Putin komentariše koliko daleko ruske trupe mogu da idu usred ukrajinske krize

Putin - Ruske trupe u Ukrajini
172 komentara

Obim angažovanja vojske u potpunosti zavisi od trenutne situacije u Donbasu, rekao je ruski predsjednik.

Obim ruske vojne akcije u otcjepljenim republikama Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine zavisi od razvoja situacije na terenu, rekao je predsjednik Vladimir Putin novinarima u utorak, nakon što mu je Senat te zemlje dao pravo da raspoređuje trupe u inostranstvu.

Obraćajući se medijima nekoliko minuta nakon što je gornji dom ruskog parlamenta podržao njegov zahtjev za raspoređivanje vojske, Putin je dobio pitanje od novinara o tome koliko daleko su moskovske trupe spremne da idu.

U svom odgovoru, Putin je zastao kratko prije potvrđivanja da li su ruske snage već dobile naređenje za raspoređivanje u Donbasu, uprkos tvrdnjama Zapada da se one već nalaze u regionu. Predsjednica Senata, Valentina Matvienko, ranije je sugerisala da bi trupe tamo mogle da preuzmu ulogu mirovnih snaga.

„Ne kažem da će vojnici tamo biti raspoređeni odmah nakon našeg sastanka“, rekao je predsjednik.

„U stvari, nemoguće je predvidjeti bilo kakav specifičan obim potencijalnih akcija. Zavisi od konkretne situacije koja se razvija tamo, na terenu.“

Savjet Federacije Rusije dao je Putinu pravo da koristi vojsku zemlje u inostranstvu ranije u utorak, a Matvijenko je podržala jednoglasno glasanje sa sugestijom da će trupe „stvoriti normalne uslove za živote ljudi i obezbijediti sigurnost“ u Donbasu.

Rezolucija parlamenta je nespecifična, u njoj se navodi da se trupe mogu koristiti „u skladu sa Ustavom“, a o „oblastima njihove aktivnosti, ciljevima, dužini boravka van Rusije“ odlučuje predsjednik.

Dozvola je stigla dan nakon što je Moskva odlučila da prizna otcjepljene Donjecke (DNR) i Luganske (LNR) Narodne Republike na istoku Ukrajine. DPR i LNR su se odvojile od Kijeva 2014. nakon događaja na Majdanu i puča koji je podržavao Zapad. Kremlj insistira da je taj potez neophodan da bi se zaštitilo civilno stanovništvo, optužujući Kijev da nije pokazao spremnost da prekine višegodišnji građanski sukob pregovorima i umjesto toga odlučio da silom povrati republike.

Kijev tvrdi da nije pokušavao da napadne sopstvene regione, dok su najviši zapadni zvaničnici i mediji u više navrata tvrdili da Rusija priprema sveobuhvatnu „invaziju“ na Ukrajinu, optužbu koju je Moskva odbacila kao „lažne vijesti“.

donjecka narodna republikaLuganska narodna republikaPutinrusijaukrajinaVojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
172 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Krle
2 godine prije

Još od juče razmišljam zbog čega nema raspoređivanja ruskih trupa u Donbasu. Ne znam kakva je situacija sa granatiranjem, da li je prestalo ili narod još trpi. Neki razlog ima, a vidim da se po zapadnoj štampi već provlače naslovi “Nema invazije”, “Ruske snage ne ulaze u Donbas” i sl. Na RT se stalno vrte vijesti o trenutnoj situaciji, dosta otvoreno i kritički izvještavaju o SAD i EU ali pitanje je koliko to uopšte stigne do zapadne publike. Trebaće neko vrijeme da se stvari razbistre i nadam se da će bar malo biti mirnije tamo.

tihobl
2 godine prije

Fino je ova godina krenula.
Prvo je u januaru presjekao gradjanski rat u Kazahstanu. Mjesec dana kasnije zaustavio je gradjanski rat u Ukrajini (sad ako ameri napadnu rudar napali su i rusku vojsku, a to je III svjetski rat). Ostalo je jos 10 mjeseci do kraja godine.

preseren3
2 godine prije

Treba uzeti u obzir, da je Rusija priznala republike u njihovom originalnom obimu.
Jedna trečina ozemlja Donbas regije zasedena je Ukrajinskom vojskom.
To je jedan vidik.
Drugi vidik je, da zapad nastavlja sa dovlačenjem vojne opreme u Ukrajinu.
To stvara iz dana u dan veču prijetnju…
No, šta mislite, kakav če biti nastavak?

Гавран
2 godine prije

Avganistan 2.0
Prema mišljenju politikologa, u slučaju Ukrajine SAD sada okreću avganistanski scenario.
Premeštanje ambasade SAD iz Lavova, gde se nedavno preselila iz Kijeva, u Poljsku izazvalo zbunjenost mnogih.

„Povukli su se u Varšavu. Ovo je veoma nesrećna situacija. Sjedinjene Države, verujte mi, Ukrajinu su predali, sve, u potpunosti. Trenutno nisu spremni da budu prisutni u Ukrajini čak ni na liniji Čop – Užgorod – Mukačevo – Truskavec – Ternopolj. Niko nije zainteresovan. Niko neće ostaviti Galiciju pod njegovim patronatom“, naglasio je Satanovski.

webtribune.rs/zapanjujuci-komentar-politikologa-sad-se-ustvari-potpuno-povlace-iz-ukrajine-cudnu-strategiju-niko-ne-moze-da-shvati-politika/

Гавран
2 godine prije

Све је релативно.

Lobos
2 godine prije

Misliš na Ukro-vojsku koja se svakodnevno iživljava nad stanovnicima granatiranjem LNR/DNR? Budi malo preciznija(i) . Ruje su baš pokazale strpljenje svih ovih godina. I to zavidno strpljenje..ali svemu ima granica..

Alen
2 godine prije

Putin je dobio odobrenje dume da moze da koristi vojsku van rusije , što ne znači samo da če da je koristi u donbasu..

Ovo odobrenje je vezano za one ” vojno-tehničke ” mjere koje je putin najavio jer od razumnog odgovora usa / nato nema ništa..
To je jasno i sad ide faza 2 , razvlačenje , kako pametu tako i vojne efektive..

tihobl
2 godine prije

Oslobodice rusi Ukrajinu od americke okupacije i izivljavanja banderasa. A onda ce imati slobodne izbore kad budu pusteni opozicionari iz zatvora.

Dule
2 godine prije

Kad se Kosovo odcepi od Srbije to je nepravda, a kad se Donjeck i Lugansk odcepe od Ukrajine to je pravedno. Stari dobri dvostruki kriteriji.

Krle
2 godine prije

Kada bi prestala da gledaš Ruse kao Srbe sve bi ti bilo jasnije. Ovako, zaslijepljena patološkom mržnjom, nisi svjesna stvarne situacije i zločinačke politike Zapada. Podržavaš užase rata Rusima, pa ti ne smeta ni ako Ukrajinci pate skupa s njima.
Što se amera tiče, htjela si napisati “na svim krajevima svijeta” umjesto “na drugom kraju …”, pretpostavljam.
Naravno da će ostati mržnja, s tim metodama Zapad odavno potčinjava i uništava svijet. Prenosi se i raste s generacijama, gdje sami roditelji usađuju tu mržnju svojoj djeci, koja još nisu sposobna sagledati stvarnost, ali duboko prihvataju mržnju roditelja.

Ja to onako
2 godine prije

Mogu da idu dokle bude hteo Car Vladimir Vladimirovich I .

zdrlje
2 godine prije

Nogom u guzicu i istjerati iz Evrope.Bačuške.

Faust
2 godine prije

Najveća greška Ukraajine je to što je vjerovala zapadu i odrekla se NO.U znak zahvalnosti,danas im zapad nudi kredite.

Rex
2 godine prije

80% njemackih gubitaka su bili u Rusiji. To je razlog zasto Nijemci mrzu Ruse I Staljina

chichiriba
2 godine prije

Rusi ne govore, oni naprave potez – Putko nije rekao nista sto ce se dogoditi. Bezveze clanak. Napravili su maestralan vojno-strateski potez s evakuacijom stanovnistva sto je bio samo pocetak… Jucer cemo pamtiti dan kada je propao “zapad”. Dogodilo se i događat ce se dok god taj “zapad” u svoj svojoj aroganciji i nesposobnosti ne shvati da je gotovo.

abc
2 godine prije

Šta mislite da bi uradila američka vlast i američka vojska, da Meksikanci počnu izvoditi masovna ubojstva i vojne napade na američku manjinu u pograničnom području?
Sravnili bi Meksiko sa zemljom. Ni trava nebi više nikla.

abc
2 godine prije

Ruska vlada svoje planove neče unapred odkrivati, što je i logično. Faktor iznenađenja je vrlo bitan, a trenutno je Rusija u idealnom položaju, da problem američke vazalne Ukrajine rješi zauvjek. Po mom mišljenju, če se ukrajina uskoro raspasti na više djelova. To je umjetno sastavljena država u doba informbiroja i komunizma, u koju se je uguralo osvojene teritorije Madžarske i Poljske, te ogroman teritorij Rusije. Ukrajinskog nacionalnog teritorija je tek za slabu trečinu. Zato i ta država od razpada SZ nema nikakve prosperitete, a korupcija i kriminal su se uvukli u sve pore društva. Dok je Ukrajina bila u sastavu SZ imala je bolji standard od Rusije i vrlo razvijenu privredu.

abc
2 godine prije

Sve operacije i dejstva ukrajinskih nenacističkih paravojska upravlja američka komanda. Ona komandira i stranim plačenicima. Zato te vojne snage ne slušaju naređenja ukrajinskog generalštaba redovne vojske i vrše stalno granatiranje civilnih ciljeva u zoni razgraničenja. Ruska vojska če prvo razbiti i uništiti te snage.

Гавран
2 godine prije

„Američke kolege u Pentagonu su mi nedvosmisleno rekle da SAD i Velika Britanija nikad neće dozvoliti da se evropsko-sovjetski (odnosno ruski) odnosi razviju do stepena gde bi oni ugrozili angloamerički politički, ekonomski ili vojni primat i hegemoniju na evropskom kontinentu. Takav razvoj događaja će se sprečiti svim mogućim sredstvima, po cenu rata u centralnoj Evropi.“

standard.rs/2022/02/22/rusija-nije-imala-drugog-izbora/

abc
2 godine prije

Ruske trupe če imati u istočnoj i južnoj Ukrajini izuzetnu podporu rusofonskog stanovništva. To kijevska neonacistička vlast vrlo dobro zna. Zato se več ovih dana vrši zločinačka bežanija prema zapadnoj Ukrajini, a Lvov postaje novi glavni grad buduče smanjene unijatske, grkokatoličke Ukrajine.
Trebala je Rusija to uraditi več pre osam godina. Sa sve to vreme su ukrajinski neonacisti pobili 20.000 donbaških civila i porušili skoro svu civilnu infrastrukturu.
Ko pobija vlastito stanovništvo, taj ne zaslužuje države.

Pat
2 godine prije

A sto ako brkati Erdogan sutra izadje pred tv kamere i kaze, kako balkanjerosi nemaju pravo na drzave jer su bile dio otomanskog carstva, te da je dobio od turskog parlamenta saglasnost da posalje mirovne trupe na balkan ?

Nista osobno, pitam rusofile i putinofile, tek onako hipotetski.

mrimproper
2 godine prije

anglosaksonci su spremni ratovat sa rusima sve do posljednjeg kanadjanina, australca, bugara, poljaka,,, hrvata… estonca… rumunja… slovaka, čeha, litvanca, letonca, estonca… novozelandjanina… makedonca… slovenca, madjara, grka…

uzalud su oci kada je um sljep

Sardelino
2 godine prije

Događaj na ukrajinskoj bojišnici je u svojoj suštini vrlo jednostavan.Putin je genijalnim potezom od očekivanog agresora i okupatora Ukrajine postao onaj koji se brani od agresije.
Lakše se braniti nego napadati a i jeftinije je.

minus
2 godine prije

Rusi su sovjetske siledžije, kao što su srbi jugoslavenske, a ameri svjetske.
A svakoj sili i tiraniji dođe kraj. Prije ili kasnije.

putinovi aksiomi
2 godine prije

brejking njuz,Erdogan zatrazio od turskog parlamenta odobrenje za slanje turskih “mirovnih”snaga na balkan jer balkanske drzave ne priznaje i kaze da su one sastavni dio otomanskog carstva.
Sta kazu rusofili i putinofili na ovu hipotetsku situaciju, dali bi se slozili sa pravom erdogana da umarsira na balkan?

Krle
2 godine prije

Gledam na RT, izgleda da su Ukrajinci nastavili granatirati Donbas. Baš traže da se Rusija uključi. Bojim se kad počnu Rusi da ih ravnaju, mnoge će majke oplakati, ali izgleda da glumac nema puno empatije prema svom narodu. Da li je stvarno toliko lud ili je pokvaren do srži?

hiber
2 godine prije

Sa stajalista modernog ratovanja svi potezi Putina su suludi. Osnovni elementi napada su iznenađanja*snaga. Maksimalnu snagu je ostvario 16.02. a od tada snaga pada jer iscrpljuje vojsku u lošim uvjetima boravka, dok efekat iznenađenja sada teži ka nuli. Medutim, osim mobilizacije Ukraine sada je mobilizirao i cijeli Zapad, tako da proporcionalno raste moć Ukraine. Za desetak dana ostaje jedino da se povuče, jer poslije slično Napoleonu neće imati sto da povuče.
Trenutno je Putin jedino počinio delikt mišljenja, agresija nastupa tek kada se ruske trupe nepozvane nađu na tlu Ukraine. A uz to pljušte mu osude i sankcije. Sada ga ni Kina ne moze javno poduprijeti.
Uz to, problem je i što javno ponižava vlastite suradnike i to one koje je sam postavio. Dakle, sve u svemu loše stoji.

Pablo
2 godine prije

@ HIBER ……………….E hiberu svaka cast tebi ali kad bi se sve ostvarilo sto si ti napisao odavno bi Amerika zagospodarila svijetom. Buduci da je skoro sve napisano u futuru s tvoje strane onda je tesko ici s tobom u polemiku. Nego, ja mogu reci nesto drugo, Rusiji je tesko, hebeno ali izlaza nije imala.
Ako si za polemiku, ti reci sto je Rusija morala napraviti – kad bi gledao iz njenog ugla.

Zar je bilo tesko dati Rusiji sigurnosne garancije?
Amerika nije htijela zato jer je americki plan unistiti Rusiju.. Pozdrav i tebi sve najbolje

Pablo
2 godine prije

@ HIBER………..Ratificitane granice ne postoje kao pojam. Nije ti to državni katastar. Ratifikacija se radi samo kad postoji neki teritorijalni spor pa se dogovori rješenje i onda ratificira potpisani sporazum u parlamentu……………..************************************************************************************************************************************************************************

Ma ne postoji kad su u pitanju granice izmedju Angole i Rusije.
Buduci da su te drzave nastale na SSSR onda postoje.
Znam s interneta da je Rusija ratificirala granice s Baltickim republikama i morsku granicu s Norveskom…dakle ipak postoji taj pojam ratifikacije. Pa i Hrvatska je morala na nekim tockama ratificirati s svojim susjedima. Zar nije bio spor s Slovenijom, CG itd…hebesga pazi sto pises, nek ima smisla.

Max
2 godine prije

Ići će dokud bude trebalo.

Kinez
2 godine prije

Ne zanimaju me niti jedni niti drugi jer njih nismo zanimali mi kada smo ratovali. Dapače, udarili su nam sankcije na uvoz oružja svi do jednoga. No, ne može ostati nezamijećen Putinov govor mržnje prema Ukrajini, tako da mi intuicija govori da je ipak sve bilo planirano od strane Rusa

Kinez
2 godine prije

Je li samo ja ne vidim mogucnost dislajka

FATIH
2 godine prije

POSLIJE DRUGOG SVIJ.RATA U JEDNOJ SKOLI PITA NASTAVNIK MUJU:”S KOJIM ZEMLJAMA GRANICI RUSIJA?”MUJO ODGOVORI:”S KIM HOCE.”

Capone
2 godine prije

Ustaj Hitlere završi posao

Krle
2 godine prije

“Premijeri Poljske i Slovenije: “Ukrajini brzo dodeliti status kandidata za članstvo u EU””

Ne znam šta ih je do sada sprečavalo da “srede” Ukrajinu, dodijele status kandidata pa i učlane u EU. Kako misle to izvesti sada, sa totalno nedefinisanim granicama, neizvjesnim stanjem i ljudskim pravima na istoku, ne znam. Cijelo vrijeme ih trpaju u NATO. Sumnjam da će Rusiji smetati da Ukrajina bude u EU a za NATO znam da neće dozvoliti.

Praetorian
2 godine prije

Oko situacije u Ukrajini, pogledajte Podcast Velebit sa Robertom Valdecom, covjek je tamo na licu mjesta i supruga mu radi kao reporter bas iz Rusije i Ukrajine. Vjerujem sigurno vise njemu, nego zapadnim lazljivcima

Alen
2 godine prije

Prvo saznat tko stvarno vlada Rusijom i ostatkom svijeta,pa ce onda bit jasno koliko zapravo predsjednici i ministri sami odlucuju o situaciji u drzavi i svijetu.

Praetorian
2 godine prije

Pa Amerika se vec 80 godina izivljava nad cijelim svijetom

Schwarze Hundarte
2 godine prije

Moze ic , koliko mu se svidi …

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI