Iz Kijeva stižu nove izjave o vojnom vraćanju Donbasa i hrvatskom scenariju

T-64
90 komentara

Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine ima plan za povratak Donbasa, ali će vojna opcija biti posljednji izbor, izjavio je general-pukovnik Vasilij Bogdan, veteran inozemnih obavještajnih službi Ukrajine.

“Koliko ja znam, Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine pripremio je plan za povratak Donbasa pod kontrolu Ukrajine, uključujući mogućnosti vojne operacije. Prije svega, Ukrajina će se oslanjati na rješavanje situacije diplomatskim sredstvima. Mi ćemo ići na vojnu operaciju samo kao posljednji izbor”, rekaoje general Vasilij Bogdan za ukrajinski Apostrof.

Ukrajinski general nije htio navesti u kojoj situaciji ili pod kojim okolnostima će se ukrajinska vojska odlučiti za ofenzivu na Donbass.

U svibnju 2018. godine je zamjenik ministra za “privremeno okupirana područja” Ukrajine, Jurij Grimčak, govorio je o tri opcije za povratak Donbasa, među kojima je bio i “vojni scenarij”.

Grimčak je rekao kako Kijev razmatra tri moguća načina za rješavanje sukoba na jugoistoku Ukrajine, od kojih se dva mogu nazvati “hrvatskim”.

Prva opcija je vojna. Zamjenik ministra smatra da ukrajinske snage mogu “osloboditi” Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku za dva tjedna, ali ovaj scenarij je najmanje vjerojatan.

Jurij Grimčak je druga dva plana nazvao “hrvatskima”, što ne čudi, obzirom na rad međuvladine komisije, koju su utemeljile vlade Hrvatske i Ukrajine, koja razmatra mogućnost provedbe ukrajinske verzije “Erdutskog sporazuma”. Osim toga, dugogodišnji veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj, Oleksandr Levčenko, povučen je s dužnosti kada je otvoren slučaj za remont borbenih zrakoplova MiG-21 proveden u Ukrajini i sada je savjetnik ukrajinskog ministra za “privremeno okupirana područja”.

“U Hrvatskoj su postojale Srpska Krajina i Istočna Slavonija. Srpska Krajina je oslobođena djelovanjem hrvatske vojske, ali je srpska vojska ostala u vojarnama i nije išla u susret hrvatskoj vojsci“, rekao je Grimčak za Gromadski radio.

Iz njegove izjave se vidi da ga je Oleksandr Levčenko loše savjetovao o zbivanjima u Hrvatskoj u ljeto 1995.

Drugi “hrvatski” scenarij, nastavio je ukrajinski dužnosnik, Kijev smatra glavnim. On uključuje uvođenje mirovne misije u Donbas i povlačenje “stranih trupa” iz regije, razoružanje lokalnih milicija, stvaranje prijelazne uprave za prijenos tih teritorija pod kontrolu Kijeva.

Nevjerojatno je da nakon dvije godine rada međuvladine komisije i stručnjaka za ugovore za remont zrakoplova, kakav je bio gospodin Levčenko, u Kijevu još uvijek ne znaju da drugi scenarij ne bi bio moguć bez prvog, a za vojnu opciju ukrajinska vojska nema snage. Prije svega i zbog činjenice da ih armija Donjecke i Luganske Narodne Republike ne bi čekala zaključana u vojarnama, kako je, prema ukrajinskoj verziji, odvijala operacija “Oluja” 1995. godine.

I baš kad je general-pukovnik Vasilij Bogdan govorio o vojnoj opciji, na istoku Ukrajine je jedinica ukrajinske vojske odbila ići na položaj u Donbasu

Jedinica 59. motorizirane pješačke brigade oružanih snaga Ukrajine, sa svojim punom dopunom, odbila je zauzeti položaje na liniji razdvajanja u Donbasu, izjavio je glasnogovornik sigurnosnih snaga Luganske Narodne Republike Andrej Maročko.

“Prema našim izvorima, druga četa trećeg bataljuna 59. motorizirane pješačke brigade ukrajinske vojske je odbila ući na položaje koji su im dodijeljeni”, rekao je Andrej Maročko za RIA Novosti.

Snage LNR su izvijestile je da je zapovjednik čete s pozivnim znakom “Ruslan” izvijestio zapovjedništvo o nespremnosti osoblja da sudjeluje u neprijateljstvima, “motivirajući odbijanje time što su vojnici čekali rotaciju i žele se vratiti kući živi”.

Maročko je rekao da su zbog toga u područje poslani vojna pravosudna tijela i provela nekoliko uhićenja.

“Zapovjednik jedinice i zapovjednici voda su pritvoreni. Postupak je u tijeku”, kazao je Andrej Maročko.

O. Levčenko: Od afere “MiG-21 Frankenstein” do savjetnika za reintegraciju Donbasa i Krima

 

dnrdonbashrvatski scenarijLNRmirna reintegracijaReintegracija Donbasa
Pretplatiti se
Obavijesti o
90 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Siniša
5 godine prije

Pod navodnike….”hrvatski scenarij”.
Jednom za svagda….to je AMERIČKI SCENARIJ!!!!!

Riddick
5 godine prije

Bice Abhasko-Juzno Osetijski scenario, ili Trans Istrijski scenario, Jugoslavija i devedesete su davna proslost vec 30 godina, tadasnja geopolitika vise ne vazi.
Svet se dosta promenio…

mars
5 godine prije

Ne znam. Mišljenja sam da bi pokretanjem ofanziva poput onih iz 2014. i 2015. godine od strane ukrajinskih vlasti s ciljem uništenja Donjecka i Luganjska, ovoga puta moglo rezultirati da u prvoj fazi Ukrajina postane “Krajina” Donbasa, a u završnoj fazi i “Ina” – bila nekad ina država koja se zvala Ukrajina.

dinaricus vulgaris
5 godine prije

neka rusija da ukrajni komad zemlje na dalekom istoku ko kompezaciju za krim i istočnu….pa dalje skupa 🙂

shumadinac
5 godine prije

Pravi drugu strategiju Porošenko. Jeste Rusija pod sankcijama, jeste i pod vojnim pritiskom ali mi se čini da je nešto jača nego što je Srbija tada bila (danas smo tu negde 😉

Gazda kaže “podgrevaj ali nemoj još da prokuva”. Globalna slika na terenu kaže da će krenuti na proleće ali mediji nisu obavili pripremu mase. Mada, ima još vremena do proleća, ovaj “žuti pokret” može brzo da eskalira i da se proširi…

Siniša
5 godine prije

Bilo bi dobro kontanja situvacije radi da malo ubacite i riječi Dejana Berića…..”razočarani smo što nisu napali”…. ??
Nije mi jasno šta čekaju u NovoRusiji sa jasnom reakcijom jer ih ukronacisti žestoko pr.aju ali amerikanci džaba prave kojekakve scenarije.

giordano bruno
5 godine prije

Ukrajina ima samo jednu opciju kojoj tezi, a to je da bankrotira. To je velika zemlja da bi joj se popunjavale rupe u budzetu.
Četa 59. motorizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine odbila je da ide na pozicije na liniji razdvajanja u Donbasu, rekao je novinarima zvanični predstavnik Narodne milicije samoproglašene Luganske Narodne Republike Andrej Maročko. Pripadnici čete ne žele da učestvuju u borbenim akcijama, “objasnivši to time što vojnici očekuju rotaciju i žele da se vrate živi kućama”.
Direktor kompanije Rimac Automobili ima predlog za Vladu Hrvatske s obnovom borbene eskadrile. Rimac je podelio tekst o prodaji polovnog sovjetskog MIG-a 29 kojeg je u svojoj floti među ostalima imala i Severna Koreja. Vladi je poručio: “Ako je dobar Severnoj Koreji, dobar je i nama”.

Mate
5 godine prije

A što je s međunarodnim “Sporazumom iz Minska”?

nekoime
5 godine prije

Kakvi MIG-ovi, takav i sporazum.

Ante
5 godine prije

Hrvatska je imala sreće da se nije susrela sa dobro organiziranom vojskom, ne ga sa hrpom naoružanih likova koji su bili u stanju boriti se samo protiv naoružanog naroda tako su i osvojili što su osvojili. tek nakon što su Hrvati kupili svoje oružje sjurili su se da rastjeraju likove, svi likovi su pobjegli. Zato je integracija podunavlja je bila moguća, znači nakon vojne operacije. Ovi Ukrajinci mlate praznu slamu svaki puta kada spomenu Hrvatski scenariji. Jer su im to Hrvatski političari provukli kroz uši, potpuno zaboravljajući što je Hrvatska prošla, (jer se većina se skrivala u mišjim rupama ) da bi došlo do mirne reintegracije. Znači prvo rat a onda integracija. U Ukrajini nije moguće takav scenariji, jer se ljudi žele boriti za svoju zemlju, imaju za tu borbu potporu.

MilanCZ
5 godine prije

Ma nista od toga,sve te izjave Ukrajinskih polticara,generala itd su price za malu djecu.Molgo bi se desiti obrnuto da Malorusija preuzme cjelu Ukrajinu a to ce se dogoditi nakon izbora.Kijevskoj mafiji dnai su odbrojani,smao da prođu izbori,biti ce vesleo svim tim huskacima rata nakon toga..Mnogi ce morati pobjeci iz Ukrajine a te dugove sto je Porosenkova vlada uzela,to ce biti otpisano,onaj tko im je dao pare,moze nakon toga na te pare i dugove zaboraviti.Novo rukovodstvo na celu Malorusije,ce potezom pera to obrisati,onaj tko je zaduzio neka vraca.

Amater
5 godine prije

Moral u ukrajinskoj vojsci je na nuli …politički smjer vrlo čudan… okolnosti na svjetskoj sceni sasvim drugi nego su bili devedesetih …——————Ukrajinu čekaju crni dani, ako se ne otrezni ,na krivu kartu je zaigrala …

Miki maus
5 godine prije

Boze budala! Jel moguce da netko uopce moze biti toliko glup?! Jadni Ukrajinci, zbilj mi je zao toga naroda. Njiovi politacari, tj vodje, ma uzas. Besmisleno je ista reci na tu temu!

fenix
5 godine prije

Ukrajinski politicari mogu sanjati o vojnoj opciji ali se Ukrajinska vojska jako dobro sjeca juznog kotla(inace prvi veliki kotao i masovno stradanje Ukr vojske) zatim bitke kod Ilovajska, druge bitke za Donjecki aerodrom i Debljecevskog kotla. Ukr vojnici nisu ludi da vise to ponavljaju.

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Ukarajinski nacisti racunaju na svsrdnu pomoc iskusnog anemicnog dipljomatskog potrcka, on bi ali ga jebe anemija kao i devedestih u Hrvatskoj kada je dezertirao u Brisel, voli on pametivati i ratovati iz komforno opremljenog ureda vise tisuce km udaljenog od bojisnice.
Druga opcija je da ukrajinci naprave kontra vojni udar i vrate Janukovica, potjeraju amerikenjce i okrenu se tradicionalno dobroj istocnoj suradnji. U tom slucaju mogli bi barem imati dovoljno plina za grijanje domova, a imali bi i sto za jesti, a ne ovako polupraznog stomaka bez votke u hladnim stanovima. Zalosno da zemlja koja moze po kapacitetima hraniti 3 Evrope gladuje jer nisu proizveli dovoljno hrane, a i ono sto su proizveli otislu u USA da se plati momoc i podrska.

Milanče
5 godine prije

Dnas je Kompletna 3 bataljon 59 motorizirana brigade odbio ici prema Donbasu i izjava vojnika da se zele vratiti doma zivi.Sve polako dolazi na svoje i dani kijevskoj bandi su odbrojani..shvatili su i vojnici da bi mogli poginuti za nista,jer Donbas nece Ukrajina nikad imati pod kontrolom.

Miki maus
5 godine prije

Besmisleno je raspravljati o ratovima u ex Yu, svatko drzi svoju stranu, bez obzira jel u pravu ili ne. To je normalno, ali svaka rasprava po tom pitanju je besmislena i obvezno zavrsi u svadji. Tema je Ukrajina, s spominjanje tzv HR scenariija je lupetanje proslavljenog ratnika Plenkovica. Samo to je ( Plenkovic) dovoljno da se kaze da je besmisleno.

Did
5 godine prije

Ako ameri putem ukrosa opale jos jednu svoji operaciju STORM bojim se da bi stepski VIHOR bio malo zesci

Tadmur Palmirović
5 godine prije

Hrvatski scenario je itekako moguć. Tu prije svega mislim na neku vrstu ukrajinskog Erdutskog sporazuma, samo za to treba ispuniti jedan uslov a to je da ova neonacistička hunta ode sa vlasti u Kijevu i da dođu ljudi koji će Ukrajinski narod i državu povesti na pravi put i tamo gdje ona pripada.

cogo
5 godine prije

pa koji normalan covek ce poginuti za te izrode od politicara ,,svi vojnici bi se morali suprostaviti prvo svoji komandi i politicima ,,ti si prvi koje je potrebno da se pohapsi i sudi ,,zasto moraju ginuti ljudi zbog politicke pokvarenosti ,,taj koji daje narodu oruzje zasluzuje da ga isti narod strelja ,,

Fatih
5 godine prije

NI NATO GA NEMOZE VRATITI.
NI USRANCI GA NEMOGU VRATITI.
AKO NE ZNAJU ZNOG CEGA,RECI CE IM SOJGU……..????????????

Majk Majers
5 godine prije

HR scenarij nije moguć prvenstveno jer su Franja,Slobo i Alija dogovorno pokrenili (plemenski) rat. Pa su tako i znali (manje-više) i rasplet tog dogovorenog rata.
Sumnjan da su Rusi sa Amerima organizirali građanski rat u Ukrajini. Rusi jesu upetljani iz razloga da im nato sotone ne dođu na samu granicu. Povijest pokazuje da je to pogubno.
Samim time, HR scenarij nije moguć

Mat
5 godine prije

Prazna….prica.

Slavonac
5 godine prije

Sinisa,jedan veliki covjek je davno izgovorijo.Boze sacuvaj me od srpskog junastva i hrvatske kulture.Samo istina moze pobjedit.Novinari su ubice za pisacim stolom.

maliboro
5 godine prije

Glupo laprdanje bezveznjaka.

Georgij Žukov
5 godine prije

Da se ne zaboravi onaj koji nam je vec jednom omogucio sve ono sto danas mozemo samo sanjati .
Na danasnji dan 14.01.1953. J.B.TITO je izabran za prvog predsjednika Jugoslavije.
Neka mu je vjecna slava i hvala za sve sto je uradio za gradjane , narode i narodnosti SFRJ.

https://www.youtube.com/watch?v=wvi19D_pmA8

Dundić
5 godine prije

pozivam sve da pročitaju intervju Danijela Ivina u Nacionalu, prije 2 broja, da netko iz Hrvatske u jednoj rečencii tako lijepo iznese suštinu ukrajinske ali i Plenkovićeve EU priče…

hhhh
5 godine prije

ukrajinci bi igrali ruski rulet

Sinek
5 godine prije

Samo Bog zna što mu je onaj anemični nalaprdo kad je bio zadužen od EU parlamenta za Ukrajinu…”mi smo samo došli, oni se nisu ni pojavili, nismo ispalili metka, Srbi su samo pobjegli i tako smo mi pobijedili u oluji”. Šugavo premijersko smeće. Nisam na žalost bio u oluji, buraz je bio sa Tigrovima, šogor sa Gromovima. Kao nismo se niti morali truditi oko Bljeska i Oluje… Kaže stručnjak Plenković. Gade mi se. A volio bi da Ukrajinci navale, da ih prorusi i Rusi namlate, ali ono do Dnjepra i Kijeva jednom za svagda. Rat im traje skoro 7godina! Takav rat je izgubljen.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI