SAD u pomoć Ukrajini protiv Rusije u Crno more šalju jedan od brodova “Šeste flote”

A burke razarac
77 komentara

Zbog eskalacije napetosti između Rusije i Ukrajine, Sjedinjene Države planiraju rasporediti sve ratne brodove u Crnom moru, prenosi CNN. “Američka mornarica je zatražila od State Departmenta da obavijesti Tursku o svojim mogućim planovima o ulasku jednog ratnog broda u Crno more”, priopćila su tri američka dužnosnika za priopćavaju CNN, te dodali kako je to odgovor na akcije Rusije protiv Ukrajine u Kerčenskom tjesnacu, koji povezuje Crno i Azovsko more.

Gotovo istovremeno je rusko Ministarstvo obrane priopćilo kako su ruske postrojbe na istočnom Krimu, poluotoku koji je dio Ruske Federacije od 2014. godine, provele vojnu vježbu sa sustavima protuzračne raketnim sustavom “Pancir”.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova je jučer priopćilo kako je ukrajinska vlada poduzela “aktivne pripreme” za vojnu ofenzivu u istočnoj Ukrajini, koristeći se kao izgovorom nedavnom objavom ratnog stanja u deset ukrajinskih regija koje graniče s Rusijom.

“Znatne ofenzivne komponente prenesene su u istočnu Ukrajinu, koje se raspoređuju po cijeloj liniji razdvajanja”, izjavila je jučer na tiskovnoj konferenciji glasnogovornica Marija Zaharova.

Sjedinjene Države su dužne obavijestiti Tursku o prolasku kroz njezine tjesnace po Konvenciji o Montreuxa, sporazuma iz 1936. kojim se uređuje prolaz vojnih brodova kroz Bospor i Dardanele, tjesnace koji povezuju Mediteran s Crnim morem.

Prema pravilima sporazuma, zemlje koje nemaju obale na Crnom moru dužne su Tursku obavijestiti najmanje 15 dana prije nego što prođu tjesnac.

Glasnogovornik State Departmenta je izjavio “kako Sjedinjene Države provode svoje aktivnosti u skladu s uvjetima Konvencije iz Montreuxa i neće komentirati prirodu njihove diplomatske korespondencije s vladom Turske”.

Dvojica dužnosnika su rekla kako je obavijest američkoj ratnoj mornarici trebala osigurati mogućnost premještanja ratnog broda u određeno područje.

“Naša “Šesta flota” je uvijek spremna da odgovori na mjesta gdje se pozove”, rekao je Kyle Raines, glasnogovornik flote i zapovjednik američkih pomorskih snaga za djelovanje u Europi.

“Rutinski provodimo operacije kako bismo unaprijedili sigurnost i stabilnost u svim područjima američke “Šeste flote”, koje uključuje i operacije u međunarodnim vodama i zračnom prostoru Crnog mora. Zadržavamo pravo na slobodno poslovanje u skladu s međunarodnim zakonima i normama”, rekao je Raines za CNN.

Arleigh Burke brod US NAVY
FOTO: razarač klase Arleigh Burke, US NAVY

Planirana operacija dolazi usred povećanih napetosti između Washingtona i Moskve o nizu pitanja. U srijedu je američka mornarica plovila s razaračem “USS McCampbell” u blizini voda u oko kojih se spore Japan i Rusija.

Američki razarač je provodio manevre koje mornarica Sjedinjenih Država naziva “operacijom za slobodu plovidbe“, čime je htjela demonstrirati kako osporava rusko pravo nad tim vodama i kako je sporni akvatorij za Washington dio japanskih terestrijalnih voda.

Glasnogovornik Kyle Raines je za CNN izjavio kako je Moskva odredila svoje granice u akvatoriju koji daleko nadilaze 12 milja od ruske obale, kako je zajamčeno međunarodnim pravom.

“Razarač “USS McCampbell” je plovio u blizini Zaljeva Petra Velikog, kao čin osporavanja  prekomjernih pomorskih pretenzija Rusije” i kako bi očuvao pravo, slobodu i zakonitost korištenja mora koja uživaju Sjedinjene Države i ostali narodi”, izjavila je glasnogovornica američke Pacifičke flote Rachel McMarr.

Najnovija odluka da se “Šeste flote”, brodovi pošalju u Crno more je donesena nakon nedavnog povećanja napetosti između Moskve i Kijeva, nakon što je ruska strana u neuspjelom proboju ukrajinske flote u Azovsko more zarobila tri ukrajinska ratna broda i njihove posade.

Prema ruskoj strani, tri ukrajinska broda su provodila opasne manevre u Kerčenskom tjesnacu i strateškom području Azovskog mora, koje ze nalazi između jugoistočne Ukrajine i Poluotoka Krim, koji je dio Ruske Federacije od 2014.

Kijev optužuje Rusiju da je “zarobila brodove u eskalaciji s predumišljajem” i zatražila vojnu pomoć protiv Moskve od svojih inozemnih saveznika, uključujući i NATO pakt, koji tvrdi kako već ima snažnu prisutnost u regiji Crnog mora.

S druge strane, Kremlj kaže da je Ukrajina prekršila međunarodni zakon i provodila “opasne manevre” u ruskim teritorijalnim vodama u blizini Krima.

 

Club-M K-300p Bastion
FOTO: ilustracija, protivbrodski sistem CLUB-M

Američki državni tajnik Mike Pompeo je na sastanku ministara vanjskih poslova NATO pakta u Bruxellesu u utorak izjavio kako će savez “zajednički razviti skup odgovora koji će pokazati Rusima da je njihovo ponašanje neprihvatljivo”.

Rusija je djelomično odblokirala ukrajinske luke na Azovskom moru i sada dopušta putnički i trgovinski tranzit kroz Kerčenski tjesnac, što je jučer potvrdio i ukrajinski ministar infrastrukture Vladimir Omelijan.

Posljednji američki ratni brod koji je ušao u Crno more je bio brzi transportni brod “USNS Carson City” u listopadu ove godine, a krajem kolovoza je iz Crnog mora isplovio američki razarač “USS Carney” klase “Arleigh Burke”.

Prema pravilima Konvencije iz Montreuxa, američki brodovi u Crnom moru mogu biti samo 21 dan.

Iako su ovakvi manevri uvijek potencijalno opasni i bilo koji incident može dovesti do otvorenog sukoba, ovo su akcije koje američka mornarica provodi godinama, a punim intenzitetom od ujedinjenja Krima s Rusijom.

Jedna od takvih demonstracija sile se dogodila krajem 2014. godine, kada su ukrajinski stručnjaci vjerovali da je moguće uplašiti Rusiju američkim ratnim brodovima koji su polovili u ukrajinskom akvatoriju u blizini Odese.

Ukrajinski povjesničar Aleksandar Velmožko i vojni stručnjak Aleksandar Kolcun su za televiziju Prvi kanal iz Odese još tada razgovarali o protumjerama koje bi Kijev mogao poduzeti da bi uplašio Rusiju u Azovskom moru.

Povjesničar Aleksandar Velmožko je bio uvjeren da bi bilo dovoljno da jedna od američkih fregata krene u neslužbenu posjetu u ukrajinske luke Berdjansk ili Mariupolj, iako za prilaz ovim lukama mora proći ruske vode i ispred nišana ruskih protubrodskih sustava raspoređenih na Krimu.

Razarač klase “Arleigh Burke” ionako ne može proći ispod Krimskog mosta, zbog veličine usporedive s teškim krstaricama iz Drugog svjetskog rata. Stoga je prolaz jedino moguć za fregate i odluka, koliko je do sada poznato, da se u Crno more pošalje spomenuti razarač znači da američka mornarica niti ne misli ulaziti u ruske vode, posebno ne u Azovsko more, što je i teoretski nemoguće.

Aleksandar Kolcun je istaknuo kako nije potrebno poslati ozbiljan ratni brod, uvjeren da bi bilo dovoljno koristiti jedrilicu s američkom zastavom i uživati u prizoru kako neometano prolazi ispred ruskih položaja i pored Obalne straže koji se ne bi usudili reagirati.

“To bi trebalo biti više nego dovoljno“, samouvjereno je izjavio ukrajinski “vojni stručnjak” Aleksandar Kolcun, koji kao da je zaboravio ili nije čuo kako su plakali američki mornari kada su zalutali u iranske vode i bili zarobljeni od iranske Obalne straže i mornarice.

VIDEO – Američki mornari koje je 2016. zarobila iranska Obalna straža

Međutim, povjesničar Aleksandar Velmožko je bio trezveniji i naglasio da bi lakši američki brod možda mogao “protrčati” pod mosta, ali bi nakon toga sigurno uslijedila blokada Kerčkog tjesnaca od strane Rusije i da bi korištenje nekih jedinica američke flote u svakom slučaju bilo uzaludno.

Ipak, najnovija odluka američke mornarice se nakon provokacija u ruskim vodama na Pacifiku može smatrati porukom Moskvi. Prisutnost američkog razarača u Crnom moru za ruske snage na Krimu i crnomorsku flotu ne bi trebala predstavljati nikakvu prijetnju, ali  se ovakve akcije uvijek opasne, jer čak i nenamjerni incident može dovesti do sukoba dvije velesile.

 Krim i akvatorij Azovskog mora prije i poslije ujedinjenja Krima s Ruskom Federacijom
FOTO – Krim i akvatorij Azovskog mora prije i poslije ujedinjenja Krima s Ruskom Federacijom
KerčKerčki tjesnacKrim
Pretplatiti se
Obavijesti o
77 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Trubadur
5 godine prije

Nema kroz Crno more vajde….Rusi su tu i u okolini najjači….. Kad se pogleda, šta je sve tu raspoređeno, zaista nema nikakvog smisla….. A, da bi ovo pomoglo Porošenku u izborima, mislim, da je premala stvar…. Porošenku, skoro pa nema pomoči…

eu kolonija
5 godine prije

mnogo lakše je ruskim plovilima kontrolirati ameriku jer amerika nema baš neke strateške dubine kao što je ima rusija. hoću reći da su ruski ciljevi za američka plovila dosta složeniji u odnosu na američke ciljeve za ruska plovila. dakle ovo je još jedna reakcija “uvrijeđene mlade” a pošto su je rusi propisno išamarali u siriji. ali samo polako I hladne glave. sirija je tek početak

Dub Miroslav
5 godine prije

Ukoliko šesta flota uđe u Crno more znači da su shvatili da su potpuno izvan utjecaja pred obalom Sirije. Zatvoriti se u tako malo more uz mogućnost pada svih elektronskih sustava i međusobnog sudaranja? Kome to treba?! Vršiti pritisak na mediteranu ne bi li se iskamčila plovidba sovjetskim sjevernim ledenim morem bi bila čudna taktika. Demonstracija sile i zveckanje oružjem da bi se od kongresa dobilo više novca je vrlo vjerojatan razlog!?

čokolino
5 godine prije

Bando lopovska, ne budete li slušali Sergeja Lavrova morat ćete slušati Sergeja Šojguja.

burt
5 godine prije

briga Ameriku za nekakvo Azovsko more i Kerčki poluotok, Amerikanci jedino mogu dati Ukrajini protubrodske rakete isto kako su im dali i protuoklopne rakete, u tom slučaju postalo bi opasno i za ruske brodove u Azovskom moru

Neko ime
5 godine prije

Neka posalju Donalda Cooka, taj vec ima iskustvo elektronskog ratovanja

Zadranin
5 godine prije

Znači, amerokenjci šalju brod u Crno more, gdje se smiju zadržati 21 dan.. bit će to duuuuugih 21 dan za amerokenjske mornare i njihove “živce”, i osjećaje (bili to gejevi ili transići..)

Nadam se da su ponijeli dovoljno pelena.. ?

Pljuc!

IVE iz pecalbe
5 godine prije

Hoce li se opet desiti da mornari na toj ladji u Crnom moru isto dobiju nervni slom, a na ladji otkaze sva elektronika kada ih samo nadleti Ruski avion u niskom letu.

Snicla
5 godine prije

Razarač iste klase boravio u kolovozu a sada dolazi drugi. Dakle ništa posebno i ništa što već nije bilo. Nema potrebe za senzacionalizmom. Do sada je ovaj portal bio dobar i nadam se da će održati neki nivo.

jezevakucica
5 godine prije

Očekuje se da hrvatski ministar Tolstojevog Rata i mlra Krstičević,kao đak američkog kursa za poslušne generale ,pošalje pomoć svojem šestoflotašu u vidu jednog trajekta.Ako trajekt ide kao pomoć, molim da se vrati do početka sljedeće turističke sezone,stoji u naputku admirala sredozemne trajektne flote.

spartak
5 godine prije

Ukronacisti su totalni idioti, što samo po sebi nije ni važno. Svaka budala ima pravo to biti. Problem je što oni velika opasnost za cijeli svijet, a čega u svojoj imbecilnoj glavi uopće nisu ni svijesni. Kao što nisu ni svijesni da ih njihovi usanski mentori koriste zbog svojih interesa gurajući ih u sukob s RF. Koliko netko može biti budala pa da to ne vidi? E to je već pitanje za psihologe.

rodoljub
5 godine prije

Ja mislim da prica i aktivnosti vezane za Kercki moreuz i Crno more imaju samo cilj da paznju preusmere na drugu stranu od pripreme napada UKRO-NATO snaga na Donbas . NATO je sve isplanirao , samo se ceka najpogodniji momenat. Medjutim, iznenadjenja vise nece biti, jer su Rusi u Donbasu skupo platili opustanje i naivnost.

Mister ?
5 godine prije

Rusi ukrajina, amer sirija i to je to. Prepucavanje preko tudje djece. Lako je meni i za ruse i amere al mi zao citavog naroda ukraine i sirije.

Sardelino
5 godine prije

Preporuka amerikancima da se ne igraju I ne kockaju ulazeći u tuđe dvorište jer im se može dogoditi da u Crno more uđu kao 6-flota a izađu kao 3 a moguće I 2-flota.
“Nek ne čačkaju mečku u p… “, što bi se reklo u Okfordu.

Dragan
5 godine prije

Ako se sjetimo neslavne epizode sa US mornarima u Iranu, kako onda da ozbiljno shvatimo dolazak ovog razaraca? Pa nista nisu uradili sa iranskom stranom tada, pa otkud im sada hrabrost da bilo sta konkretno naprave? Ne bih se iznenadio jos kojem preletu “stare kante” iznad ovog broda. Da budem potpuno iskren, uzivao sam citajuci o Donald Cook i transkript razgovora posade, podsjetilo me je na poznatu debatu US kapetana i spanskog svetionika. Mozda se i ovog puta dogodi neka pasivno agresivna havarija, bez ljudskih zrtava…

Fatih
5 godine prije

LEPA META ZA KINZALA.

Minus Collector
5 godine prije

Sto se tiče Crnog mora nije NATO priznao prevlast Varšavskom paktu niti za vrijeme Hladnog rata, a kamo li sada kad su im Turska,Gruzija, Rumunjska, Bugarska i Ukrajina saveznici.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI