel the elder
1 godina prije

“Bolje da sam glupa.Ljepota je ionako prolazna”

MrKamenjarac
1 godina prije

….PA STA SU TREBALI DA MU RADE????DA MU GLADE JAJA????KOZO BRITANSKA….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI