Pentagon: O tome nije bilo govora i nema vojne opcije za Azovsko more

Arleigh Burke
20 komentara

Jučer smo objavili vijest kako se SAD spremaju pomoći Ukrajini u njezinoj borbi protiv Rusije slanjem jednog od ratnih brodova američke “Šeste flote”. Vijest je izazvala lavinu rasprava, a ukrajinski su analitičari govorili o mogućem prolasku američkog ratnog broda kroz ruski akvatorij i ulazak u Azovsko more. Takva akcija bi dovela do izravnog sukoba s ruskim snagama i označila početak rata između Sjedinjenih Država i Rusije.

Međutim, kao što je često bio slučaj ranije, čelnici Pentagona su morali intervenirati kako bi stišali strasti i opovrgli izjave neodgovornih političara.

Sjedinjene Države nisu razmatrale mogućnost vojne reakcije na akcije Rusije u Kerčkom tjesnacu, izjava je glavnog zapovjednika američke vojske generala Josepha Dunforda. Dunford je istaknuo da odgovor na incident mora biti diplomatski i gospodarski. Osim toga, general je izrazio svoje mišljenje o Ugovoru o INF i istaknuo da ako Rusija ne prekine “kršiti” ugovor sa svoje strane, Sjedinjene Države mogu otvoriti pitanje izlaska i iz drugih sporazuma, posebice ugovora START.

Trenutačno nema riječi o odgovoru na ono što se dogodilo u Azovskom moru u vojnom kontekstu. Naravno, ja kao vojnik moram razmatrati različite opcije, ako predsjednik odluči odgovoriti vojnim snagama. Međutim, nije bilo govora o vojnom odgovoru, baš kao što nije bilo javne rasprave o vojnoj reakciji na incident u Azovskom moru”, rekao je general Dunford.

Američki The Hill podsjeća da je Rusija nedavno blokirala ukrajinske brodove koji su pokušavali proći kroz Kerčki tjesnac, koji povezuje Crno more s Azovskim. Tijekom incidenta je ozlijeđeno nekoliko pomoraca i rezultat neuspjelog proboja ukrajinske flote su tri zarobljena broda s posadama ukrajinske mornarice.

Kasnije je Pentagon najavio “izvanredni” let američkih zrakoplova i nekoliko američkih saveznika nad Ukrajinom, ali je su preleti prethodno najavljeni u okviru Ugovora o otvorenom nebu. Svrha leta je bila “poslati poruku Rusiji”.

General Dunford je također istaknuo kako je incident u Kerčkom tjesnacu dio ponašanja Moskve kako bi testirala “međunarodnu zajednicu”. Kao i obično, tu “međunarodnu zajednicu” čine SAD, zemlje NATO pakta i još nekoliko američkih satelita i vazalskih država u svijetu.

Ipak, važno je naglasiti da u Pentagonu još uvijek sjede generali koji znaju što je rat, posebice što bi mogao značiti rat s Rusijom, kao što je svojevremeno političare upozoravao general Martin Dempsey, prethodnik generala Dunforda na mjestu zapovjednika Združenog zapovjedništva američke vojske.

U svojoj izjavi je general Dunforda još jednom naglasio kako vojni odgovor nije potreban, međutim potrebna je odgovarajuća diplomatska i ekonomska reakcija, “inače će Rusija i dalje raditi ono što je radila posljednje dvije godine”.

The Hill podsjeća kako incident u Kerčenskom tjesnacu nije bio jedini događaj koji je u posljednje vrijeme pogoršao rusko-američke odnose. Ovaj tjedan Sjedinjene Američke Države dale su Rusiji 60 dana da se vrate u okvir Ugovora INF, inače Washington više neće smatrati da je vezan njegovim uvjetima.

Iskander K
FOTO: ilustracija, Iskander K sa raketom 9M729

Moskva poriče kršenje odredbi Ugovora INF i podsjeća da su Sjedinjene Države dobile obavijest o navodno spornom projektilu 9M729, za kojeg u Washingtonu tvrde kako mu je domet od 500 do 5000 kilometara i da njegov razvoj i testiranje krše odredbe spomenutog ugovora.

Ranije ovog tjedna, istovremenu s ultimatumom kojeg je Rusiji iz Bruxellesa uputio američki državni tajnik Mike Pompeo, zamjenik načelnik američkog State Departmenta za kontrolu naoružanja i međunarodnu sigurnost Andrew Thompson je izjavio kako Rusija treba modificirati projektil 9M729 ili potpuno odustati od razvoja ovog oružja, jer spomenuti projektil krši odredbe Ugovora o uklanjanju projektila srednjeg i kratkog dometa (INF).

Projektil 9M729 ima domet od 500 do 5500 kilometara, što nije u skladu s odredbama ugovora. Ruska strana treba napraviti prilagodbe na projektilu koje se mogu provjeriti”, izjavio je Andrew Thompson, iako je vjerojatno svjestan da američki stručnjaci neće dobiti pristup ruskom vojno-industrijskom kompleksu, posebno ne dijelu u kojem se razvijaju nova oružja.

Kao odgovor na njegovu izjavu, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov je izjavio kako je Moskva obavijestila Washington da 9M729 nije razvijen niti je testiran u rasponu kojeg zabranjuje Ugovor INF.

Posljednja u nizu izjava je bila spomenuta generala Josepha Dunforda, koji je rekao da ako Rusija ne ispuni zahtjeve američke strane, tada Washington na dnevni red može staviti pitanje ostalih ugovora o razoružanju. Posebno je nagovijestio da bi se Sjedinjene Države mogle odlučiti da ne produže ugovor START i proširenje ugovora START II, koji su dizajnirani da uklone nuklearnu prijetnju i ubojiti arsenal obje zemlje.

“Očigledno neću ja donijeti ovu odluku.  Ja ću dati preporuke. Ali je za mene vrlo teško zamisliti napredak u proširenju ugovora START II, na primjer, ako s duge strane nema usklađenosti s Ugovorom o INF”, zaključio je general Joseph Dunford.

U međuvremenu se oglasio glasnogovornik ureda ruskog predsjednika, Dmitrij Peskov, koji je generala neizravno podsjetio “kako Ruska Federacija nije prekršila, ne krši i ostaje predana obvezama iz Ugovora INF”. Malo je vjerojatno da će u Washingtonu to čuti i ostat će pri svojoj tvrdnji da Rusija krši ugovor, iako ne mogu predočiti nikakve dokaze za to, što je nedavno u svojoj izjavi primijetio i ruski predsjednik Vladimir Putin.

No, ipak je general Joseph Dunford opovrgnuo razne glasine i brod američke mornarice će, kao što su ranije naveli u zapovjedništvu “Šeste flote”, ploviti u međunarodnim vodama Crnog mora i činiti uobičajene zadaće, iako u znak podrške Ukrajini u njezinoj borbi protiv Rusije.

The Hill

SAD u pomoć Ukrajini protiv Rusije u Crno more šalju jedan od brodova “Šeste flote”

Putinov odgovor na ultimatum Pompea: “Malo ste zakasnili, zar se ne povlačite iz INF-a?”

Azovsko moreINF sporazumNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
5 godine prije

Ipak je razum pobijedio!
Dovoljno je bilo da ja napisem par rijeci i mozemo odahnuti?

eu kolonija
5 godine prije

samo buddale su I mogle pomisliti na takvu ideju. buddalama je mjesto u luddnnici a ne u politici

Nazgul75
5 godine prije

@eu_kolonija Ti si previss optimista. Medju politicarima je gomila budala i sociopata. Kao sto se navodi u clanku, ‘srecom’ jos ima na USrA strani generala koji umiju da procijene koliko se ‘isplati’ US Navy i Airforce da se ‘kace’ s Rusima oko Krima. Da ponovim, cini mi se da je tamo ‘kompletiran’ A2AD sistem, pa ko voli… Takodje, ponavljam se, al’ mozda pojedini shvate, Ameri ce ratovati sa Rusima do zadnjeg Ukrajinca. Da ce ‘potrcati’ da oni ‘dobiju po glavi’ to mozete da zaboravite

giordano bruno
5 godine prije

USA je uvek tvrdoglavo gurala ono sto je naumila i sve dok je neko ne zaustavi oni ce se tako i ponasati.
Imamo zajedno Rusiju i Kinu i ako bi se Indija pridruzila, USA bi se morala povuci u svoje granice.

Siniša
5 godine prije

Predsednica Litvanije, uveli sankcije Rusiji….
“„Svesni smo da međunarodne organizacije nisu uvele nikakve sankcije protiv Rusije zbog minulih događaja, ali mi smo uveli svoje mere — nacionalne sankcije zbog napada na ukrajinske brodove u Kerčkom moreuzu“, rekla je Gribauskajteova.

Ona je ocenila da nije tako jednostavno biti prva zemlja koja uvodi ograničavajuće mere.

„Mi dobijamo raznolike pretnje od Rusije, a konkretno je takve pretnje dobio ministar inostranih poslova Litvanije“, istakla je Gribauskajteova.

Predsednica Litvanija nije precizirala o kakvim je sankcijama reč i na kakve konkretno pretnje je mislila.”

Zadranin
5 godine prije

Smiješne su i licemjerne izjave zemlje koja još nije uništila svoje kemijsko oružje (a obvezala se to učiniti!) jer “nemaju dovoljno novaca u proračunu za sprovesti to u djelo”.

Čekam dežurne amerokenjsko-file da mi objasne kako to zemlja sa najvećim vojnim budžetom, najvećom ekonomijom, najvećim k**cem u svijetu (je k*rac moj!) nema novca uništiti kemijsko oružje koje posjeduju.

Aj recite.

Pljuc!

jezevakucica
5 godine prije

Nisu oni odustali.Iz luke Kopar isplovio je brod pun vanbrodskih motora Tomos 4 a sa kontejnerskog terminala u Rijeci isto tako pun brod ali gumenih čamaca za napuhavanje.Oba broda krenula su prema Crnom moru pa onda tamo gdje ne bi smjeli.Pentagon demantira moj komentar i insinuacije o vojnoj opremi i navodi da je to pomoć USAID-a ukrainskim ribarima.

burt
5 godine prije

Azovsko more ne znači ništa, ono ima od NATO-a funkciju da se ukrajinska i ruska mornarica međusobno drže u napetosti, odluka je na SAD-u hoće li Ukrajini dostaviti protubrodske rakete ali zato u najvažnijem svjetskom području Perzijskom zaljevu nema ruske i kineske mornarice, ostavili su Iranu da podiže tenzije ali samo verbalno jer jedino iranski teški ekstremisti ili apokaliptička sekta bi krenuli da to pokušaju zatvoriti i suprotstavit se najvećoj svjetskoj pomorskoj grupaciji flota SAD-a, V. Britanije, Francuske, Italije, Nizozemske, Australije, Saud. Arabije, Izraela

cinik_ri
5 godine prije

Eto, vama će javiti što spremaju.

Ivi tz
5 godine prije

Čuj nema vojne opcije pa pacovčine bolesne recite ne smijemo kao što i ne smijete. Pročitani ste odavno…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI