fbpx

SAD u pomoć Ukrajini protiv Rusije u Crno more šalju jedan od brodova “Šeste flote”

A burke razarac

Zbog eskalacije napetosti između Rusije i Ukrajine, Sjedinjene Države planiraju rasporediti sve ratne brodove u Crnom moru, prenosi CNN. “Američka mornarica je zatražila od State Departmenta da obavijesti Tursku o svojim mogućim planovima o ulasku jednog ratnog broda u Crno more”, priopćila su tri američka dužnosnika za priopćavaju CNN, te dodali kako je to odgovor na akcije Rusije protiv Ukrajine u Kerčenskom tjesnacu, koji povezuje Crno i Azovsko more.

Gotovo istovremeno je rusko Ministarstvo obrane priopćilo kako su ruske postrojbe na istočnom Krimu, poluotoku koji je dio Ruske Federacije od 2014. godine, provele vojnu vježbu sa sustavima protuzračne raketnim sustavom “Pancir”.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova je jučer priopćilo kako je ukrajinska vlada poduzela “aktivne pripreme” za vojnu ofenzivu u istočnoj Ukrajini, koristeći se kao izgovorom nedavnom objavom ratnog stanja u deset ukrajinskih regija koje graniče s Rusijom.

“Znatne ofenzivne komponente prenesene su u istočnu Ukrajinu, koje se raspoređuju po cijeloj liniji razdvajanja”, izjavila je jučer na tiskovnoj konferenciji glasnogovornica Marija Zaharova.

Sjedinjene Države su dužne obavijestiti Tursku o prolasku kroz njezine tjesnace po Konvenciji o Montreuxa, sporazuma iz 1936. kojim se uređuje prolaz vojnih brodova kroz Bospor i Dardanele, tjesnace koji povezuju Mediteran s Crnim morem.

Prema pravilima sporazuma, zemlje koje nemaju obale na Crnom moru dužne su Tursku obavijestiti najmanje 15 dana prije nego što prođu tjesnac.

Glasnogovornik State Departmenta je izjavio “kako Sjedinjene Države provode svoje aktivnosti u skladu s uvjetima Konvencije iz Montreuxa i neće komentirati prirodu njihove diplomatske korespondencije s vladom Turske”.

Dvojica dužnosnika su rekla kako je obavijest američkoj ratnoj mornarici trebala osigurati mogućnost premještanja ratnog broda u određeno područje.

“Naša “Šesta flota” je uvijek spremna da odgovori na mjesta gdje se pozove”, rekao je Kyle Raines, glasnogovornik flote i zapovjednik američkih pomorskih snaga za djelovanje u Europi.

“Rutinski provodimo operacije kako bismo unaprijedili sigurnost i stabilnost u svim područjima američke “Šeste flote”, koje uključuje i operacije u međunarodnim vodama i zračnom prostoru Crnog mora. Zadržavamo pravo na slobodno poslovanje u skladu s međunarodnim zakonima i normama”, rekao je Raines za CNN.

Arleigh Burke brod US NAVY

FOTO: razarač klase Arleigh Burke, US NAVY

Planirana operacija dolazi usred povećanih napetosti između Washingtona i Moskve o nizu pitanja. U srijedu je američka mornarica plovila s razaračem “USS McCampbell” u blizini voda u oko kojih se spore Japan i Rusija.

Američki razarač je provodio manevre koje mornarica Sjedinjenih Država naziva “operacijom za slobodu plovidbe“, čime je htjela demonstrirati kako osporava rusko pravo nad tim vodama i kako je sporni akvatorij za Washington dio japanskih terestrijalnih voda.

Glasnogovornik Kyle Raines je za CNN izjavio kako je Moskva odredila svoje granice u akvatoriju koji daleko nadilaze 12 milja od ruske obale, kako je zajamčeno međunarodnim pravom.

“Razarač “USS McCampbell” je plovio u blizini Zaljeva Petra Velikog, kao čin osporavanja  prekomjernih pomorskih pretenzija Rusije” i kako bi očuvao pravo, slobodu i zakonitost korištenja mora koja uživaju Sjedinjene Države i ostali narodi”, izjavila je glasnogovornica američke Pacifičke flote Rachel McMarr.

Najnovija odluka da se “Šeste flote”, brodovi pošalju u Crno more je donesena nakon nedavnog povećanja napetosti između Moskve i Kijeva, nakon što je ruska strana u neuspjelom proboju ukrajinske flote u Azovsko more zarobila tri ukrajinska ratna broda i njihove posade.

Prema ruskoj strani, tri ukrajinska broda su provodila opasne manevre u Kerčenskom tjesnacu i strateškom području Azovskog mora, koje ze nalazi između jugoistočne Ukrajine i Poluotoka Krim, koji je dio Ruske Federacije od 2014.

Kijev optužuje Rusiju da je “zarobila brodove u eskalaciji s predumišljajem” i zatražila vojnu pomoć protiv Moskve od svojih inozemnih saveznika, uključujući i NATO pakt, koji tvrdi kako već ima snažnu prisutnost u regiji Crnog mora.

S druge strane, Kremlj kaže da je Ukrajina prekršila međunarodni zakon i provodila “opasne manevre” u ruskim teritorijalnim vodama u blizini Krima.

 

Club-M K-300p Bastion

FOTO: ilustracija, protivbrodski sistem CLUB-M

Američki državni tajnik Mike Pompeo je na sastanku ministara vanjskih poslova NATO pakta u Bruxellesu u utorak izjavio kako će savez “zajednički razviti skup odgovora koji će pokazati Rusima da je njihovo ponašanje neprihvatljivo”.

Rusija je djelomično odblokirala ukrajinske luke na Azovskom moru i sada dopušta putnički i trgovinski tranzit kroz Kerčenski tjesnac, što je jučer potvrdio i ukrajinski ministar infrastrukture Vladimir Omelijan.

Posljednji američki ratni brod koji je ušao u Crno more je bio brzi transportni brod “USNS Carson City” u listopadu ove godine, a krajem kolovoza je iz Crnog mora isplovio američki razarač “USS Carney” klase “Arleigh Burke”.

Prema pravilima Konvencije iz Montreuxa, američki brodovi u Crnom moru mogu biti samo 21 dan.

Iako su ovakvi manevri uvijek potencijalno opasni i bilo koji incident može dovesti do otvorenog sukoba, ovo su akcije koje američka mornarica provodi godinama, a punim intenzitetom od ujedinjenja Krima s Rusijom.

Jedna od takvih demonstracija sile se dogodila krajem 2014. godine, kada su ukrajinski stručnjaci vjerovali da je moguće uplašiti Rusiju američkim ratnim brodovima koji su polovili u ukrajinskom akvatoriju u blizini Odese.

Ukrajinski povjesničar Aleksandar Velmožko i vojni stručnjak Aleksandar Kolcun su za televiziju Prvi kanal iz Odese još tada razgovarali o protumjerama koje bi Kijev mogao poduzeti da bi uplašio Rusiju u Azovskom moru.

Povjesničar Aleksandar Velmožko je bio uvjeren da bi bilo dovoljno da jedna od američkih fregata krene u neslužbenu posjetu u ukrajinske luke Berdjansk ili Mariupolj, iako za prilaz ovim lukama mora proći ruske vode i ispred nišana ruskih protubrodskih sustava raspoređenih na Krimu.

Razarač klase “Arleigh Burke” ionako ne može proći ispod Krimskog mosta, zbog veličine usporedive s teškim krstaricama iz Drugog svjetskog rata. Stoga je prolaz jedino moguć za fregate i odluka, koliko je do sada poznato, da se u Crno more pošalje spomenuti razarač znači da američka mornarica niti ne misli ulaziti u ruske vode, posebno ne u Azovsko more, što je i teoretski nemoguće.

Aleksandar Kolcun je istaknuo kako nije potrebno poslati ozbiljan ratni brod, uvjeren da bi bilo dovoljno koristiti jedrilicu s američkom zastavom i uživati u prizoru kako neometano prolazi ispred ruskih položaja i pored Obalne straže koji se ne bi usudili reagirati.

“To bi trebalo biti više nego dovoljno“, samouvjereno je izjavio ukrajinski “vojni stručnjak” Aleksandar Kolcun, koji kao da je zaboravio ili nije čuo kako su plakali američki mornari kada su zalutali u iranske vode i bili zarobljeni od iranske Obalne straže i mornarice.

VIDEO – Američki mornari koje je 2016. zarobila iranska Obalna straža

Međutim, povjesničar Aleksandar Velmožko je bio trezveniji i naglasio da bi lakši američki brod možda mogao “protrčati” pod mosta, ali bi nakon toga sigurno uslijedila blokada Kerčkog tjesnaca od strane Rusije i da bi korištenje nekih jedinica američke flote u svakom slučaju bilo uzaludno.

Ipak, najnovija odluka američke mornarice se nakon provokacija u ruskim vodama na Pacifiku može smatrati porukom Moskvi. Prisutnost američkog razarača u Crnom moru za ruske snage na Krimu i crnomorsku flotu ne bi trebala predstavljati nikakvu prijetnju, ali  se ovakve akcije uvijek opasne, jer čak i nenamjerni incident može dovesti do sukoba dvije velesile.

 Krim i akvatorij Azovskog mora prije i poslije ujedinjenja Krima s Ruskom Federacijom

FOTO – Krim i akvatorij Azovskog mora prije i poslije ujedinjenja Krima s Ruskom Federacijom

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
77 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Nema kroz Crno more vajde….Rusi su tu i u okolini najjači….. Kad se pogleda, šta je sve tu raspoređeno, zaista nema nikakvog smisla….. A, da bi ovo pomoglo Porošenku u izborima, mislim, da je premala stvar…. Porošenku, skoro pa nema pomoči…

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Pola broda je dosta,pa neka posada skace u more sa kapetanovog zubnog mosta?

Stephen.
Gost
Stephen.
1 godina prije

Dakle momak po Vašem ispada da bi CIA morala naći drugog Potrošenka, jer se ovaj istrošio !!??XX

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

O, da. Nakon izbora slijede suđenja za korupciju….

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Sesta flota Porosenka
mota oko plota?

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

Za vrijeme hladnog rata su se usa i sssr bukvalno naguravali po crnom moru (ima video na jubitou) i ništa se nije dogodilo sada će se opet naguravati i ništa se neće dogoditi.

kime
Gost
kime
1 godina prije

kako nije? imaš snimku di se rusi zabijaju u emerički brod. još su navodno u jednom zabijanju izbacili i sidro koje je napravilo darmar po zadnjoj palubi.

Šok
Gost
Šok
1 godina prije

Ništa što se ne da izvuć sa malo šprickita i boje.

Mister ?
Gost
Mister ?
1 godina prije

Rusi pomazu siriju i to je ok. Da li je ok da amer pomaze ukrajinu? Ista situacija… Ebeno

Hash
Gost
Hash
1 godina prije

Pomagali su ih pa ostaše bez teritorije i dobiše fašističku vlast. A koliko su im naplatili samo oni i istrosenkova bulumenta znaju.
Jaka pomoć, sačuvaj Bože.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

@Mister

A kako to amerokenjci pomažu Ukrajini (isto kao Rusi Siriji)?

Daj nam objasni tu “istu situaciju”.

Mister ?
Gost
Mister ?
1 godina prije

Pljucko procitaj moj komentar jos jedan puta ili dok ne skontas. O cemu ti?

Fitcher
Gost
Fitcher
1 godina prije

Postoji jedna bitna razlika. Rusi su pomagali legitimnoj i legalnoj vladi u Siriji dok se za Ukrajinu ne može reći da je to slučaj.

Minus Collector
Gost
Minus Collector
1 godina prije

Postoji razlika. Rusi pomažu zločinca Asada od kojeg cijeli demokratski svijet traži da odstupi, a SAD pomaže Porošenka kojeg samo Rusi ne priznaju ( priznaju lopova Janukoviča). Nekima logika nije jača strana.

Nazgul75
Gost
Nazgul75
1 godina prije

Da, da, ono Asad na vlast dosao pucem, a Porosenko izabran na izborima, jel’ ta logika u pitanju. Sto bi jedan kolega sa jednog foruma rekao: “zaludu oci kad je um slijep”, zar ne collector?

eu kolonija
Gost
eu kolonija
1 godina prije

mnogo lakše je ruskim plovilima kontrolirati ameriku jer amerika nema baš neke strateške dubine kao što je ima rusija. hoću reći da su ruski ciljevi za američka plovila dosta složeniji u odnosu na američke ciljeve za ruska plovila. dakle ovo je još jedna reakcija “uvrijeđene mlade” a pošto su je rusi propisno išamarali u siriji. ali samo polako I hladne glave. sirija je tek početak

DrAgan
Gost
DrAgan
1 godina prije

Pre nesto vise pd dve godine, jedan USA razarac u Crnom moru, je imao probleme sa svojim radarima. SU25 je poprilicno bucan avion, i posle njegovog proljetanja (tamo i nazad) i saznanja da radari nista nisu registrovali, pocelo je osipanje posade, vec u prvoj luci. Od tad ameri testiraju jednovremeno radare i posadu! Jedino, sto je sad, zasad sigurno, to je da nisu svi SU25 nevidljivi!

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
1 godina prije

Ukoliko šesta flota uđe u Crno more znači da su shvatili da su potpuno izvan utjecaja pred obalom Sirije. Zatvoriti se u tako malo more uz mogućnost pada svih elektronskih sustava i međusobnog sudaranja? Kome to treba?! Vršiti pritisak na mediteranu ne bi li se iskamčila plovidba sovjetskim sjevernim ledenim morem bi bila čudna taktika. Demonstracija sile i zveckanje oružjem da bi se od kongresa dobilo više novca je vrlo vjerojatan razlog!?

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

Da Rusima stvarno dopi*di, pobjeglo bi to sve, a da ni ne pitaju Turke jel mogu proć. Nazad.

Minus Collector
Gost
Minus Collector
1 godina prije

Haha. Da Amerima do*izdi ostali bi Rusi zatvoreni u Azovskoj kaljuži iza ruševina Kerčkog mosta 🙂

Nazgul75
Gost
Nazgul75
1 godina prije

Ajd opet ‘logicaru’ ‘upalis’ to sivih celija, ako ti je ostalo, na Krimu postavljeni Bastioni i jos nesto igracaka, funkcionalni Tajfuni, ko zna sta sve od brodova ruske mornarice je u Crnom moru i cime bi to USrA srusila most, jednim razaracem. Gadjace ga ruznim rijecima, jer sve ostalo sto bi mogli ‘ispaliti’ pa i oni su na dnu prije nego li most. Usput, sto bi to bio otvoreni ratni cin, pa bi i Satana2, mozda, preventivno, skoknuo do Washingtona i Londona, cisto da upita za ‘zdravlje’

čokolino
Gost
čokolino
1 godina prije

Bando lopovska, ne budete li slušali Sergeja Lavrova morat ćete slušati Sergeja Šojguja.

bbbb
Gost
bbbb
1 godina prije

Iz tvojih usta u božje uši………………

burt
Gost
burt
1 godina prije

briga Ameriku za nekakvo Azovsko more i Kerčki poluotok, Amerikanci jedino mogu dati Ukrajini protubrodske rakete isto kako su im dali i protuoklopne rakete, u tom slučaju postalo bi opasno i za ruske brodove u Azovskom moru

realist62
Gost
realist62
1 godina prije

onda bi talibani dobili kornet i konkurs i igle i vrbe i jos mnogo toga a Asad takticke nuke petarde

igi
Gost
igi
1 godina prije

….pa mogu i rusi dati suvremene protubrodske rakete iranu;…nego slutim da je jučer pao dil s madurom te se u venecueli otvara ruska baza.

burt
Gost
burt
1 godina prije

takva trgovina bi bila gora gora varijanta za Ruse, Iranci su rekli da im ne trebaju ruske rakete i s vremena na vrijeme prijete da mogu zatvoriti Hormuški tjesnac i fiingiraju veliku koncentraciju brodova ali to je samo verbalno prepucavanje jer jedino potpuni luđak bi krenuo da napadne udružene mornarice SAD-a, V. Britanije, Francuske, Italije, Nizozemske, Australije, Izraela, Saudijske Arabije, od tolike sile i Rusi se drže podalje i pažljivo izbjegavaju incidente a Azovsko more je sporedno i prepušteno da se tamo navlače Rusi i Ukrajinci

igi
Gost
igi
1 godina prije

..nije bitno što iranci javno govore i pišu nego što im je sada na raspolaganju u vojnom protubrodskom djelovanju u hormuškom tjesnacu….a rata između cionista i irana će biti i to dugog krvavog koji će se ubrzo preliti na evropu i aziju….

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

SAD i Irana…vjerojatnije…

burt
Gost
burt
1 godina prije

ti stvarno misliš da su Iranci toliko ludi da pokušaju zatvorit Hormoški tjesnac i izazvati udružene mornarice SAD-a, V. Britanije, Italije, Francuske, Nizozemske, Belgije, Izraela, Saud. Arabije itd. to bi bio gori potez od jednog bivšeg diktatora koji je tvrdio da je Kuvajt devetnaesta iračka pokrajina,

maliboro
Gost
maliboro
1 godina prije

burt molim te kaj veliš na ovaj video malo više gore , kako je to hrabra američka šesta flota požurila osloboditi one plačljivce?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@burt:
Devetnaesta iracka Ukrajina?

igi
Gost
igi
1 godina prije

…ne znam tko je lud…ali znam da amerikanci redovito puše od irana…počelo je još onda 1979.

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

@burt

Te udružene mornarice/njihovi brodovi su veoma skupi.. a iranski protubrodski projektili/rakete su veoma jeftini za potapanje tih skupih brodova. Usto, iranske podmornice vole velike površinske mete.

Eto ga.

Pljuc!

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

E moj burte.
Nitko od tih što si ih nabrojio neće zaratiti sa Iranom. Pa ni Izrael. Sam. Osim u slučaju nekog sveopćeg pičvajza.
Iran je objavio, kao odgovor na američku prijetnju da ni njegovi tankeri nisu sigurni, da ako on ne bude mogao izvoziti naftu, neće ni nitko drugi. Kroz Hormuški tjesnac. I ako se Iran ikada odluči na to, to nitko neće moći spriječiti.
A to što američki nosač plovi po Perzijskom zaljevu, nije radi strašenja Irana (to već davno ne prolazi) nego kuraži ove svoje, s druge strane Zaljeva.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@burt:
Zasto su udruzili tolike mornarice?
Pa tko ce to sve potopit?

Odisea
Gost
Odisea
1 godina prije

To su one dile koje su oslobodile Siriju i Avganistan?

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Bravo burte , i sta bi se posle desilo kada bi potopili neki Ruski brod?
Jel ti to palo na pamet?
I sto im ne isporuce vec jednom protiv-brodske rakete, rat traje od 2014?
I kada su to Ukrajinci direktno napali Rusku vojsku na Krimu od pripajanja Krima?

burt
Gost
burt
1 godina prije

mislio sam na Iran koji najavljuje da je spreman suprotstavit se navedenim mornaricama ali to bi se jedino usudio neki iranski vjerski luđak , Azovsko more su prepustili kontroli Rusima ali sva ostala mora su pod kontrolom SAD-a, NATO-a i saveznika SAD-u, dosad nije ni bilo pomorskih sukoba jer Novorusija nema mornaricu

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

hahah…burte, mani se umovanja oko Irana i Hormuza i pojasni nam malo ono o nedodirljivim crvenim linijama u Daraai.

E da, jesi pročitao ovo? Hebali te pijani ameri, ne znaju ni gorivo pretočiti bez da ih desetak izgine i poruše sami sebe:

sputniknews.com/world/201812061070451092-us-marine-plane-crash

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@burt:
Novorusija nema mornaricu ali imaju mornarske majice!

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Cuj ovo ,iranski vjerski luđak ,hahah koje stereotipe bacas Burte ,i jos stereotipnije komentare o sukobu mornarica…

Pa jesi ti burte svjestan da je pojavom kindzala ta prica o mornarickoj dominaciji gotova ,nema je vise ,prosao joj je voz,neupotrebljiva..

Burte tvoji komentari pokazuju samo koliki relikvij proslosti je postala usa i zapadna dominacija a i ti skupa s njima…

Odisea
Gost
Odisea
1 godina prije

Južno Kinesko more?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@burt:
Ali protubrodske rakete su opasne za brodove,a protuoklopne za oklop?
Pa nismo u Tunguziji?

Neko ime
Gost
Neko ime
1 godina prije

Neka posalju Donalda Cooka, taj vec ima iskustvo elektronskog ratovanja

čokolino
Gost
čokolino
1 godina prije

Nije taj više donald cook nego je od tad donald cooked…….a možda i donald baked…..možda donald roasted ili slično….. vrag bi ga zna 🙂

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Donald Duck?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Oj Donalde Kuce,propeler ti puce?

Neko ime
Gost
Neko ime
1 godina prije

Predlažem redakcijo da prikupi i ukoriči Umpaha u antologiju web poezije?

emdzej
Gost
emdzej
1 godina prije

hahahaha, predobro 🙂

Zadranin
Gost
Zadranin
1 godina prije

Znači, amerokenjci šalju brod u Crno more, gdje se smiju zadržati 21 dan.. bit će to duuuuugih 21 dan za amerokenjske mornare i njihove “živce”, i osjećaje (bili to gejevi ili transići..)

Nadam se da su ponijeli dovoljno pelena.. ?

Pljuc!

Gordan
Gost
Gordan
1 godina prije

“Gejevi i transici” ti ne smetaju kad stavljas onaj zimer fraj znak na kucu. Daj barem promijeni one grozne plocice iz osamdesetih, svatko zna da se njihovi “estetski osjecaji” lako povrijede. A onda moras iznajmljivati domacima za manje solde.

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
1 godina prije

Hoce li se opet desiti da mornari na toj ladji u Crnom moru isto dobiju nervni slom, a na ladji otkaze sva elektronika kada ih samo nadleti Ruski avion u niskom letu.

Siniša
Gost
Siniša
1 godina prije

Već su im poručili da povećaju zalihe tariguza.

Riddick
Gost
Riddick
1 godina prije

Opet cemo da gledamo snimke nadletanja broda od strane SU-24 ili nekog drugog aviona.

kiki
Gost
kiki
1 godina prije

A o trećem efektu elektr.ratovanja vidi komentare gore i …dolje…

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

Ruski avion u niskom ljetu, a sprema se zima?
Ladja ore Crno more,
kud ces gore?

Snicla
Gost
Snicla
1 godina prije

Razarač iste klase boravio u kolovozu a sada dolazi drugi. Dakle ništa posebno i ništa što već nije bilo. Nema potrebe za senzacionalizmom. Do sada je ovaj portal bio dobar i nadam se da će održati neki nivo.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Izolovano posmatrano ovaj događaj nije ništa posebno ali toliko je toga što se istovremeno događa – i ne, nije slučajno što se istovremeno događaju niti je teorija zavere. Ceo svet prosto ključa a Ameri provociraju na sve strane, zanemaruju sve sporazume… Kako će ovde provocirati? Ploviti preblizu ruskih obala? Dovesti još gomilu drugih (ma kako to taktički glupo bilo)? Ostati duže od 21 dan? Neka kombinacija pomenutog ili sve zajedno?
Nije čudno ovo što sada rade, čudno je bilo što su stali u Ukrajini obzirom da je to njihov projekat čija je jedina svrha provociranje Rusije, prisiljavanje da reaguje da bi je demonizovali i što više izolovali.

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije

@Shumadinac:
Smiri se.
Predlazem da se Trumpu probusi carapa?

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije

Ovaj ima modificiranu elektroniku pa ga idu isprobati, iz dobro obavještenih izvora se saznaje da su ugradili ruske elektronske cijevi koje su otporne na sve vrste EMPa. 🙂

Gordan
Gost
Gordan
1 godina prije

E onda su promasili, posto se Rusi iskljucivo koriste EPP-om…

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije

Očekuje se da hrvatski ministar Tolstojevog Rata i mlra Krstičević,kao đak američkog kursa za poslušne generale ,pošalje pomoć svojem šestoflotašu u vidu jednog trajekta.Ako trajekt ide kao pomoć, molim da se vrati do početka sljedeće turističke sezone,stoji u naputku admirala sredozemne trajektne flote.

dlm
Gost
dlm
1 godina prije

@jezevakucica čujem da će se u nadolazećoj turističkoj sezoni dati tebi ili netkom tvom bližnjem mogućnost da brodite na nekom od trajekata flote. S nadam da putovanje neće biti odgođeno zbog bolesti želim ti sretan put i javi nam komentarom ovdje kako je bilo.

jezevakucica
Gost
jezevakucica
1 godina prije

Hvala ti Dim što brineš o meni i mojim bližnjima.Evo pre neki dan sam popunio anketu kod mog agenta za zapošljavanje i izrazio sam želju da radim kao sezonac sljedeće ljeto.Rekoh mu da u obzir dolazi samo sjeverni Jadran.Ako što bude javim ti.Možda bude posla i za tebe.Bolje nas dvojica nego radna snaga iz Ukrajine.Mi ipak bolje plivamo u našim problemima.

dlm
Gost
dlm
1 godina prije

Dogodi se, lopta ode na krivu stranu igrališta ali ako su problemi naši trebaju bolju plivačku tehniku od ironije.

spartak
Gost
spartak
1 godina prije

Ukronacisti su totalni idioti, što samo po sebi nije ni važno. Svaka budala ima pravo to biti. Problem je što oni velika opasnost za cijeli svijet, a čega u svojoj imbecilnoj glavi uopće nisu ni svijesni. Kao što nisu ni svijesni da ih njihovi usanski mentori koriste zbog svojih interesa gurajući ih u sukob s RF. Koliko netko može biti budala pa da to ne vidi? E to je već pitanje za psihologe.

shumadinac
Gost
shumadinac
1 godina prije

Mi nemamo pravo da Ukrajince nazivamo idiotima jer smo već uradili ono što oni nameravaju. Jedina je razlika što oni imaju iskusto koje se u međuvremenu nakupilo (pa i nas kao primer). Ali izgleda da ni iskustvo nije dovoljno obzirom na pripremu reprize kod nas.

Hash
Gost
Hash
1 godina prije

Baš zato su gori od nas.
Zapad se na nama učio rasturanju država, pa bi ti jadnici trebali znati šta biva s onim “ko s đavolom tikve sadi…”

spartak
Gost
spartak
1 godina prije

Šuma,
nisam napisao “Ukrajinci” (kao što si ti naveo)) već namjerno “Ukronacisti”, a to nije isto. Kao što ni u našem slučaju nisu svi Hrvati/Srbi ustaše/četnici. Stoje ustrajem na tome da su Ukronacisti idioti, (kao i naši pandani)

rodoljub
Gost
rodoljub
1 godina prije

Ja mislim da prica i aktivnosti vezane za Kercki moreuz i Crno more imaju samo cilj da paznju preusmere na drugu stranu od pripreme napada UKRO-NATO snaga na Donbas . NATO je sve isplanirao , samo se ceka najpogodniji momenat. Medjutim, iznenadjenja vise nece biti, jer su Rusi u Donbasu skupo platili opustanje i naivnost.

Mister ?
Gost
Mister ?
1 godina prije

Rusi ukrajina, amer sirija i to je to. Prepucavanje preko tudje djece. Lako je meni i za ruse i amere al mi zao citavog naroda ukraine i sirije.

Sardelino
Gost
Sardelino
1 godina prije

Preporuka amerikancima da se ne igraju I ne kockaju ulazeći u tuđe dvorište jer im se može dogoditi da u Crno more uđu kao 6-flota a izađu kao 3 a moguće I 2-flota.
“Nek ne čačkaju mečku u p… “, što bi se reklo u Okfordu.

Dragan
Gost
Dragan
1 godina prije

Ako se sjetimo neslavne epizode sa US mornarima u Iranu, kako onda da ozbiljno shvatimo dolazak ovog razaraca? Pa nista nisu uradili sa iranskom stranom tada, pa otkud im sada hrabrost da bilo sta konkretno naprave? Ne bih se iznenadio jos kojem preletu “stare kante” iznad ovog broda. Da budem potpuno iskren, uzivao sam citajuci o Donald Cook i transkript razgovora posade, podsjetilo me je na poznatu debatu US kapetana i spanskog svetionika. Mozda se i ovog puta dogodi neka pasivno agresivna havarija, bez ljudskih zrtava…

Fatih
Gost
Fatih
1 godina prije

LEPA META ZA KINZALA.

Minus Collector
Gost
Minus Collector
1 godina prije

Sto se tiče Crnog mora nije NATO priznao prevlast Varšavskom paktu niti za vrijeme Hladnog rata, a kamo li sada kad su im Turska,Gruzija, Rumunjska, Bugarska i Ukrajina saveznici.

Nazgul75
Gost
Nazgul75
1 godina prije

Genije, nije tesko, naci sta je sve stacionirano na Krimu. Pored toga, one fregatice u Kaspijskom i Sredozemnom moru imaju ponesto kalibara na raspolaganju. Sta imaju nabrojani, topovskog mesa/korisnih idiota za poginuti? I da l’ si potpuno siguran da ce sultan biti na strani NATE ovog puta? Mada sto se ostalih tice, u pravu si, USrA ce ratovati do poslednjeg Ukra, Poljaka, Gruzina, Rumuna i Bugara protiv Rusa. Samo se nadam da se Gazda nije salio za ‘preventivni’ udar, greota da ginu samo ‘idioti’ valjalo bi ‘zakaciti’ i anglosase (makar Washington i London) cisto da i ‘odabrani’ malo dobiju po nosu

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
77
0
()
x