Francuska i Njemačka duguju Donbasu i Moskvi ”odštetu za genocid”

Vjačeslav Volodin
18 komentara

Berlin i Pariz bi trebalo da plate odštetu civilima Donbasa koji trpe ukrajinske napade od 2014. godine, smatra Vjačeslav Volodin, predsednik Državne dume – Donjeg doma ruskog parlamenta.

Njegovi komentari uslijedili su nakon što je bivša njemačka kancelarka Angela Merkel priznala da su mirovni sporazumi iz Minska bili samo trik da se Kijevu obezbijedi dovoljno vremena da ojača svoju vojsku.

Merkelino priznanje znači da Berlin i Pariz – koji su posredovali u sporazumu – “snose moralnu i materijalnu odgovornost za ono što se dešava u Ukrajini”, napisao je Volodin na Telegramu u subotu.

Namjerno neispunjavanje obaveza iz sporazuma predstavlja „ne samo gubitak povjerenja, već i zločin za koji potpisnici sporazuma iz Minska – Merkel, [bivši francuski predsjednik Fransoa] Oland i [bivši ukrajinski predsjednik Pjotr] Porošenko – mora odgovoriti”, naveo je on.

“Oni će morati da plate odštetu stanovnicima Donbasa za osam godina genocida i štete”, dodao je Volodin.

Prema riječima poslanika, tekuću ukrajinsku krizu donijela je “prevarna politika” koju vode francuski i njemački lideri.

Volodin je podsjetio da su 2014. Berlin i Pariz također posredovali u dogovoru između vlade demokratski izabranog predsjednika Ukrajine Viktora Janukoviča i nacionalne opozicije o zaustavljanju nasilnih nereda u Kijevu. Nemiri su izbili u glavnom gradu Ukrajine nakon što je Janukovič odbio da potpiše sporazum o pridruživanju sa EU.

„Sve se završilo državnim udarom u Kijevu“, naveo je on, i „genocidom“ ljudi u Donbasu.

Kada su se Donjecka i Luganska Narodna Republika odvojile od Kijeva, Njemačka i Francuska su pomogle u posredovanju sada nevažećih sporazuma iz Minska, koji su trebali utrti put miru dajući dvjema teritorijama poseban status unutar ukrajinske države. Rusija je više puta optuživala Kijev da nije implementirao uslove sporazuma.

Volodinovi komentari uslijedili su nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da je razočaran i šokiran kada je čuo izjavu Merkel, dodajući da je to još jedan dokaz da je Moskva donijela ispravnu odluku kada je započela svoju vojnu operaciju u Ukrajini.

donbasfrancuskanjemačkarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Ima tu nešto.

Rat i Mir
1 godina prije

Jednom nacisti uvijek nacisti. Smrt nacistima i njihovoj nacističkoj eu

ANTINAZY
1 godina prije

Meni u cijeloj situaciji nije jasno kako su gradjani svijeta koji podupiru Nazistički režim Ukrajine slijepi i gluhi na zločine koje su ti NAZISTI 8 godina činili nad stanovništvom Donbasa. Zašto se ne piše istina već korumpirani mediji i dalje nekažnjeno objavljuju laži. Ne treba ti biti posebno mudar treba samo sagledati činjenice.

R M
1 godina prije

Ceo NATO duguje mnogima za materijalnu odštetu i genocid što je radio širom sveta

ANTINAZY
1 godina prije

Shodno prethodnom komentaru moram dodati da sam godinama kupovao po troje novine dnevno i da sada nakon stvaranja činjenice da permanentno pišu i objavljuju samo LAŽI više ne kupujem niti jedne i da ne primjećujem da mi išta nedostaje. Smanjio sam i svoju prisutnost na alternativnim online medijima. I sve u svemu živim mirnije, a mislim i dostojanstvenike, ne beremo brige tuđe, da sam zdravstveno bolje preselio bih u neku udaljeniju osamljenu destinaciju i pokušao ostvariti bolju simbiozi sa prirodom.

Optimista
1 godina prije

U pravu je
Oni su bili garant budimpeštanskog sporazuma
Da su reagirali 2014. Na putinovo kršenje istog, Ovog rata ne bi bilo

hiber
1 godina prije

Onda je sve u redu. Nominalno, za Francusku i Njemačku Donbas je u Ukraini pa tamo uplaćuju.

mrdo
1 godina prije

Francuska i Njemačka? Posredovali u sporazumu i tako preuzeli odgovornost na sebe. Englezi? Kauboji? Ništa?

Podmukli englezi i kauboji opet gurnuli tupave švabe i tupave olala žabe u provaliju, hahaha.

Lucija, prva
1 godina prije

“Bitke kod Svjatova: Ruska vojska juriša na Novoselovskoje, TOS-1A spaljuju neprijatelja u predgrađu
▪U zgradama se vode bitke. Veći dio Novoselovskog već su oslobodile jurišne skupine Oružanih snaga RF, militanti Oružanih snaga Ukrajine pokušavaju se zadržati na periferiji, ali ih sustavno uništavaju termobarički sustavi, kako je prikazano na današnjem videu..
▪Napad na ovo naselje razvijen uz snažnu topničku podršku, uklj. uz korištenje teških plamenobacačkih sustava TOS-1A
▪Jučer su iza neprijatelja ostale posljednje i pretposljednje ulice gdje je još uvijek škljocala tehnika Oružanih snaga Ukrajine. Na jugu ovog pravca iz Kremenaje se ruska vojska približila Krasnom Limanu.13.10.”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI