Turska uvozi ugalj Donbasa

Ugalj
4 komentara

Ugalj koji se kopa u Donjeckoj Narodnoj Republici (DPR) bogatoj mineralima izvozi se u Tursku, odakle ide u zemlje Bliskog istoka i Afrike, izjavio je u srijedu za RIA Novosti premijer DNR Vitalij Khotsenko.

U intervjuu je objasnio da se ugalj izvozi na tradicionalna tržišta na kojima se traži ugalj. Prema Khotsenku, ugalj koji se vadi u regionu je visokog kvaliteta i, shodno tome, tražen je na međunarodnom nivou.

DPR bogata mineralima ima četvrto najveće polje uglja u Evropi, sa rezervama koje se mogu izvući procijenjene na preko deset milijardi tona. Od februara, u Donbasu je radilo 115 rudnika uglja koji su proizvodili oko 70 miliona tona sirovina godišnje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u srijedu ujutro četiri sporazuma o ujedinjenju sa Donjeckom i Luganskom Narodnom Republikom, kao i sa regijama Herson i Zaporožje, koje su velikom većinom glasale za pridruživanje Rusiji na referendumima u septembru.

donbasIzvozrusijaturska
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Until
1 godina prije

Rusija I’ma ugljen, naftu, plin, vodu, zemlju minerale i rudace, a Amerika FB. Od Facebook se ne moze zivjeti. Vise ima casti i obraza kod jednog anglosaksa Elon Muska nego kod 100 Slavena.

Hattori Hanzo
1 godina prije

Izgleda da svi gledaju svoje interese osim ovih u E.U.
Tako i Elon Musk šara po twiteru o nekom njegovom rjesenju za ukrajinu pa se dizu svi ukrajinski politicari na noge radi njegovih izjava.
Kako kazu kod nas u bosni ne laje kuja radi sela nego radi sebe.Regije Dombas i Herson imaju 10% rezervi litijuma a Musk je najveci proizvođac el.auta.Dovoljno je pametan da zna da ce rusi uzeti sta su naumili na tezi ili laksi način i da ce taj litijum traziti kupca.

Max
1 godina prije

Svi kupuju što im treba.

tihobl
1 godina prije

Turci rekose da ne priznaju Donbas.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI