Putinov odgovor na ultimatum Pompea: “Malo ste zakasnili, zar se ne povlačite iz INF-a?”

Vladimir Putin - lice
62 komentara

Odgovarajući na ultimatum američkog državnog tajnika koji je Rusiji “dao rok”  da se u dva mjeseca “vrati ispunjenju odredbi Ugovora o eliminaciji projektila srednjeg i kratkog dometa raketa (INF) “, ruski predsjednik Vladimir Putin je primijetio da je Pompeo sa svojom izjavom “malo zakasnio”, jer je ranije američka strana najavila da se namjerava povući iz sporazuma o kojem govori Pompeo, da bi tek kasnije počeo tražiti razloge zašto SAD to trebaju učiniti, prenosi TASS.

“Kao i obično, nema nikakvih dokaza o povredi ugovora s naše strane”, dodao je ruski predsjednik.

Vladimir Putin je podsjetio da je američki Kongres već odredio proračunska sredstva za stvaranje novih projektila ove vrste i prije izjave Washingtona o povlačenju iz ugovora INF.

“Odluka je donesena davno, samo tiho. Mislili su da to nećemo primijetiti, ali je u proračunu Pentagona određen iznos za razvoj ovih projektila. Tek nakon toga su to javno potvrdili i odmah počeli tražiti koga bi mogli kriviti. No, najobičniji ili najpoznatiji čovjek na ulicama Zapada će reći: “Rusija je kriva”. To nije tako. Protivno našim interesima je da uništimo ovaj sporazum, ali ako se to dogodi, reagirat ćemo u skladu s tim”, poručio je Vladimir Putin američkom državnom tajniku.

Mike Pompeo je Rusiji uputio ultimatum u utorak na sjednici ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO pakta, kada je izjavio kako će Sjedinjene Države prestati ispunjavati svoje obveze iz ugovoru INF, ako Rusija u roku od 60 dana ponovno ne počne poštivati njegove odredbe. Washington i NATO i dalje bez ikakvih dokaza tvrde kako Moskva krši sporazum.

Ruski čelnik se osvrnuo ina činjenicu da ovaj ugovor obvezuje samo SAD i Rusiju, ali je on u prvom redu ključan za sigurnost Europe.

“Istina je, doista. Mnoge druge zemlje, vjerojatno njih desetak, proizvode takvo oružje, dok su se Rusija i Sjedinjene Države ograničile bilateralno da to neće činiti. Sada, očito, naši američki partneri vjeruju da se situacija toliko promijenila da i Sjedinjene Države također trebaju imati takvo oružje. Koji je odgovor s naše strane? Jednostavan, onda ćemo i mi to učiniti”, rekao je ruski predsjednik.

Dodao da su se Sjedinjene Države 2002. godine jednostrano povukle iz Ugovora o ograničenju sustava proturaketnih oružja.

“U slučaju ovog ugovora je Washington učinio isto. Sjedinjene Države samo misle o tome kome bi za svoje postupke okrivile nekoga drugog”, zaključio je Putin u svom odgovoru na “ultimatum” američkog državnog tajnika.

Putinovo nuklearno upozorenje nije bilo slučajno – SAD moraju znati gdje im je mjesto

 

 

INF sporazum
Pretplatiti se
Obavijesti o
62 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
cogo
5 godine prije

beda americke politike ,,

Miroslav
5 godine prije

Puno je lakše dogovarati se, nego nastupati sa pozicija konfrontacije. SAD i Rusija bi sve mogli da urede prijateljski medju sobom.

eu kolonija
5 godine prije

putin je izjavio citiram “rusija je jedina supersila u svome dvorištu”. potvrdu ovih putinovih riječi upravo daju amerikanci povlačenjem iz INF-a a mi svjedočimo tomu. zapravo o čemu se radi. amerikanci su postali svjesni da je rusija u konvencionalnom oružju I nekakvom budućem ratu apsolutno superiornija I od amerike I od nato pakta na cijelom euroazijskom prostoru. s obzirom da su toga postali svjesni sada pokušavaju da pojačaju obranu nuklearnim bojevim glavama kratkog dometa ali I to će im biti samo još jedan čavao u lijesu na euroazijskom prostoru

Alen
5 godine prije

Pripreme za dobru makljažu …

Janoš
5 godine prije

Mislim da bi Rusija trebala opet napraviti bazu na Kubi. Eto onako, nek se nađe. Kad mogu SAD imati baze po cijelom svijetu može i Rusija.

giordano bruno
5 godine prije

Pokusavaju da Ruse nateraju da daju pare za naoruzanje, da se ne bi razvijali i davali pare u korisne svrhe. Koliko je to odvratno, pokazuje da su Amerikanci sunovratili na moralno dno.

tabula
5 godine prije

Heil Trump!

bbbb
5 godine prije

nosferatu mani priće, šuti i štancaj nuks rakete neprekidno ali pazi glavni trik protiv vas će im biti mikro dronovi u rojevima ispuštani iz zrakoplova i raketa, morate imati obranu od toga ako je moguće ako ne ode sve u vražju mater………..Kinu će prvu razvaliti jer misle da ako se zaštite kišobranom iznad Kine i okolo da su sigurni, koja naiva, ne znaju uopće sa kime imaju posla, shebala im zdrav razum pohlepa……………

njonjo
5 godine prije

Ma, biti će sve u redu, osim ako se pudlice (Potrošenko i baltički patuljci) malo ne zaigraju. A, mogli bi.

jezevakucica
5 godine prije

Alkar Vladimir Putin u sridu.

Ivo Lola
5 godine prije

Washington i Pentagon u zadnje vrijeme imaju velikih problema u komunikaciji, a očigledno da USA vode spoljnu politiku koja nije usaglašena na svim razinama vlasti. To sve govori i sve otkriva. USA se počela raspadati.

Trubadur
5 godine prije

Izlazak iz INFa, znači za Rusiju što se Europe tiče puno jednostavnije i puno jeftinije osiguravanje sigurnosti…… Jedan Kalibr ima domet, do 2500 Km, ima cijenu 1 miljijončič $ i može, da nosi nuklearni bojevu glavu…. Sasvim jednostavno može, da se lansira iz običnih kamionskih kontejnera ( 4 komada na kontejner ) i to je to…… Pored toga RS-26 Rubež, sa dometom 5800 Km, več neko vrijeme čeka na proizvodnju…

bbbb
5 godine prije

Ne znam dal je izjava potpuno točna ali Gerasimov izjavio i ostao živ da će udari biti po jewropi a ne po čemerici u slučaju da rusi budu napadnuti iz jewrope nuks raketama, pitam se jel on lud……………..

Ante
5 godine prije

Američka politika očaja počela je onaj dan kada su shvatili da sankcije nisu djelotvorne.

Siniša
5 godine prije

Ukrajina raskinula ugovor o prijateljstvu sa Rusijom, dala odobrenje svojoj mornarici da puca bez upozorenja….e to se dešava kada majmunu daš pušku.
Ameri žele 6. Flotu u Crnom moru, “provociraju” Pacifičku flotu Rusije….jbg,komšije čuvajte se.

Mag
5 godine prije

Kad imas nuklearne balističke projektile,lako se šprdati sa Amerima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI