Porošenkova “flota s veslima” spremna za rat s ruskom Crnomorskom flotom

odesa ukrajina flota
18 komentara

Situacija u Azovskom moru se sve više komplicira. Naime, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je prošlo g tjedna naredio ministru obrane, načelniku Glavnog stožera i zapovjedniku pomorskih snaga Ukrajine da poduzmu sve potrebne mjere “kako bi zaustavili ruske provokacije i blokiranje brodova koji ulaze u ukrajinske luke u Azovskom moru”.

Prije toga je Moskva naredila Crnomorskoj floti da čuva ruske brodove od ukrajinskog državnog piratstva.

Naredba Crnomorskoj floti Rusije, uključujući pomorsko zrakoplovstvo, je da budu spremni jamčiti sigurnost plovidbe u sjevernom dijelu Crnog mora i na cijelom području Azovskog mora. Odluka je donesena nakon incidenta ukrajinskih graničara koji su zaustavili i zarobili ribarski brod “Nord” s Krima”, navodi se u priopćenju kojeg je ruska vojska objavila u travnju ove godine.

Sada ukrajinske snage planiraju kako Porošenkovu naredbu provesti u djelo. Kako bi “spriječili gubici od aktivnosti Rusije”, bivši zapovjednik ukrajinske mornarice, viceadmiral Sergej Haiduk, pozvao je na postavljanje minskih polja u Azovskom moru. U intervjuu za ukrajinski radio je rekao kako je zbog prozirnosti vode i malih dubina Azovskog mora korištenje klasičnih pomorskih mina ograničeno i da ih se mora koristiti u kombinaciji s inženjerijskim barijerama s protudesantnim minama.

“Da brodovi ruskog agresora ne mogu doći do ukrajinske obale u Azovskom moru potrebno je postaviti minske prepreke”, rekao je u radio emisiji bivši zapovjednik pomorskih snaga Ukrajine viceadmiral Sergej Haiduk, prenosi Politnavigator.

Ruska mornarica
FOTO: Ilustracija, ruska mornarica

Prema viceadmiralu, “na morskom dnu treba postaviti eksplozivne i neprobojne barijere, kako bi se spriječili gubici od aktivnosti ruskih vojnih brodova i Ukrajina zaštitila od mogućeg ruskog desanta”.

“Što se tiče kopanja, za Azovsko more to nije tipično zbog njegove dubine. Maksimalna dubina je 14 metara, a zbog prozirnosti vode i ostalih karakteristika, klasične morske mine imaju ograničenu primjenu. No, formiranje eksplozivnih barijera s protudesantanim minama i neeksplozivnih inženjerijskih prepreka bi bio pravi korak da se spriječe gubici”, rekao je viceadmiral Haiduk u svom priopćenju.

Odgovarajući na činjenicu da bi ovim načinom obrane Ukrajina sama sebe zaključala u Azovskom moru, viceadmiral je objasnio da za sva minska polja treba izraditi karte.

“Postoje i takve stvari kao što je plovni put pod kontrolom vojske, to jest, sva minska polja i inženjerijske barijere se ucrtaju u karte, a konvoj brodova plovnim putem vodi ratna mornarica. Ovo je jedan od načina za ograničavanje manevara protivnika i rješavanje ovog problema”, smatra bivši zapovjednik ukrajinske mornarice.

Ukrajinska “flota s veslima” ne može zadržati ni rusku obalnu stražu

mornarica ukraine brod Gjurza
FOTO: Ukrajinska mornarica, brod Gjurza

Rusija u potpunosti kontrolira Azovsko more, a ukrajinska “flota s veslima” se ne može suprotstaviti ruskoj obalnoj straži, posebno ne Crnomorskoj floti, smatra vojni stručnjak Oleg Ždanov. Kao što je rekao za ukrajinsku televiziju Nova24, unatoč činjenici da ruski granični stražari stalno zadržavaju brodove zbog pregleda, nitko od vlasnika se ne žali, a čak ni iz Ukrajine nema zabilježenih prosvjeda i tužbi i sve se svodi na inicijativu da ovu situaciju iskoriste u političke svrhe, a možda i za izazivanje nepotrebnog sukoba.

“Pomorske snage Rusije i Ukrajine se mogu usporediti 10:0 u korist Rusije, ali situacija u Azovskom moru se pretvara u loš spektakl”, rekao je vojni stručnjak Oleg Ždanov z ukrajinsku televiziju Nova24.

“Moskva ima stopostotnu kontrolu nad morem bez ikakvog pucanja i sukoba. Ukrajinska mala flota na vesla se ne može suprotstaviti ruskoj obalnoj straži ni Crnomorskoj floti, osobito onoj koja je u bazi u Novorosijsku i upravo danas je ušla u vode Azovskog mora”, rekao je jučer Ždanov za ukrajinsku televiziju.

Stručnjak podsjeća kako u vezi zaustavljanja i pregleda brodova iz Ukrajine na Azovskom moru, koje provodi ruska obalna straža, nema službenih optužbi i prosvjeda, nema ni tužbi sudu zbog kršenja međunarodnog pomorskog prava. Osim toga, to su brodovlasnici koji brinu za svoju imovinu i ne žele sukobe. Unatoč činjenici da ruski graničari pri pregledu brodove znaju zadržati 6 do 8 sati, nitko se od vlasnika nije žalio.

“Rusija izjavljuje da plovila nadzire prema još uvijek važećem sporazumu s Ukrajinom. Ako se brodovlasnici ne bune zbog činjenice da im brodovi zadrže nekoliko sati, onda je ovo nekakav spektakl. Moguće je da ćemo za nekoliko dana čuti ruski zahtjev da se Ukrajini uvede naknada za prolaz tjesnac Kerč, budući da je Ukrajina prekinula dovod pitke vode za Krim”, kaže Oleg Ždanov.

Ukrajinska televizija je podsjetila kako je predsjednik Petro Porošenko rekao da se zbog akcija Rusije situaciju u Crnom i Azovskom moru pogoršala i da Moskva priprema vojnu operaciju za napad na Mariupolj, čime bi značajno potkopala ekonomiju Ukrajine.

24TV / Politnavigator

Porošenko naredio vojsci da spriječi “ruske provokacije u Azovskom moru”

Crnomorska flota će čuvati ruske brodove od ukrajinskog državnog piratstva

Krim kerč azovsko more
FOTO – Područje Krima i Azovskog mora
Azovsko morecrnomorska flotaNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
5 godine prije

Triba ga izbacit iz Haiduka!
I neka vesla u Gusara?

Tadmur Palmirović
5 godine prije

Strpite se Ukrajinci,stižu stižu morski vukovi iz Igala,Herceg Novog ,Bara i Ulcinja.? Ah,pišljivih 14 m dubine?

dinaricus vulgaris
5 godine prije

ren’t a pirat ! povoljno

mrđo
5 godine prije

Bit će-ma nemojte nas, nagovorili su nas…….

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

A srcati koje ludilo! Ne bih ukrajinskoj eliti kvario idilu, ali tamo je stanje uma – trauma…
Kao da im je u mozgu promaja. Jbg, promaja još nikog nije ubila!
Možda je tamo u tijeku neko takmičenje.
I pobjednik u valjanju gluposti je…

Oko
5 godine prije

Cak I ako bi u naletu psihoze Ukrajina napravila sistem zapreka+mina, prvi put kada bi neki konvoj prosao Rusi bi imali tacnije kordinate na mapi od Kijeva. Aj da potrosimo par stotina mil$ a valjda se niko nece setiti da Rusi gledaju iz kosmosa,iz vazduha , sa kopmna I mora 🙂 !!!??? Ej, vice admiral ? Megatrend je Oksford u poredjenju sa genijalcima u UKR koji dobijaju zvanje vice admirala

mačak
5 godine prije

Neka veća vojna i ozbiljnija flota u tom moru je čista glupost, sve se tu reševa psotavčljanjem određenih raketnih sistema i tu je zatvoreno more za sve.

pippo444
5 godine prije

Da vas popravim…vic admiral…da je ozbiljan, ovo ne bi izjavio. Bože…

Brainstorm
5 godine prije

sto se dogodilo sa ribarskim brodom “nord”?
lovio je u ruskim, ukrajinskim ili svojatanim vodama?

Johanes
5 godine prije

Kad uleti slovenska nato armada od 4 gumenjaka ajme rusima. Koje ludilo od mr. Potrosenka

Maus
5 godine prije

Ako cemo gledati buducnost ukrajine ona ce se podjeliti na pola duz rijeke Dnjepar. To.je.prirodna granica ukrainaca i rusa , a sama ukraina zahvaljujuci poklanjanjem teritorija za vrijeme sssr dobiva na velicini same drzave. Puno je razloga za takav razlog podjele pocevsi id plodnih nepreglednih ukrainskih oranica rudnika a i ruskih firmi u koje je rusija ulupala u sssr milijarde. Doslovno citave grane industrije sssr je stavila u ukrainu. Sto danasnja Rusija ispravlja gradnjom pruge duz granice s ukrainom te mostom do najvaznije crnomorske luke.

Marko
5 godine prije

To je tako kad narod prepusti vlast budali i materijalisti koji ce na nagovor svjetske elite raditi sve da pogorsa odnose sa susjedima za par judinih skuda.
Rusi me odusevljavaju koliko su smireni, lukavi i disciplinirani kad su u pitanju provokacije “zapada”

jetflash
5 godine prije

te ukrajince je prelagano prevesti žedne preko vode. sve zbog toga jer prijašnji predsjednik nije htio prekinuti trgovinu s rusijom na zahtjev eu koja ih nikada nebi primila!!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI