State Department upozorava Moskvu da ne smije kontrolirati vlastito more

mornarica ukraine brod Gjurza
50 komentara

Situacija u Azovskom moru je sve napetija. Od ujedinjenja Krima s Rusijom i izgradnje Krimskog mosta je ruska Obalna straža, uz pomoć mornarice, odlučila provoditi kontrolu svih brodova koji kroz Kerčki tjesnac ulaze u Azovsko more.

Jučer je američki State Department optužio je Rusiju za progon i presretanje brodova u tom području. Glasnogovornica State Departmenta  Heather Nauert je rekla kako se ruske snage sigurnosti u travnju “uhitile” stotine trgovačkih brodova, a posljednjih tjedana su se presrele najmanje 16 komercijalnih plovila koji su pokušavali doći do ukrajinske luke Mariupolj.

“Rusija provodi akcije ometanja pomorskog tranzita, što je još jedan primjer njezine trajne kampanje potkopavanja i destabiliziranja Ukrajine, kao i ignoriranja međunarodnog prava normi. Pozivamo Rusiju da zaustavi provjeru međunarodnog tranzita u Azovskom moru i Kerčkom tjesnacu”, kazala je Nauert.

Ranije ovog mjeseca je Kijev priopćio kako namjerava ojačati vojne snage u Azovskom moru, “zbog pouzdane zaštite svojih granica i mirne industrijske aktivnosti u vodama”, rekao je zapovjednik mornarice zemlje Igor Vorončenko.

Prema njegovim riječima, Kijev uskoro planira poslati više ukrajinskih brodova u Azovsko more, povećati broj mornara i obalnog topništva.

Zamjenica ministra vanjskih poslova Ukrajine Elena Zerkal je izjavila da Kijev ni u kom slučaju neće raskinuti  sporazum s Moskvom o suradnji na Azovskom moru.

Krim kerč azovsko more
FOTO: Azovsko more

“Otkazivanje sporazuma s Rusijom o Azovskom moru ne dolazi u pitanje, jer bi taj čin omogućio Rusiji da pokrene teritorijalni spor”, rekla je zamjenica ministra.

Komentirajući izjavu Heather Nauert, rusko veleposlanstvo u Washingtonu je izjavilo kako američke vlasti još jednom proizvode “prazne optužbe protiv Rusije”.

Ruski diplomati su skrenuli pozornost na činjenicu da State Department nije naveo niti jedan od “stotine” brodova u svojoj izjavi.

“State Department je to namjerno izostavio. Uostalom, imamo i činjenicu da se prešutjelo ukrajinsko piratstvo. Na primjer, oduzimanje ribarskog broda “Nord”, kojeg su ukrajinski graničari 25. ožujka doslovno oteli na Azovskom moru. State Department je šutio i kada su 10. kolovoza ukrajinske sigurnosne službe u luci Herson blokirale ruski tanker “Mehanik Pogodin”. Na brodu ima 12 članova posade, i OESS ih je već posjetio”, istaknulo je veleposlanstvo.

Rusko veleposlanstvo je pozvalo Washington da se prestane uplitati u pitanja Azovskog mora i da započnu pravi dijalog o problemu ruskih građana u američkim zatvorima”. Ovdje su diplomati podsjetili na uhićenje ruske studentice Marije Butine.

Porošenko naredio vojsci da spriječi “ruske provokacije u Azovskom moru

Azovsko more
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ana
5 godine prije

Isto tako, Rusija ne smije uvoditi sankcije protiv USA, jer je to NE zakonito. Sankcije USA protiv Rusije su zakonite. Tako kaze Usa.

Neko ime
5 godine prije

Na karti vam je Krim prikazan pogresnom bojom.

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Još jedna stupidna izjava. Ipak, treba još poraditi, može to i bolje, jer zbog ogromne konkurencije nema šanse ući u anale političkog sljepila.

Spock
5 godine prije

A kako će to ukrajinski bojni brodovi stići do Azovskog mora – na autoprikolici pa će ih onda napuhati 🙂

Arkaj
5 godine prije

Bedastoče na kvadrat. Ti brodovi prolaze ispod novog mosta, bilo bi dovoljno natovarit na jedan od njih nekoliko kontejnera punih eksploziva i detonirat ih kad brod bude ispod mosta. Posada može bit nesvjesna opasnosti i žrtvovana kao i ljudi u njujorškim blizancima. Rusi bi bili blesavi da ne poduzmu sve mjere koje mogu onemogućiti takvu opasnost. I pregled nije isto što i zadržavanje ili zapljena broda što se dešava samo u slučaju teškog kršenja zakona i po sudskomm rjršenju.

rodoljub
5 godine prije

Zar Azovsko more nije vazno za bezbednost Amerike ?

Ivo
5 godine prije

Neka ameri dođu i osiguraju ‘freedom of navigation’ kroz Kerčki tjesnac. Rusi na tom širem području nemaju više od 30-40 obalnih baterija s protubrodskim Bastionima, i eventualno jednu eskadrilu 31-ica s hipersonicima. Oko toga se trebaju malo potruditi, a ostalo što Rusi tamo imaju (Crnomorska flota, 4 eskadrile popunjene sa Su-24 i Su-30, kolekcija S-300/400, Iskanderi), ionako nije problem za njih.

Sloboda navigacije je svetinja za amere i nadam se da će to dosljedno sprovesti u dogledno vrijeme.

dalmata
5 godine prije

Izgleda da je oni tumor sta je smirija Macaina zarazan

čokolino
5 godine prije

Rusija neće više prevoziti američke astronaute.

Izgleda da je i Rusima vrh glave SADističkog izživljavanja.

nekoime
5 godine prije

Slijedeće što će USA zahtijevati od Rusije je hitan prekid naplaćivanja kazni za prebrzu vožnju u Moskvi.

bbbb
5 godine prije

Da su oslobodili do Dnjepra nebi im ni trebao most kojeg će ovi nastojati srušiti i sa nekim brodom koji će zveknuti u njega a koji je prošao kontrolu.

Ivo Lola
5 godine prije

Ameri, vratite Guntanamo Kubi!!!

Ivo Lola
5 godine prije

Je li se prosječni ukrajinac koji podržava Porošenka i ukro naciste pita je li im bolje ovako ili da su ostali glavni tranzitni pravac za rusku naftu i plin koji bi se se sada vjerovatno proširivao i ne bi se gradio Sjeverni tok 2 i konto toga u prijateljskim odnosima. Šta prosječan ukrajinac ima od konfrontacije s Rusijom?

Spartak
5 godine prije

Molim pojašnjenje iz redakcije logično.com:
Je li za vas (redakciju) Krim dio Ruske federacije ili Ukrajine?Molim hitan odgovor, da znam kakvu to stranicu čitamo. Ako je dio RF, molim hitnu korekciju karte. Ako se pak zbog nekog razloga ne želite opredijeliti za neku od strana (premda ja ne vidim dvije strane) onda molim da Krim obojite nekom TREĆOM bojom ili šrafirate. Ako pak ostavite kako je, to znači da je za vas Krim ukrajinski teritorij.
Hvala na razumijevanju.

Budjoni
5 godine prije

“Prema njegovim riječima, Kijev uskoro planira poslati više ukrajinskih brodova u Azovsko more, povećati broj mornara i obalnog topništva.”

O da, takva akcija će svakako doprinijeti miru u tom području.
Naročito ako Rusi zamole Amerikance da umjesto njih (za dobru nagradu) preuzmu kontrolu prometa Azovskim morem.

Spartak
5 godine prije

Jučer sam od redakcije logično.com molim objašnjenje – koje nisam još dobio – o boji (pripadnosti) Krima na karti, što je silno važno. Samo OBJAŠNJENJE, a ne PROMJENU, jer ja nisam vlasnik logično.com pa da tražim promjenu. Mislim da bi bilo pošteno prema čitaocima da dobijemo to objašnjenje i na tome inzistiram. Molim i ostale komentatore da me u tome podrže, jer ovakvo ponašanje redakcije (da šuti i uopće ne odgovara) je u namanju ruku nepristojno, da ne kažem omalovažavajuće prema nama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI