fbpx

Zakon o “ratnom stanju” u Ukrajini uveden napola i uz jedan veliki propust

T-64BM Ukrajina

Sudeći po onome što se događalo u ukrajinskoj Vrhovnoj Radi, koja je u subotu ipak usvojila dekret predsjednika Petra Porošenka o uvođenju ratnog stanja, ali za razdoblje od 30 dana, a ne 60, kako je želio predsjednik, ovaj dokument, kao i cijeli igrokaz s pokušajem proboja ukrajinske flote u Azovsko more, kojeg je spriječila ruska granična služba, sve je bilo za internu uporabu i zbog straha Porošenka od gubitka predstojećih izbora.

Unatoč svim ritualnim izgovorima u Vrhovnoj Radi, pa čak i činjenici da je tijekom Porošenkova govora pola dvorane vikalo “Lažeš!”, “čokoladni uzurpator” je uspio progurati Zakon o ratnom stanju.

Istina, u vrlo skraćenom obliku. To jest, ne na 60 dana, nego na 30, ne na cijelom području Ukrajine, već samo na graničnim područjima uz značajno smanjena ograničenja ovlasti vojne uprave.

To znači da Porošenko nije postigao niti jedan od glavnih ciljeva. Izgubio je tri ratna broda, ako se tako mogu nazvati plovila koja su im zaplijenili Rusi, obraz pred Ukrajincima koji se osjećaju poniženima, a nije postigao željeni rezultat.

Međutim, još uvijek može otkazati izbore, koristiti represiju protiv političkih suparnika, iako ih je teško nazvati njegovim protivnicima, osim na lokalnoj razini.

S druge strane, brojni Ukrajinci i dalje žive u Rusiji, uz niz optužbi, počevši od pokušaja do provođenja separatizma, do običnog neslaganja zbog provedbe državnog udara u veljači 2014. Vjerojatno se većina Ukrajinaca, koji dragovoljno žive u egzilu u Rusiji, zabavljala kada su jučer pratili sjednicu Vrhovne Rade na kojoj se uzvikivalo da Porošenko “napada na slobodu govora i misli” i gdje su se “branila građanska prava”.

O čemu se radi? Da ovi javni djelatnici, novinari i politolozi nisu pobjegli iz Ukrajine, već bi doživjeli sudbinu novinara Olesa Buzine, koji je ubijen u Kijevu 16. travnja 2015 . U Ukrajini nema ni slobode misli, niti slobode govora, kao ni prava na rad, drugo da ne spominjemo.

Općenito, karta područja u kojima je proglašeno ratno stanje se pokazala vrlo lukavom. To su regije koje graniče s Rusijom i Pridnjestrovljem, iz kojih Porošenko očekuje najveći udarac. Ova karta, “posve slučajno”, obuhvaća sva područja jugoistoka zemlje, gdje su većina stanovništva Rusi ili Ukrajinci ruskog govornog područja, što je za huntu u Kijevu isto. Zakonom obuhvaćene regije su i Černigov i Sumi, kojima treba čestitati, jer su ione proglašene “nepouzdanima” i “drugorazrednima”.

Netko može reći da to nije tako i da je zakon usvojen zbog ruske prijetnje. Ali zašto onda područja koja graniče s Bjelorusijom nisu obuhvaćena Zakonom o ratnom stanju? Kako Rusija i Bjelorusija tvore Zajednicu Država, ruska vojska bi napad na Ukrajinu slobodno mogla pokrenuti s područja Bjelorusije i za nekoliko sati ući ravno u Kijev. Ovako teritorijalno ograničenje nema smisla, barem ne ako govorimo o obrani granica i integriteta Ukrajine od mogućeg napada “ruskog agresora”.

Ukrajina ratno stanje

FOTO – Regije u kojima je Vrhovna Rada  Ukrajine uvela ratno stanje na 30 dana

Uostalom, dovoljno je malo pravnog obrazovanja i pogled na kartu, da se shvati što u praksi znači ovaj zakon. Izvorno nacrt zakona predviđa:

Ukidanje prava na privatnost dopisivanja;

Lišavanje prava na nepovredivost doma;

Miješanje u privatnost;

Ograničavanje slobode kretanja;

Ukidanje slobode misli i govora;

Mogućnost otkazivanja izbora;

Ograničavanje mirnog okupljanja;

Ograničenje prava vlasništva;

Ograničavanje poslovnih aktivnosti;

Ograničavanje prava na rad;

Ograničenje prava na obrazovanje.

Ono što je Porošenko uspio dobiti  pregovaranjem u Vrhovnoj Radi i što ostaje, uskoro ćemo vidjeti. Bolje rečeno, to će reći Ukrajinci. U praksi većina tih prava je već dugo ukinuta.

Zapravo, zastupnici, kada su glasali, nisu ni čitali za što su dizali ruke. Zakon kojeg je u žurbi napisao Porošenkov aparat nije prošao provjere ni u odgovarajućem odboru Vrhovne Rade niti procjenu ustavnosti. Nitko nije isprintao tekst i nije poslan zastupnicima.

Dakle, ovo je čista farsa. Međutim, postoji još jedna pravna točka o kojoj ovaj saziv Vrhovne Rade, zbog svoje prirodne gluposti i nepismenosti, nije mislio.

Zabravili na “okolnosti više sile”

mornarica ukraine brod Gjurza

FOTO: zaplijenjeni ukrajinski brod klase Gjurza

Zakon o ratnom stanju je poseban pravni dekret na kojeg se odnose “okolnosti više sile”. Ako se to dogodi, građani imaju sve pravne temelje da ne poštuju jednu ili drugu obvezu.

Prema ukrajinskom zakonu, članku 617 Građanskog prava Ukrajine, postoje i razlozi za izuzeće od odgovornosti zbog kršenja obveza.

1. Subjekt koji je prekršio obveze oslobađa se od odgovornosti za kršenje obveza ako dokaže da je ta povreda nastala uslijed okolnosti više sile.

U skladu s tim, okolnosti više sile su okolnosti koje su nastale zbog zakonodavnih ili regulatornih odluka koje su obvezne za subjekte sukladno zakonu ili kao posljedica prirodne katastrofe, uključujući vatru, poplave, sušu, mraz, tuču, potres, neprijateljstva ili javne nerede, kao i niz drugih razloga na koje osoba nije mogla utjecati, uključujući i gubitak usjeva ili njegovog dijela zbog nepovoljnih vremenskih prilika, uvjeta zbog naglog prekida opskrbe vodom, toplinom, električnom energijom, naftnim derivatima ili plinom, a koji se ne odnose na neplaćanje njihovih troškova.

To znači da je uvođenje vojnog zakona viša sila, a u slučaju njegovog uvođenja, Ukrajinci zakonito ne moraju plaćati račune za komunalne usluge, ne moraju otplaćivati zajmove, niti ne ispunjavati druge obveze u okviru različitih ugovora.

Sada, kada bi dragi stanovnici Ukrajine to znali i kada se ne bi bojali Porošenka i batinaša neonacističkog Desnog sektora, ovaj bi zakon mogli koristiti u svoju korist. Doduše, to su stanovnici “nepoćudnih regija”, a kad je već tako, neka to iskoriste.

S druge strane, Porošenko će učiniti sve da otupi oštricu političkih protivnika, iako mu mjesec dana za to neće biti dovoljno. Izbori su zakazani za 31. ožujka iduće godine i samo čudo može spasiti “gospodina” Porošenka od poraza.

Opširnije o izvornoj verziji Porošenkovog zakona: Nakon sukoba s Rusijom Porošenko potpisao dekret o uvođenju ratnog stanja u Ukrajini

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
34 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
giordano bruno
Gost
giordano bruno
2 godine prije

Cudno je samo da se Ukrajinci nisu ucili na tudjim greskama.
Mi svi imamo Slobodu zahvaljujuci tome sto je Staljin uspeo da napravi Atomsku bombu i malo zaplasi dvoglavu Azdaju.
Ziveo Tovariš, ziveo.

čitalac
Gost
čitalac
2 godine prije

“Izgubio je tri ratna broda, ako se tako mogu nazvati plovila koja su im zaplijenili Rusi, obraz pred Ukrajincima koji se osjećaju poniženima, a nije postigao željeni rezultat.”
E, zato će napraviti nešto jače, puno opasnije.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  čitalac

Da, brodovi su potpuno nevažni a ni blizina izbora nije presudna, samo je ubrzala stvari. Ovim je prvenstveno želeo da “ozakoni” predstojeće sukobe “patriotskih snaga” protiv “antidržavnih elemenata”.
Nije to Porošenku previše bitno ali jeste “zapadnoj demokratiji” koja mora (još uvek) da ima bar neki pravni okvir da bi ga podržali.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije

Zanimljivo je da tokom ratova na prostoru bivse SFRJ ni jedna drzava zahvacena ratom nikada nije proglasila ratno stanje , zato sto bi predpostavljam to dodatno razgnevilo stanovnistvo i pored svih problema koje imaju , danas generalno gde se ratuje niko nikome ne objavljuje rat a gine se kao u ratu a za stanje na terenu se koriste ublazeni termini tipa: kriza , konflikt , nestabilnost , sukobi , kontra teroristicka operacija itd.
Porosenko je ovo uradio da bi oduzeo sva prava Rusko orijentisanim delovima drzave , ova ekstremna mera sa druge strane pokazuje i nestabilnost rezima.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Riddick

Ratno stanje podrazumijeva i prijeki sud, podrazumijeva i velike kontrole i veću važnost vojske a manje civilnih struktura…podrazumijeva kratak rat (kod ns ne bi dugo trajao da je bilo ratnog stanja) a sve to ima za posledicu gotovo nemoguć šver,kriminal, trgovinu preko linije i basnoslovno bogaćenje recimo ljudi oko Radovana Karadžića. Ratno stanje je bilo samo oko Sarajeva jer su tamo borbe bile konstantne.

Tvingo
Gost
Tvingo
2 godine prije
Reply to  Riddick

Nekad se ratove objavljivalo i nakon gubitka istih plačivalo ratne odštete,danas se države uništavaju plačeničkim bandama izvani i iznutra a gazde njima upravljaju diskretno ,izdaleko i bez savesti …

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije
Reply to  Riddick

Pa primjer je sama Ukrajina… Kad se gubilo Debalcevo ili, kad se raketirao Kramatorsk i ginulo se u stotinama, niko nije proglasio ratno stanje….Sve je samo unutrašnja politika…..I lepo je danas izjavio Putin, ako, ga Porošenko pozove, neče ni telefon, da digne…

novo doba
Gost
novo doba
2 godine prije
Reply to  Riddick

nije tačno, u BiH je proglašeno ratno stanje, sukladno tome opća mobilizacija i ostale stvari. A zašto nije u ostalim zemljama, eeee to je vrlo zanimljivo i puno govori.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  novo doba

BiH ne znam ali u Republici Srpskoj nije, čak ni pod opštom ofanzivom ali je bila prisilna mobilizacija starih i kljakavih jer su morsli nekoga poslati umjesto bogatih vezista.

Tvingo
Gost
Tvingo
2 godine prije
Reply to  novo doba

Koliko se ja sečam,u tadašnjem političkom kaosu ovi novi demokrate nisu ni znali da nešto tako postoji,jednostavno su bili ubačeni u razgradnju zemlje a da nisu ni znali šta če i kako če sve završiti.
Kako se završilo znamo,a znamo kako su ti isti pioni odmah posle rušenja bivše zemlje krenuli u uništavanje ovih novih sičušnj,e pa prema stečenom izkustvu dobro su opravili posao i ubacili nas jadnike u totalno robstvo transnacionalne zločinačke klike,a kako smo bili glupi nešto bolje ni nismo zaslužili !!!

octopus
Gost
octopus
2 godine prije
Reply to  novo doba

A zašto bi Vranjo proglašavao ratno stanje, kad se dogovarao sa Slobom o svemu? Da je bilo ratno stanje, ne bi Vranjo noć uoči pada Vukovara igrao bagminton ispod napuhanog šatora na Tuškancu i uvozio bijesne limuzine za sebe, svitu i dvorske lude.

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
2 godine prije

Ne znam odakle ideja , ovima što pokušavaju da izazovu rat sa Rusijom, da će da prežive.
Za razliku od svih prethodih ratova gdje su odgovorni bili dobro zaštićeni, u potencijalnom novom ratu oni bi bili prve žrtve. Nema skrivanja.

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta
2 godine prije
Reply to  Iza_horizonta

I još jedna bitna stvar. Kreteni izazivaju misleći da znaju dokle smiju da idu nekažnjeno. Problem je što niko od njih ne zna gdje se nalazi crvena linija.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije
Reply to  Iza_horizonta

Narod ih je birao neposredno nakon Maidana, koji su svake pete godine, sigurno nisu ocekivali ovakvu vlast kakvu imaju.
Naci ce Natovci/Briselci novog pijuna umjesto Porosenka i klike kao kandidata za predsjednika/premijera kojeg ce forsirati u medijima.
DNR i LNR ce sigurno donijeti puno mandata u ukrajinski parlament na izborima, sto ce vjerojatno biti prevaga tko ce biti na vlasti – nije sahista uzalud ostavio nerijesenu situaciju tamo.
Ako budu participirali u vlasti, onda ce oni koji pokusavaju izazvati rat sa Rusijom preko ledja Ukrajine biti raskrinkani.
Kladim se da FSB ima jako zanimljive podatke o Maidanu i sto se dogadjalo u zadnje cetiri godine nakon toga u Ukrajini s kojima za sada ne idu u javnost.

Oko
Gost
Oko
2 godine prije
Reply to  Iza_horizonta

Reci jednog UKR porucnika koji je u smenama od 2014 na prvoj liniji naspram LNR-a :
“Sada smo u fazi kada je svima jasno da smo drzavu projebali a jos se malo koprcamo jer nas je sramota priznati da su Moskalji od pocetka bili u pravu”.
Recenica koja definise trenutno stanje u UKR

Ivo
Gost
Ivo
2 godine prije

Ako su imalo pametni i ako su išta naučili od anglocionista do sada, Rusi će iskoristiti ovu situaciju. I to na način da će organizirati provokaciju od strane ukropa u okolici Mariupola, na što će snage DNR i LNR krenuti u samoobrambeni protunapad, i u roku od tjedan dana spojiti Rusiju s Krimom obalnim pojasom. Nakon toga, ukropi više nemaju izlaz na Azovsko more, koje de facto postaje Rusko jezero, i provokacije završavaju zauvijek.

Nadam se da su dovoljno pametni da to urade bez odgađanja.

Vladimir
Gost
Vladimir
2 godine prije
Reply to  Ivo

Mislim da to nije dobra ideja. Bolje je cekati politicke promjene u Ukraini koja bez Rusije nemoze zbog ekonomskih problema. Kad bi Rusi uzeli jos veci dio, jos vise bi imali Ukraince protiv sebe i to bi odgovaralo NATO sitemu. Rusiji nije potrebna Ukraina. Ovo stanje nece trajati dugo, sve ce doci na svoje kad Ukrainci shvate odakle dolazi glad. Amerika je izgubila Krim, ostalo ih bas toliko ne zanima. Porosenko je je zidov -Walzmann- i on je raacunao na zidovsku pomoc, ali oni znaju racunati, to se ne isplati.
Mislim da ce iduci predsjedik Ukraine biti predjedica Tomasenko. Ona je lituanska zidovka, ali medjuvremenom je malo otvorila oci. Vratiti ce pravo manjinama, dogovoriti s Putinom dobru cijenu plina, ali ce ipak igrati evropsku kartu zbog svojih kromozoma.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
2 godine prije
Reply to  Vladimir

Treba sacekati rezultate izbora, zna sahista sto radi.
Dok se za predsjednicke izbore zna da su 31.3., parlamentarni ce biti tijekom 2019., sto znaci da ce trenutne ukrajinske vlasti cekati kraj godine za izbore.
Do tada ce postati operabilni ruski plinovodi i naftovodi prema Kini, kao i onaj od Kaspijskog jezera preko Azerbejdzana, Turske, Grcke i Albanije do juzne Italije.
Sve dok Rusi nesmetano izvoze plin u Europu, nece se zaIetavati sa Ukrajinom, plus sto Ukrajinci i sami vide dokle su dogurali sa Maidanom, narod ce ih sam smijeniti na izborima.
A sada Ukrajinci trebaju preziviti jos jednu hladnu ukrajinsku zimu.
U protivnom im je sljedeca sansa na izborima tek 2024., a gdje ce do tada biti sa ovakvom vlasti, uvidjeli su valjda do sada i sami.

Vladimir
Gost
Vladimir
2 godine prije
Reply to  Tupko Glupko

Nece Rusi prodavati plin Ukraini zbog ekonomskog razloga, nego plitickog i to jeftinije samo ako ovi okrenu politiku.

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  Vladimir

Ivo je apsolutno u pravu, Timošenko je rekla da bi bacila atomsku na Moskvu, ona je ista kao i walcman……….

Spock
Gost
Spock
2 godine prije

A što ako Ruski padobranci slete na plava područja – koji zajeb 🙂

Vladimir
Gost
Vladimir
2 godine prije
Reply to  Spock

???

Spock
Gost
Spock
2 godine prije
Reply to  Vladimir

Pa plava područja/pokrajine na karti Ukrajine gdje nije proglašeno ratno stanje…

Vladimir
Gost
Vladimir
2 godine prije
Reply to  Spock

O.K., ali nece, nepotrebno je. Mozda ce to uzeti Poljaci, Madjari i Slovaci

Spock
Gost
Spock
2 godine prije
Reply to  Vladimir

???

Vladimir
Gost
Vladimir
2 godine prije
Reply to  Spock

Ukraina je sastavljena od vise naroda, svi cekaju dok se to raspadne i uzmu svoj dio. Nadam se da nece, ali tko zna.

Mikojan
Gost
Mikojan
2 godine prije
Reply to  Vladimir

A lijepo sam pisao da će Ukrajina zvršiti kao Jugoslavija pa su me nagradili minusima 🙂
Nagori su mi oni koji Ukrajinu uspoređuju sa Hrvatskom i njihov “rat” za “slobodu” sa prošlim ratom u Hrvatskoj, e gluposti.

Bokan
Gost
Bokan
2 godine prije
Reply to  Vladimir

A Srbima opet ništa?

njonjo
Gost
njonjo
2 godine prije

Nema frke za Potrošenka. Sad će njemu Plenki u pomoć poslati njekoliko remontiranih MIG-ova, sklepanih s jemenskog otpada, naravno na šleperima.

satir und kritik
Gost
satir und kritik
2 godine prije

Ukrajina jadna ispacena drzava prevarena od bankarskih azdaja. 42 tone zlata premjesteno na “sigurno” prema njemackim portalima izvora slobodoumnih mladih . Rat sa rusima duga skupa epizoda koja ce biti izvor zarade za smutljivce svih profila. Koga brige za Ukrajinu na zapadu ? Placa ucitelja 150 eura…

zombi
Gost
zombi
2 godine prije

Potrosenko samo zovi svi ce sokolovi doci u zaledjeno blato krompira. Budi na celu gazda bucko.

jezevakucica
Gost
jezevakucica
2 godine prije

Hoće li biti rimejk Maidana,ako da kada.I tko će biti režiser i koja će biti glumačka podjela?

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  jezevakucica

Nema toga, izgledna skora budučnost je samo drang nah osten na Moskvu za ukrope, alternativa ne postoji………tako su je zacrtali walcmanova braća a oni vedre i oblaće svijet……….Kerć-Krim je sljedeći perlhrabor kao Tajvan za Kinu………….

octopus
Gost
octopus
2 godine prije

Hehehe, vidim na karti da za Krim nije uvedeno ratno stanje…..:)))

POVEZANE VIJESTI

Izbornik