U svom prvom razgovoru sa Volodymyrom Zelenskyjem, Biden obećao čvrstu i nesumnjivu pomoć Ukrajini

Biden i Zelenski
40 komentara

Politico je ranije izvijestio da će ovaj poziv uslijediti nakon tri razgovora visoke razine koji će se voditi između američkih i ukrajinskih dužnosnika ovog tjedna, uključujući i razgovor između američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena i ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmytra Kulebu te američkog ministra obrane Lloyda Austina i njegovog ukrajinskog kolege Andrija Tarana.

Američki predsjednik Joe Biden i ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelensky održali su prvi telefonski razgovor kao kolege u petak, navodi se u priopćenju Bijele kuće.

“Predsjednik Biden potvrdio je nepokolebljivu potporu Sjedinjenih Država suverenitetu, kao i teritorijalnom integritetu Ukrajine, koja se suočila s agresijom Rusije na ukrajinske pokrajine Donbass i Krim”, navodi se u priopćenju.

Politico je ranije izvijestio o tome da su dvojica razgovarali o navodnim kretanjima ruskih postrojbi uz granicu s Ukrajinom.

Poziv između dvojice predsjednika dolazi u vrijeme eskalacije, koja se dogodila na crti razdvajanja u Donbassu, nakon što su ukrajinske snage izvijestile o poginula četiri ukrajinska vojnika, uz dvojicu ranjenih u granatiranju koje se dogodili u blizini sela Shumy.

Takozvana, samoproglašena ”Narodna republika Donjeck” (DPR) više je puta spomenula pogoršanje situacije tijekom posljednja dva mjeseca, kada je izvijestila o tome da je ukrajinska vojska pojačano koristila topničke i minobacačke sustave od 82 i 120 mm.

donjecka narodna republikajoe bidenukrajinaVladimir Zelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
B7ranko Spehar
2 godine prije

Navlaće Ukrainu kao i Miloševića 90.Samo nju neće prašit oni nego Rusi.

hiber
2 godine prije

Autor je upravo pao sa Marsa. Pa barem mjesec dana obje strane dovode nove trupe, uključujujuci i trupe NATO. Ovi topnički sustavi su valjda gađali svoje, jer su poginuli ukrajinski vojnici. Od napada ukrajinskoj drona poginulo je nekoliko civila uključujući i jedno dijete. Kao što sam ranije pisao jedan od glavnih razloga je nestašica vode na Krimu, pa ili će se iznaći dodatnih 50-60 m3/sek. ili će se Krim pozdraviti od poljoprivrede, ili će iseliti koji milion ili ide napad prema Dnjepru. Dakle, i nisu neke opcije za velikog stratega. Kad je izvukao par miliona proruskih glasača sa Krima i par miliona sa Donbasa, problem je što je za toliko smanjena glasačka osnova u Ukrajini pa je ukrajinski opcija sa 50:50 narasla na 66:33. Dakle, dobio Krim a izgubio Ukrajinu. A Krim je dugoročno neodrživ bez Ukrajine.

2 godine prije

I Britanija “dala punu podršku” Ukrajini.

A da su Rusi svesni šta se sprema govori “doktrina Donbas” koju sam linkovao još pre mesec dana.

Medo
2 godine prije

Isti ti ameri rekli da je Rusima do Kijeva potrebno 70 sati. Potpuna premoć u zraku. Cijela ukraina pokrivena s S300 i 400 blokirane luke a svaki konvoj nakon prelaska granice sa zapada postaje meta. Borba do posljednjeg Ukrajinca. E je vam Amer porinul do balčaka.

Čudo
2 godine prije

Nisam baš siguran u jedno u ovom članku, a to da je Baiden uopće mogao razgovarat u komadu sa Ukraincem budući se stalno pogubi kada govori. Senilnost i Alzhajmer daju svoje.
Neće ništa biti od sukoba tamo. Ameri prodaju Ukarincima oružje, Putin proizvodi novo oružje i drži laganu napetost. Svi znaju kako bi moglo završiti, a to je da će Francuska imati ovu sezonu krcatu sa ruskim turistima koji ljetuju kod njih sa tenkovima i kamionima u Bretagnii zato ništa od rata.

burt
2 godine prije

secesionisti iz Donecka i Luhanska su nagriženi kriminalom, korupcijom i ekonomskom krizom a ukrajinska vojska je značajno ojačala zadnjih nekoliko godina i zato je Putinu jasno da za razliku od 2014 secesionisti danas nemaju šansu da se održe bez pomoći ruske vojske, 2014 ukrajinska vojska je bila u kaosu i sastojala se od raznih poluuniformiranih ad hoc jedinica skupljenih sa svih strana i neredom u zapovjedanju, danas je ukrajinska vojska toliko ojačala tako da može uništiti secesioniste a i ruska vojska bi u slučaju rata imala velike gubitke, za razliku od 2014 sada su u funkciji S-300 za rušenje ruskih aviona, balističke rakete i dalekometna artiljerija za napade na ciljeve u Rusiji, Javelini za uništenje ruskih oklopnih vozila i protubrodske rakete Neptun za napade na ruske brodove

2 godine prije zadnji put uredio burt
Alex
2 godine prije

Je, je,uz to će dodati i dva jaja,da si kompletiraju besplatni k…c, šta će dobit od Amera 😝😆

Max
2 godine prije

Hoće ih iskoristiti protiv Rusije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI